Košarka

Nekima i šlag, nekima ni torta

Piše:Borna Rupnik • utorak, 06.09.2011.
Nekima i šlag, nekima ni torta
Foto: EPA

Stavite li se u kožu neutralnog promatrača, posljednji dan prvog kruga smotre Starog kontinenta bio je košarkaška poslastica. Iz hrvatske perspektive, međutim, okus nije nimalo sladak...

Prvi krug Europskog prvenstva u Litvi okončan je – sa stilom. Utakmice su se u ponedjeljak rješavale u posljednjim sekundama, produžecima, bilo je odličnih pojedinačnih partija i poteza, konačan popis sudionika drugog kruga nije se znao do samog kraja, a nije nedostajalo ni iznenađenja.

Hrvatskoj je svakako najveće, i najneugodnije, ono u režiji – Hrvatske, kojoj je drugi krug ostao nedostižan. Jedno bolje poluvrijeme nije bilo dovoljno za nužnu pobjedu nad Grcima pa tako izabranici Josipa Vrankovića na kraju u Alytusu gledaju u leđa košarkašima Finske, koji su na (prošireno) Europsko prvenstvo stigli tek kroz posljednje kvalifikacije. I preostaje im ponešto i naučiti od njih.

Predsjednik saveza Danko Radić (mudro) je konstatirao da je ta činjenica neuspjeh, a izbornik Vranković istaknuo da je njegov ugovor ovime – istekao, te će 5. rujna 2011. godine, ostati zapisan kao kraj još jedne tmurne hrvatske košarkaške epizode.

Odmah po završetku prvog kruga vrijedi i baciti pogled na skupine drugog kruga, koje su na kraju ispale vrlo zanimljive. Za mjesta u četvrtfinalu s jedne će se strane boriti Francuska, Srbija, Španjolska, Turska, Njemačka i domaćin Litva, a s druge strane Rusija, Slovenija, Makedonija, Grčka, Gruzija i Finska. Spektakl je u prvonavedenoj skupini zajamčen, a u drugoj će pod posebnim povećalom biti Makedonci, koji su stekli mnogobrojne simpatije i kojima preostaje pokazati mogu li maksimum prenesenih bodova pretočiti u nešto još veće.

Utakmica dana

U oštroj konkurenciji, prije svega okršaja Izraela i Italije te Rusije i Slovenije, titula utakmice dana pripada izravnom dvoboju za vrh skupine B, odnosno dvoboju Srbije i Francuske. Tony Parker promašio je šut za pobjedu u 40. minuti da bi na kraju produžetka ubacio bacanja za minimalnu prednost Francuza. Ipak, lopta je samo nekoliko sekundi prije kraja stigla do Duška Savanovića, koji praktično neometan – promašuje.

Igrač dana

Na dan koji je obilovao neizvjesnim završnicama bilo bi nepravedno preskočiti bilo kojeg od igrača koji su u zadnji čas donijeli pobjede svojim reprezentacijama. Osim Parkerovih bacanja, Rus Sergej Monja zabio je dva (od ukupno svoja – tri) za slavlje nad Slovencima i prvo mjesto u skupini, u posljednjoj sekundi. Njemački reprezentativac Heiko Schaffartzik pogodio je tricu za pobjedu nad Latvijom šest sekundi prije kraja, a Yaniv Green ubacio je jedno od dva slobodna bacanja u posljednjem napadu Izraela, u produžetku protiv Italije.

Petorka dana

Tony Parker (Francuska, 24 koša, 2 skoka, 2 asistencije, 6 ukradenih lopti), Rihards Kuksiks (Latvija, 27 koševa, 6 skokova, 3 ukradene lopte), Luol Deng (Velika Britanija, 28 koševa, 14 skokova, 6 asistencija), Joel Freeland (Velika Britanija, 27 koševa, 11 skokova) i Andrea Bargnani (Italija, 26 koševa, 11 skokova, 3 asistencije).

Zanimljivost dana

Koš Sergeja Monje za pobjedu Rusije bio je specifičan i utoliko što je ruski izbornik David Blatt Monju uopće držao na parketu u zadnjem napadu svoje momčadi. "Posljednji napad, posljednje sekunde, Monja je u tom trenutku imao 0/6 iz igre i pomoćnik mi je rekao da ga izvadim", prepričao je Blatt poslije utakmice i objasnio svoju odluku: "Uvijek slušam pomoćnike, ali ovaj put nisam. Vjerovao sam u njega i on mi je na najbolji način vratio".

Šavovi dana

Francuskom reprezentativcu Nicolasu Batumu trebali su šavovi kako bi "zakrpao" svoju ozljedu zarađenu pri kraju obračuna sa Srbijom. No, Batum je svojim liječnicima jasno poručio: "Nema šivanja. Ne želim napuštati parket za vrijeme ovakve utakmice".

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2011. u 13:11
    jednostavno HKS se bavi jedino prodajom igrača, boli ih k.... za rezultat,jer da su gledali malo više utakmica vidje li bi šta to može barać šta tomić kako taj dvojac najbolje iskoristiti,nisu oni džaba u vrhu ACB-a, te kako postavit naše bekove da igraju,očito je njihov limit gledanja utakmica... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2011. u 11:48
    @tribilium sta je tebi de probudi se !!!!! koji barac??? sta je on tko je on ??? nama nebi pomogao niti jedan nowitzki ili pau gasolzato sto igraju bez srca oni se vec useru pri utakmice !!!! kad vidim jucer srbiju i francusku kako su igrali i bolje da smo otisli kuci !!!mi nemamo sta trazit na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2011. u 11:45
    Ne mozes po jednoj cetvrtini, a ni jednoj utakmici, donijeti takav zakljucak. Meni je zao sto nije igrao, i zao mi je sto je Joke bio izbornik, a sto bi bilo da je bilo necemo znati. Barem jos dvije godine...
    Obrisan korisnik
  • johnny00806.09.2011. u 11:29
    prođoše zasluženo...
    johnny008
  • tribilium06.09.2011. u 11:26
    Meni je lako donit takav zaključak, jer ako pogledaš kako je hrvatska izgledala protiv grčke i obrambeno i napadački prije i nakon ulaska Barača sve je jasno, čovik definitivno radi ogromnu razliku
    tribilium