Zimski sportovi

Počinju nova NHL uzbuđenja

Piše:Krešimir Ferlak • četvrtak, 06.10.2011.
Počinju nova NHL uzbuđenja
Foto: EPA

Večeras konačno kreće nova Nhl sezona. Trideset momčadi opet se bori za Stanley Cup, ali s preseljenjem Atlante u Winnipeg, sada je sedam ekipa iz Kanade. Svi imaju svoje adute i želje da od Bostona preuzmu veliki pokal sredinom lipnja.

Koliko je teško osvojiti, a onda i obraniti naslov u Nhl-u ne treba previše niti spominjati. Dovoljno je reći kako je u posljednjih osam sezona, osam različitih momčadi uzelo naslov, što je vjerojatno raritet u bilo kojem sportu, a zasigurno i razlog više za očekivanje novih uzbuđenja. Osim možda navijačima Boston Bruinsa, koji brane Stanley Cup.

Gotovo svaka ekipa se nada prva stići do cilja, svaka ima svoje želje i adute, a tko je ipak bliži, a tko dalji naslovu, te kako izgledaju momčadi na početku sezone, pročitajte u nastavku teksta.

Istočna konferencija

Divizija Atlantic

Philadelphia Flyers – Bilo je ovo vrlo vruće ljeto u Philadelphiji. Nakon osvajanja divizije i onda ranog ispadanja iz doigravanja, menadžer Paul Holmgren je odlučio da je vrijeme za velike promjene. Na opće iznenađenje cjelokupne hokejske javnosti, odlučio je razmijeniti dva lidera momčadi, kapetana Mikea Richardsa i vrhunskog strijelca Jeffa Cartera. Za uzvrat je dobio mladu nadu Braydena Schenna, Jakuba Voračeka, ali što mu je bilo i najvažnije, mogućnost da potpiše vrhunskog golmana. Izbor je pao na Ilju Brizgalova, a šlag na tortu stigao je potpisom češke legende Jaromira Jagra, koji se vratio u Nhl. Uz Dannya Brierea, Kimma Timonena i Chrisa Prongera, ova ekipa opet ima najviše ciljeve. Prognoza: Polufinale Istoka.

Pittsburgh Penguins – Momčad Dana Bylsme oduševila je prošle godine igrom bez dva ponajbolja hokejaša svijeta Evgenija Malkina i Sidneya Crosbya. Vijesti oko dvije najveće zvijezde su sada puno bolje. Malkin je spreman za sezonu, odlično je izgledao u predsezonskim susretima, dok je Crosby u treningu s ekipom, ali za utakmice još nije spreman. Kada bude, ambicije Penguinsa biti će još veće. Njih dvojica ipak neće moći sami, velike role tražiti će se od Marc-Andrea Fleurya, Jordana Staala, a golovi od Chrisa Kunitza i Tylera Kennedya. No, sve je jasno, ključan će biti povratak Crosbya, s njim u ekipi je, kao i uvijek, sve moguće: Prognoza: Borba za Stanley Cup.

New York Rangers – Momčad s Broadwaya ukrotila je najveću lovinu ovoga ljeta. Brad Richards je sletio u Madison Square Garden, a s njime se i letvica za Rangerse podiže još više. Svi drže palčeve da će Richards i Marian Gaborik razviti kemiju, a tada bi mogli biti nezaustavljivi tandem. Henrik Lundqvist je konstanta na vratima i veliki oslonac za obranu kojom komandiraju mladići Marc Staal i Dan Girardi. Potpora gore spomenutom zvjezdanom napadačkom dvojcu će biti nužna, a ona se očekuje od Brandona Dubinskya i novog kapetana, Ryana Callahana. Vidi se da je to jaka momčad, proteklih godina se činilo da im fali još jedan korak da budu vrhunski, sada će se vidjeti je li Richards to što su tražili. Prognoza: Polufinale Istoka.

New Jersey Devils – Sezona za zaborav je iza Devilsa. Dugo vremena su bili posljednja momčad lige, na kraju su malo popravili dojam, ali sve u svemu daleko od očekivanog. Ipak, taj loš rezultat im je donio i nešto dobroga. Na draftu su izabrali švedskog braniča Adama Larssona, koji bi već ove godine mogao biti značajan kotačić ekipe Petera DeBoera. Oporavio se Zach Parise, koji će uz Patrika Eliasa, te, naravno, Ilju Kovalčuka biti glavna uzdanica napada. Vrata brani neuništivi Martin Brodeur, a ispred sebe će imati priličnu neiskusnu obranu, izuzev legionara Antona Volčenkova i Henrika Tallindera. Vidljivo je da Devilsi imaju klasne igrače, ali tu je priličan broj mladih nada, kojima će trebati još neko vrijeme da u potpunosti sazru. Prognoza: Borba za doigravanje.

