Košarka

Banić nositelj, Delaš i Stipčević iznenadili

Pripremio:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 31.10.2011.
Banić nositelj, Delaš i Stipčević iznenadili
Foto: EPA

Hrvatski košarkaši razasuti su diljem Starog kontinenta, a nova Sportnetova rubrika Kockasti kutak svakog će tjedna pratiti širi krug bivših, sadašnjih ili potencijalnih reprezentativaca. Predstavljamo vam 25 odabranih ovog ponedjeljka, no krug nikako nije "zapečaćen"...

Najveća kolonija hrvatskih košarkaša ove sezone je u Turskoj, a Hrvata ima i u "glavnim" klubovima iz Istanbula, koji se bore i u euroligaškom društvu, ali i u onim manjima. U Španjolskoj je mala, ali odabrana hrvatska družina, u kojoj se na početku ove sezone posebno ističe Marko Banić, nositelj igre Euroligaša Bilbaa.

Igrač vikenda

Kockasti kutak

U Kockastom kutku pratit ćemo aktualne reprezentativce i one koji se nalaze u širem kadru, kao i najbolje pojedince koji iz nekog razloga (oproštaj, neslaganje s izbornikom...) trenutno ne konkuriraju. Popis od 25 imena osvježavat ćemo periodično ovisno o aktualnim događanjima na parketu, pa će možda dolazak na Sportnetov popis nekome olakšati dolazak i na izbornikov...

Marko Banić (Bilbao): U najvišem rangu španjolske košarke Banić je igrao u pobjedi svojeg Bilbaa nad Murcijom. Završilo je 95:80, a Banić je ostvario 14 koševa i četiri skoka u samo dvadesetak minuta provedenih na parketu. U Euroligi je Bilbao izgubio u Francuskoj, ali Banić je bio najbolji strijelac svoje momčadi sa 16 ubačaja, a uz to je dodao i pet skokova, ali i šest izgubljenih lopti.

Ugodno iznenađenje

Rok Stipčević (Varese): U pobjedi Varesea nad Virtusom u Rimu zabio je 15 koševa (šut 4/8) te isporučio čak osam asistencija, a sve to u 35 minuta koliko je proveo na parketu. Valja napomenuti kako je Zadranin bio jedan od ključnih ljudi u momčadi Varesea, a pogotovo se to vidjelo u produžetku kada je postigao pet koševa.

Mario Delaš (Baltai): Delaš je odigrao najbolju ovosezonsku utakmicu za Baltai, Žalgirisovu podružnicu. U 26 minuta imao je 18 poena i četiri skoka. Nažalost, nije previše pomogao momčadi koja je glatko poražena od Lietuvos Rytasa s 83:66.

Forma u usponu

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Odličnu utakmicu pružio je Bojan Bogdanović koji je za Fenerbahče u ovom kolu ubacio 18 koševa i bio drugi strijelac momčadi, a upisao je i pet asistencija. Nakon samo dva poena protiv Olympiakosa, Bogdanović opet zabija za turskog prvaka.

Krešimir Lončar (Himki): Proveo je 16 minuta u igri, a zabio je 12 poena uz stopostotno izvođenje slobodnih bacanja, uzeo tri skoka i upisao jednu blokadu.

Dontaye Draper (Cedevita): U dolasku do +46 protiv Zagreba, ubilježio je 13 poena i šest asistencija za 32 minute. Po običaju, počeo je u petorci, a u Cedevitinom odvajanju do 61:44 na kraju treće četvrtine pomogao je s tri asistencije u tih deset minuta, dok se u posljednjoj četvrtini istaknuo sa sedam poena.

Marko Car (Cedevita): Prvi put ušao je na parket u završnici prve četvrtine, a za 20 minuta koliko mu je ovog puta dao Dražen Anzulović, upisao je 12 poena, pet asistencija i po četiri skoka i osvojene lopte, za najbolju valorizaciju u momčadi (20). Jedini pravi minus bio mu je šut za dvicu (2/6).

Damjan Rudež (Cibona): Jedan od najraspoloženijih među Ciboninim igračima u teško izborenih 75:70 protiv Širokog. U 25 minuta na parketu, zabio je 17 poena (6/10 iz igre, 5/5 s crte slobodnih), uz mirnu ruku iz slobodnih bacanja u posljednjoj minuti, kada je ubacio sva četiri, ali i vrlo važnu reakciju u obrani kod 70:68 za Cibonu. U pokušaju gostiju da izjednače, blokirao je centra Collinsa.

