Nogomet

Herceg: "Svi smo mi krivi"

Piše:Ivana Strahija • nedjelja, 27.11.2011.
Herceg: "Svi smo mi krivi"
Foto: Davor Sajko

Nekad najbolja nogometna škola u državi, u koju su igrači iz Dinama i Hajduka "dolazili moliti" da ih prime, danas nema više igrača u juniorskom uzrastu koje bi mogla preporučiti treneru prve ekipe. Odlaze iz Varaždina djeca od 13-14 godina, jer im Klub nema više što ponuditi. Tračak nade nazire se, no previše toga još visi u zraku, da bi se moglo sa sigurnošću reći da Omladinsku školu čeka bolje sutra.

Situacija seniora Varaždina na prvoligaškoj tablici je katastrofalna i samo će nekakvo nevjerojatno čudo spasiti Varaždince od ispadanja. Iako, naravno, kuloari već naveliko bruje o tome da se liga neće smanjivati i da nitko iz nje neće ispasti. To na stranu, ništa bolje stanje nije u juniorskoj kategoriji, Varaždinci su na toj tablici poražavajući 13.

Trener koji vodi juniore, Rade Herceg, za Sportnet otkriva o čemu se radi: "Prvi je problem taj što nam se odlična generacija '93. godišta, koja je bila druga u državi, raspala, od onih koji su ostali neki su završili ozlijeđeni, a dva najbolja igrača nam je povukao i prvi sastav, Pajača i Antoleka. Zato igramo mahom s mlađim igračima, s godištem '94., koje nam je jedno od lošijih."

Objasnio nam je Herceg i zbog čega je '94. godište lošije: "Iz tog godišta otišli su nam Brlek i Čanađija u Slaven Belupo, nemamo pravog napadača, teško zabijamo golove, a obrana nam nije bajna."

Doselekcija nemoguća

Sve to se dakle može svesti pod jedan nazivnik, loše selekcije, smatra Herceg: "Pred tri-četiri godine smo dakle zakazali, nismo selekcionirali kako treba, zato sad ni nemamo obrambenih igrača. Za to smo svi mi krivi." No, teško da će se sada moći napraviti doselekcija: "Mi nemamo čime privući igrače u Varaždin. Ne možemo im dati ni topli obrok, a kamoli išta drugo. Ne čudi zato što nam iz Škole odlaze dečki od 13 godina, poput Posavca i Vukovića, ili 14 godina, poput Marića."

Također, nije tajna, da varaždinska mladost na gostovanja putuje bez okrijepe, nema vode i nema ručka, a djeci nagrada bude primjerice kupanje u moru nakon odigrane utakmice. Istovremeno, katastrofalno neuređeni prostori za smještaj igrača na stadionu zjape prazni, iako je pred mnogo mjeseci tadašnji sportski direktor Stjepan Cvek uređenje toga naglašavao kao krucijalno.

Herceg naglašava još jedno: "Naši treneri također su donedavno bili u groznoj situaciji i da bi preživjeli, morali su uzimati dodatne poslove trenera i igrača u niželigaškim klubovima." Dio trenera naplatio se tužbom, kojom su blokirali račun Škole, dodao je Herceg.

Skrivanje od medija

'Simpatična' je i situacija u kojoj se, uz sve probleme koje Škola ima, pred petnaestak dana održala sjednica Skupštine, u velikoj tajnosti i bez poziva novinarima, koji ionako ne dobivaju baš nikakve informacije iz omladinskog pogona. Na toj sjednici je, kako doznajemo od direktora Kluba Zlatka Ivankovića, glavna tema bilo povećanje broja skupštinara i broja članova izvršnog odbora.

Nije nam Ivanković znao odgovoriti zbog čega se nije raspravljalo o voditelju Škole, Damiru Lacku, na čije imenovanje mnogi imaju pritužbe, a nije želio komentirati ni na pitanje je li istina da postoje stanovite sumnje u formalno-pravnu ispravnost sazivanja te sjednice. Inače, iako je Škola nogometa sasvim zasebna udruga, predsjednik joj je isti kao i onaj klupski, Zlatko Horvat.

Tračak nade spomenut u uvodu daje informacija da će Škola potpisati ugovor sa školom talijanske Rome, a za sad se radi o isključivo stručnoj suradnji, konkretna financijska pomoć ne može se (još) očekivati. Također je u intervjuu za Sportnet novi gradonačelnik Goran Habuš dao naslutiti da će Grad financijski pomoći Školu, no to još uvijek nije konkretizirano.

