Nogomet

Tomić preporodio Šibenik

Piše:Ivana Jurica • ponedjeljak, 31.10.2011.
Tomić preporodio Šibenik
Foto: Martina Japundžić

Sutra, 01. studenog, bit će točno dva mjeseca otkako je momčad Šibenika preuzeo Goran Tomić. U ta dva mjeseca otkako je u ulozi prvog trenera, kad je prva momčad u pitanju, u šibenskom se prvoligašu praktički sve promijenilo, a da je zaista tako svjedoče igre i rezultati koje momčad ostvaruje na terenu. Samo se jedna stvar promijenila nije – financije su i dalje gorući problem kluba, ali to ionako nije u domeni trenera.

Kad je 01. rujna Vjekoslava Lokicu na klupi šibenskog prvoligaša zamijenio 34-godišnji Goran Tomić mnogi su tu vijest dočekali s oduševljenjem. Mlad i ambiciozan trener, s bogatim inozemnim iskustvom iza sebe, neopterećen ničim, prihvatio je klupu matičnog kluba u trenucima kada mnogi to vjerojatno i ne bi, naravno, zbog situacije u kojoj se klub nalazio (i još uvijek nalazi – prvenstveno kad su financije u pitanju). Za njega je preuzimanje prve momčadi matičnog kluba bilo ostvarenje jednog životnog sna.

Priliku biti trener Šibenika najčešće su dobivali treneri sa strane, domaći kadar teško je dolazio do prilika. Vjerojatno bi, da nisu pritisnuti financijskim dubiozama, vodstvo kluba i ovog puta posegnulo za rješenjem za strane. Kako sve ima svoje i dobre i loše strane, tako je i ova lošija strana kluba – financije – rezultirala i jednom dobrom. A to je da je Goran Tomić, iako s malo trenerskog iskustva, dobio priliku u seniorima i to možda u najtežem trenutku u kojem se klub do sada nalazio. Pa iako su dva mjeseca možda prekratko vrijeme za davati konačne prosudbe, slobodno možemo reći da je postavljanje Tomića za prvog trenera kluba bilo pun pogodak.

S njegovim se dolaskom praktički sve promijenilo: i pristup radu, način rada, komunikacija, taktika, samim time i igra i rezultat. Već u prvim javnim istupima Tomić je naglašavao kako vjeruje u momčad, ali kako igračima fali samopouzdanja, kao da su potonuli. Zasukao je rukave i plodovi zajedničkog rada njega, njegova stručnog stožera i momčadi vrlo su brzo izašli na vidjelo. Pomak u igri bio je vidljiv iz kola u kolo. I kod igrača se ponovno javio elan i želja: sami su igrači isticali kako s guštom ponovno dolaze na trening i uživaju u svakom treningu, uživaju u nogometu. Prvotimci su naglašavali i kako je rad koji je donio novi stručni stožer zaista fenomenalan.

U svim javnim istupima igrači su, također, naglašavali kako je atmosfera u svlačionici zaista vrhunska, unatoč financijskim neprilikama. “Ako ne zbog nas samih igrat ćemo zbog Gorana i Ive, domaćeg stručnog stožera“, tu su rečenicu igrači često isticali. I što je još važnije, nisu ostali na riječima, nego su to potvrdili i na terenu, borbenosti i motivacije im ne nedostaje. I potvrđuju to i dalje, usprkos svim nedaćama koji ih muče.

Garantirao je Tomić kako će njegova momčad u svakoj utakmici davati sve od sebe, tako je i bilo i još uvijek jest. Od prvog je dana inzistirao na svojoj filozofiji nogometa: brzom protoku lopte, pas igri što je momčad vrlo brzo prihvatila. Iz utakmice u utakmicu izgledalo je to sve bolje, a to je naravno počelo rezultirati i osvajanjem bodova. Nisu rijetki oni koji će reći kako se s Tomićem na Šubićevac vratio nogomet, jer nogomet koji njegova momčad igra vraća nas nekoliko sezona ranije, u vrijeme dok je Branko Karačić vodio momčad. U vrijeme kad je Šibenik igrao možda i najljepši nogomet u Hrvatskoj, u vrijeme kad je i ostvarivao najveće klupske uspjehe u HNL-u (finale Kupa, izlazak u Europu).

