Košarka

Žorić, Delaš i Stipčević drže visoki ritam

Pripremio:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 07.11.2011.
Žorić, Delaš i Stipčević drže visoki ritam
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatski košarkaši razasuti su diljem Starog kontinenta, a nova Sportnetova rubrika Kockasti kutak svakog će tjedna pratiti širi krug bivših, sadašnjih ili potencijalnih reprezentativaca. Predstavljamo vam 25 odabranih ovog ponedjeljka, no krug nikako nije "zapečaćen"...

Trojka koje je prošlog vikenda pokazala najviše i ovog je tjedna u samom vrhu izdanja naših košarkaša diljem Europe. Luka Žorić, Mario Delaš i Rok Stipčević uhvatili su konstantu dobrih partija, a sve bolji su i Banić, Pilepić i Lončar.

Igrač vikenda

Luka Žorić (Unicaja): Ovaj vikend Unicaja je uvjerljivo svladala Valladolid, a Žorić je ostvario odličnu statistiku. U 17 minuta na parketu ubacio je 17 koševa i uzeo devet skokova, od čega tri napadačka. U Euroligi također je odigrao dobru utakmicu kada je u gostujućoj pobjedi protiv Brose Basketsa ubacio 13 koševa, uzeo sedam skokova i ostvario po jednu asistenciju i blokadu.

Ugodno iznenađenje

Kockasti kutak

U Kockastom kutku pratit ćemo aktualne reprezentativce i one koji se nalaze u širem kadru, kao i najbolje pojedince koji iz nekog razloga (oproštaj, neslaganje s izbornikom...) trenutno ne konkuriraju. Popis od 25 imena osvježavat ćemo periodično ovisno o aktualnim događanjima na parketu, pa će možda dolazak na Sportnetov popis nekome olakšati dolazak i na izbornikov...

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Ponovno bio jedan od ključnih ljudi u pobjedi njegove momčadi nad Pepsi Casertom Andrije Stipanovića. Zadranin je u 27 minuta, koliko je proveo na parketu, zabio 16 koševa (šut 4/8) te podijelio šest asistencija, a ponovno je najraspoloženiji bio u posljednjoj, odlučujućoj, četvrtini kada je postigao šest koševa.

Mario Delaš (Baltai): Bivši igraš Splita i Cibone pruža vrlo dobre partije u dresu Žalgirisove filijale. Nakon 18 poena Rytasu, zabio je 19 (šut za dva 7/9) Šiauliaiju, a vrlo dobre brojke imao je i u pobjedama svoje momčadi. Protiv Sakalaija je u 25 minuta zabio 12 poena i uzeo tri skoka dok je protiv Naglisa u 16 minuta ubacio isto toliko poena uz ukupan šut od 7/11.

Fran Pilepić (Široki WWin): Najefikasniji, ali i ključni čovjek svoje momčadi u trećoj pobjedi na gostovanju u Sloveniji u Laškom. U pobjedi 78:53 Pilepić je ubacio deset uzastopnih poena (od 19) početkom posljednje četvrtine i potvrdio pobjedu. Imao je i četiri skoka te dvije asistencije.

Forma u usponu

Marko Banić (Bilbao): Bilbao je ovaj tjedan ostvario dva poraza. Najprije je u Euroligi izgubio od Bennet Cantua, ali je Banić odigrao opet vrlo dobru utakmicu. Za 31 minutu postigao je 19 koševa (šut 7/8) i ostvario četiri skoka. U španjolskoj ligi bio je nešto manje uspješan jer je u porazu protiv Manrese postigao deset koševa i uzeo tri skoka.

Krešimir Lončar (Himki): U domaćoj pobjedi protv Samare 85:79 Lončar je u nešto više od 27 minuta ubacio 19 koševa i ulovio pet lopti ispod obruča.

