Nogomet

Glavna turska zvijezda je Hiddink

Piše:Damir Žbulj • četvrtak, 13.10.2011.
Glavna turska zvijezda je Hiddink
Foto: Davor Sajko

Hrvatska nogometna reprezentacija svoj će put na Euro iduće godine u Poljskoj i Ukrajini tražiti preko reprezentacije Turske. Još uvijek su svježe uspomene na nevjerojatan rasplet četvrtfinalnog dvoboja s proteklog Eura, a Slavenu Biliću i njegovim izabranicima ovo će biti idealna prilika za sportski uzvrat.

Hrvatska je u dodatnim kvalifikacijama izvukla možda i najtežeg mogućeg protivnika kojeg je mogla dobiti. No, neki od reprezentativaca upravo su priželjkivali ovakav rasplet, a Slavenu Biliću ovo će biti dvije utakmice karijere, koje će odrediti njegov nogometni put i kao izbornika hrvatske reprezentacije, ali i trenerski uopće. Nakon šokantnog kraha u Beču prije tri godine, studeni 2011. donosi priliku za sportski uzvrat čitavoj ovoj generaciji nogometaša. No, ulog je i puno veći od samog revanša na terenu, a to je plasman na jedno veliko nogometno natjecanje.

Moglo bi se reći kako se od tog poraza hrvatska nogometna reprezentacija nije oporavila sve do današnjih dana. Ciklus koji je započeo neuspjehom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi te slaba izdanja u ovim kvalifikacijama koje su završene tek drugom pozicijom i odlaskom na 'popravni' protiv Turske, zaključit će se utakmicom istine za ovu generaciju igrača. ali i izbornika Bilića.

Turska je svoju šansu za plasman na Euro 2012 osigurala u skupini A, gdje je zauzela drugo mjesto. ispred Belgije, Austrije, Azerbajdžana i Kazahstana, dok je prvo mjestu u skupini bilo rezervirano za neprikosnovenu Njemačku, koja se kroz kvalifikacije 'prošetala' s deset pobjeda iz isto toliko nastupa.

U ovom kvalifikacijskom ciklusu ostvarili su pet pobjeda, dva puta su remizirali, a upisali su i tri poraza, dva od Njemačke te jedan pomalo iznenađujući na gostovanju kod Azerbajdžana, početkom kvalifikacija. Legendarni nizozemski stručnjak Guus Hiddink preuzeo je ovu reprezentacija u kolovozu prošle godine, te je čitav kvalifikacijski ciklus iskoristio za pronalazak nekih novih rješenja i uigravanje igrača. Napravio je laganu smjenu generacija, a kako je očekivano Njemačka osvojila vrh skupine, u dvobojima protiv Belgije i Austrije ostvario je primarni cilj, plasman u dodatna kvalifikacije. Utakmice protiv Hrvatske i za njega su ključne, jer, doveden je u misiji da s Turskom izbori Euro, a ukoliko ne ostvari taj uspjeh, pitanje je hoće li povesti Turke u novom kvalifikacijskom ciklusu.

Kao posljednja prepreka hrvatskim reprezentativcima na putu do gola stajat će vjerojatno Volkan Demirel, 29-godišnji vratar Fenerbahčea i legenda kluba, koji je preuzeo 'jedinicu' od legendarnog Rustua Recbera te koji je sigurno jedna od jačih karika ove reprezentacije.

Hiddink u obrani na raspolaganju ima igrače iz 'velike četvorke' turskog nogometa, a većinom su to stariji i iskusniji nogometaši, od preko 26 godina starosti. Servet Cetin, Hakan Balta i Gökhan Zan su iz Galatasaraya, Gönül je iz Fenera, Egemen Korkmaz i Köybaši su iz Bešiktaša, dok su Balci i Giray Kacar iz Trabzona.

U veznom redu tu su već neka poznatija i respektabilnija imena turskog nogometa. Kapetan reprezentacije je 31-godišnji Emre Belozoglu, prekaljeni internacionalac, koji trenutno igra u Feneru. Dvojac iz Reala, Hamit Altintop i Nuri Sahin, koji je vodio dortmundsku Borussiju do naslova u Njemačkoj prošle sezone, zbog ozljeda je propustio otvaranje sezone, ali do susreta protiv Hrvatske mogli bi se vratiti u sastav. Tu su još mladi Ekici iz Werdera, koji izuzetno dobro igra u posljednje vrijeme, pa Arda Turan, koji je svoju karijeru nastavio u madridskom Atleticu, Mehmed Topal standardan je u Valenciji, a Sabri Sarioglu iz Galatasaraya te Mehmet Aurelio iz Bešiktaša, još uvijek su planovima nizozemskog stručnjaka.

