Ostali sportovi

Renesansa u San Franciscu

Piše:Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 24.11.2011.
Renesansa u San Franciscu
Foto: EPA

San Francisco je nakon dugo vremena ponovno relevantna tema u svijetu footballa. Dolaskom trenera Jima Harbaugha, 49ersi (9-1) su se prometnuli u najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone, a trener Jim Harbaugh ne prestaje primati pohvale za svoj rad. Najveći izazovi su tek pred njim, a već ovog četvrtka Jim će se nadmudrivati sa svojim starijim bratom...

U četvrtak (na američki "Dan zahvalnosti") će se , po prvi puta u povijesti NFL-a, sukobiti dva brata u ulogama glavnih trenera. 47 godišnji Jim Harbaugh, trener San Francisco 49ersa i 15 mjeseci stariji John Harbaugh, head coach Baltimore Ravensa (7-3).

I ta obiteljska spona nije nevažna u razumijevanju mlađeg Harbaugha. Njegov brat John rekao je jednom prilikom kako njegov brat nikada nije imao puno prijatelja. Nisu mu, stoga, smetale česte selidbe iz grada u grad na koje su bili prisiljeni jer je njihov otac Jack Harbaugh također bio trener američkog nogometa.

Nostalgija i vremenske zone

Jim Harbaugh nije se doimao previše sentimentalnim uoči dvoboja sa starijim bratom. Nije ni propustio naglasiti kako će 49ersi, po prvi puta otkada sezona traje 16 utakmica, proputovati tri vremenske zone kako bi nakon samo tri dana odmora u Baltimoreu igrali protiv Ravensa na "Dan zahvalnosti".

"Što se tiče nostalgije, mislim da je veoma lijepo od NFL-a što su nas poslali u Baltimore. Nisam svog brata vidio na 'Dan zahvalnosti' ni sam ne znam koliko dugo", dodao je Jim Harbaugh čiji su Ninersi pobijedili u oba svoja posjeta istočnoj obali SAD-a ove sezone.

Otac Jack imao je jednu uzrečicu koju je koristio svaki puta kada je njegovoj momčadi ili obitelji bilo teško. Uzviknuo bi: "Who's got it better than us?".

"Nooo-body", uzvratili bi jednoglasno Jim i John sa zadnjeg sjedala automobila dok je obitelj putovala u novi grad.

2011. ta je uzrečica postala slogan renesanse footballa u San Franciscu. Jim Harbaugh preuzeo je 49erse uoči ove sezone i momčad iz Kalifornije proživljava godinu iz snova. 49ersi (osvajači pet Super Bowl naslova) nisu bili u doigravanju još od sezone 2002./'03. Još od tada, dakle osam uzastopnih godina, San Francisco nije imao momčad s pozitivnih omjerom na kraju sezone.

2011. Harbaughovi 49ersi imaju osam uzastopnih pobjeda i na omjeru 9-1 sjede na korak od osiguravanja play-offa.

"Who's got it better than us" ih prati cijelim putem, a Harbaugh, kojemu je ovo prvi posao glavnog trenera u NFL-u, na odličnom je putu da dobije nagradu trenera godine. Posao koji je napravio s ovom momčadi San Francisca je izuzetan, osobito ako uzmemo u obzir da je bivši trener Mike Singletary, s praktički istim rosterom, prošlu sezonu završio na 6-10, s uručenim otkazom i ostavivši organizaciju u popriličnom rasulu.

"Žao mi je što se on toga prvi dosjetio", izjavio je Jimov brat John o sloganu 49ersa. "Naravno, to za nas ima veliko značenje. Ono što mislim da je odlično jest to što igrači Ninersa i navijači mogu taj slogan pokušati primijeniti sa svojim obiteljima, zabaviti se s tim i možda nešto naučiti."

Johna Harbaugha uvijek se smatralo mnogo prisnijom i društvenijom osobom od njegovog mlađeg brata. Baltimore Ravense je preuzeo 2008. i od tada je svake godine s njima završavao u doigravanju. I njegov brat Jim krenuo je tim stopama, s tim da je brzo zaradio reputaciju "bolesno" ambicioznog trenera.

Jim Harbaugh je u šestom tjednu ove sezone sa svojim Ninersima svladao Detroit Lionse 25:19. Nakon utakmice trebalo je uslijediti tradicionalno rukovanje trenera na centru. Harbaugh je entuzijastično prišao treneru Lionsa, Jimu Schwartzu, stisnuo mu ruku, potapšao ga po leđima i odlepršao. Schwartzu se taj entuzijazam nimalo nije svidio pa je poletio za njim i dva trenera su započela opću tučnjavu na terenu oko koje je kasnije izbio pravi mali skandal.