Tomićevi treninzi su kraći, a dinamičniji. Nije od onih trenera koji će vikom i drekom svojim igračima, za vrijeme utakmice, pokušati objasniti što želi od njih. I u greškama bodri i hrabri svoju momčad, a na pogreške i nedostatke koje uoči, odnosno koje igrači naprave ukazuje u svlačionici i na treningu. I nikada javno ne komentira suce i njihovo suđenje, makar bilo i na štetu njegove momčadi.

Između njega i momčadi povjerenje je obostrano, a u prilog tome svjedoči i činjenica koju smo zamijetili više puta otkako je preuzeo momčad (pa čak i lani dok je bio pomoćni trener). Nerijetko su igrači Šibenika koji su postizali pogotke prvo trčali Tomiću u zagrljaj, a tek onda suigračima. I to dovoljno govori samo za sebe, kao i riječi nekolicine igrača koji su svoje pogotke posvećivali upravo treneru. Nerijetko Tomić zna reći kako mu je gušt raditi s ovim igračima, kako su to igrači i ljudi kakvi se samo poželjeti mogu.

Mnogi će reći, pogotovo oni koji jako dobro poznaju stanje u i oko šibenskog prvoligaša, kako je upravo Tomić bio jedini kohezijski čimbenik, jedini zaslužan što nije došlo do potpunog raspada momčadi nakon lošeg otvaranja sezone. On je bio taj koji je bodrio igrače i u trenucima dok je još bio pomoćni trener, on je bio taj koji je pojedince držao iznad vode.

Vrlo brzo nakon što je preuzeo momčad jasno je kazao i kako je siguran da će se momčad dići. I u svakoj sljedećoj utakmici momčad je igrala sve bolje, a nakon nekoliko kola u kojima dobra igra nije rezultirala osvajanje bodova i to se promijenilo. Kući su pali Cibalia i Karlovac, uz dojmljivu igru i uvjerljiv rezultat. A optimizma ne manjka niti za preostale susrete do jesenske stanke.

Sve što smo do sada naveli jasno pokazuje kako se postavljanje Tomića za prvog trenera pokazalo kao pun pogodak. Ako je ovoliko promjena na bolje i dobrih igara s momčadi ostvario u samo dva mjeseca pitanje je što bi bilo da je, kamo sreće, momčad preuzeo na početku ljetnih priprema. Prava je šteta što se to nije dogodilo, jer Šibenik sada sigurno ne bi bio u situaciji u kojoj se trenutno nalazi. Bodova bi sigurno bilo više. I da financijska situacija nije kakva je, opstanak u prvoligaškom društvu, vrlo vjerojatno, ne bi ni došao u pitanje. A budući da financijsko stanje i dalje ne nudi previše optimizma, pitanje je što će donijeti zima, odnosno pauza u prvenstvu.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.11.2011. u 17:49
    LAJETE BEZ VEZE JER SE NE PITATA KAKO JE LOKICA DOŠA SAM ILI SU GA ŠUPCI DOVELI NA KORMILO ŠIBENIKA,A NAŠA DICA SU VATROGASCI NA ŠUBIĆEVCU I POSLJEDNJA NADA KAD VIŠE NEMA NIKOGA ZA MUKTI RADITI.NEKA SE POJAVU NOVCI I PROBIJE SE BLIŽE VRHU ODOŠE I TOMIĆ I ŠUPE KOJI SU SADA NE ODLIČNI NEGO... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • AAAAAAA01.11.2011. u 13:34
    Rjesili smo se Lokice, krenilo je malo nabolje, sad samo da se i uprave rjesimo i vracamo se u gornji dio tablice, mozda i u Europu, a onda svi na Subiju!
    AAAAAAA
  • Obrisan korisnik31.10.2011. u 23:51
    @stajp, u sibeniku ti je uvik besparica. tako da se ne boj, mi ne znamo radit ka da ima para :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2011. u 22:49
    kad nas je pravilo da kada je besparica, klub se okrene prema vlastitom kadru i to se pokaže kao puni pogodak, a čim se ima nešto para odmah se kupuju neka ,nazovi ,pojačanja i troše pare koje se nikad neće vratiti.. zato predlažem šibeniku da, kad makne ovu upravu i skupe nešto para,neka nastave... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2011. u 20:04
    je.stvarno se vidi veliki napredak u svim segmentima i opet je gušt otić na šubiju...od Karačića nisan gleda bolji šibenik samo je uprava i dalje nesposobna i zato kad se maknu(šta prije to bolje)moga bi klub ozdravit i na katu i onda valjda opet slijede lipa vrimena za nas...
    Obrisan korisnik