Košarka

Četiri prvaka, 17 naslova

Marko Domljanović • četvrtak, 20.10.2011.
Četiri prvaka, 17 naslova
Foto: EPA

Nakon uvodnih pet utakmica, košarkaška Euroliga se polako zahuktava. Danas je na rasporedu šest utakmica, a mi vam donosimo pregled iznimno atraktivne skupine C.

Klubovi skupine C imaju zajedno čak 17 osvojenih naslova prvaka Europe pa slobodno možemo reći da je, po imenima klubova, ova skupina ipak najjača ove sezone. Imena poput Reala, Maccabija, Milana pa i beogradskog Partizana imaju veliku težinu u europskoj košarci pa će se razvoj situacije u ovoj grupi pratiti s velikom pozornošću. Četiri bivša europska prvaka, turski gigant i prvak Belgije odmjerit će snage u deset kola nakon kojih će dvije momčadi otpasti.

A koje će to dvije momčadi biti je zaista teško prognozirati - Real je prošle sezone igrao na Final Fouru i u polufinalu izgubio od Maccabija pa će u ovim dvobojima tražiti osvetu. Talijanski Armani je, osim trenera, doveo i nekoliko zaista odličnih igrača i sigurno računaju na prolaz, a Partizan predvođen sjajnim crnogorskim centrom želi još jednom pokazati svu raskoš talenta svojih mladih igrača. Nešto će se sigurno pitati i Anadolu Efes jer je turski div domaćin završnog turnira ove sezone i sigurno imaju svoju računicu kako doći do tamo. Belgijski prvak se na papiru čini glavni favorit za ispadanje, ali činjenica da su prošle godine pobjedili Real ostavivši Španjolce na samo 49 koševa mora tjerati na oprez jer Belgijanci kod kuće mogu stvarati ozbiljne probleme.

Real Madrid

Nakon prošlogodišnjeg nastupa na Final Four turniru, Real Madrid ove sezone želi barem ponoviti taj uspjeh. Nimalo lagan zadatak za novog trenera Pabla Lasu koji je momčad preuzeo krajem lipnja. Kraljevski klub se u prijelaznom roku koncentrirao na igrače vanjske linije pa su tako stigli Jaycee Carroll, Marty Pocius i, naravno, Rudy Fernandez. Oni će se pridružiti odličnom Llullu i Sergiju Rodriguezu pa će Španjolci biti vrlo opasni s vanjskih pozicija. Centarska linija je ostala bez Fischera, ali osim toga nije bilo većih promjena. Jedan od važnijih igrača i dalje je naš Ante Tomić, a uz njega su tu i Novica Velickovic, Mirza Begic, Carlos Suarez i ostali sudionici prošlogodišnjeg završnog turnira. Sve u svemu, odlična momčad sa samo jednim igračem iznad 26 godina sposobna je opet dogurati daleko.

Maccabi Electra

Nakon prošlogodišnjeg finala, "ponos Izraela" i ove godine cilja na najviša postolja u svim natjecanjima. Najzvučnije pojačanje Izraelaca ovog ljeta definitivno je bio Papaloukas, a uz njega su stigli i Devin Smith te Shawn James. Tu je i Jordan Farmar koji je zahvaljujući lockoutu u NBA ligi stigao u Tel Aviv pa Davidu Blattu tako ostaju slatke brige uigravanja ovih novih igrača s ostatkom momčadi. S druge strane, Izraelci su na pomalo čudan način ostali bez Jeremyja Parga, otišao je i Chuck Eidson, a nema ni Dorona Perkinsa. Ipak, Maccabi i bez njih ima vrlo jaku momčad koja je s odličnim trenerom kao što je Blatt itekako sposobna za najviše domete.

Anadolu Efes

Temeljite promjene zahvatile su turskog velikana ovog ljeta - od imena do igračkog kadra, Efes je doživio mnoge promjene. 39-godišnji Ufuk Sarica u svojoj će prvoj pravoj trenerskoj sezoni imati poprilično težak zadatak. Naime, Final Four se ove godine igra upravo u Efesovoj Sinan Erdem Areni, a u klub je tijekom ljeta stiglo čak deset novih igrača. Pojačanja su se najviše odnosila na pozicije pod košem pa tu turski predstavnik sada ima zaista respektabilne igrače. Stigli su Duško Savanović, naš Stanko Barać i Esteban Batista, a i Ersan Ilyasova može itekako biti od koristi pod košem i pomoći bivšem igraču Splita Ermalu Kuqi. Igrom turske momčadi trebao bi upravljati Vlado Ilievski, još jedno pojačanje Efesa koji će uz Kerema Tuncerija i Sašu Vujačića tvoriti vrlo opasnu vanjsku liniju, a tu je i svestrani Tarence Kinsey, pridošlica iz Fenerbahčea. Međutim, uz ovolike promjene i mladog trenera, neophodan će biti i period uigravanja.