Toplak i njegovi momci

U sezonu 2010./2011. i bivši je trener Samir Toplak krenuo s izuzetno mladom ekipom, najmlađom u ligi usprkos godinama Šafarića i Vugrinca, no ipak je ostvario odličan uspjeh, finale Kupa. Priključio je iz juniora Glavinu, prve su pripreme za seniore odradili Filip Škvorc i Glavica, bili su tu i Dino Škvorc, Punčec, Sušac, Tkalčić…

"Mi smo tada imali plan i program, znali smo koliko su to mladi dečki, hvalili smo ih i više no što su zaslužili i trpjeli njihove greške, kako bi im stvorili samopouzdanje. Oni su to sve vraćali na terenu i mi smo nebrojeno puta dobivali pohvale za lijepu, pravu, igru, pružali smo nogomet pun romantike. No, mi smo znali za što radimo, a to je sezona poslije, i sve one nakon nje, kad ćemo od tih dečki imati sve bolje i bolje igrače", rekao je Toplak za Sportnet.

To se dakako nije ostvarilo, igrači su otišli zbog neisplaćenih plaća, sve se raspalo, a rad i trud uložen u njih sada nekome drugome donosi bodove. "Napravljena je ogromna šteta i sad je u ekipi ostala velika rupa. Generacije su iscrpljene financijskom krizom i sigurno tri-četiri godine neće biti igrača za prvu ekipu. Izgubilo se i na trenerima… Čini mi se da se u Varaždinu dokazuje ona izreka: kad ne znaš kamo ideš, nikad nećeš stići", žalostan je zbog svog bivšeg kluba Toplak.

Pitanje, i to veliko, jest što će se sa Školom dogoditi kad se Klub privatizira. Za sada nitko na to nema odgovora, a iako je Škola nominalno sasvim samostalna Udruga s vlastitim (prohodnim) računom, ona se bez kluba ne bi imala gdje i kako natjecati, pa je međuovisni odnos neminovan.

Ono što ostaje

Kad se pod sve podvuče crta, jasno je međutim da je izvor igrača presušio i da u dogledno vrijeme prvi sastav Varaždina neće moći očekivati značajniji priljev igrača iz 'vlastite proizvodnje'. Herceg Janžeku može preporučiti samo golmane, Šafarića i Kovačića, no ne naziru se novi Brezovci, Glavice, Škvorci

Pogledajmo stoga petoricu najboljih mladih igrača u kadru seniorske momčadi Varaždina u ovom trenutku: 19-godišnjeg vratara Antu Mrmića, isto toliko starog zadnjeg veznog Juricu Grgeca, 18-godišnjeg veznog igrača Marka Pajača, isto tako jedva punoljetnog Ivana Antoleka, napadača, te najiskusnijeg među njima, napadača Dominika Glavinu, koji će kroz koji dan proslaviti svoj 19. rođendan.

Glavina

Upravo su Glavina i njegove predstave u posljednje vrijeme najkritičnije. Mladi Međimurac je naime na svojim leđima iznio skoro cijelu prošlu sezonu, imao je bezgranično povjerenje tadašnjeg trenera, a svojim je potezima često znao izazvati pljesak s tribina. Jednako je igrao HNL kao i Europsku ligu, a sam sebe nikad nije štedio.

Dijete izuzetno nogometne obitelji, Glavina je bio na najboljem putu da postane zbilja dobar, ako ne i vrhunski, igrač, da bi mu se dogodio – odlazak trenera. Tomica Kocijan, po vlastitoj izjavi, nije od Glavine vidio odličnog igrača, a kad mu je konačno dao priliku, nakon kritika i grijanja klupe, Glavina je, sasvim normalno, igrao bez prijašnjeg samopouzdanja, posebno zbog njemu neprirodnih pozicija koje su mu dodijeljene. Za spomenuti su njegova dva nerealizirana jedanaesterca, u prvenstvu protiv Splita i u Kupu protiv Podravca, koja ocrtavaju tu činjenicu.

Mrmić

Pravu priliku nije pak dobio Ante Mrmić, sin slavnog Marijana, no njegova je pozicija specifična. Kako je kod golmana samopouzdanje i iskustvo izuzetno važno, jasno je da 19-godišnjak neće dobiti priliku na golu, kad su pred njim Krklec i Dreven. Ubilježio je stoga svega dvije utakmice ove sezone.

