Nogomet

Težiti reprizi maksimirskog ogleda

Tomislav Pacak, Marin Vuković, Borna Rupnik • utorak, 22.11.2011.
Težiti reprizi maksimirskog ogleda
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Uoči Dinamovog izlaska na madridski nogometni hram trojica Sportnetovih novinara posvetila su se postavi Real Madrida, Dinamovoj obrani, mogućnostima reprize maksimirskog susreta i Sammiru...

Real ima priliku odmarati svoje najbolje igrače. Koliko će to Dinamu olakšati ili otežati posao?

Tomislav Pacak: Olakšat će dosta, jer ne vjerujem kako bi igrači s klupe bili puno motiviraniji od prvotimaca u ovom slučaju - Realu, jednostavno, Dinamo kod kuće, u situaciji gdje je već osigurao prolazak skupine, nije posebno značajan suparnik. No, na klupi Reala nisu Golubović i Obilinović, razlika u klasi ostaje ogromna, pa ako će i biti malo lakše zbog izmjena u sastavu - i dalje će biti iznimno teško.

Marin Vuković: Premda je Real u situaciji da može odmoriti cijelu momčad jer plasman u sljedeći krug, pa i prvo mjesto na ljestvici osigurao je već u prva četiri kola, u kakvom će sastavu istrčati na Santiago Bernabeu poznato je jedino Joseu Mourinhu. Portugalac je najavio kako će odmoriti one kojima je odmor neophodan, među njima i glavnu zvijezdu Cristiana Ronalda, ali čak i takav, oslabljeni Real bez glavnih uzdanica predstavljat će ogroman zalogaj za hrvatskog prvaka. Želi li do prvoga boda u Ligi prvaka, Dinamo se ne može oslanjati na slabe karike u Realovom sastavu, već na vlastiti angažman koji od prve do posljednje minute mora biti besprijekoran.

Borna Rupnik: Kada se sve zbroji, Dinamov zadatak ostaje približno jednako težak. Oni ponajbolji će možda biti nijansu manje motivirani i nijansu više umorni, a oni koji su manje igrali u dosadašnjem dijelu sezone - obrnuto. No, neće baš ni Dinamovim nogometašima biti sasvim svejedno budu li ulazili u izravne duele protiv Ronalda, Alonsa i Pepea ili primjerice Callejona, Granera i Varanea, stoga Mourinhova odluka o odmoru Dinamu sigurno ne može štetiti.

Kako posložiti obranu, pogotovo u svjetlu izostanaka Šimunića i Vrsaljka?

Tomislav Pacak: Dinamo baš nema sreće zaigrati s najboljom obranom u Ligi prvaka, a to se posebno odnosi na Šimu Vrsaljka kojem bi ovakva iskustva puno značila. Krunoslav Jurčić i nema previše rješenja, bit će ovo prigoda za Leandra Cufrea, dok bi poziciju desnog beka trebao zauzeti Domagoj Vida. Jerko Leko dobro je odradio taj posao u zagrebačkom susretu, no u Madridu će se na toj poziciji zahtijevati još više brzine i siline, pa je Vida bolje rješenje.

Marin Vuković: Kad jednoga dana objese kopačke o klin, Josip Šimunić i Šime Vrsaljko pogledat će unatrag i s tugom se prisjetiti kako su propustili obje utakmice Dinama i Reala. Oba su igrača zbog suspenzija propustili maksimirski dvoboj, a ozljede će ih spriječiti da istrče i na Santiago Bernabeu. Dinamov bi obrambeni red stoga mogao osvanuti u istom izdanju kao u Maksimiru, s Vidom i Tonelom na stoperskim pozicijama te Tomečakom i Ibanezom na bokovima. Odluči li se ipak na nešto zatvoreniju varijantu, što s obzirom na okruženje i protivnika ne bi bilo čudno, Jurčić bi na mjesto lijevoga beka mogao postaviti od Ibaneza iskusnijeg, ali i ofenzivno bezopasnijeg, Leandra Cufrea.

Borna Rupnik: Dinamova je obrana bez spomenutog dvojca odradila iznenađujuće dobar posao već na Maksimiru, pa je stoga možda zaslužila priliku istrčati u istom sastavu na Santiago Bernabeu, no vjerujem da mjesta ima za Leandra Cufrea, čije bi međunarodno iskustvo, posebno protiv velikih protivnika, moglo donijeti dosta toga dobroga Dinamu. Pogotovo zato što se može očekivati kako će upravo obrana hrvatskog prvaka biti na najvećim iskušenjima. Argentinac može na lijevi bok umjesto sunarodnjaka Ibaneza, a može i na stopera te pomaknuti Vidu na desnu stranu.

Može li Dinamo ponoviti svoju igru iz Maksimira protiv Reala?

