Košarka

Budućnost "(ne) Voli" Cibonu

Piše:Mišo Gulić • ponedjeljak, 21.11.2011.
Budućnost "(ne) Voli" Cibonu
Foto: Davor Sajko

Nakon osam odigranih kola u regionalnoj ABA ligi, s iznimkom odgođene utakmice šestog kola između Hemofarma i Maccabija, izraelski sastav je ostao jedina neporažena momčad. Veliko iznenađenje zbilo se u Celju gdje je domaći Zlatorog svladao Partizan, dok je Široki izgubio još jednu u nizu egal završnica. Hrvatski predstavnici nakon savršenog skora u prošlom kolu, u ovom su ostali na dvije pobjede, a jedino je zakazala Cibona na gostovanju u Podgorici.

Najveće iznenađenje u osmom kolu su priredili košarkaši Zlatoroga koji su do prve pobjede došli nakon sraza s beogradskim Partizanom. Domaći su od početka do kraja kontrolirali utakmicu, a takvom razvoju situacije najviše mogu zahvaliti pretrpanom Partizanovom rasporedu koji je u samo devet dana izvojevao tri velike pobjede i to protiv Reala i Armanija u Euroligi te Širokog u ABA ligi. Umor i emocionalno pražnjenje su očito učinili svoje, ali Slovence zasigurno to ne dira baš previše.

Hrvatski trojac, nakon "metle" u prošlom kolu, ovaj put je ostao na "samo" dva slavlja, a novu dobru priču "pokvarila" je Budućnost koja je s Cibonom "pomela" parket, valjda da se zadrži kontinuitet te iste "metle". No, šalu na stranu, Podgoričani su odigrali sjajnu utakmicu, a posebno inspirativan je bio Nikola Vučević koji je zabio 30 koševa uz nevjerojatnih 92 posto šuta iz igre.

Vladimir Androić je očito pronašao pravu formulu, jer Mravi iz kola u kolo bilježe sve bolje nastupe pa se svi s pravom pitaju - je li to ista momčad s početka prvenstva. Helios ni u jednom trenutku nije bio ravnopravan protivnik raspoloženim Zagrebašima, a konačan rezultat je mogao biti i porazniji po Slovence da trener Zagreba nije dao priliku i igračima s klupe.

Cedevita je pak, nakon neuspješnog euro nastupa u Rusiji, pokazala karakter te nastavila sa starim, pobjedničkim, navikama u regionalnoj ligi. Uvjerljivom pobjedom nad Krkom Vitamini su se popeli na sam vrh ljestvice, a s obzirom da je pogled s visoka na (balkanski) svijet mnogo ljepši, ne treba sumnjati kako će trupe Dražena Anzulovića na istom mjestu nastojati ostati što dulje.

Nakon što su u tijesnim završnicama protiv Širokog slavili Radnički, Cibona i Partizan, isto je pošlo za rukom i Hemofarmu. Nakon 15 minuta igre nije bilo toliko izgledno da će biti dramatično na samom kraju, jer su domaći u jednom trenutku imali skoro pa dvostruko više koševa (29:15), međutim, borbeni Hercegovci su već do odlaska na odmor smanjili prednost na podnošljivih minus pet, ali u nastavku je nerješiva enigma za goste bio Savović, ne samo brojem koševa i ostvarenim skokovima, koliko odličnim postavljanjem i otvaranjem reketa svojim suigračima pa su domaći upisali vrijedne bodove.

Derbi kola i dvoboj neporaženih momčadi, Maccabija i Union Olimpije, ponudio je pravu dramu na kraju, ali do bodova su ipak došli domaći košarkaši te nakon osam kola ostali jedini s nulom u rubrici porazi. Već pomalo tradicionalno uzbudljivo je bilo i u susretu Crvene Zvezde i Radničkog, a drugoj ligaškoj pobjedi radovali su se Kragujevčani.

Igrač kola

Ovo barem nije bilo osobito teško za izabrati, a ime junaka jest Nikola Vučević. Član podgoričke Budućnosti je odigrao skoro pa savršenu utakmicu protiv Cibone, a za 30 minuta i 30 sekundi provedenih na parketu upisao je 30 koševa (šut 12/13!) te dohvatio devet lopti i još usto tri puta stigao asistirati.

Petorka kola

Vladimir Panić (Zlatorog Laško): 20 koševa, pet skokova, sedam asistencija, valorizacija 24

Danijel Vujasinovič (Zlatorog Laško): 20 koševa, četiri skoka, šest asistencija, pet ukradenih lopti, valorizacija 38

Lior Eliyahu (Maccabi Electra): 19 koševa, devet skokova, valorizacija 24

Boris Savović (Hemofarm STADA): 19 koševa, 13 skokova, valorizacija 33

Nikola Vučević (Budućnost VOLI): 30 koševa, devet skokova, tri asistencije, valorizacija 44

Zanimljivost kola

Sraz Maccabija i Union Olimpije bio je okršaj jedinih preostalih neporaženih momčadi u ABA ligi. Nakon 40 minuta rovovske bitke, a kako to i priliči derbiju kola, s tek pola koša viška slavili su Izraelci te tako jedini zadržali "djevičanstvo".

Izjava kola

Kako to izgleda odraditi utakmicu od početka do kraja bez većih stresnih situacija konačno je spoznao i trener Zagreba Vladimir Androić koji je po završetku susreta rekao: "Konačno jedna utakmica bez stresa. Ni jednog trenutka pobjeda nije bila upitna i zbog toga sam zadovoljan."

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!