Nakon oproštaja najboljeg strijelca njihove reprezentacije Hakana Sukura, koji je u turskom dresu protivničke mreže tresao 51 put, nemaju nekog izrazitog i klasičnog egzekutora kojeg bi se trebalo posebno istaknuti. Nema više Semiha Senturka, što je najvažnije, a napadači Mevlüt Erdinc iz PSG-a, Kazim Kazim iz Galatasaraya, Burak Yilmaz iz Trabzona, Torun iz Herthe te Umut Bulut iz Toulousea, bit će imena pred kojima će drhtati hrvatska obrana.

Turska će svoj susret protiv Hrvatske vjerojatno odigrati na Türk Telekom Areni, odnosno Ali Sami Yen stadionu Galatasaraya, koji prima nešto više od 50 tisuća gledatelja, pred kojima im je bodove u ovom kvalifikacijskom ciklusu uzela samo Njemačka. Osim već toliko spominjanog dvoboja u Beču, Hrvatska je s Turskom bila u skupini na Euru 1996, kada je pogotkom Vlaovića stigla do vrijedne minimalne pobjede. Još smo u dva navrata odigrali prijateljske utakmice s njima, a oba susreta završila su neodlučenim rezultatom.

Povijest

Turska nogometna reprezentacija bilježi svoje najveće uspjehe u posljednjih desetak godina. Njihova Francuska je Svjetsko prvenstvo u Japanu i Koreji 2002. godine. Osvajanjem trećeg mjesta postavili su se na svjetsku nogometnu kartu, gdje su manje više konstantno prisutni posljednjih godina.

Osvojili su Kup konfederacija 2003. godine, a na Europskom prvenstvu 2008. godine, preko Hrvatske su dogurali do polufinala, gdje ih je s 3:2 porazila Njemačka.

Imaju Turci česta iskustva s dodatnim kvalifikacijama. Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj osigurali su bili preko Irske, dok su put na Svjetsko prvenstvo 2002. godine izborili tek protiv Barićeve Austrije. U posljednja dva nastupa u dodatnim kvalifikacijama nisu bili toliko uspješni. Latvija ih je iznenadila na putu za Portugal 2004, dok su Svjetsko prvenstvo na domaćem terenu u Njemačkoj 2006. nesretno izgubili od Švicaraca u posljednjim sekundama uzvrata.

Izbornik

Guus Hiddink stari je poznanik hrvatske nogometne reprezentacije. Bilić mu se već dva puta suprotstavio, dok je Nizozemac bio na kormilu ruske reprezentacije. Oba puta završilo je neodlučenim rezultatom. Hrvatska je, pod Cicinim ravnanjem, posrnula pred 'njegovom' Australijom' na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, dok nas izuzetno sretne uspomnene vežu za njegovu Nizozemsku u Francuskoj. Na Parku prinčeva Hrvatska je ispisala svoju nogometnu povijest.

Hiddink je Južnu Koreju odveo do četvrtog mjesta na svijetu, s tim Rusima je došao do polufinala Eura, gdje je morao stisnuti ruku Španjolcima. Trener je koji gaji tipičan 'nizozemski' stil nogometa, gdje je ekipa na prvom mjestu, gdje svi igraju napad, ali se i svi organizirano brane kada je protivnička ekipa u posjedu lopte. No, protiv 'njegove' Turska bit će to dvije sasvim suprotne utakmice nego što su to bile one protiv Grčke. Turska će biti ofenzivna, Turska će htjeti igrati nogomet, a poznavajući našu reprezentaciju upravo će to biti prilika za hrvatske igrače da pokažu što znaju te da na kraju i ostvare toliko željeni cilj, a to je plasman na Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.10.2011. u 18:41
    Turci....krvi cemo vam se napiti!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.10.2011. u 19:47
    hiddink im je možda i najveće ime tamo!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.10.2011. u 07:46
    Bravo za članak! Samo bih htio podsjetiti da je Hiddink u prošlim kvalifikacijama za SP2010 vodeći Rusiju posrnuo u kvalifikacijama od Slovenije! Tako, da nije baš svemoguć!! Al naravno, sve najviše ovisi o nama!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.10.2011. u 00:12
    Javite se na recepciju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2011. u 23:30
    ajme majko,opet ćemo mjesec dana slušat bajke o hiddinku...pa koji vam je ..
    Obrisan korisnik