Fran Pilepić (Široki): Hladnokrvni šuter bio je čovjek kojem je Ivan Velić najviše vjerovao u porazu od Cibone u Draženovu domu (75:70). Pilepić, koji je igrao 35 minuta, ubacio je 17 poena i bio jedan od najzaslužnijih za smanjenje minusa -16 (45:29) s poluvremena. Iako je imao i šest skokova, dvije asistencije i tri osvojene lopte, potrošio je dosta lopti (3/8) za tricu uz četiri izgubljene lopte.

Na standardnoj razini

Zoran Planinić (Himki): U laganoj pobjedi svog Himkija protiv Budiveljnika u VTB ligi 92:75 Planinić je imao tri poena, dva skoka, ali i šest asistencija u 12 minuta provedenih na parketu.

Marko Popović (Žalgiris): Pop je u zelenom dresu proteklog vikenda ubacio sedam koševa i uzeo dva skoka za 18 minuta, a njegov Žalgiris je poražen od Nižnji Novgoroda s 92:86. Momčad je vodio sportski direktor Vitoldas Masalkis u nedostatku glavnog trenera.

Lukša Andrić (Galatasaray): Ranije ovog tjedna Lukša Andrić je u euroligaškom porazu svoje momčadi od Uniks Kazana pružio odličnu partiju u kojoj je upisao 14 koševa i sedam skokova te u obje rubrike bio najbolji u svojoj momčadi. Nešto skromniju predstavu pružio je u susretu turskog prvenstva gdje je u pobjedi protiv Pinar Karsiyake sudjelovao sa sedam koševa.

Dario Šarić (Zagreb CO): Mladi Šibenčanin je u srijedu osjetio kako je to igrati protiv aktualnih europskih prvaka. Protiv Panathinaikosa je na parketu bio 20 minuta, a iako mu, kao i većini suigrača, nije išlo u napadu, s tri poena uz 1/5 iz igre i pet izgubljenih lopti, plus je bio bolji skakački učinak (5). U potopu u zagrebačkom dvoboju s Cedevitom nije sudjelovao - Vladimir Androić počeo je utakmicu s drugačijom koncepcijom, a kada je sve već bilo riješeno, nije vidio smisao da uvodi Šarića.

Damir Markota (Union Olimpija): Privremeni kapetan Union Olimpije u drugom kolu Eurolige nije briljirao protiv Montepaschija u Sieni. Počeo je u startnoj petorki, igrao 27 minuta i upisao šest poena, tri skoka, po asistenciju i ukradenu loptu te tri izgubljene. Olimpija je utakmicu izgubila praktički već u prvoj četvrtini kad je ubacila tek četiri poena. Završilo je 79:57. Igrač prethodnog kola ABA lige podignuo je svojim poenima momčad u Domžalama gdje je upisana peta pobjeda (77:63) u pet kola. Heliosu je Markota ubacio 13 poena (5/6 za dva poena) uz skok i asistenciju.

Luka Žorić (Unicaja): Ovog vikenda je za svoju Unicaju igrao u španjolskom prvenstvu, ali utakmicu zasigurno neće pamtiti po dobrom jer je u 17 minuta na terenu postigao četiri koša te je ostao bez skoka i asistencije, a uz to je Unicaja doživjela i prvi poraz ove sezone u ACB ligi. U Euroligi je bio mnogo uspješniji i u pobjedi svoje momčadi nad Žalgirisom ugradio je sedam koševa, čak 12 skokova, jednu asistenciju, dvije ukradene lopte i tri blokade.

Hrvoje Perić (Unicaja): Žorićev suigrač nije nastupio u Euroligi, ali je zato odigrao vrlo dobrih 20 minuta u ACB ligi. Postigao je 12 koševa, uz šut 6/7 i ostvario četiri skoka. Bila je to jedna od boljih partija Perića ove sezone u dresu Unicaje.

Mario Stojić (Alicante): Alicante odlično gura u prvenstvu i zasad ima četiri pobjede nakon pet odigranih kola. Njihovim pobjedama svoj obol daje i Mario Stojić. U posljednjem je kolu njegov klub pobijedio na gostovanju kod Blusens Monbusa, a Stojić je postigao osam koševa i zabilježio tri skoka u 17 minuta na terenu.