New York Islanders – Slično kao, primjerice, kod Toronta, tako je i kod Islandersa svaka godina nadanja i očekivanja većih rezultata. Ona su, istina, nešto manja, ali na Long Islandu stanuje jedna vrlo solidna mlada ekipa. Napadačkih talenata ima na pretek, predvođeni su Johnom Tavaresom i Kyleom Okposom, a tu su i Michael Grabner, Matt Moulson i odlični Švicarac Nino Niederreiter. Mnogo veći problem je obrana, gdje uz oporavljenog Marka Streita nema vrhunskih i iskusnih igrača. Ipak, braniči Travis Hamonic i Andrew MacDonald su pokazali prošle godine da se na njih može računati. Na vratima je vječno ozlijeđenom Ricku DiPietru pridodan veteran Evgeni Nabokov pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se tu stvari odvijati. Sve u svemu, Islandersi su solidni, ali čini se da je konkurencija ipak – bolja. Prognoza: Ništa od doigravanja.

Divizija Sjeveroistok

Boston Bruins – Branitelji naslova s velikim ambicijama kreću u novu sezonu. No, nije lako napraviti reprizu. Dapače, zadnji su to uspjeli Detroit Red Wingsi prije gotovo petnaest godina, a opće je poznata činjenica da je Stanley Cup naslov koji se najteže brani. Boston ima dobar ulog u tome što gotovo uopće nisu promijenili ekipu. Od značajnijih imena otišli su tek Michael Ryder i Tomaš Kaberle, koji je u Bostonu ionako bio samo na polusezoni. Glavni konstruktori naslova su i dalje tu. Kapetan Zdeno Chara, izvanredni vratar Tim Thomas, te napadači David Krejci, Milan Lucic i Brad Marchand biti će glavne uzdanice trenera Claudea Juliena. Bruinsi su i dalje snažni, ali od lovaca su postali lovina, a to je puno teža uloga. Prognoza: Borba za Stanley Cup.

Montreal Canadiens – Bilo je ovo vrlo mirno ljeto u Montrealu. Ekipa je ostala na okupu, otišao je jedino Roman Hamrlik, a momčad je osnažena dolaskom iskusnog napadača Erika Colea s kojim su Habsi dobili još malo širine u napadu. Glavne vedete i dalje su Scott Gomez, Brian Gionta i Tomas Plekanec, ali pogotovo prva dvojica će trebati dati mnogo više nego prošle sezone da bi se Montreal uključio u borbu za naslov. Obrana i dalje čeka oporavak Andreja Markova koji donosi kvalitetu više, a dok se ne oporavi glavne role traže se od Josha Gorgesa i mladog P.K. Subbana. Među vratnica Carey Price se nada još jednoj svojoj All Star sezoni. Prognoza: Prvi krug doigravanja.

Buffalo Sabres - Lindy Ruff zadnjih par godina gradi jednu vrlo potentnu i opasnu ekipu u Buffalu, a s ovoljetnim pridošlicama Sabresi bi mogli biti najugodnije iznenađenje sezone. U već standardno ubojit napad s Derekom Royom, Thomasom Vanekom i Drewom Staffordom pridodan je dojučerašnji napadač Flyersa Ville Leino, dok je u obranu uz pouzdanog Robyna Regehra stigao i Christian Ehrhoff koji je bio jedan od najtraženijih braniča ljeta. Nakon što je izgubio finale s Vancouverom, Ehrhoff se nada da će biti bolje sreće u Buffalu, gdje će imati odlične obrambene partnere u Jordanu Leopoldu i mladoj zvijezdi Tyleru Myersu. Jedan od ključnih ljudi za uspjeh je i vratar Ryan Miller, a ako se sve poklopi Sabresi bi mogli vrlo daleko. Čak i do kraja. Prognoza: Borba za Stanley Cup.

