Nogomet

Dinamo može opet

Pišu:Marin Vuković, Borna Rupnik, Ante Zovko • utorak, 27.09.2011.
Dinamo može opet
Foto: Kristijan Komarica

Uoči obračuna na Gerlandu, gdje će Dinamo istrčati na noge Lyonu, trojica Sportnetovih novinara pozabavila su se s četiri pitanja...

Može li Dinamo u Lyonu ponoviti vlastitu prezentaciju iz Maksimira protiv Real Madrida?

Marin Vuković: Nema razloga da to ne učini, posebno uzmemo li u obzir činjenicu da je Dinamo neke od svojih najboljih europskih partija odigrao upravo na gostovanjima, gdje nema pritiska nerijetko nestrpljive maksimirske publike koja već nakon nekoliko nesigurnih poteza zvižducima i negodovanjem zna unijeti dodatnu nervozu u modre redove. Dodamo li tome da Lyon i Real ne dijele istu jakosnu skupinu, jasno je da će Dinamo imati više mogućnosti za nadigravanje, a kako će francuski sastav sasvim sigurno pred svojim navijačima ciljati na prvu pobjedu u skupini, za očekivati je da će se ostvariti riječi Krune Jurčića koji je uoči puta u Francusku izrazio uvjerenje da će se prilika svakako ukazati.

Borna Rupnik: Može, zašto ne? Iako su mnogi Dinamovi igrači protiv Real Madrida pružili sjajne partije koje teško mogu ponavljati iz utakmice u utakmicu, Dinamo je kroz susrete s Varaždinom, Radobojem i Lokomotivom - koliko god to bila druga razina mjerila - pokazao da drži kontinuitet dobrih igara, a istrčavanje na Gerland bit će sasvim sigurno, još jednom, itekako dovoljna motivacija da opet pruže svoj maksimum, i pojedinačno i kao momčad. Štoviše, u "zalihi" imaju Badelja i Sammira, koji mogu i bolje nego što su igrali protiv Real Madrida.

Ante Zovko: Samo ako će motivacija biti ista kao protiv Real Madrida, a možda i veća od toga. Međutim, povijest nas uči da je motivacija najveća protiv najvećih momčadi. Dinamo svakako ima snage barem odigrati neriješeno s Lyonom, ali koncentracija u tom slučaju mora biti besprijekorna, ne smiju se olako gubiti lopte, u duele se mora ulaziti čvrsto, čekati svoju priliku koja će sigurno doći. Može li Dinamo povezati dvije vrhunske europske predstave, ostaje za vidjeti, ali Lyon je svakako velika prilika za veliki rezultat.

Što bi Krunoslav Jurčić mogao ili trebao promijeniti u koncepciji igre ili udarnoj postavi?

Marin Vuković: Jedan sam od onih koji je u panelu uoči zagrebačkog dvoboja s Realom predviđao siguran poraz Dinama, pa sam tim više ostao iznenađen sjajnom predstavom modrih i u određenim razdobljima igre gotovo ravnopravnim pariranjem jednoj od najvećih svjetskih momčadi. Iz tog razloga smatram kako se Jurčić ne bi trebao upuštati u značajnije promjene u sastavu ili koncepciji, uz jednu iznimku. Ako će modri i u drugoj utakmici u skupini nastupiti s jednim isturenim napadačem, a za očekivati je da hoće, tada bih priliku dao Fatosu Beqiraju, koji je u posljednjih nekoliko tjedana iskazao bolju golgetersku formu od Ante Rukavine. Svi se još uvijek sjećamo situacije jedan na jedan s Ikerom Casillasom, a nešto slično Ruki je ponovio i u dvoboju s vratarom Lokomotive Romeom Mitrovićem. U domaćoj ligi takvi se propusti stignu popraviti, no u Ligi prvaka često prave razliku između pobjede i poraza.

Borna Rupnik: Ono što dobro funkcionira ne treba puno mijenjati, iako Dinamovom treneru ostaje dilema s Antom Rukavinom ili Fatosom Beqirajem u vrhu napada - u slučaju da nekoga od njih neće probati gurnuti na krilo. Beqiraj iza sebe ima argument učinkovitosti, no Rukavininoj igri osim sada već opjevanih promašaja nema većih zamjerki. Postavlja se i pitanje Josipa Šimunića, koji je uz uigrane i standardne Vidu i Tonela moguće rješenje za lijevi bok. Šimunić i s te pozicije sigurno ulijeva dodatnu sigurnost, dok bi Ibanez u tom slučaju poslužio kao opcija za ofenzivnije zadatke. Tomečak zbog ozljede vrlo vjerojatno neće moći krenuti od prve minute, a Dinamovi treninzi sugeriraju da bi to moglo otvoriti mjesto Pokrivaču.

Ante Zovko: Morat će najvjerojatnije promijeniti Ivana Tomečaka ako ne želi riskirati s njegovom ozljedom u utakmici Lige prvaka. U tom slučaju u sastav vjerojatno ulazi Pokrivač. Jedina (eventualna) druga otvorena pozicija je ona napadačka. Teško da će Jurčić odustati od igre s jednim napadačem, a tu bi se mogla dogoditi rošada ako je se Fatos Beqiraj uspio nametnuti od utakmice s Realom. Druge promjene nije realno očekivati jer se ostatak momčadi nametnuo (potvrdio) još protiv Reala.

