Košarka

"Turci" najbolji, Miličić ušao u povijest

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 21.11.2011.
"Turci" najbolji, Miličić ušao u povijest
Foto: Kristijan Komarica

Najraspoloženiji hrvatski košarkaši ovog su tjedna stanovali u Turskoj. Kako smo i najavljivali proteklih tjedana, popis reprezentativaca nije "zapečaćen", pa su se na popis probila i neka nova imena.

Igrač vikenda

Roko Leni Ukić (Fenerbahče Ülker): Spasio je turskog prvaka u petom kolu Eurolige protiv Cantua pogodivši četiri od šest slobodnih bacanja u posljednjih 20 sekundi utakmice za pobjedu 85:83. Imao je ukupno 12 poena i pet skokova. U pobjedi protiv Pinara u šestom kolu prvenstva za pola sata ubacio je osam poena dodavši tri skoka i tri asistencije.

Ugodno iznenađenje

Kockasti kutak

U Kockastom kutku pratit ćemo aktualne reprezentativce i one koji se nalaze u širem kadru, kao i najbolje pojedince koji iz nekog razloga (oproštaj, neslaganje s izbornikom...) trenutno ne konkuriraju. Popis od 25 imena osvježavat ćemo periodično ovisno o aktualnim događanjima na parketu, pa će možda dolazak na Sportnetov popis nekome olakšati dolazak i na izbornikov...

Lukša Andrić (Galatasaray): U sjajnom otporu protiv Barcelone bio je najkorisniji igrač s valorizacijom 17. Ubacio je 17 poena (7/11 za dva) te dodao tri skoka te po jednu asistenciju i osvojenu loptu.

Luka Drezga (Olin Edirne): Jedan od boljih u pobjedi svoje momčadi u Antalyji (78:73) s deset poena, dva skoka i jednom asistencijom.

Igor Miličić (AZS Koszalin): Jedini Hrvat u Poljskoj i ove sezone igra na visokoj razini. Iako je njegov AZS Koszalin uvjerljivo poražen na gostovanju kod Anwila, Miličić je s tri ubilježene asistencije postao prvi košarkaš u povijesti poljske lige koji je probio granicu od 1.000 asistencija. Do kraja sezone ta će se brojka sigurno dodatno podebljati.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): U najboljoj ovosezonskoj euroligaškoj predstavi Mrava, na putu do pobjede nad Žalgirisom, Simon je odradio jako dobar posao i kada je vodio napade i kada je u toj ulozi bio Damir Mulaomerović. Za 38 minuta na parketu, protiv Litavaca je predvodio svoju momčad s 22 poena, četiri skoka i tri asistencije, za valorizaciju 25. Na putu do očekivano uvjerljive pobjede nad Heliosom u regionalnoj ligi povukli su drugi - Simon je svojih 13 minuta iskoristio za pet poena sa samo tri šuta iz igre (1/3), ostajući bez asistencije i s jednim skokom u smanjenoj minutaži.

Na standardnoj razini

Marko Banić (Bilbao): Banić je u Euroligi, sa svojim Bilbaom, uzeo vrijednu pobjedu u španjolskom derbiju protiv Caje Laboral. Hrvatski krilni centar ugradio je 12 poena, uz tradicionalno dobar šut 6/7, i dva skoka u slavlje Bilbaa. U španjolskom je prvenstvu baskijski klub izgubio kod kuće od Cajasola, a Banić je postigao deset poena i ostvario četiri skoka.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Za 25 minuta ubacio je 12 poena (osam iz slobodnih bacanja) protiv Cantua u Euroligi. Bio je najbolji strijelac u pobjedi 77:75 protiv Pinar Karšiyakua (16 poena, četiri skoka).

Marko Car (Cedevita): Kako nije bilo Dontayea Drapera, u porazu u Sankt Peterburgu (73:56) je većina minuta na poziciji razigravača bila njegova. Ukupno je igrao 25 minuta, sa sedam poena i pet asistencija, dok su mu glavni minus bile izgubljene lopte (4). U pobjedi nad Krkom u ABA ligi je 26 minuta iskoristio za 12 poena i tri asistencije, ponovno se mučeći s izgubljenim loptama, kojih je protiv Novomešćana imao pet.