Toronto Maple Leafs – U gradu velikih hokejskih očekivanja pitanje je opet isto: ˝Jesu li Maple Leafsi napokon spremni za doigravanje?˝. Gledajući momčad na papiru reklo bi se da jesu, ali sada to treba pokazati na ledu. Generalni menadžer Brian Burke momčad je osnažio potpisima Tima Connollya i Matthewa Lombardija u napadu, te Johna-Michaela Lilesa i Codya Fransona u obrani. Riječ je o odličnim igračima, ali čini se da Torontu za velike stvari i dalje fali jedna velika napadačka zvijezda. Možda se izrodi među igračima kao što su Phil Kessel ili Mihajl Grabovski koji su i dalje udarne igle napada. Obranom će dirigirati kapetan Dion Phaneuf, dok se od vratara Jamesa Reinera traži velika sezona ako će Leafsi među osam Istoka. Prognoza: Borba za doigravanje.

Ottawa Senators – Nećemo biti daleko od istine ako kažemo kako se Senatorsi nerado sjećaju prošle sezone. No, niti prognoze za ovu ne izgledaju previše blistavo. Momčad je u fazi velikih promjena, pogotovo što se napadačkog dijela tiče. Novi trener Paul MacLean na raspolaganju ima dvije velike zvijezde, kapetana Daniela Alfredssona i Jasona Spezzu, a ostatak uglavnom čine mlađi igrači željni dokazivanja. Nick Foligno i Milan Michalek su ipak iskusnije snage, dok bi veliko iznenađenje mogao biti 18-godišnji Šved Mika Zibanejad koji je imao odličnu predsezonu. Obrana, predvođena Sergejom Gončarom i Chrisom Phillipsom čini iskusniji dio momčadi, a od talentiranog Erika Karlssona se također veliki doprinos s plave linije. No, pitanje je hoće li to, u žestokoj konkurenciji, biti dovoljno. Prognoza: Ništa od doigravanja.

Divizija Jugoistok

Washington Capitals – U glavnom gradu SAD-a, žele čuti samo dvije riječi - Stanley Cup. Na divizijske naslove već su se pretplatili, ali od onog glavnog i dalje nema ništa. Alex Ovečkin već lagano postaje nervozan, a čelnici kluba su se i ovo ljeto potrudili pojačati momčad, a samim time i šanse velikog Rusa da napokon stigne do naslova. Doveli su dva češka veterana, vratara Tomasa Vokouna i braniča Romana Hamrlika, a napadačke prinove su agilni Troy Brouwer i Joel Ward. Većih odlazak nije bilo, tako da su uz Ovečkina napadački lideri i dalje Aleksandar Semin, Nicklas Backstrom i veteran Mike Knuble. Uz novopridošlog Hamrlika obranom će komandirati mlade snage Mike Green i John Carlson. Vokoun bi, zbog svog iskustva trebao biti prvi vratar, ali i njegov sunarodnjak Michael Neuvirth je već pokazao da se na njega može računati. Sve je jasno, Washington ide po naslov, sastojci su tu, za osam mjeseci ćemo vidjeti jesu li ih uspješno posložili. Prognoza: Borba za Stanley Cup.

Tampa Bay Lightning – Sjajna sezona je iza ekipe iz Floride. Bili su najugodnije iznenađenje prošle sezone, samo jednu pobjedu od finala Stanley Cupa, i sada se od njih očekuju ponovno velike stvari. Ekipa je jako malo promijenjena. Otišao su tek Simon Gagne i Sean Bergenheim, koji su, istina, bili odlični u doigravanju, a u obranu je pridodan Matt Gilroy. Njima je najvažnije da udarne igle budu na razini. Martin St.Louis, Steven Stamkos i Vincent Lecavalier su lokomotive ove ekipe, a pridodati im svakako treba Ryana Malonea i Stevea Downiea. Obranu drže Eric Brewer, Matthias Ohlund i Victor Hedman, dok je na vratima neuništivi 41-godišnji Dwayne Roloson. Jasno je da je Tampa izrazito napadačka ekipe i upravo će obrana i vratari biti oni od kojih će se, kao i prošle sezone, tražiti velika sigurnost da bi momčad bila uspješna. Prognoza: Prvi krug doigravanja.

