Košarka

Borbenošću kompenzirali ozljede

Piše:Bernard Jurišić • četvrtak, 17.11.2011.
Borbenošću kompenzirali ozljede
Foto: Duje Bonačić

Pauza između dvije domaće utakmice košarkašima Splita nije mogla doći u bolje vrijeme. Pogled s vrha ljestvice A-1 lige puca daleko, iako su problemi s ozljedama i bolestima prijetile žutoj momčadi puno ružnijim scenarijem. No, iznimna borbenost i jedinstvo svlačionice kompenziralo je tešku ozljedu Tonija Katića, nakon koje su Splićani napravili seriju od tri pobjede...

Šest utakmica i pet prvenstvenih pobjeda je iza košarkaša Splita. Prvi mjesec rezultatski je zaokružen vrlo dobro, iako su ozljede Grgurevića i Katića prijetile velikim problemima na putu Žutih prema Ligi za prvaka. No, iznimna borbenost i jedinstvo svlačionice, koji su i prošle sezone bili glavni aduti splitske momčadi, nadoknadili su neugodne gubitke na parketu.

Operiran Katić, registriran Marinelli

Toni Katić danas će operativnim zahvatom početi oporavak, koji će zbog težine ozljede trajati vjerojatno sve do početka naredne sezone. Popucali su križni ligamenti i menisk, no 19-godišnji razigravač stisnuo je zube i najavio kako će se vratiti još jači i još bolji. Borac je Katić i uopće ne sumnjamo u njegov uspješan povratak.

Sređena je prošlog tjedna i registracija 16-godišnjeg Paola Marinellija, prvog razigravača naše zlatne kadetske reprezentacije koji je s Akademijom Vujčić preselio iz Rijeke u Split. Marinelli je minulog vikenda s 22 poena debitirao za Solin u A-2 ligi, a u nastavku sezone bi mogao zauzeti Katićevo mjesto u prvoj momčadi Splita.

Jedini kiks Splićani su imali u Križevcima, gdje su "polomili zube" kod ambicioznog najmlađeg kluba našeg prvoligaškog društva. Ostalih pet protivnika je "položilo oružje" pred Žutima; Kvarner i Alkar u gostima, Sonik Puntamika, Svjetlost Brod i VROS Darda na Gripama. Nakon prvenstvenog odmora za vikend, Gripama slijedi nekoć veliki dalmatinski i hrvatski derbi protiv Zadra.

Katićeva ozljeda koljena prije utakmice s Brođanima namrštila je lica svim ljubiteljima žute boje. Trener Mladen Vušković ostao je samo na jednom razigravaču, Srđanu Subotiću, koji je odlično reagirao i povukao momčad do pobjeda protiv Svjetlosti i Alkara. Iako se u kuloarima počelo "šuškati" kako bi na Gripe do kraja sezone mogao doći jedan od dvojice Ciboninih pričuvnih razigravača, nedavno otpušteni Blajić ili Vragović, sportski direktor Nikola Vujčić odbacio je te špekulacije:

"Mi jednostavno nemamo novca za dovođenje bilo koga, a ne želimo nikoga lagati i obećavati nešto što ne možemo ispuniti. Osim toga, uz dužno poštovanje prema svima, igrači koji nam se nude nisu igrači koji nam garantiraju da ćemo u Ligi za prvaka biti išta konkurentniji nego što smo sad. A kad je tako, radije ćemo otvarati vrata našim mladim igračima. Naš se put zna, želimo podignuti naše mlade igrače i izgraditi stabilan klub, želimo razmišljati na duge staze, a ne stvarati nove dugove samo da bismo nekoga doveli. I dalje smatram da imamo najbolju momčad u A-1 ligi i vjerujem da će korak po korak ta momčad biti još bolja."

Turnir škola košarke

Narednog vikenda na Gripama će se održati 10. Ina Košarkaški turnir škola košarke, na kojemu će se natjecati djeca u dvije kategorije: rođeni 1998. i 2000. godine. Osim Splita, na turniru još sudjeluju Zadar, Zagreb, Dubrava i ŠK Dražen Petrović Šibenik

A taj "korak po korak" znači da trener Vušković mora pronaći način kako što bolje iskoristiti sve ono čime raspolaže i još više vjerovati u mogućnosti mladića koji su prošle, a i ove sezone većinom sjedili na klupi. Dvojica 19-godišnjaka već su pokazala da na njih može puno ozbiljnije računati. Josip Matić i Bruno Markulin silom prilika dobili su veću minutažu nakon Katićeve ozljede i odigrali ključne role u pobjedama protiv Svjetlosti i Alkara.