"Ako vas uspjeh 49ersa vrijeđa, neka onda bude tako", izjavio je Harbaugh u svlačionici nakon pobjede nad Lionsima.

Harbaugh od Smitha napravio čovjeka

Uvod u 12. tjedan

NFL je tradicionalno veoma bitan sastojak u proslavi ovog američkog praznika. U sklopu "Dana zahvalnosti" na rasporedu su tri veoma zanimljiva dvoboja koja ujedno službe kao uvod u 12. tjedan sezone. Uz dvoboj braće Harbaugh, iznimno će zanimljivo biti u Detroitu gdje Lionsi (7-3) dočekuju neporažene branitelje naslova Packerse (10-0), dok Dallas Cowboysi (6-4) nakon tri pobjede za redom dočekuju Miami Dolphinse (3-7) koji su također zaredali tri pobjede.

Detroit Lions - Green Bay Packers, 18.30 h
Dallas Cowboys - Miami Dolphins, 22.15 h
Baltimore Ravens - San Francisco 49ers 02.20 h

*početak utakmica po srednjoeuropskom vremenu

Nikoga ne treba vrijeđati, ali mnogi imaju razloga biti ljubomorni. Jedini poraz Ninersi su doživjeli u drugom tjednu i to nakon produžetka protiv Dallas Cowboysa. Dolaskom Harbaugha osobito je profitirao dodavač Alex Smith.

Smith je izabran kao prvi izbor na draftu 2005. i trebao je biti novi Steve Young ili Joe Montana, ali Smith nikad nije upoznao stabilnost. Iz godine u godinu mijenjali bi mu se koordinatori napada, a treneri mu nisu znali pristupiti na pravi način. Dolaskom Harbaugha, koji je i sam dugo godina bio dodavač u NFL-u, Smith je procvjetao i trenutno igra najbolju sezonu u karijeri.

Ima 13 TD dodavanja uz svega četiri presječena. 62,4% upotpunjenih dodavanja (najviše u karijeri), dodavački rating od 93,9 (najveći u karijeri) i samo najljepše riječi o sustavu u kojem sada igra:

"Prije bih se našao u situacijama kada bi se od mene očekivalo da izađem i sam pobijedim utakmicu. To bi me dovelo do toga da forsiram dodavanja i radim greške. Sada su očekivanja sasvim drugačija. Nekada je to pomalo ružno, ali najvažnije je obaviti svoj posao. Lijepo je kada se mogu usredotočiti na to, a ne sa svoj dodavački rating", reći će Smith.

Harbaugh praktički nije ni upoznao momčad zbog lockouta koji je ovog ljeta zabranio kontakt između igrača i trenera. Sa Smithom je mogao surađivati samo kratko, a još tada Harbaugh nije znao da li da ga zadrži ili da krene u drugom smjeru.

"Kada sam se prvi put našao s njim rekao mi je da će dovesti tri najbolja dodavača koja može i da mi jedino može ponuditi novu priliku. To je ionako bilo sve što sam htio", prepričava Smith.

Kada Smith govor o "obavljanju posla" u biti govori o zloglasnom game managementu. Izrazu koji se koristi kada se na lijepi način želi reći da dotični QB nije igrač od kojeg se mogu očekivati čuda, već da ga se "degradira" na upravljanje utakmicom. U slobodnom prijevodu - "samo nemoj izgubiti loptu".

Ali nova uloga za Alexa Smitha nipošto nije niti degradacija niti uvreda. Harbaugh je odlučio u napadu naglasak staviti na probijača Franka Gorea, jednog od najtalentiranijih trkača lige. Smith sada igra mudrije, s mnogo više samopouzdanja i u iznimno inteligentnom sustavu. Ako to želite nazvati game managementom - to njemu uopće ne smeta.

Lordova obrana ključ uspjeha

Napad San Francisca tako je šesti u probijanju i osmi po broju zabijenih poena. Ali bivši dodavač Harbaugh nije samo izmijenio napad i dodavača, već je napravio odličan posao prvenstveno u obrani. Zajedno s koordinatorom obrane Vicom "Lordom" Fangijem, koji je bio Harbaughov asistent na sveučilištu Stanford, trener 49ersa je od talentirane obrane napravio iznimno efikasan stroj.

Fangio će vam za sebe reći kako nije "nekakav hip-hop trener kakvim pokušavaju biti ovi novi treneri" i usput će vam napomenuti kako je njegova obrana prva u ligi po broju dozvoljenih poena po utakmici (14,5) i po broju dozvoljenih yardi probijanjem (73,9 u prosjeku). I da, kada Lordu na pamet padne neka nova ideja, a nema je gdje zapisati - ostavi sebi poruku na telefonskoj sekretarici.