Carolina Hurricanes – Prošlo je nešto više od pet godina otkako je naslov stigao u Raleigh. Nakon toga nije bilo previše uspjeha u momčadi Caroline, kojima bi ulazak u doigravanje ove sezone bio sasvim solidan uspjeh. Momčad je to u kojoj se sve vrti oko Erica Staala koji je uz prvog vratara Cama Warda jedini ostao iz šampionske momčadi. Staalu bi od velike pomoći u napadu trebali biti prošlogodišnji novak godine, Jeff Skinner, zatim Jussi Jokinen, Brandon Sutter i Tuomo Ruutu. U obranu su doveli Tomaša Kaberlea, koji je nakon osvojenog naslova spreman za nove izazove, a uz njega jedino zvučnije ime u obrani je Joni Pitkanen. Tu je i najveći problem Hurricanesa, premalo zvučnih imena i vrhunskih igrača, ali u Raleighu se nadaju velikoj sezoni za nekog od mlađih igrača i ulasku među osam. Prognoza: Borba za doigravanje.

Winnipeg Jets – Kanada je dobila sedmu momčad u Nhl-u, a hokej se vratio u Winnipeg. Cijelo proljeće se pričalo o preseljenju Phoenixa, a nakon što su Coyotesi ostali u Glendaleu, po brzom postupku je Atlanta ostala bez momčadi koja je otišla u Winnipeg i uzela staro ime – Jets. Riječ je o vrlo mladoj momčadi u kojoj tek jedan igrač, Nik Antropov, ima iznad 30 godina. No, zato talenata ima na pretek. Andrew Ladd, Bryan Little, Blake Wheeler i Zach Bogosian su se već etablirali u Nhl-u, a ove godine bi to mogao i Mark Schiefele, koji je prije tri mjeseca izabran kao sedmi na draftu, a u predsezoni je bio ponajbolji igrač Jetsa. Dustin Byfuglien i Tobias Enstrom su glavne vedete s plave linije, dok mjesto prvog vratara drži mladi Čeh Ondrej Pavelec. Jetsi su solidni,mogu biti vrlo neugodni, a uz podršku, vjerujemo, brojne i gromoglasne publike u Winnipegu, mogli bi možda doći i do playoffa. Prognoza: Borba za doigravanje.

Florida Panthers – Posljednje mjesto Istočne konferencije uzrokovalo je mnogo promjena među Panthersima. Prvo su postavili novo ime na klupu, za trenera je izabran Kevin Dineen, kojemu će to biti prvi posao u Nhl-u, a mnogo je bilo i igračkih promjena. U napadu su, među ostalima, stigli Kris Versteeg, Tomas Fleischmann i Sean Bergenheim, dok su puno zvučnija imena stigla na plavu liniju - Brian Campbell i Ed Jovanovski. Ovaj potonji je svoju dugogodišnju karijeru i započeo na Floridi. Novi vratar je Jose Theodore, čija karijera je posljednjih par godina u uzlaznoj putanji. Florida je, dakle, promijenila puno toga, a ako će Dineen na vrijeme uigrati ekipu može se očekivati bolja sezona nego lani. Ali, ne i puno više od toga. Prognoza: Borba za doigravanje.

Zapadna konferencija

Divizija Central

Detroit Red Wings – Najkonzistentnija momčad lige i dalje je tu, iako bi neki htjeli da ih se baci u staro željezo. No, Red Wingsi se ne daju, pa će i ove sezone igrati važnu ulogu u borbi za naslov. Nicklas Lidstrom je na kraju prošle sezone dobio i sedmi Norris Trophy kao najbolji branič lige i tako se još jednom potvrdilo da imamo priliku gledati ponajboljeg obrambenog igrača u povijesti hokeja. I da, u 41.-oj godini je produžio karijeru za još jednu godinu. To je Detroitu bilo najbitnije, inače se momčad vrlo malo mijenjala. Pavel Dacjuk i Henrik Zetterberg su i dalje predvodnici napadačkog korpusa, dok je u obrani kao zamjena za umirovljenog Briana Rafalskog stigao Ian White, kao vrlo solidan supstitut. Vrata brani Jimmy Howard od kojeg se očekuje velika sezona kako bi Red Wingsi još jednom jurnuli prema naslovu. S obzirom da su u zadnjih pet godina uvijek ušli barem u polufinale Zapada, nikoga ne treba začuditi ako, najmanje to, učine i ove sezone. Prognoza: Borba za Stanley Cup.