No, kako su spomenuta dvojica jednom nogom na odlasku iz Kluba, smiješi se mladom golmanu i prava jedinica, o čemu nam je kazao: "Mi mladi uvijek dajemo sve od sebe na treninzima i čekamo svoju priliku. Meni je velika želja dobiti minutažu, dokazati se kao dobar čuvar mreže. Ne razmišljam o odlasku iz kluba, osim ako se naravno dogodi nekakva inozemna ponuda, ali mislim da mi je u Hrvatskoj najbolje tu gdje jesam i da ću tu najprije napredovati."

Grgec

Grgecu jednako tako ne cvatu ruže, on je tip igrača koji je trebao polaku prilagodbu na prvoligaške zahtjeve, no bacilo ga se u vatru. Iako nije odrađivao punu minutažu u početku, pozicija zadnjeg veznog izuzetno je odgovorna, a on joj još nije bio dorastao.

To ne znači međutim da Grgec neće biti dobar i vrijedan stožerni igrač u kojeg će se trener moći pouzdati, no malo bi mudrije doziranje minutaže mnogo više doprinijelo njegovom pravilnom razvoju, dojma su njegovi bivši treneri. Ozljeda zbog koje je operiran Grgecu je dala priliku za pauzu, a hoće li se vratiti snažniji i spremniji, ostaje da vidimo.

Pajač

Marko Pajač pak je posebna priča. On je momak, uz Glavinu, zbog kojeg je Varaždin putovao sve do Udina kako bi se tamo pokazao njegov talent, no za sada ponuda nije stigla. "O odlasku na zimu ne razmišljam, mislim da mi je bolje ostati u Varaždinu do ljeta i brusiti znanje, nikamo ne žurim. Moja prirodna uloga je lijevi vezni, no mogu igrati i na drugoj strani. Ljevak sam, no koristim obje noge", ispričao je za Sportnet.

Na prodaji rođenog Zagrepčanina Varaždinci temelje dobar dio proračuna za iduću sezonu, pa je obnovljena ozljeda zbog koje je propustio dio treninga i utakmica zabrinuo. Također je neosporno da Pajača čeka lijepa budućnost, no trenera Hercega brine njegov odnos prema igranju za juniore: "Shvaćam da igrati za juniore ili seniore nije isto, ali bi on trebao svakako biti mnogo više motiviran na travnjaku."

Antolek

Ostaje nam Ivan Antolek, skromni i korektni dečko rodom iz Preloga, kojem je Varteks bio dječački san. Na sebe je pažnju Antolek skrenuo golom u Osijeku u 12. kolu, gdje je ušao s klupe u 71. minuti i za dvije minute zatresao mrežu. Nakon toga ga je međutim izdalo zdravlje, pa se tek čeka njegov povratak na teren.

"O njemu mogu kazati samo pozitivne stvari, na treningu je uvijek radio punom parom, na travnjaku se nikad nije štedio, jedino smatram da mu za to da postane odlični igrač nedostaje malo nogometne drskosti i bezobrazluka", priča o svom bivšem igraču trener Herceg.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.11.2011. u 14:50
    dobro te pereju,ha čiko?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.11.2011. u 10:10
    Htio bi pojasnit jednu stvar, nije samo stvar u upravi kluba. Imao sam ranijih godina iskusiti varteksovu skolu nogometa i proveo sam tamo dugo vremena dok je to jos funkcioniralo. Htio sam reci da trener koji upravo daje interviju za ovaj članak Herceg me vodio kroz jedno razdoblje te da za njega... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2011. u 19:58
    Ja sam bio polaznik Varteksove skole nogometa (prva generacija) i mogu reci da je sve stalo nakon smrti Anđelka Herjavca...do tada je sve štimalo, a onda su došli kojekakvi lopovi do vlasti i zato je situacija kakva jest...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2011. u 19:27
    Horvat ima bisere nad biserima. Svima koji malo bolje poznaju nogomet u Varazdinu bilo je tragikomično kad je Lacko postal sef skole. Pa covjeku je pedagogija i elokvencija strani pojam ali očito je dobar u harmoniki i sa političarima kojima svira a u Varazdinu se tak najlakse dolazi do pozicija... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2011. u 18:11
    Nažalost moj Varteks ide u kuruzu....zadnjih 15-ak godina navijam za Varteks, premda sam rođeni Zagrepčan(zagorec), nikad mi Dinamo ili Zagreb nisu bili na prvom mjestu.....ovo je prežalosno....možda se nekaj promijeni nakon izbora, tko zna
    Obrisan korisnik