Možda se zbog toga neke stvari oko ove obrane čine pomalo nerealnima. Obrana Ninersa nije dopustila NIJEDNO polaganje probijanjem cijelu ovu sezonu. Nijedno! Već 32 utakmice za redom nisu dopustili nijednom probijaču da osvoji preko 100 yardi protiv njih. Ali to je zasluga i prethodnog režima.

Ono što je Singletary započeo, Harbaugh je s ovom obranom zaokružio. U četvrtak ih čeka možda i najveći izazov u liku i djelu Rayja Ricea, probijača Baltimore Ravensa koji je slaba točka jedne druge vrhunske obrane protiv probijanja - one Pittsburgh Steelersa.

Ukoliko Rice želi imati efikasan dan, morat će se nešto pitati i linebackera 49ersa, Patricka Willisa. Willis je okosnica obrane Ninersa i jedan od najdominantnijih obrambenih igrača današnjice. Mnogi ga uspoređuju s Rayjom Lewisom, NFL ikonom i čovjekom koji već 15 godina hara travnjacima NFL-a i to upravo u uniformi Baltimore Ravensa.

"On je najbliže što možete doći Rayju Lewisu. Igra na pravi način i veoma je agresivan. Iznimno poštujem tog čovjeka. Mislim da je on drugi najbolji linebacker u NFL-u", pohvalio je Ray Rice Willisa, aludirajući naravno na Rayja Lewisa kao najboljeg. Lewisov nastup je upitan zbog ozljede.

U obrani 49ersa ove se sezone istaknulo nekoliko kvalitetnih pojedinaca. Uz odličnog Willisa, u sredini obrane tu su i NaVorro Bowman (najviše tackleova u momčadi), Ahmad Brooks (šest sackova) i Aldon Smith (predvodi momčad s 7,5 sackova). Odličan posao u prednjoj liniji radi iskusni Justin Smith, a u zadnjem redu obrane odličnu sezonu igra Carlos Rogers (pet presječenih dodavanja).

"Lagao bih kada bi rekao rekao da ne razmišljam o ovome", izjavio je iz Baltimorea John Harbaugh uoči dvoboja s 49ersima i svojim mlađim bratom. "Ovo je nevjerojatna, povijesna stvar. Ne mogu biti ponosniji nego što jesam na svoje roditelje i na Jima", dodao je John našalivši se kako je sav trošak oko kupnje karata pao na njega i kako mu se Jim nije javio i ponudio pomoć.

Nije ni Jim ostao dužan. Bratski je bocnuo Johna kazavši novinarima kako su on i brat prije stalno razgovarali o footballu. Bez zamuckivanja, John bi mu pričao sve sitnice iz NFL-a. Sada, kada mu se pridružio i postao konkurencija, John priča puno zagonetnije o svemu.

"Mislio sam da bratska ljubav nema granica. Ali očito je da ima", dodao je Jim.

John i Jim s pravom će biti u centru pažnje sportske javnosti ovog četvrtka. Na dan kada se u SAD-u svi prisjećaju sitnica na koje bi trebali biti zahvalni, obitelj Harbaugh specifičan je i originalan primjer zajedništva i podsjetnik da ispravan pristup i marljiv rad ipak mogu uroditi plodom.

A tata Jack? On neće biti na stadionu u Baltimoreu. Previše bi pozornosti, kaže, to skinulo s njegove djece, a ovo bi ipak trebao biti njihov dan. On će sa svojom suprugom Jackie utakmicu gledati na televizoru, negdje u tišini i privatno.

Idući dan - slave svoju 50. godišnjicu braka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.11.2011. u 18:07
    volim ovakve nepropavane noci od 18:30-05:00 NFL, tko to moze platit?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.11.2011. u 17:15
    Ovo će biti dobar Thanksgiving day, predosjećam!!
    Obrisan korisnik
  • Rocky9324.11.2011. u 15:04
    Nadam se da će Lionsi danas zaustaviti prvake. Što se tiće ovog vikenda najviše me zanima može li Tebow nastaviti svoj niz,a poslastica će biti dvoboj Eaglesa i Patsa
    Rocky93
  • renimus24.11.2011. u 11:13
    Strava je sta je Jim Harbaugh ucinio sa 9nersima u ovako kratkom roku. Veliki sam njihov navijac i pratim ih godinama i nevjerovatno je koja transformacija sa prakticki istim igracima. Zivim u SFu, citav grad je nabrijan na 9erse ovih dana. Nadam se pobjedi sutra, al ni poraz nije smak svijeta... [više na forumu]
    renimus
  • danchy24.11.2011. u 09:49
    mislim odličan članak, ali ova rečenica: " i dva trenera su započela opću tučnjavu na terenu" je totalno neistinita i senzacionalistička jer ako se trčanje Schwartza za Harboughom i deranje na njega može nazvati tučnjavom onda se svaki dan ljudi "masovno tuku"
    danchy