Nashville Predators – Nešto u manjem omjeru od Detroita, ali konstanta Zapada su i Nashville Predatorsi. Sjajni trener Barry Trotz uvijek uspije pokriti eventualni odlazak nekog od bitnijih igrača odličnom kolektivnom igrom koja se prije svega temelji na čvrstoj obrani. Tako su prošle godine najbolji strijelci, Sergej Kosticin i Martin Erat, sakupili tek pedeset bodova. Ali to nije bio problem jer vratar Pekka Rinne i obrana predvođena sjajnim Sheaom Weberom i Ryanom Suterom štima besprijekorno, a stignu prilično pripomoći i napadu. Na horizontu je i nova obrambena zvijezda među Predatorsima, mladi Ryan Ellis je imao briljantnu juniorsku karijeru, a već ove sezone će pokazati kako se nosi s velikim dečkima. Napad se također nije puno promijenio, uz gore navedeni dvojac, Mike Fisher i David Legwand su još dvojica glavnih igrača za traženje rupa po protivničkim obranama. Nashville je bio blizu iznenađenju u prethodne dvije godine i ne treba nikoga čuditi ako ove sezone napokon prođu i drugi krug doigravanja. Prognoza: Borba za doigravanje.

Chicago Blackhawks – Nakon osvajanja naslova, Chicago se prošle sezone posljednjim vlakom ukrcao u doigravanje iz kojeg su odmah ispali od Vancouvera. To nije bila sezona kakvu je očekivala zvjezdana ekipa iz Vjetrovitog grada. Zato se svi pribojavaju eksplozije Blackhawksa ove sezone. Jer ako eksplodiraju Jonathan Toews, Patrick Kane, Marian Hossa, Duncan Keith i društvo, Chicago će biti nepoželjan suparnik. Nada je da su poziciju vratara riješili s Coreyom Crawfordom koji je bio vrlo solidan prošle godine. U napad su spomenutim zvijezdama u pomoć stigli Andrew Brunette i Rostislav Olesz, dok je ostatak momčadi uglavnom ostao na okupu. Cilj momčadi Joela Quennevillea je jasan, vratiti Stanley Cup. A ova ekipa to svakako može i ima snage učiniti. Prognoza: Borba za Stanley Cup.

St.Louis Blues – Mladoj momčadi iz St.Louisa fali iskustva, ili bi se moglo zaključiti da tako misle čelnici Bluesa s obzirom na igrače koje su angažirali ovoga ljeta. Jason Arnott i Jamie Langenbrunner nova su zvučna imena u svlačionici Bluzera, a činjenica da obojica imaju prsten prvaka sigurno je bila od velikog značaja pri njihovom potpisivanju. Njih dvojica, te Andy McDonald trebali bi biti velika potpora mladim lavovima T.J.Oshieu, Davidu Backesu i Patriku Berglundu. Obrana je nešto iskusnija, iako bi i tamo glavne riječi trebala voditi dvojica mladića, Alex Pietrangelo i Kevin Shattenkirk. Naravno, kako bi se sve štimalo doprinos slovačkog vratara Jaroslava Halaka treba biti mnogo veći i značajniji nego prošle godine. St.Louis, dakle, ima potencijala, ali većina igrača bi trebala odigrati vjerojatno najbolju sezonu karijere da se može računati na veći uspjeh. Prognoza: Borba za doigravanje.

Columbus Blue Jackets – Čuvajte se Columbusa! Ekipa iz Ohia mogla bi biti opasna ako uspiju posložiti redove kako treba. Rick Nash je napokon dobio igrača koji je spreman zabijati uz njega, možda čak i više - Jeffa Cartera. Uz taj ubojiti dvojac veliki doprinos se očekuje od R.J. Umbergera, Derricka Brassarda i nadajmo se, oporavljenog Kristiana Huseliusa, a ekipi je pridodan i veteran Vaclav Prospal. Iz ovdje opisanog je vidljivo da je Columbus izrazito napadačka ekipa, te se nadaju da će napad više zabijati nego obrana primati. U obranu je stigao James Wisniewski, koji će propustiti početak sezone radi osam utakmica suspenzije koju mu je udijelio Brendan Shanahan. Uz njega, Fedor Tjutin i Radek Martinek bi trebali biti glavni ljudi koji će se brinuti da što manje pločica završi u mreži Stevea Masona. Ako u tome uspiju, biti će ovo plodna sezona za Blue Jacketse. Prognoza: Borba za doigravanje.