Dontaye Draper (Cedevita): Glavni razigravač momčadi Dražena Anzulovića propustio je gostovanje u Sankt Peterburgu u Eurokupu zbog ozljede ruke pretrpljene protiv Radničkog u ABA ligi, ali vratio se u novoj utakmici u regionalnom društvu. Na putu do 89:67 protiv Krke nije igrao previše, samo 16 minuta, a u tom razdoblju istaknuo se sa sedam asistencija, ali ostao je bez poena, s dvije promašene trice. Dodao je i tri osvojene lopte.

Krešimir Lončar (Himki): U Francuskoj je Krešo odigrao osam minuta i ubacio dva poena dok je protiv Astane utrpao devet koševa uz tri skoka za 16 minuta.

Hrvoje Perić (Unicaja): Perić je također ovaj tjedan, kao i njegov suigrač Žorić, bio bolji u španjolskom prvenstvu nego u Euroligi. U prvenstvu je za 22 minute postigao devet poena, a imao je još i pet skokova te dvije asistencije. U Euroligi je za sedam minuta na parketu imao po jednu asistenciju, ukradenu, ali i izgubljenu loptu.

Zoran Planinić (Himki): U pobjedi nad Choletom u Eurokupu Planinić je u 33 minute postigao šest poena, četiri skoka, i čak osam asistencija. U susretu VTB lige njegov klub je lako pobijedio Astanu, a Zoran je u 16 minuta postigao jedno slobodno bacanje i imao tri dodavanja.

Marko Popović (Žalgiris): Pop je stigao u Zagreb koji je nad njegovim Žalgirisom ostvario prvu euroligašku pobjedu u povijesti. Usprkos jačem rosteru gdje su solidni NBA igrači poput Weemsa i Lawsona, hrvatski reprezentativac je pogodio tri trice u trećoj četvrtini, zadnja lopta došla je njemu u ruke, no nije bio uspješan. Na koncu, 11 poena u 20 minuta.

Damjan Rudež (Cibona): U sezoni u kojoj zasad nije uhvatio konstantu, Rudež je odigrao "toplo-hladno" i u tjednu za nama. Protiv Gravelinesa je bio među Ciboninim igračima koji se nisu proslavili, ubilježivši po dva poena i skoka za 12 minuta u igri, dok mu je u podgoričkoj Morači minutaža bila puno veća (31), a to vrijeme iskoristio je za 13 poena uz 5/6 iz igre.

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Zadranin je u porazu svoje momčadi na gostovanju kod Montepaschija na parketu proveo čak 38 minuta, a letimični pogled na statistiku pokazat će kako je zabio 12 koševa te ubilježio 7 asistencija, što je u globalu i sasvim dobro ostvarenje za razigravača, no malo detaljni pregled otkrit će kako je za ostvarene ubačaje uputio velikih 16 šuteva i tek pet pogodio.

Mario Stojić (Alicante): Nakon odlaska Bagarića u Cedevitu, Stojić je ostao jedini hrvatski košarkaš na, kako to novinari vole reći, privremenom radu u španjolskoj, koji ne igra u Euroligi. U španjolskom je prvenstvu od njegovog Alicante bila bolja Unicaja, a Stojić je postigao sedam poena.

Ante Tomić (Real Madrid): Tomić postaje sve važniji kotačić u svojoj momčadi. Ne dobiva mnogo vremena na parketu, ali ovaj je tjedan svoje minute iskoristio. U Euroligi je u pobjedi svog Reala nad Efesom, za 15 minuta na parketu, postigao devet koševa te ostvario šest skokova i dvije asistencije. Isti broj minuta dobio je i u španjolskom prvenstvu gdje je protiv Laguna ubacio deset poena i uhvatio dvije lopte. Real je i ovu utakmicu pobijedio.

