Košarka

Rusi žele korak više

Piše:Mišo Gulić • ponedjeljak, 29.08.2011.
Rusi žele korak više
Foto: EPA

Reprezentacija Rusije na prvenstvo dolazi u "punom" sastavu i s uvjerenjem da mogu učiniti korak više u odnosu na protekle godine. Bugari i Gruzijci trebali bi se boriti za poziciju broj tri, a bit će zanimljivo vidjeti i tko je bolje trgovao državljanstvima.

Rusija

Ambicije

Rusi na prvenstvo dolaze s ciljem da izbore Olimpijske igre, dok bi sve više bilo tretirano kao bonus. Momčad u kojoj se nalaze dva NBA imena te niz iskusnih i provjerenih igrača zasigurno će biti jedan od potencijalnih kandidata za medalju. Svoju snagu su pokazali i pobijedivši domaćina prvenstva Litvu na njihovom terenu, u okviru priprema z Eurobasket, pa stoga na njih treba obratiti pozornost.

Izbornik

David Blatt je američko-izraelski stručnjak koji je za kormilom Rusije od 2006. godine, a godinu nakon preuzimanja reprezentacije osvojio je i Europsko prvenstvo te na taj način ušao u povijest. Kao trener renomiranih klubova diljem Europe iza sebe ima pregršt trofeja i individualnih priznanja, a aktualni je trener Maccabija iz Tel Aviva.

Zvijezde momčadi

Prva ruska zvijezda je Andrej Kiriljenko, dugogodišnji član Utah Jazza i jedan od najboljih ruskih košarkaša ikada, a igra na poziciji krila. U NBA ligu se otisnuo 2001. godine, a 2004. zabilježio je nastup i na NBA Allstaru. Sudjelovao je i na prvenstvu 2007. godine kada je Rusija osvojila zlato, a on sam i naslov MVP-a. Svakako tu treba dodati i Timofeja Mozgova, centra koji kruh zarađuje u Denver Nuggetsima. Bio je jedna od glavnih priča na Eurobasketu u Poljskoj prije dvije godine, a nema razloga isto ne ponovi i ove sezone.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Najveća ruska prednost zasigurno bi trebalo biti iskustvo njihovih ključnih igrača, kao i njihova individualna kvaliteta, prije svih Kiriljenka, ali i obrana koja je postala zaštitnim znakom svih ruskih sportova pa tako i košarke. Glavni nedostatak očituje se u nedostatku klasičnog bek šutera, igrača koji je sposoban u kontinuitetu zabijati pa će biti zanimljivo vidjeti što će smisliti David Blatt.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Rusija pod sadašnjim imenom na europskim prvenstvima nastupa od 1993. godine i prvenstva u Njemačkoj na kojem su bili drugi. Četiri godine potom bili su treći u Španjolskoj, a set medalja kompletirali su 2007. godine kada su u finalnom dvoboju svladali domaćine Španjolce i na tak način osvojili naslov europskih prvaka. Osim te tri medalje Rusija nije imala previše razloga za zadovoljstvo jer su na ostalim prvenstvima bili plasirani od petog mjesta pa naniže.

Bugarska

Ambicije

S obzirom na redovitost nastupanja posljednjih godina, Bugari vjerojatno računaju kako bi se mogli upustiti u borbu za treću poziciju. Prolaz dalje sasvim bi zadovoljio apetite nacije, kojoj košarkaška zbivanja i nisu najprioritetnija stvar na svijetu. Iako nemaju klasu koja bi im dodatno dignula vrijednost, zasigurno mogu iznenaditi, ali ne očekujte baš previše.

Izbornik

Rosen Barchovski aktualni je trener bugarskog prvoligaša Rilski Sportist, a ovo je mu je drugi mandat na klupi Bugarske. Trenerskim pozivom bavio se isključivo unutar granica svoje države i nema zapaženih uspjeha koji bi se dojmili bilo koga, osim možda njega samoga.