Manje od očekivanog zasad daje Luka Babić, čiji su tjelesni potencijali izuzetni. Filip Najev će trebati vremena nakon polugodišnjeg izbivanja, no više od toga će trebati žestok i pametan "dril" na treninzima, pošto njegova prava pozicija još uvijek nije definirana. U seniorima ima tijelo za "četvorku", a kroz omladinski pogon je guran na "peticu", što ga je ostavilo u prilično "zrakopraznom" prostoru. Zanimljiv materijal je ljevoruki Domagoj Vuković, koji bi također mogao izrasti u "modernu četvorku", ali zahtijeva još puno individualnog rada na otklanjanju nedostataka.

Patnje mladog Hamleta

Posebna priča je 18-godišnji Esben Reinholt, član najbolje petorke prošloljetnog Europskog prvenstva U18 Divizije B. Danac je već treću godinu u Splitu i izgradio je iznimno moćno tjelo za tinejdžera. Ima i ponešto tehničkih nedostataka koji su popravljivi, no njegovi najveći problemi ipak nisu dominantno košarkaški. I prijete da ga Split, ni kriv, ni dužan - izgubi.

Naime, iako je izašao iz Splitovog omladinskog pogona, kao stranac nema privilegiju "zaštićenog igrača", pa na parketu može biti samo ako je uz njega još jedan od žutih "poletaraca". A te su prilike kod Vuškovića rijetke, kao i njegova minutaža. Vujčić ga je namjeravao poslati Anti Nazoru u drugoligaški Solin, gdje bi imao punu minutažu, no tu ga je zadesio novi birkoratski problem. Po pravilniku HKS-a u A-2 ligi stranci uopće ne smiju igrati.

Tako su i KK Split i najbolji mladi igrač Danske "izgubljeni u prijevodu", dok se u takvim situacijama na nekim drugim mjestima hrvatske putovnice štancaju bez ikakvog reda i kriterija...

Posebno poglavlje zaslužuju "veterani", a takvima se na Gripama smatra igrače u najboljim igračkim godinama. 31-godišnji Subotić i Ivan Mimica rijetko kad podbacuju, a Mimica ove sezone igra možda i najbolju košarku karijere. Uz Antu Grgurevića, čiji povratak na parket još nije izvjestan, to su igrači koji "drže ključeve svlačionice", iako je kapetanska traka na dresu 22-godišnjeg Josipa Sobina.

28-godišnji Toni Dijan je uz Vukovića jedini igrač koji nije izašao iz omladinskog pogona Splita. No, Dijan je zavolio Split, Split je zavolio njega i nije bilo čudno kad je minulog ljeta odbio ponudu svog Zadra i vratio se na Gripe. Dijan iz utakmice u utakmicu raste i ove bi sezone konačno mogao pokazati barem dio onoga što ga je nekoć klasificiralo jednim od najperspektivnijih igrača u Europi.

Novac? To je jedina tema na koju se svima na Gripama lice uvijek rastuži. No, Žuti ne plaču. Bez obzira što plaće kasne, igrači se bacaju za svakom loptom i žele pobijediti u svakoj utakmici. Ova momčad Splita je domaća, borbena i karakterna. Tužno je što to od vikenda do vikenda prepoznaje tek nekoliko stotina najvećih splitskih košarkaških ovisnika.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.11.2011. u 12:27
    ljudi u ovoj zemlji je sve izvodivo pa moram primjetit da bi cipci ili bilo tko iz policije mogao rješiti patnje mladog danca.dakle upravo u policiju i rješite dečku putovnicu.doduše i hks može pripomoći samom uredbom u statutu i zaštititi dečka kao našeg igrača
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina17.11.2011. u 19:33
    Radiću nemoj zajebavat već daj Reinholtu putovnicu! on je za Drapera i Heytvelta čistokrvni Hrvat. ili je problem to što potječe iz juniorskog pogona jednog nezagrebačkog kluba?
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik17.11.2011. u 14:48
    Skidam kapu za fini rezon i razmišljanje Vujčića što se tiče dovođenja igrača. Iz aviona se vidi da se klub diže sa dna pravim radom i na način da se stvore temelji za bolju budućnost, tko zna možda i opet za tron Europe. Nije sad o tome za razglabati, samo im želim da ih napokon prepoznaju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2011. u 14:25
    Sramotno je da momak koji je doša sa 15 godina u Split, dakle praktično je stvoren u KK Split ima takve probleme. Koliko dugo je Draper u Hrvatskoj? Koliko onaj Zagrebov Amerikanac? Za koliko su vrimena putovnice dobili Ibanez, Sammir, Etto i slični... Sramota!
    Obrisan korisnik