Dontaye Draper (Cedevita): Razigravač momčadi Dražena Anzulovića potvrdio je sve bolju formu vrlo dobrim nastupom u Domžalama, gdje je Cedevita slavila s 87:62. Za 24 minute na parketu, Draper je ubilježio 15 poena, pet skokova, četiri asistencije i dvije osvojene lopte, a glavni minus bile su mu izgubljene lopte (4). Vrijedi dodati da je ubacio i prvu ovosezonsku tricu u regionalnoj ligi - nakon što je u pet ranijih utakmica bio na 0/13, protiv Heliosa je pucao 1/4.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): Kapetan Mrava nije se ustručavao pucati protiv CSKA, ali morao se silno namučiti za svojih 15 poena, sa 6/18 iz igre, 1/7 za tricu. Dodao je i pet skokova, a Vladimir Androić nije mu dao previše vremena za odmor, koristeći ga 38 minuta. Nije dobio poštedu ni u pobjedi nad Crvenom zvezdom. Za 37 minuta na parketu iskazao se ponajprije s 10 asistencija, dok je tome dodao 13 poena, uglavnom iz slobodnih bacanja (11/12), a imao je i pet skokova. Ni protiv Beograđana ga nije služio šut iz igre (1/7).

Na standardnoj razini

Roko Ukić (Fenerbahče Ülker): U porazu Fenerbahčea u derbiju kola od Bešiktaša, Roko Ukić je sudjelovao od prve minute i upisao 16 koševa, što je značajan napredak nakon samo dva koša u euroligaškom susretu s Nancyjem.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Bogdanović je turski derbi kola s Bešiktašom počeo s klupe i na kraju završio sa osam koševa na svom kontu. Nancyju je u Euroligi utrpao 11 za 15 minuta.

Lukša Andrić (Galatasaray): Nakon vrlo dobre euroligaške partije protiv Montepaschija u kojoj je bio najbolji strijelac svoje momčadi sa 12 koševa, Andrić je u ovom kolu upisao osam poena, ali je za 17 minuta na parketu napravio i pet osobnih pogrešaka. Galatasaray je, inače, bio bolji od Hacettepe Universitesija.

Marko Popović (Žalgiris): U euroligaškom porazu u Ateni Popović je postigao osam poena, uzeo dva skoka, podijelio dvije asistencije, izgubio dvije lopte, a jednu osvojio u 19 minuta provedenih na parketu. Panathinaikos je bio bolji s 92:75.

Hrvoje Perić (Unicaja): Perić je u pobjedi Unicaje u ACB ligi ostvario sedam koševa, šest skokova i četiri asistencije. Sve to ostvario je za 26 minuta u igri, što je jedna od najvećih minutaža koje je dobio ove sezone. U Euroligi je igrao prilično manje i u samo šest minuta na terenu nije uspio ostvariti značajniji učinak.

Dario Šarić (Zagreb CO): Školovanje 17-godišnjeg Šibenčanina je u tjednu za nama uključivalo lekciju u izravnom dvoboju s Andrejem Kirilenkom. U sudaru s jednom od glavnih euroligaških zvijezda, Šarić je za 19 minuta ubilježio tri poena uz 1/6 iz igre, imao je i pet skokova, a u lijepom sjećanju ostat će mu što je u trećoj četvrtini "zalijepio" Kirilenku blokadu. U ogledu s Crvenom zvezdom borio se s još jednim igračem s NBA iskustvom, Adamom Morrisonom, a u tom susretu upisao je po dva poena (1/3), skoka i asistencije za 15 minuta.

Drago Pašalić (Helios Domžale): Cedevita je "protutnjala" Domžalama u ABA ligi, a Pašalić je bio jedan od rijetkih koji su "pružali otpor". Završio je utakmicu s dvostruko-dvoznamenkastim učinkom, 12 poena i 10 skokova.

Forma u padu

Ante Tomić (Real Madrid): U šestom kolu španjolskog prvenstva Real Madrid je na svom terenu svladao Cajasol 78:51, a Tomić je za 15 minuta na parketu ostvario dva koša, pet skokova i dvije asistencije. U Euroligi su Madriđani poraženi na gostovanju kod Maccabija 82:88, a Tomić je dobio samo osam minuta u kojima je ubacio je dva koša i ostvario jedan skok.

Marko Car (Cedevita): U šestom kolu ABA lige odigrao je 17 minuta protiv Heliosa, bez značajnijeg učinka. U Domžalama je ubilježio šest poena sa samo tri pokušaja iz igre (2/3), a dodao je i po jedan skok, asistenciju, osvojenu i izgubljenu loptu - na putu do pobjede s 25 razlike povukli su drugi.