Divizija Sjeverozapad

Vancouver Canucks – Tužno ljeto je iza Canucksa, ljeto u kojem su se suočavali sa porazom u sedmoj utakmici finala na domaćem ledu. Sada to ipak treba ostaviti sa strane i krenuti u novu sezonu koja nosi velika očekivanja. ˝Naslov ili raspad˝, vrište novine u Kanadi, a iako ne treba ići baš toliko daleko, jasno je da se od momčadi Alaina Vigneaulta očekuje još taj jedan korak koji nisu napravili prošle sezone. Henrik i Daniel Sedin su dokazano briljantni u regularnoj sezoni, sada to treba prenijeti i na doigravanje. Uz njih, Ryan Kesler, Alex Burrows i osvajač naslova s Detroitom, Mikael Samuelsson, su igrači od kojih se očekuje barem prošlogodišnja forma, a u napad je doveden i iskusni Marco Sturm. Obrana je ostala bez važnog čovjeka, Christiana Ehrhoffa koji je krenuo put Buffala, ali tu su i dalje Kevin Bieksa, Alexander Edler i društvo. Iza njih vrata čuva već legendarni Roberto Luongo, tako da je sve spremno za novu veliku sezonu. Ali, da li i za taj ključni korak? Prognoza: Borba za Stanley Cup.

Calgary Flames – Prošle sezone završili su drugi u diviziji, ali niti to nije bilo dovoljno da Flamesi odu do doigravanja. Svakakve priče su se vrtjele, čak i to da su spremni razmijeniti Jaromea Iginlu, ali ništa se puno nije dogodilo. Iginla, srce i duša ove momčadi i dalje je tu i naravno da će ponajviše o njemu ovisiti sezona Calgarya. S jedne strane je to dobro jer je Iginla i dalje vrhunski igrač, s druge baš i nije, jer Flamesi opet nisu doveli veliko pojačanje. Iskusni Olli Jokinen i Alex Tanguay uz Iginlu su glavni kreatori igre, stigao je dobar strijelac Lee Stempniak, a velika sezona se očekuje i od Mikaela Backlunda, koji će nažalost propustiti prvih šest tjedana zbog slomljenog prsta. Iz obrane je otišao starosjedioc Robyn Regehr, a velike minute i dalje će igrati Jay Bouwmeester i Mark Giordano, isto kao i Miikka Kiprusoff na vratima. Flamesi su, čini se, ipak premalo toga napravili ovoga ljeta da bi se upustili u borbu za sam vrh, iako ovako iskusnu ekipu nikada ne treba prerano otpisati. Prognoza: Borba za doigravanje.

Minnesota Wild – Različito od svojih divizijskih rivala, koju vrlo malo mijenjali ekipe u proteklih par mjeseci, Minnesota je krenula u veliko pospremanje. Iz ekipe su otišle dvije velike zvijezde, češki napadač Martin Havlat, te branič Brent Burns. Ali zato su sletjela, barem na papiru, još veća imena. Iz San Josea su stigli Dany Heatley i Devon Setoguchi, dva rasna strijelca, oni bi trebali na pravi način koristiti asistencije Mikko Koivua, koji od odlaska Mariana Gaborika žudi za rasnim strijelcem. Napad je, dakle, spreman za golove, ali problemi se nalaze u obrani. Odlaskom Burnsa ostavljena je velika praznina, Marek Zidlicky i Nick Schultz su istina, konstante u obrani, ali osim njih nema velikih imena, zato se puno očekuje od mlađih braniča. Puno toga ovisiti će i o formi vratara Niklasa Backstroma, koji će tražiti impresivne brojke od prije pet godina. Minnesota ima adute, ali pitanje je ima li ih dovoljno u ovako žestokoj konkurenciji. Prognoza: Borba za doigravanje.

Colorado Avalanche – Sezona prožeta ozljedama odvela je Colorado do pretposljednjeg mjesta u ligi. To im je donijelo drugi izbor na draftu, a tamo su uzeli Šveda Gabriela Landeskoga, koji je odmah instaliran u momčad i već ove sezone će biti jedan od aduta Avs'a. Oni glavni ipak su Paul Stastny, Matt Duchene, te legenda kluba Milan Hejduk. Obrana je nešto manje iskusna, a da se to promjeni iz Columbusa je doveden Jan Hejda, a Erik Johnson i Kyle Quincey su igrači koji trebaju popuniti prazninu nastalu odlaskom John-Michaela Lilesa. Na vratima je također novo ime, Semjon Varlamov, mladi Rus koji je u Washingtonu imao odlične brojke, u Coloradu se nadaju da ih je ponio prema Denveru. Sezona bi svakako trebala biti bolja od prošlogodišnje, a ukoliko ih poštede ozljede, Avs'i će biti vrlo neugodna ekipa. Prognoza: Borba za doigravanje.

