Nogomet

Plavi na vrhu nogometa u BiH

Piše:Josip Tolić • ponedjeljak, 31.10.2011.
Plavi na vrhu nogometa u BiH
Foto: Josip Tolić

Mnogi će se na spomen sporta u Širokom Brijegu u prvom redu sjetiti košarkaške momčadi koja uspješno kroči bosanskohercegovačkim prvenstvom i regionalnom ligom. Međutim, i nogometni sastav odlično kotira...

Ugodan kasnojesenski dan u prijestolnici Zapadnohercegovačke županije, Širokom Brijegu, na prvoligašku pozornicu Stadiona Pecare izmamio je tek tisuću gledatelja koji su uživali na temperaturi od 20 Celzijevih stupnjeva. Kolege iz lokalnih medija spominju mi da ih se zna skupiti i mnogo više, no u subotu to nije bio slučaj. Razumljivo, s obzirom da je protivnik Plavima bila osmoplasirana momčad prvenstva, Rudar iz Prijedora.

Na rasporedu je bilo 12. kolo bosanskohercegovačke Premijer lige, elitnog razreda njihova klupskog nogometa. Široki se ove sezone nada osvajanju prve titule nakon šest godina, a nakon gotovo polovice prvenstva (u BiH sustav je natjecanja jednak onomu u RH) momčad je na vrhu s tri boda prednosti pred sarajevskim rivalima Željezničarom i Sarajevom.

Sama utakmica protekla je relativno jednostrano. Dvama golovima u završnici prvog poluvremena domaćini su slomili otpor Rudara. U 37. minuti bivši igrač Zagreba i Šibenika Mateo Roskam doveo je Široki u vodstvo nakon asistencije Brazilca Wagnera, a tek dvije minute potom vodstvo je 'podebljao' veteran Dalibor Šilić. U 90. minuti igrač pod ugovorom u Dinamu Goran Zakarić zaključio je priču na asistenciju Ivankovića.

Stadion

Nogometni 'hram' Širokog Brijega Pecara smješten je u samom centru grada, a infrastrukturom i uvjetima premašuje gotovo sve prvoligaške stadione u Hrvatskoj. Klub je frekventnu lokaciju sjeverne tribine, koja je smještena uz jednu od glavnih gradskih prometnica, iskoristio iznajmivši poslovne prostore, pa tako nogometni zaljubljenici u 'utrobi' stadiona mogu popiti kavu, pojesti u restoranu, ošišati se, popraviti računalo, slati poštu i drugo.

Zanimljiva je i lokacija stambeno-poslovnog prostora na stadionu; između sjeverne i istočne tribine. Tamo žive neki od igrača, uglavnom oni koji nisu osnovali obitelj. Zanimljivo, za odlazak na trening iz kreveta moraju se tek - spustiti po stepenicama. Koliko je organizacija na nivou svjedoči i činjenica da se igrači moraju hraniti upravo u spomenutom restoranu, te se pazi na ono što unose u organizam.

Navijači

Naziv navijačke skupine je Škripari, a osim nogometnog, prate i košarkaški klub, čija je dvorana smještena tik uz stadion. Postoje od 1996. te bodre klub na svakoj domaćoj i europskoj utakmici. Činili su to i na gostovanjima u zemlji, međutim zbog napetih odnosa između navijačkih udruga u Bosni i Hercegovini na snazi je zabrana odlaska navijača na gostovanja.

Odlučni i beskompromisni, no prije svega vjerni navijači jedna su od brojnih čvrstih karika u lancu kluba na Širokom Brijegu i lokalno ih stanovništvo veoma cijeni. Redoviti su posjetitelji utakmica hrvatske nogometne reprezentacije.

Igrački kadar

Nogometni klub Široki brijeg njeguje hrvatsku tradiciju, pa tako u njemu tradicionalno nastupaju samo Hrvati, uz pokojeg Južnoamerikanca. Najskuplji pojedinac momčadi Brazilac je Wagner koji se nakon šest i pol godina među Plavima udomaćio u Širokom. Uz njega, nekolicina igrača dobro je poznata nogometnim zaljubljenicima u Hrvatskoj, poput bivših Zagrebaša Vedrana Ješe, Marka Grgića i Jefthona, a tu su i Dinamovac Zakarić te Mateo Roskam.