Tomislav Pacak: Teško, ali to je upravo ono čemu treba težiti. Bio je to Dinamov najbolji nastup u ovoj Ligi prvaka, inspiriran, mudar i hrabar. Na Bernabeu će biti još teže, Realov posjed bit će još kvalitetniji, a to će izazvati frustraciju kod Dinama koji je ipak naviknut biti onaj koji diktira tempo. O strpljivosti i pameti u igri uvelike ovisi hoće li Dinamo opet biti korektan sparing partner ili će ga Real "napuniti" do vrha.

Marin Vuković: Sredinom rujna ove godine u Zagreb je doputovao Real kojemu je sezona tek počela i u kojemu sve kockice još uvijek nisu sjele na svoje mjesto. O tome svjedoče i rezultati u prvenstvu, jer u osam dana nakon maksimirske utakmice kraljevski je klub izgubio od Levantea i odigrao mršavu "nulu" s Racingom. Dinamo je s druge strane bio na vrhuncu forme i imao veliku želju ostaviti dobar dojam u svom prvom nastupu u europskoj eliti, pa čak i u takvom izdanju morao je ovisiti o utakmici karijere Ivana Kelave. Ulaskom u listopad mnogo se toga promijenilo. Real je u sljedećih osam prvenstvenih utakmica uknjižio jednako toliko pobjeda s prosjekom od četiri pogotka po susretu, dok je Dinamo lutao od solidnih izdanja do utakmica koje valja što prije zaboraviti. Dodamo li tome da se ni Sammir ni Milan Badelj ne mogu pohvaliti posebno pamtljivim izdanjima u jesenskom dijelu sezone, odgovor na gore postavljeno pitanje glasi - vrlo teško.

Borna Rupnik: Po pitanju zalaganja, htijenja i taktičke discipline ne da može, nego - mora. Inače mu se "ne piše dobro", a i mora učiti redovito pružati takve, maksimalne predstave na europskim pozornicama, u skladu s klupskim ambicijama. Hoće li nova takva izvedba omogućiti Dinamu "častan poraz" ili čak nešto više od toga, ovisi i o brojnim drugim čimbenicima, ponajprije onima iz redova Real Madrida.

Što očekivati od Sammira?

Tomislav Pacak: Pogađanje je već i odgovor na pitanje "hoće li igrati", a kamoli "kako će igrati". Iza Sammira je i ozljeda i suspenzija i dugo neigranje, ni psihički ni fizički nije sto posto. No, Sammir je dobar nogometaš, ovakva pozornica ga može inspirirati, i ako će igrati - očekivao bih dobrog Sammira, ponajboljeg u redovima Dinama. Što ne mora značiti puno, jer i Dinamo i Sammir bit će u podređenoj ulozi velik dio utakmice.

Marin Vuković: Riječ je o pitanju na koje ni Kruno Jurčić ni vojska Dinamovih navijača ove jeseni jednostavno nemaju odgovora. Posve usredotočen na utakmicu, čiste glave i koncentriran na nogomet i ništa drugo, Sammir bi mogao biti jedna od glavnih Dinamovih uzdanica u madridskom grotlu. Problem je što ove jeseni više nego ikada svoju prisutnost pokazuje i onaj drugi Sammir. Onaj kojeg koče košmari u glavi i Sammir koji sve češće želi biti negdje drugdje. Za svoje dobro i dobrobit svoje karijere, jer od stadiona Santiago Bernabeu teško će naći veću scenu i sjajniji izlog, Sammir mora očistiti svoju glavu i prezentirati nogomet kakvim je i odveo Dinamo u Ligu prvaka. Uspije li u tome, i cijela će modra momčad profitirati.

Borna Rupnik: Ako je Sammiru uistinu problem motivacija za neke utakmice, ako razmišlja o odlasku iz Dinama, a ulasku u reprezentaciju, ako... - u svim tim slučajevima morao bi odlično reagirati barem na gostovanju kod Real Madrida. Druga je priča koliko će se uspjeti iskazati protiv jedne takve vrhunske momčadi, koja između ostalog sigurno zna i njegov potencijal i da na njega zbog nogometnih vještina treba pripaziti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.11.2011. u 19:40
    Imam neki osjećaj da bi Dinamo mogoa iznenaditi večeras iako je Iznenaditi za Dinamo relativan pojam
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2011. u 16:56
    Ma poderat ćemo ih ko Mozart kajdanku!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2011. u 16:54
    hundikep -2 će 100% proći!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2011. u 15:59
    Treba odigrati hrabro i koncentrirano pa što bude. Statistika pokazuje kako su prošli zadnjih nekoliko Realovih protivnika, uključujući Lyon i Ajax. Treba gledati sebe, probati zabiti gol, odigrati dobro i ne osramotiti se pristupom i igrom. A s druge strane nada posljednja umire...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2011. u 15:57
    Realan rezultat ovog susreta je poraz Dinama. Imam malo nade da se neko cudo dogodi, da barem bod izvucemo, ali iskreno receno, male su mogucnosti da izvucemo povoljan rezultat.
    Obrisan korisnik