Košarka

Može li BiH iznenaditi?

Piše:Mario Glasnović • ponedjeljak, 29.08.2011.
Može li BiH iznenaditi?
Foto: EPA

Reprezentaciju Makedonije i Crne Gore već ste mogli upoznati u našem predstavljanju, a na red je došao još jedan protivnik Hrvatske iz skupine C – Bosna i Hercegovina. Naši susjedi sedmi put u svojoj povijesti kvalificirali su se na Europsko prvenstvo. Kakve su im ambicije i što možemo očekivati od BiH saznajte u sljedećim redovima.

Bosna i Hercegovina

Košarkaši Bosne i Hercegovine nakon izostanka s dva posljednja Eurobasketa kvalificirali su se na prvenstvo u Litvi. U svome sedmom nastupu na Europskim prvenstvima Bosna i Hercegovina na čelu s izbornikom Sabitom Hadžićem nada se prolasku u drugi krug natjecanja, iako su u grupi objektivno kvalitetnije reprezentacije.

Izbornik Sabit Hadžić nakon objavljivanja popisa izjavio je da njegovi izabranici imaju šanse za prolaz u drugi krug. "Protiv nas će igrati objektivno bolje reprezentacije, ali to su male nijanse i mi se sigurno možemo nositi s njima. Generacija naših košarkaša s Teletovićem, Đedovićem i drugima definitivno je stasala i može proći u drugi krug natjecanja".

Nekolicina igrača neće nastupati zbog nezadovoljstva svojim statusom u reprezentaciji, neki su odustali zbog sukoba sa savezom, ali roster od 12 košarkaša koje je odabrao Hadžić teško će izboriti mjesto među najbolje tri momčadi. Iako su u pripremnim utakmicama pokazali da mogu iznenaditi kada su svladali Makedoniju i Italiju, posljednje tri utakmice pokazali su slabo lice BiH reprezentacije.

Teški porazi i iznimno loša igra protiv Njemačke (86:64), Belgije (81:55) i Francuske (85:60) pokazali su da se igra Hadžićevih izabranika često zna raspasti što može završiti katastrofalnim rezultatima, kao što je bilo u spomenutim susretima. Dosta toga ovisit će o raspoloženju i formi Mirze Teletovića koji je ključni čovjek ove reprezentacije.

Ambicije

Izbornik Sabit Hadžić najavio je da bi reprezentacija mogla proći u drugi krug što bi sigurno bio ogroman uspjeh. BiH prvenstvo otvara utakmicom protiv Grčke u srijedu, a svoju kartu za drugi krug morat će tražiti u utakmicama protiv Finske, Crne Gore i Makedonije koju su i svladali na pripremama.

Prema "papirnatim" favoritima Bosna i Hercegovina trebala bi se boriti za četvrto mjesto u skupini. Uz Hrvatsku i Grčku, mnogi stručnjaci kao najvećeg favorita za treće mjesto vide Crnu Goru tako da naše susjede čeka težak posao u borbi za odlazak u drugi krug.

Izbornik

Izbornik košarkaške reprezentacije Sabit Hadžić na klupi BiH naslijedio je Mensura Bajramovića. Bivši košarkaš sarajevske Bosne s kojom je 1979. osvojio naslov prvaka Europe već je vodio bosanskohercegovačku reprezentaciju, a vodio je i nekoliko klubova u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Na klupi Studenata bio je i prvak države 1999. godine. Poznat je i po tome što je s BiH dva puta svladao Hrvatsku u kvalifikacijama za Eurobasket 1999. godine. Hadžić je iskusni stručnjak koji je između 1997. i 2001. godine tri puta zaredom odveo BiH na završnice europskih prvenstava.

Zvijezde momčadi

Mirza Teletović je bez sumnje najveća zvijezda i najveća uzdanica ove generacije bosanskohercegovačkih košarkaša. Dvadesetpetogodišnji Mostarac koji nastupa za Caju Laboral igra na poziciji krilnog centra. Poznat je po odličnom šutu s vanjskih pozicija, a to je i pokazao igrajući u španjolskoj ligi. O njemu će ovisiti rezultat i igra ove reprezentacije što se moglo vidjeti i na pripremama.