Edmonton Oilers – Iza ˝dječjeg vrtića˝ iz Edmontona je, kao što se i očekivalo, sezona učenja u kojoj su završili na samom dnu lige. Za prvi izbor drafta izabran je Ryan Nugent-Hopkins koji će sezonu započeti s Oilersima. Tu su još Taylor Hall, Jordan Eberle, Magnus Paajarvi, Sam Gagner, Linus Omark. Talenti da glava zaboli. Iskusni Ryan Smyth, Aleš Hemsky i Shawn Horcoff zaduženi su da razvoj tih mladića ide u pravom smjeru. Ključni igrač obrane, Ryan Whitney i dalje je izvan leda, pa su Tom Gilbert i Ladislav Smid najveće uzdanice obrane, koja, što se talenta tiče, dosta kaska za napadom. Ruski veteran Nikolaj Khabibulin se nada povratku u formu, nakon grozne sezone. Iako u Edmontonu i dalje ponavljaju kako još treba vremena da ekipa sazre, potajno se nadaju ulasku u doigravanje. To i ne bi začudilo, jer ako ˝klinci˝ proigraju biti će svega. A u godinama koje dolaze, Oilersi bi se trebali vinuti i u sam vrh lige. Prognoza: Borba za doigravanje.

Divizija Pacifik

San Jose Sharks – Čak četiri od pet momčadi iz ove divizije je igralo doigravanje prošle sezone, a najdalje su stigli Sharksi, do finala Zapada. Već godinama se u svlačionici San Josea sanja Stanley Cup s nadom da je ovo napokon ta godina. Ekipa je malo promijenjena, otišli su Dany Heatley i Devin Setoguchi, ali zato su stigli Martin Havlat i Brent Burns s kojima su Sharksi dobili na širini i brzini. Naravno, Joe Thornton, Patrick Marleau, te sve bolji Logan Couture zalog su da će protivničke mreže i ove sezone biti pune. Obrana je u Burnsu dobila veliko pojačanje, a Dan Boyle partnera s kojim bi trebao činiti i napadački dinamičan duo za Sharkse. Douglas Murray i Marc-Eduard Vlasic su i nadalje veliki oslonci obrane ispred Antti Niemija. Uglavnom, nema se tu puno toga za filozofirati, jedini cilj San Jose i dalje je – naslov prvaka. Prognoza: Borba za Stanley Cup.

Anaheim Ducks – S obzirom na broj napadačkih talenata, Anaheim bi mogao završiti kao momčad s najviše postignutih pogodaka u ligi. Da je to moguće, pokazali su krajem prošle sezone kada su se briljantnom serijom uveli u doigravanje. Tamo su razočaravajuće ispali od Nashvillea, ali za uzvrat su spremni. Corey Perry je postigao 50 pogodaka i postao najkorisniji igrač lige, a uz njega Ryan Getzlaf i Bobby Ryan čine možda i najopasniju trojku u hokeju. Nismo još gotovi. Teemu Selanne ima 41. godinu, ali zabija kao da je petnaest godina mlađi, a s njim formu pronalazi i Saku Koivu. Obrana je također napadački obilježena, Lubomir Visnovsky je prošle sezone predvodio ligu po broju poena što se braniča tiče, a uz njega i Francoisa Beauchemina sjajno se razvija i Cam Fowler. Oporavio se i Jonas Hiller koji će biti značajan adut na vratima. Sve ovo izgleda sjajno, i Ducksi igraju dinamičan i lijepi hokej, za razliku od defenzivne ekipe Anaheima koja je prije pet godina uzela naslov, ali ta momčad je imala širinu i dubinu, a čini se da to ovim Ducksima nedostaje. Ostaje za vidjeti mogu li velike zvijezde pokriti te rupe. Prognoza: Prvi krug doigravanja.

Phoenix Coyotes – Početak ljeta je bio vrlo buran za Phoenix, jer se sapunica oko odlaska/ostanka ekipe još nije razriješila. Tek kada je postalo jasno da ostaju u Glendaleu, Coyotesi su se mogli pripremati za novu sezonu. Za razliku od gore opisanih Ducksa, Coyotesi igraju mnogo defenzivniji stil s vratarom kao velikim adutom. Tu se sada javlja i glavni problem, jer prvi vratar Ilja Brizgalov je napustio ekipu. Na njegovo mjesto stigao je mnogo manje razvikani Mike Smith i tek treba vidjeti kako će se uklopiti u ekipu. U napadu su stigli rutineri Ray Whitney i Daymond Langkow, a vođe u obliku Shanea Doana ili Martina Hanzala su i dalje tu. Obrana više nema iskustvo Eda Jovanovskog, ali Keith Yandle je jedna od nadolazećih zvijezda Nhl-a i velika uzdanica trenera Davea Tippetta. Coyotesi su, dakle, i dalje vrlo dobra ekipa, ali neće im biti lako u strašnoj konkurenciji Zapadne konferencije i divizije Pacifik. Prognoza: Borba za doigravanje.