Damjan Rudež (Cibona): Bez pravog Rudeža, Ciboni je bilo dodatno otežano nositi se s razigranim Partizanom. Zbog problema s osobnim pogreškama na parketu je bio samo devet minuta i završio svoj nastup rano u trećoj četvrtini, kada je u kratkom razdoblju napravio dva prekršaja u napadu, a za to vrijeme stigao je uputiti samo jedan (promašeni) šut za dvicu i tome dodati asistenciju i dvije izgubljene lopte. Valorizacija -7 bila je najslabija u momčadi.

Marin Rozić (Cibona): Kao i ostalim suigračima, i Roziću je bilo vrlo teško napraviti nešto značajnije protiv Partizanove obrane. Za 25 minuta ostao je na tri poena, sva tri iz slobodnih bacanja, dok je iz igre pucao 0/3, a imao je i tri izgubljene lopte. Plus je bilo sedam skokova, više od bilo koga drugog među Cibosima u porazu u Pioniru.

Leon Radošević (Armani Milano): Neće po dobrom pamtiti peto kolo talijanskog košarkaškog prvenstva, jer u 10 minuta provedenih u igri nije ostvario niti jedan koš, skok ili asistenciju, a praznu statistiku je "pokvario" tek jedan neuspješni pokušaj za dva.

Klupa, tribina, doktori...

Marko Tomas (Fenerbahče Ülker): I dalje se oporavlja od ozljede koju je zaradio na Eurobasketu u Litvi.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Nakon odlične partije na gostovanju kod Emporio Armanija (16 koševa i sedam skokova), Stanko Barać dobio je poštedu u ovom kolu turskog prvenstva.

Zoran Planinić (Himki): Nije nastupio protiv Samare.

Damir Markota (Union Olimpija): Zbog ozljede ramena zarađene na treningu uoči ogleda s Prokomom u Euroligi (pobjeda 70:62) odigrao je tek nešto manje od pet i pol minuta uz jedan skok. Nije sudjelovao u pobjedi protiv Radničkog 85:70 u ABA ligi.

Toni Katić (Split): 19-godišnji razigravač čija se "eksplozija" očekivala ove sezone za 10 dana će na operativni zahvat koji će mu sanirati pokidane križne ligamente koljena. Nakon toga ga čeka višemjesečni oporavak i odgoda igračke "eksplozije" do naredne sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina08.11.2011. u 19:53
    nemojmo zaboraviti jednog Nenada Delića koji igra za turski Genc Telekom i nakon tri odigrane utakmice ima prosječno 22.3 poena, 8.3 skokova, te po 1.3 asistenciju i osvojenu loptu.
    pikepiletina
  • basketas08.11.2011. u 02:58
    Cohen - prvo Stipcevic je morao ici tj. morao je ici rezervni play, jer MORAS vodit dva play na prvenstvo tako da ti paralela Stipcevic-Peric nema veze s vezom a ova druga se opet moze povuc a sada da li je trebo ici neki drugi play ala Planinic, Morovic ( koji je imao izvandrednu sezonu), mladi... [više na forumu]
    basketas
  • basketas07.11.2011. u 16:00
    Ajde da kazemo nesto i o ovom. Jedina dobra stvar ovog je sto se barem malo pise o hrvatskoj košarci inace su članci poprilicno jalovi i bez nekog posebnog smisla. Da pojasnimo zasto, kosarka se ne moze gledat kao nogomet jer je puno vise faktora ukljuceno tako da ova kolumna osim toga da vidimo ko... [više na forumu]
    basketas
  • Zdren07.11.2011. u 14:02
    ako je simonova forma u usponu...
    Zdren
  • Obrisan korisnik07.11.2011. u 13:28
    U jednu ruku se slazem sa Cibonetom. Zoric igra odlično u Unicaji, za mene solidan igrač, jako borben koji je kod Jokea izgledao kao da je 1. put u karijeri uzeo loptu. I strašno je da neki Rudeži i Stipčevići igraju u reprezentaciji pokraj Perića.
    Obrisan korisnik