Košarka

Vujoševićevi "učenici" na ispitu zrelosti

Ante Zovko • nedjelja, 28.08.2011.
Vujoševićevi "učenici" na ispitu zrelosti

Na prvom nastupu na Europskom prvenstvu kao samostalna reprezentacija Crna Gora postavila je za cilj proći skupinu, a pritom će pokušati pomrsiti račune favoritima.

Crna Gora

Bit će ovo prvi crnogorski nastup na velikom natjecanju. Košarkaški savez osnovan je 2006., kad je i država proglasila samostalnost, a od 2009. natječe se na međunarodnoj sceni. Tada je imenovan i prvi izbornik, dugogodišnji trener Partizana Duško Vujošević.

S njim na čelu Crna Gora osvojila je prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Europsko prvenstvo u Litvi. Iza sebe ostavili su Izrael, Italiju, Latviju i Finsku, protivnika u skupini Eurobasketa.

Kako je Vujošević nakon žetve trofeja s Partizanom i Srbiji i regiji potražio novi izazov u obliku moskovskog CSKA, gdje je dobio otkaz nakon što nije prošao prvi krug Eurolige, podnio je i ostavku na mjesto izbornika te do danas ostao savjetnik.

Naslijedio ga je dugogodišnji trener Budućnosti Dejan Radonjić koji ima iskustvo suradnje s mnogim sadašnjim reprezentativcima.

Tijekom priprema za prvenstvo Crnogorci su nastupili na turniru u Skoplju. Ondje su poraženi od prvog protivnika u Litvi, Makedonije (79:74) i pobijedili Novi Zeland (78:72). Posljednje provjere odrađene su u Istanbulu (pobjeda protiv Ukrajine 80:67 te porazi od Turske 81:69 i 74:72).

Ambicije

Na papiru je Crna Gora "treća snaga" skupine. Skupina je sigurno lakša u odnosu na drugu stranu ždrijeba i Crnoj Gori je za prvi put naklonjena. Crnogorci su sebi zacrtali proći barem skupinu, a ako pritom iznenade Hrvatsku i/ili Grčku, tim bolje. S obzirom da im je ovo prvo veliko natjecanje uopće, treće mjesto je ono čime bi za početak bili zadovoljni.

Izbornik

Dejan Radonjić, dugogodišnji trener Budućnosti, preuzeo je reprezentaciju od Duška Vujoševića nakon što je ovaj rekao kako mu treba odmor. Radonjić je s Budućnosti, čiji je trener od 2005., do danas osvojio četiri dvostruke krune. Prije preuzimanja seniorske bio je izbornik mlade (U-20) reprezentacije Crne Gore koja je prošle godine na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj osvojila šesto mjesto.

Igračku karijeru počeo je u Lovćenu 1990. godine. Poslije toga igrao je za Budućnost, FMP Železnik, Profikolor i Vojvodinu, a potonjem je 2004. završio je karijeru.

"Vjerujem da Crna Gora na Europskom prvenstvu, bez obzira što debitira i što će protiv Makedonije odigrati povijesnu utakmicu, uspjeti u prvom krugu ostvariti dovoljan broj pobjeda i plasirati se među 12 najboljih. Od broja pobjeda u prvom krugu zavisit će i naše mogućnosti u nastavku", najavio je Radonjić.

Zvijezde momčadi

Nikola Peković, najbolje plasirani Crnogorac na NBA draftu u povijesti, centar Minnesota Timberwolvesa, fizički odskače od ostatka momčadi. Bivši mladi reprezentativac Srbije i Crne Gore na pripremnim je utakmicama znao ubacivati preko 20 poena. Pitanje je koliko je ozbiljna ozljeda zadobivena protiv Ukrajine u srijedu.

Iskusni razigravač Omar Cook već više od pet godina kreira igru europskih momčadi (Samara, Strasbourg, Crvena zvezda, Unicaja i Valencia), a u pripremnim utakmicama je dokazao da svakome može zabiti više od deset poena.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Dobar spoj iskustva i mladosti, ali i talenta, igrači koji se dobro poznaju, prošli su praktički jednaku "školu" i koji iza sebe imaju cijeli ciklus kvalifikacija.

Što se nedostataka tiče, prvo na pamet pada nedostatak iskustva na velikim natjecanjima. Bit će ovo Crnogorcima prvo, a dosad se u važnim utakmicama nisu susretali s reprezentacijama visoke klase. O tome kako će se snaći u toj situaciji puno će ovisiti njihov konačni plasman.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Crna Gora prvi će put nastupiti na Europskom prvenstvu kao samostalna reprezentacija.

Dosadašnje utakmice protiv Hrvatske

Hrvatska i Crna Gora nikad se dosad nisu susrele u službenoj utakmici. Ogledali su se u prvoj utakmici pripremnog turnira u Ljubljani 6. kolovoza kad su naši košarkaši slavili 85:71.

Držali su se tada Crnogorci dobro do posljednjih pet minuta susreta kad su se Vrankovićevi izabranici odvojili na više od plus deset. 25 poena tada je postigao Bojan Bogdanović, Draper i Tomić po 13. 19 poena za s druge strane ubacio je Dragičević, a 12 Dašić.

foto: kscg.me

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.08.2011. u 11:10
    CG će itekako iznenaditi...pozitivno! pod košem su brutalno jaki, a cook je izvrstan play, koji će ih filati loptama. jaki su, potencijalno iznenađenje ovog EP-a!
    Obrisan korisnik