Južnoameričko-hrvatsku kombinaciju igrača, uz Jefthona i Wagnera, upotpunjuju Brazilci Diogo, Marciano te Argentinac Varea. Najiskusniji je pojedinac kapetan Dalibor Šilić koji posljednjih devet godina karijere provodi na Pecari.

Trener

Za kormilom je prve momčadi Branko Karačić, ikona osječkog nogometa. Velik dio nogometne karijere proveo je u Gradskom vrtu, a imao je epizoda u Hajduku, Belgiji i Austriji. Kao trener vodio je Zagreb, Marsoniju, Osijek (u dva navrata), Slaven Belupo, Cibaliju, Slavonac te Šibenik.

51-godišnji Vinkovčanin po rođenju vratio se u kraj iz kojeg vuče korijene ovo ljeto i preuzeo ambicioznu ekipu Širokog. Uprava kluba, na čelu s Mijom Jelićem, pred njega je postavila cilj izlaska u europska natjecanja devetu godinu za redom, bez imperativa osvajanja naslova, i čini se da je taj manjak pritiska urodio plodom na njega i igrače jer je momčad poražena tek jednom u 12 ligaških susreta, a posljednje 722 minute vratar Luka Bilobrk nije primio pogodak.

Dojam

Široki je predvodnik hrvatskog klupskog nogometa u Bosni i Hercegovini koji ove sezone stoji vrlo dobro. Uz njega, tu su i mostarski Zrinjski koji je trenutno na četvrtoj poziciji te GOŠK iz Gabele koji se popeo u gornju polovicu ljestvice i drži osmo mjesto. Uz davanje šanse mlađim igračima, Širokobriježani su posljednjih nekoliko godina konstantno u vrhu bosanskohercegovačkog nogometa i ne bi ih se posramila niti naša Prva liga.

Suradnja s Dinamom, dogovorena ranije ove godine, omogućila je igračima olakšani put prema višem nogometnom nivou ako se iskažu u domaćem prvenstvu, a mladim je Dinamovcima pružila šansu za 'kaljenjem' prije regularnog sudjelovanja u ekipi Modrih. Perspektiva za dugoročni napredak nedvojbeno postoji, atmosfera oko momčadi je odlična i nema razloga da cijela zapadna Hercegovina uskoro ne proslavi naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Nešto što Hrvati ovoga kraja definitivno zaslužuju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • xavice01.11.2011. u 19:40
    a što se džeke tiče,pogledajte i pitajte kakav je status imao u želji,ljudi su se sprdali s njim,toliko držite do svojih velikana
    xavice
  • xavice01.11.2011. u 19:38
    svi vi koji se čudite pročitajte malo o celticu,jednom od najpopularnijih klubova na svijetu
    xavice
  • xavice01.11.2011. u 19:38
    ja bi zamolio moderatore da reagiraju malo žešće na ovom forumu dok se nije pretvorio u index i kvazi-debatni politički cirkus. širokom svaka čast,dobra usporedba s bilbaom,neznam koliko zbilja slijede tu politiku ali nije ni bitno.bih je država triju konstitutivnih naroda, od kojih svaki ima svoje... [više na forumu]
    xavice
  • xavice01.11.2011. u 19:25
    bravo orange,jefthon i wagner su iz gospića, diogo iz čazme,varea iz vukovara a marciano iz pazina
    xavice
  • chepo01.11.2011. u 17:26
    Vukojebine su mjesta di se strancima skidaju gaće. Ako države poput Švicarske, Izraela ili bogatih islamskih zemalja imaju rigoroznu politiku prema strancima, možemo li za njih reći da su "vukojebine". Nisu, nego čuvaju nacionalno blago i interese i zato i jesu tu gdje jesu.
    chepo