Zvijezde momčadi

Jedina zvijezda u momčadi je Earl Rowland koji trenutno nastupa za Unicaju iz Malage, a igra na poziciji razigravača. Za reprezentaciju Bugarske nastupa od 2009. godine i prvenstva održanog u Poljskoj. Pozitivne stavke za ovog Amerikanca su podjednako dobra igra u obrani i napadu, dok mu pod manu možemo pripisati nekonstantnost. Kapetanska traka je oko ruke iskusnog Filipa Videnova, igrača kojeg se sjećamo iz vremena provenog u Splitu u sezoni 2003/04.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Kada govorimo o bugarskoj košarkaškoj vrsti onda pod stavku snage možemo jedino pripisati motiviranost da pred očima "velikih" igrača pokažu da i oni znaju igrati košarku. S druge strane, kada govorimo o manama, ne bismo bili pretjerano pametni ukoliko konstatiramo da je opća kvaliteta njihovih košarkaša na nedovoljno visokom levelu, a jačina nacionalnog prvenstva u kojem nastupaju gotovo svi njihovi reprezentativci, dodatan je uteg njihovim ambicijama. Bugarska je dodato oslabljena neigranjem trojice ozlijeđenih igrača, a riječ je o Stefanu Georgijevu , Pavelu Ivanovu i Konstantinu Marshavelskom.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketu

Vjerujem kako će vas iznenaditi podatak da su Bugari na europskim prvenstvima nastupili čak 24 puta, a dva puta su bili i nositelji medalja. Prvi put tu čast su imali 1957., kada su osvojili srebrnu medalju, a drugi put na vratu im je visila bronca i to 1961. godine. Od posljednja četiri prvenstva, nastupili su na tri, ali daleko su od nekadašnjih rezultata i kvalitete.

Gruzija

Ambicije

Iako sam spomen Gruzije kao košarkaške reprezentacije nikom ne ulijeva strahopoštovanje, riječ je o zanimljivoj momčadi koja je primjerice u pripremama svladala Izrael i Latviju, što znači su puni samopouzdanja i zasigurno pucaju na prolazak u drugu fazu. Uz Zazu Pachuliju, Vladimira Boisu i Marqueza Haynesa ova momčad je legitimni kandidat za dobar rezultat.

Izbornik

Igor Stefan Kokoškov rođen je u Srbiji, ali ima i gruzijsko te američko državljanstvo. Na klupi Gruzije nalazi se od 2008. godine, a zanimljivost vezana za ovog trenera jest kako je on ima bogato NBA iskustvo kao pomoćni trener u nekoliko momčadi, a trenutno je dio Phoenix Sunsa. Vodio je i mlađe selekcije Srbije pa stoga možemo reći kako je provjerena vrijednost.

Zvijezde momčadi

Apsolutno najveća zvijezda je Zaza Pachulia, 27-godišnji centar Atlanta Hawksa. Iznimno je opasan u napadačkom segmentu, ali ni obrana mu nije ništa lošija, dok u Gruziji uživa status nacionalne ikone. Drugi igrač kojeg treba spomenuti je dobro poznat je dobro poznati Vladimir Boisa, bivši igrač Zadra, koji igra na poziciji krilnog centra. I Gruzijci su iskoristili mogućnost angažmana nekog stranca, a za potrebe natjecanja u Litvi naturalizirali su Marqueza Haynesa, igrača francuskog Chalona.

Najjača snaga/najveći nedostatak

Snaga ove momčadi leži u reketu, jer uz Pachuliju tu je i Boisa, dok bi ih loptama trebao hraniti Haynes. Najveći nedostatak je tanka klupa i neadekvatne zamjene pa će i oni "živjeti" dok glavna trojka bude imala snage.

Dosadašnji plasmani na Eurobasketima

Europsko prvenstvo u Litvi bit će prvo veliko natjecanje na koje su se uspjeli plasirati.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.08.2011. u 02:58
    Bez obzira sto je greska ispravljena, i dalje smatram da nije fer "silovati" istoriju i izmisljati nesto sto nikad nije ni postojalo. Da ne bi neko mislio da pricam sam sa sobom. Obracam se autoru tekstra ili moderatoru. Rusija je najuspesnija reprezentacija na EP svih vremena i trebalo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • basketas29.08.2011. u 22:50
    Kako podcjenjivacki komentar...sto rec za naseg "strucnjaka" onda ...on je vodio klubove iskljucivo unutar granice i bio je vrlo neuspijesan -.-
    basketas
  • Obrisan korisnik29.08.2011. u 20:15
    Trenerskim pozivom bavio se isključivo unutar granica svoje države i nema zapaženih uspjeha koji bi se dojmili bilo koga, osim možda njega samoga. HAHHAHAHAHHAAHAHAHHAA dobar je ovaj novinar
    Obrisan korisnik