Hrvoje Puljko (Peristeri): Jedini naš predstavnik u grčkom prvenstvu sudjelovao je u pobjedi svoje momčadi na gostovanju kod Ikarosa sa 7 poena i dvije asistencije.

Forma u padu

Stanko Barać (Anadolu Efes): Nakon 11 poena u neugodnom domaćem porazu od Spiroua prošle srijede u Euroligi, Stanko Barać je u pobjedi protiv Olin Edirnea sudjelovao sa šest koševa.

Marin Rozić (Cibona): U napadu nije dao puno, upisao je dva poena uz 1/5 iz igre, a imao je i četiri izgubljene lopte, ali na drugom kraju parketa osjetilo se koliko je Ciboni bitan čim je ušao u probleme s osobnim pogreškama, nakon čega je obrana počela padati. Zbog pet prekršaja je prijevremeno okončao svoj nastup, zaključivši utakmicu s po četiri osvojene lopte i skoka.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): Od kapetana Mrava očekuje se da bude među najboljima u momčadi, ali proteklog tjedna nije bio pravi ni protiv Panathinaikosa ni protiv Cedevite. U dva uvjerljiva poraza ubilježio je pet (Panathinaikos) i 12 poena (Cedevita), a sveukupni šut iz igre u te dvije utakmice bio mu je - 4/19. Protiv Cedevite se barem istaknuo skokovima (8), dok se u sivilo uklopio izgubljenim loptama, s tri u Euroligi i četiri u gradskom ogledu u ABA ligi.

Ante Tomić (Real Madrid): U petom kolu španjolske ACB lige sudjelovao je u pobjedi svog Reala na gostovanju kod Gran Canarije. Postigao je četiri koša i ostvario tri skoka za 13 minuta provedenih na parketu. Zanimljiva je činjenica da je na poluvremenu ove utakmice na semaforu stajalo mizernih 24:24. U Euroligi je Real ugostio Armani i pobijedio 85:78, a naš je centar za odigranih 13 minuta ubacio 6 poena i uzeo tri skoka.

Leon Radošević (AJ Milano): U pobjedi Milana sudjelovao je s pet koševa (šut 2/3) te uz to zabilježio i tri skoka.

Klupa, tribina, doktori...

Roko Ukić (Fenerbahče Ülker): Nakon 13 koševa u porazu od Olympiakosa, Roko Ukić je u ovom kolu turskog prvenstva bio pošteđen i nije sudjelovao u uvjerljivoj pobjedi protiv Bandirme Kirmizi.

Marko Tomas (Fenerbahče Ülker): Još uvijek se oporavlja od teške ozljede koju je zaradio na Eurobasketu u Litvi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina06.11.2011. u 18:56
    odlična kolumna! uvjeren sam da će biti dobrih debata. pleniglacial je napisao interesantan osvrt. ovdje bi upravo mi trebali dati poneku sugestiju. ja bih također izbacio Puljka iz ove ekipe, a umjesto ozljeđenog Katića bih predložio Nenada Delića koji igra za turski Genc Telekom i nakon tri... [više na forumu]
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik31.10.2011. u 15:20
    valjda ce i od Delas< bit nesto,iako mi je prosle sezone u Ciboni bio los,a da ne moze ni u Zalgirisa u roster upast.nece valjda bit jos samo jedna nada u nizu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2011. u 15:20
    Sve pet za novitet Sportneta jedino što nikad neću progutati Drapera u kockastom kutku pa makar nas odveo na svjetski tron...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2011. u 14:56
    lako je baniću igrati kad se ovo lito čovik "odmorija"....šala majstore svaka čast i samo nastavi pozdrav ekipa iz omnie
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2011. u 14:49
    izvrsna rubrika-bravo za jurišića! s ovog popisa bih ipak izbacio rozića, stipćevića, delaša i puljka. trebalo bi na njega uvrstiti buljana (krilni centar) iz bonna, katića iz splita, morovića iz kyeva i vrkića. ne znam jedino zašto su tomić i radošević u rubrici 'pad forme'? nisu u padu forme, već... [više na forumu]
    Obrisan korisnik