Luka Žorić (Unicaja): U španjolskoj ligi Unicaja ima tek dva poraza, nakon osam kola, a Žorić daje dosta veliki obol pobjedama svoje ekipe. U pobjedi protiv Alicantea Žorić je za 22 minute na parketu postigao 11 poena i ostvario tri skoka. U Euroligi je ovog puta bio nešto slabije raspoložen pa je u porazu od CSKA postigao dva koša i uzeo tri skoka za nešto više od deset minuta.

Forma u padu

Stanko Barać (Anadolu Efes): U teškom porazu od Real Madrida u Španjolskoj (104:84) dobio je osam minuta te ih iskoristio za dva poena i tri skoka.

Damir Markota (Union Olimpija): Igrao je najviše u teškom porazu od Uniksa u Euroligi (35 minuta) i upisao četiri poena i četiri skoka. U tijesnom porazu od Maccabija u Tel Avivu u ABA ligi za 19 minuta samo je jednom okušao šut i promašio. Imao je i jedan skok.

Fran Pilepić (Široki WWin): Hemofarm ga je u Vršcu (poraz Širokog 74:70) sveo na šest poena, dva skoka i jednu asistenciju. Imao je i četiri izgubljene lopte.

Leon Radošević (Armani Milano): Leon Radošević je ovo kolo bio lišen prvenstvenih obveza s obzirom da je njegov Armani bio slobodan u sedmom kolu talijanskog prvenstva, a u euroligaškom porazu od Partizana Hrvat je za devet minuta zabilježio dva koša i tek jedan skok.

Marin Rozić (Cibona): U porazu s 30 razlike protiv Gravelinesa (101:71) teško je bilo naći pozitivnu točku u Ciboninoj momčadi, u obrani takve nije ni bilo, ali na drugom kraju parketa Rozić je bio najefikasniji, s 18 poena, pet skokova i tri asistencije na otvaranju Eurokupa. U ABA ligi mu je učinak bio puno slabiji - u porazu od Budućnosti upisao je po tri poena (šut 1/7) i skoka za 30 minuta na parketu, a valorizacija mu je bila -2.

Dario Šarić (Zagreb CO): Protiv Žalgirisa Šarića nije bilo na parketu, Vladimir Androić je u euroligaškom dvoboju dao priliku drugim igračima, dok je u dolasku do 72:57 protiv Heliosa započeo utakmicu u petorci, a istaknuo se sa sedam skokova i tri osvojene lopte za 21 minutu u igri. Napadački učinak ostao mu je na jednom poenu iz slobodnih bacanja, dok je iz igre pucao 0/4.

Klupa, tribina, doktori...

Mario Delaš (Baltai): Žalgirisova filijala nije imala utakmice na rasporedu proteklog tjedna.

Andrija Stipanović (Pepsi Caserta): Splićanin još uvijek sanira ozljedu koljena, a izgleda kako je paralelno s njegovom ozljedom Casertu zahvatila i iznimno loša forma. Naime, izgubili su sve tri utakmice.

Marko Tomas (Fenerbahče Ülker): Zbog ozljede propustio je obje prošlotjedne utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.11.2011. u 18:50
    U ABA ligi mu je učinak bio puno slabiji - u porazu od Budućnosti upisao je po tri poena (šut 1/7) i skoka za 30 minuta na parketu, a valorizacija mu je bila -2. ako je to sve bolje i bolje kao sto vlacng kaze......
    Obrisan korisnik
  • vlacng21.11.2011. u 17:03
    Kako Rozic moze biti u formi u padu kada igra sve bolje i bolje!!
    vlacng
  • Obrisan korisnik21.11.2011. u 16:11
    bože hvala ti na ovj kolumni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.11.2011. u 15:55
    loš odabir za igrača vikenda. Jedan Simon je imao produtivniji i važniji tjedan recimo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.11.2011. u 15:01
    Roko spasio momcad i pogodio CAK 4 od 6 slobodnih bacanja hahahahaha.:) super
    Obrisan korisnik