Hoće li Francuzi možda podcijeniti ili precijeniti Zagrepčane?

Marin Vuković: Teško je očekivati da će Lyon na bilo koji način podcijeniti ili pak precijeniti Dinamo, posebno nakon pregledane snimke ogleda s Realom, ali i razgovora Rémija Gardea s bivšim Dinamovcem Dejanom Lovrenom, koji je ne tako davno dijelio svlačionicu s nekim igračima iz sadašnjeg sastava modrih i sasvim sigurno je odlično upoznat s njihovim dobrim i lošim stranama.

Borna Rupnik: Jasno je da Lyon dolazak Dinama na svoj teren vidio kao najsigurniju priliku za osvajanje tri boda, i svjesni su Francuzi da Dinamo nosi titulu autsajdera u ovoj skupini, no isto je tako jasno da je trener Garde pogledao (barem) snimku utakmice s Realom, pri čemu je mogao dosta naučiti o Zagrepčanima. Zato do podcjenjivanja vjerojatno neće doći, usprkos tome što Lyon planira dominirati utakmicom, a teško da će Lyon s obzirom na vlastite ambicije precijeniti protivnika. U želji za prolaskom skupine Dinamo je momčad koju jednostavno moraju pobijediti.

Ante Zovko: Iako je Lyon pomladio momčad, u proteklom desetljeću je redoviti sudionik Lige prvaka i naviknuo je igrati ovakve ili slične utakmice. Kao domaćin prirodno je da će tražiti sva tri boda, ali podcjenjivanje je teško očekivati, pogotovo nakon Dinamove partije protiv Reala. Precijeniti ga gotovo sigurno neće jer Lyon je favorit, domaćin i tako se namjerava postaviti. Na Dinamu je da pokuša napraviti iznenađenje jer je ovo svakako prilika za to.

Prognoza rezultata

Marin Vuković: Budući da Dinamo dugo nismo gledali u međusobnim ogledima s najjačim europskim momčadima, teško je procijeniti gdje se na karti nogometne Europe trenutno nalazi Lyon, a gdje Dinamo. Najbolji dokaz da je svaka prognoza nezahvalna bio je baš ogled prvoga kola, u kojemu je Dinamo pružio neočekivano dobar otpor iznimno jakom Realu te demantirao moju prognozu da će se madridska momčad prošetati Maksimirom. Poučen tim iskustvom i uz nadu da se modri neće raspasti pod pritiskom i pokazati neko drugo, manje atraktivno lice, ovaj put predviđam podjelu bodova uz rezultat 1:1.

Borna Rupnik: Uspije li Dinamo, za početak, ponoviti svoju izvedbu i tako otežati posao Lyonu, smije se nadati, za početak, bodu. Lyon je po mnogočemu ipak favorit u ovoj utakmici i poraz zagrebačke momčadi ne bi bio iznenađenje, ali što je još važnije, ne bi se smio okarakterizirati bilo kakvom vrstom katastrofe. No, kako Jurčićeva momčad tijekom posljednjih utakmica pokazuje svoje dobro lice, djeluje mi kao da je spremna za još jedan veliki uspjeh, a to bi moglo biti i konačnih 0:0.

Ante Zovko: Kad srce kaže Lyon, kaže... Šalu na stranu, ako Dinamo odigra čvrstu mušku utakmicu, može do boda, s postignutim golom ili bez njega. Za to će mu trebati veći doprinos veznjaka kreativaca, Badelja i Sammira, koji su protiv Reala podbacili. Uvijek treba računati na poraz koji ne treba uzimati tragično. Ako se Dinamo iz Francuske vrati s nulom na kontu, treba se prisjetiti da tek slijede dva dvoboja s Ajaxom te da Lyon još mora doći u Maksimir.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.09.2011. u 20:02
    iako zestoki navijac hajduka, svim srcem se nadam da ce dinamo naprvit nesto u francuskoj. toliko sa navijackog stajalista, ali s realnog sanse bas i nisu velike. moramo hladnih glava analizirat utakmicu protiv reala i zakljucit da je dinamo odigrao debelo preko svojih mogucnosti, a real zestoko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2011. u 20:02
    The Phantom malo smo ljubomorni.IDEMO DINAMOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • The Phantom27.09.2011. u 19:45
    Slažem se da Dinamo može opet. Izgubit.
    The Phantom
  • Obrisan korisnik27.09.2011. u 19:34
    ako je ajax jedno vrijeme bio mušterija...može to postati i lyon...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2011. u 19:29
    Lyon ih je vec podcijenio mozes mislit kako su im igraci razmisljali o tamo nekim igracima Dinama pola njih misli da je to neka momcad iz bivseg SSSR-a. Dinamo veceras mora raditi da izgubi 2-0 jer bi im se mogla dogoditi katastrofa.
    Obrisan korisnik