Los Angeles Kings – Je li napokon stiglo vrijeme ˝Kraljeva˝? Kingsi su već par godina u vrhu, ali nikako da uđu u prvi plan i da ih se počne smatrati favoritima. Ove godine bi se trebalo! Već sezonama grade ekipu i dodaje se po jedan komadić mozaika, a sada već dovoljno uigranoj i iskusnoj ekipi dodan je možda i ključni dio – dojučerašnji kapetan Flyersa Mike Richards. Uz njega će Anže Kopitar, Dustin Brown i društvo biti još bolji i opasniji. Došao je i Simon Gagne, koji će, ako bude zdrav, sigurno biti od velike pomoći. Najvažnija priča obrane završila je prije par dana kada je dugogodišnji ugovor potpisao Drew Doughty, koji uz Jacka Johnsona čini najčvršći par obrane Kingsa. Vratar Jonathan Quick također je pokazao da je čvrsta karika i da se na njega može računati. Los Angeles ima zvijezde, ima i igrače kojima je momčadska igra ispred svega, ima snažnu obranu i dobrog vratara, dakle sve pretpostavke za veliki uspjeh. Sada je vrijeme da pokažu zajedništvo i mentalnu zrelost na ledu. Prognoza: Borba za Stanley Cup.

Dallas Stars – Da Starsi nisu izgubili posljednju utakmicu prošle sezone, ova divizija imala bi svih pet momčadi u doigravanju! Ne treba začuditi ako se taj veliki raritet dogodi u novoj sezoni. U Dallasu se nadaju da su tu tužnu priču zametnuli negdje daleko u prošlosti i da su spremni za nove izazove. Nema previše novosti u ovogodišnjoj ekipi, što je za njih dobro, jer momčadski duh je krasio Starse. Naravno, ako izuzmemo odlazak Brada Richardsa, ali na to su se ionako pripremali. Mike Ribeiro, Loui Eriksson, te mladi i sve bolji Jamie Benn napadački su motori ove ekipe, dok će s plave linije opasno prijetiti Alex Goligoski i Trevor Daley. Među Starse je stigao i Sheldon Souray u nadi da će oživjeti svoju posrnulu karijeru. Kari Lehtonen se u odličnom svjetlu predstavio prošle godine, ako ga zaobiđu ozljede nema sumnje da će tako biti i ove. Starsi imaju svojih aduta za borbu sa svima, te će ionako žestoku konkurenciju u Zapadnoj konferenciji učiniti još malo zanimljivijom. Prognoza: Borba za doigravanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.10.2011. u 20:11
    impresivan članak! ko da čitam tsn, a ne neki hrvatski portal. svaka čast! meni ne fale ni sportklub ni espn america. za stotinjak kuna mjesečno gledam utakmice koje hoću i kada hoću. upravo se na velikom ekranu vrti ducks - sabres, a na malom u kutu rangers - kings. život je lijep :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2011. u 20:51
    Mislim da Avsi mogu do doigravanja! Vidjeli su svi što su napravili prije 2 sezone kad su imali golmana na visokoj razini, to im je ključ svega a ove sezone su tu odlični Varlamov i Giguiere. Mislim da će dobivat podjednaku minutažu od trenere Sacca. Glavno oružje nam je napad, dok u obranu ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2011. u 15:55
    Zasad je u Europi jedino švedski Viasat dobio prava emitiranja NHL utakmica, no ljudi šize jer sada Skandinavci nemaju pravo pristupu GLC-u pa su osuđeni na crni ekran ili Viasat. Po meni bi bilo najbolje da ne prenose utakmice u Europi mjesec dana pa nek onda taj britanskoskandinavski konzorcij... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2011. u 15:41
    In Kessel we trust! GO LEAFS!
    Obrisan korisnik
  • BLiND06.10.2011. u 15:01
    Stiglo je vrijeme Kraljeva!
    BLiND