Košarka

Neumoljivi euroligaši i slovenski zrak

Piše:Ante Zovko • ponedjeljak, 07.11.2011.
Neumoljivi euroligaši i slovenski zrak
Foto: Kristijan Komarica

Zagrebački su klubovi upisali dvije očekivane pobjede jedan manje-više očekivan poraz u šestom kolu ABA lige. Širokom i dalje godi slovenski zrak.

Hrvatski prvak Zagreb Croatia osiguranje pokazao je konačno znakove života nakon što je bio "klinički mrtav" s pet poraza u nizu, što u ABA ligi, što u Euroligi. Mrave je u proteklih mjesec dana šamarao tko god je stigao, a nakon što ih je CSKA pomeo u Areni, i oni su našli protivnika na kojem će se "ispuhati". U Draženovu domu Crvena zvezda platila je ceh Zagrebovim frustracijama.

Domaćin je pokazao puno organiziraniju igru, a iako ima još dosta prostora za napredak, pogotovo u obrani, ovo je svakako bio korak naprijed nakon pet uzastopnih poraza. Kako Zagreb u Euroligi očito nije i neće biti konkurentan, sljedeće utakmice mogu se iskoristiti za dodatno uigravanje za hvatanje koraka s vodećima u regionalnom natjecanju. Ogledi s Heliosom i Zlatorogom odlična su prilika za nova četiri boda.

Cedevita je jedna od onih momčadi s kojima će Mravi hvatati priključak. Nakon gaženja Zagreba u "derbiju", momčad Dražena Anzulovića sigurno je riješila gostovanje u Domžalama i arhivirala Helios. Hrvatskom je predstavniku išlo na ruku i "revolveraška" partija domaćih (2/17 za tricu samo u prvom poluvremenu). Kako Helios nije slomljen do poluvremena, bila je potrebna nova serija u trećoj četvrtini, ali peta pobjeda nije bila upitna. Puno ozbiljniji test čeka Cedevitu u sljedećem kolu, u Kragujevcu kod Radničkog.

Iako je poraz u Pioniru ove sezone za Cibonu realan ishod, momčad Josipa Vrankovića ipak je stradala teže nego što bi neutralni promatrači očekivali. Srpski euroligaš slavio je 91:67 riješivši utakmicu praktički u završnici prvog poluvremena. Kako je Vlada Jovanović u drugom poluvremenu priliku dao igračima željnima igre, Cibosi nisu uspjeli smanjiti razliku nego se ona i povećala.

Široki se u Deželi osjeća kao kod kuće. Tri gostovanja, tri pobjede. Treća "žrtva", nakon Krke i Heliosa, postao je Zlatorog. Kad je zagustilo, sve je u svoje ruke uzeo Fran Pilepić i s deset uzastopnih poena riješio pitanje pobjednika, a onda su gosti još dodatno popravili koš-razliku. U svakom slučaju igrači Širokog su poslali lijepu pozivnicu svojim navijačima da ih podrže protiv Partizana na Pecari.

Union Olimpija, treći euroligaš koji je bio aktivan u ovom kolu, ostala je uz Maccabi jedina neporažena momčad lige rutinskom pobjedom protiv Radničkog, a Budućnost je, uz veliku partiju Nikole Vučevića, morala spašavati praktički dobivenu utakmicu.

Igrač kola

Novopečeni NBA centar koji još nije osjetio NBA parkete, Nikola Vučević, debelo je zasjenio ostale istaknute pojedince u šestom kolu. Igrač Budućnosti u pobjedi protiv Krke 84:80 "ubio" je protivnike u reketu s 21 poenom i 20 skokova. Međutim, i to je bilo jedva dovoljno da crnogorski prvak pobijedi slovenskog koji je u posljednjoj četvrtini s -13 stigao na tri poena zaostatka. Ipak, poeni s linije slobodnih bacanja ostavili su bodove u Morači.

Petorka kola

Krunoslav Simon (Zagreb CO): 13 poena, pet skokova, deset asistencija, valorizacija 26

Nikola Vučević (Budućnost VOLI): 21 poen, 20 skokova, jedna asistencija, jedna ukradena lopta, valorizacija 31

Jerome Jordan (Krka): 17 poena, osam skokova, dvije ukradene lopte, valorizacija 25

Fran Pilepić (Široki WWin): 19 poena, četiri skoka, dvije asistencije, valorizacija 19

Chris Warren (Cedevita): 15 poena, tri skoka, četiri asistencije, valorizacija 20

Zanimljivost kola

Zagreb pobijedio! Dobro, nećemo biti zločesti, no zanimljivost je ipak vezana za Zagreb. Kapetan Mrava Krunoslav Simon protiv Crvene zvezde je promijenio svoj modus operandi i više se podredio momčadi umjesto forsiranja šuta, što mu je na početku sezone bio običaj. Rezultati su bili smjesta vidljivi - deset asistencija svakako odskače, a ukupni učinak donio mu je uvrštenje u službenu petorku kola.

Izjava kola

Trener Crvene zvezde Svetislav Pešić nije dočekao na klupi završetak susreta protiv Zagreba. Zapravo, nije dočekao ni poluvrijeme izletjevši u 17. minuti zbog dvije uzastopne tehničke. Srpski stručnjak galamio je na svoje igrače i suce, a na kraju izjavio: "Svi su sretni i zadovoljni, Zagreb je dobio prvo poluvrijeme, imao visok postotak šuta, tu smo vidjeli svašta, od puno slobodnih bacanja do tehničkih pogrešaka, glupih i namjernih, ali srećom nema ozlijeđenih iako je pitanje ima li uvrijeđenih. Čestitam domaćinu na zasluženoj pobjedi."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!