Partizan

Beograđani u novo izdanje Eurolige ulaze s ambicijom da po šesti put za redom nađu svoje mjesto među 16 najboljih klubova Europe. Snaga momčadi Vlade Jovanovića definitivno leži u igračima pod košem, a koje predvodi sjajni Nikola Peković koji se zbog lockouta u NBA ligi vratio u Beograd. Osim njega, stigao je i Miroslav Raduljica, a na posudbu je iz Maccabija došao i Milan Mačvan. Igrom Partizana će upravljati još jedan novak, Acie Law, Amerikanac koji je u četiri godine promijenio čak pet NBA klubova, a novo lice je i 23-godišnji Marko Čakarević, krilni igrač koji je ovog ljeta došao iz Radničkog. Uz tradicionalno bučnu podršku s tribina, Partizan se definitivno ima razloga nadati uspješnom nastupu u Euroligi.

Emporio Armani

Za razliku od Partizana, Talijani su u posljednjih pet pokušaja samo jednom uspjeli ući među 16 najboljih momčadi Eurolige i zbog toga su ove sezone odlučili puno uložiti u pojačanja. Klupu Armanija je preuzeo Sergio Scariolo, čovjek pod čijim je vodstvom Španjolska osvojila posljednja dva Eurobasketa. Osim njega, u klub su došli i igrači poput Ioannisa Bourousisa, Antonisa Fotsisa i Drewa Nicholasa, a stigao je i naš Leon Radošević. Iz New Yorka se vratio i Danilo Gallinari pa možemo reći da Emporio Armani ima zaista odličnu momčad koja na papiru djeluje kao vrlo dobra kombinacija mladosti i iskustva. Na Scariolu je sada da ove kvalitetne pojedince pretvori i u kvalitetnu momčad.

Belgacom Spirou

Belgijski predstavnik se do Eurolige probio preko kvalifikacijskog turnira koji se igrao u njihovoj dvorani. U finalu su Belgijanci bili vrlo uvjerljivi protiv češkog Nymburka i upisali pobjedu od 79:53. Glavna uzdanica u pokušaju da nadmaše prošlogodišnji učinak od tri pobjede i dohvate Top 16 trebao bi im biti Demond Mallet, najbolji strijelac i asistent prošle sezone. Tu je i Caleb Green koji predvodio svoju momčad u broju koševa i skokova na kvalifikacijskom turniru, a prinova u liku iskusnog Jirija Welscha još će malo pojačati konkurenciju na vanjskim pozicijama. Pod košem bi glavnu riječ trebao imati Andre Riddick, stručnjak za obrambene zadatke, a pomagat će mu Christophe Beghin, centar sa vrlo dobrom leđnom tehnikom koji je zbog ozljede propustio ovo natjecanje prošle sezone.

Euroliga

1Panathinaikos 20+25
2Monaco 20+19
3Fenerbahçe 20+16
4Crvena zvezda 20+10
5Anadolu Efes 11+4
6Maccabi Tel Aviv 11+1
7Real Madrid 11-1
8Baskonia 11-1
9ASVEL Lyon-Villeurbanne 11-5
10Bayern 11-7
11Žalgiris 10+7
12Virtus Bologna 02-11
13Partizan 02-13
14Paris 01-3
15Barcelona 01-7
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Panathinaikos 20+25
2Monaco 20+19
3Fenerbahçe 20+16
4Crvena zvezda 20+10
5Anadolu Efes 11+4
6Maccabi Tel Aviv 11+1
7Real Madrid 11-1
8Baskonia 11-1
9ASVEL Lyon-Villeurbanne 11-5
10Bayern 11-7
11Žalgiris 10+7
12Virtus Bologna 02-11
13Partizan 02-13
14Paris 01-3
15Barcelona 01-7
16Alba Berlin 01-10
17Olympiakos 01-11
18Armani Milano 01-13

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.10.2011. u 18:53
    partizan ce svakako biti prvi,mocna ekipa.
    Obrisan korisnik
  • randy marsh20.10.2011. u 14:15
    Nadam se raspadu Milana ili Efesa, vrlo moguće da će se neka od tih "nabudženih ekipa" sagorjeti u očekivanjima
    randy marsh
  • Obrisan korisnik20.10.2011. u 13:41
    Tomić je Tomić a Veličković i Begić su Velickovic i Begic.  Imam osjećaj da je ovu analizu pisao Google Translate.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2011. u 13:32
    Bas me zanima kaj mogu Milan i Efes (koji su se dobro pojacali) napravit u ovoj skupini! Po meni Maccabi prvi favorit,Charleloi jedini bez sansi za prolazak a svi ostali bi se mogli ravnopravno tuc za drugo mjesto!
    Obrisan korisnik
  • basketas20.10.2011. u 13:00
    Ajmo opet krenut redom da vidimo sto nam je danas napisao Marko u ovim svojim traljavim analizama.Ante Tomic i nije bas jedan od vaznijih igraca jer ga treneri uvijek izostavljaju u bitnim trenutcima ( bez razloga) i daju minutazu Reyes-u koji je sigurno prvi centar Reala a ovdje nije niti... [više na forumu]
    basketas