Nogomet

Prava slika vrijednosti

Piše:Tomislav Pacak • utorak, 18.10.2011.
Prava slika vrijednosti
Foto: Kristijan Komarica

Prije četiri dana bili su "mučki jadnici i preplaćene lažne zvijezde", a prije sedam dana ljudi koji će Hrvatsku odvesti na europski vrh. Gdje između tih krajnosti leži prava istina o vrijednosti Dinamovih nogometaša puno će preciznije od jezika izvršnog predsjednika reći susret s Ajaxom...

Krunoslav Jurčić nije trener koji ne respektira suparnika i zato je bilo zločesto podmetnuti mu izjavu da je "Ajax najslabija momčad u skupini"; Dinamov trener lijepo je objasnio da je Ajax najslabiji od tri protivnika s kojima će Dinamo igrati, i to je vjerojatno i istina.

No, Ajax nije favorit u Zagrebu samo zato jer ima neusporedivo veću važnost u europskom i svjetskom nogometu zbog svoje bogate povijesti, već i zbog toga što predstavlja danas.

Ajax je prvak Nizozemske, Dinamo je prvak Hrvatske. Ajax ima skuplju momčad, ima neusporedivo bolje uvjete, ima usprkos mladosti više iskustva igranja na ovakvoj razini. Ajax ima podjednako neiskusnog trenera, ali trenera koji je igrajući za velike momčadi i veliku reprezentaciju učio od najboljih svjetskih trenera. Ajax ima desetljećima uhodani, prepoznatljivi sustav i uz dužno poštovanje odličnoj Dinamovoj školi, Ajax ima najpoznatiju nogometnu akademiju.

Ajax je puno veći klub i Ajax je, vrlo vjerojatno, barem za nijansu bolja momčad.

Čak i s dvije senzacionalne, povijesne i upečatljive pobjede u Amsterdamu, Dinamo ima negativan učinak protiv Ajaxa koji je u Maksimiru dva puta slavio i jednom odigrao neriješeno.

Sve ovo je bitno za znati prije nego se krene u priču o "slabom Ajaxu koji nije nikoga pobijedio od 10. rujna, a golove prima na sve strane".

Dinamo je izgubio u Zadru. Ajax je igrao neriješeno s AZ-om. Drugim riječima, bolje je ne igrati na kartu forme.

Jasno da je za Dinamo ovo potpuno drugačija utakmica od one u Stanovima, ali ovo je Liga prvaka, pa i Ajax dolazi s puno snažnijim i izraženijim ambicijama nego je to bilo u Europskoj ligi.

Ovo je utakmica, bolja od svih ove sezone, u kojoj Dinamovi igrači, a posebno oni najbolji - Sammir i Milan Badelj - trebaju pokazati koliko vrijede.

Protiv HNL protivnika pokazali su da mogu biti nadmoćni. Protiv Malmöa su pokazali da mogu pružiti velike partije na toj razini. Protiv Reala se iz podređene situacije teško nematnuti, baš kao i u Lyonu protiv realno nadmoćnog protivnika.

Nema isprike

No, Ajax je protivnik po mjeri. Za nijansu jači, ali za nijansu koja se htijenjem, požrtvovnošću, željom, vatrom, uz potporu s tribine i inspiriranu igru može nadoknaditi.

Za Dinamo nema isprike ako odigra beskrvnu, blijedu i anemičnu partiju, jer ovo je pozornica na kojoj se daje sve od sebe.

Za Dinamo nema isprike ako odigra defenzivno i ziheraški, jer ovo je utakmica u kojoj Dinamo nema što izgubiti.

Za Sammira i Badelja nema isprike ako ih nadigraju traženi Eriksen i skupi Janssen jer oni žele i najavljuju igranje na (barem) takvom nivou, pa ako žele u reprezentaciji igrati važnije uloge - sada je vrijeme da pokažu zbog čega.

Za Krunoslava Jurčića nema isprike ako mu momčad padne bez ispaljenog metka, jer je sam najavio da je Ajax momčad s kojom Dinamo može igrati, da "može raskopati igru Ajaxa" i da će "Dinamo igrati hrabro i agresivno".

Za publiku nema isprike ako će u 12. minuti zviždati, jer Dinamo igra Ligu prvaka, protiv četverostrukog prvaka Europe, i nije nikakva sramota ako ne stisne obruč od prve minute kao da igra protiv Cibalije. Nakon 90, ako Dinamo ne pruži ni dijelić očekivanog i najavljenog iz samog kluba, za 250 ili 400 kuna svatko ima pravo izraziti nezadovoljstvo...

Ajax na papiru izgleda dobro, čak bolje obrambeno, no sustav igre i slaba obrambena igra ofenzivaca ostavljaju dosta prostora suparniku. Prostora za dokazivanje Sammira i Badelja, ali i Beqiraja i Rukavine, bit će dovoljno.

Isto tako, pravi izazovi čekaju i sve ostale. I Vida pretendira na mjesto u reprezentaciji - prvo će morati zaustaviti opasnog Boerrigtera. Ibanez svojim igrama najavljuje da postaje ozbiljan lijevi bek, evo mu Sulejmanija. Tonel i Šimunić trebali bi bi biti najiskusniji i najčvršći dio ovog Dinama, a ako je tako, trebali bi moći zaustaviti Buljikina. Calello je, tvrdi se, puno napredovao, a Jerko Leko donosi veliku sigurnost cijeloj momčadi - neka se dokažu zaustavljanjem mladog Eriksena i iskusnog Thea Janssena.

Baš svaki igrač Dinama ima idealnu priliku večeras dokazati da je uistinu igrač kakvog Modri žele, kakvog Modri plaćaju, kakvi sami za sebe kažu da jesu.

Za ono što govore, za ono što primaju, za ono kako se ponašaju - večeras imaju prigodu dobiti i pokriće.

Ne mora to biti nova velika pobjeda protiv Ajaxa, ne mora to nužno čak biti ni bod ako ne bude sreće.

Ali mora biti inspirirana, hrabra, požrtvovna, vatrena partija s pravim potezima, udarcima, pokušajima, driblinzima, akcijama, uklizavanjima.

Partija sa stavom, sa znanjem, s mozgom i sa srcem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.10.2011. u 19:22
    Kruno barem najavi napadčku formaciju ako ništa drugo ,a Bilić odmah najavi poraz
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2011. u 19:08
    madde-2 ni meni nije dinamo najdraži ni njihovi igrači ali ne smatram ih luzerima i oni danas igraju za hrvatsku i svi moramo navjati za dinamo jer igra u smrdljivoj europi i neka pobide nizozemce
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2011. u 17:07
    Standardno dobar članak :) Krunu uvijek najavljuje agresivno i napadački a onda odigraju obrnuto - s jednim napadačem i na kontre što je donijelo 0 bodova. Samo igrom kao protiv Malmoa u Zagrebu se može do bodova. Ajmo plavi!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2011. u 16:29
    ma ko god da pocne sve luzer do luzera
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2011. u 16:13
    Meni se više sviđa Kelava- Vida,Tonel,Joe,Cufre-Tomecak,Badelj,Sammir,Ibanez-Rukavina,Bequiraj. Ofenzivno od početka pa kud puklo. Ako se Badelju ne bude igralo onda Leku umjesto njega.
    Obrisan korisnik