Tridesetogodišnji Amerikanac Henry Domercant za BiH je debitirao na Eurobasketu 2005. godine. Jedno vrijeme ga nije bilo u reprezentaciji, ali ipak se odlučio vratiti. Domercant je u prošloj sezoni igrao odlično za moskovski Dinamo i bio je jedan od najboljih bekova ruske lige s prosjekom od 15,7 poena po utakmici. Od sljedeće sezone igrat će u Uniksu iz Kazana.

Nihad Đedović koji je prošle sezone odabran među pet najboljih mladih igrača Eurolige sigurno će biti važna karika u reprezentaciji BiH. Njegove igre u dresu Lottomatice podsjetile su zbog čega je kao 17-godišnjak otišao u Barcelonu. Prije samog početka prvenstva 21-godišnji Đedović rekao je da je spreman preuzeti odgovornost i ulogu nositelja u reprezentaciji.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Košarkaši BiH su priznali da je najveća snaga ove reprezentacije zajedništvo i dobra atmosfera u momčadi. "Na treninzima smo odlično radili, a sada to moramo prenijeti na utakmice. Pokazali smo da uz dobru suradnju i kvalitetnu igru možemo dobiti jake momčadi", rekao je kapetan reprezentacije Kenan Bajramović.

Najveći nedostatak ove reprezentacije je izostanak Ratka Varde koji je zbog nesuglasica s izbornikom Hadžićem napustio pripreme. Varda je bio jedini "teški" centar u BiH reprezentaciji i sigurno će se osjetiti njegov izostanak. Kao negativnu stvar treba navesti i probleme u savezu što je sigurno ostavilo učinak na igrače.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Kao što smo već rekli, BiH je šest puta bila na Europskim prvenstvima, a natjecanje u Litvi im je sedmo u povijesti. Propustili su tri natjecanja, ono ratne 1995. godine i dva posljednja natjecanja (2007. i 2009.). Nastup naših susjeda mogli bismo opisati s brojem 15 jer su tri puta zauzimali 15. mjesto na Eurobasketu, dva puta su bili trinaesti, a rezultat koji vrijedi izdvojiti je onaj iz 1993. godine u Njemačkoj kada su bili vrlo dobri – osmi.

U Njemačkoj su prošli skupinu zahvaljujući pobjedi protiv Švedske, u grupi su upisali poraze od Rusije i Španjolske. Poraze su nizali sve do kraja, gubili su od Grčke, Italije, Francuske, Estonije i Hrvatske, a pobijedili su samo Latviju što je na kraju bilo dovoljno za osmo mjesto.

Dosadašnje utakmice protiv Hrvatske

Hrvatska je s Bosnom i Hercegovinom igrala šest puta. Četiri puta smo slavili, a dva puta izgubili. Na Eurobasketu u Njemačkoj odigran je prvi susret između ove dvije reprezentacije. U Münchenu je na Europskom prvenstvu Hrvatska slavila rezultatom 98:78, a na sljedeći susret čekalo se šest godina.

U sklopu kvalifikacija za Eurobasket u Francuskoj Bosna i Hercegovina dva puta je igrala s Hrvatskom i zabilježila dvije pobjede. U Sarajevu je bilo 74:67 za BiH, a u Splitu su nas pobijedili sa 67:64. Bosnu i Hercegovinu tada je vodio aktualni izbornik Sabit Hadžić. Nakon toga smo se susreli i na prvenstvu u Antibesu gdje su izabranici Pepsija Božića pobijedili rezultatom 65:69.

Posljednji put su Hrvatska i BiH snage po obručem odmjerili prije osam godina. Odigrali smo dvije utakmice u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a Hrvatska je slavila u obje. U Sarajevu je bilo uvjerljivih 95:65, a u Šibeniku 69:61 za Hrvatsku.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.09.2011. u 19:06
    Teletović je kralj...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2011. u 20:42
    http://www.youtube.com/watch?v=0-lm6sJOvew pozdrav s pecare!
    Obrisan korisnik
  • randy marsh29.08.2011. u 16:47
    ne može!
    randy marsh
  • Obrisan korisnik29.08.2011. u 15:00
    Bosna je dio zivota mog Bosno ti si sampion
    Obrisan korisnik