Zimski sportovi

I Wayne Gretzky je imao uzora

Piše:Mirza Seferagić • utorak, 29.11.2011.
I Wayne Gretzky je imao uzora

Član je hokejske Kuće slavnih, u NHL-u je proveo čak 26 sezona, posljednju utakmicu u veličanstvenoj karijeri odigrao je kao 52-godišnjak i jedan je od najboljih hokejaša u povijesti ovog sporta. I najvećem od najvećih, Wayneu Gretzkom, bio je jedini uzor. Za njega su i velikani govorili da je najbolji igrač u povijesti.

Naravno, riječ je o velikom Gordieju Howeu. Howe je počeo trenirati hokej tek s osam godina, a ostvario je veličanstvenu karijeru. Svoje Detroit Red Wingse je odveo do četiri Stanley Cupa, u posljednjoj NHL sezoni igrao je zajedno sa svojim sinovima u Hartford Whalersima, a i Wayne Gretzky je dobio priliku zaigrati sa svojim idolom u All-Star utakmicama protiv ruskog Dinama iz Moskve.

Howe je jedini hokejaš u povijesti koji je zaigrao u čak pet različitih desetljeća, a kada se umirovio držao je brojne rekorde u NHL-u od kojih je većinu kasnije srušio Gretzky. No, neki njegovi rekordi stoje i danas, a uključuju najviše odigranih utakmica u povijesti (1.767), najviše odigranih utakmica za jednu momčad (1.687), najviše odigranih sezona (26), najviše postignutih golova s pozicije desnog krila (801), najviše asistencija desnog krilnog napadača (1.049), najviše ostvarenih bodova desnog krilnog napadača (1.850), najviše uzastopnih sezona s najmanje 20 postignutih golova (22), šest je puta bio najbolji strijelac doigravanja, a i danas drži rekord kada su u pitanju godine kada se oprostio, a u tom je trenutku imao čak 52 godine. Niti jedan drugi igrač u NHL-u nije nastupao duže od svoje 48. godine (Chris Chelios, još jedna legenda Detroit Red Wingsa).

Najuspješnija sezona bila mu je 1968./1969. kada je u 76 utakmica upisao 44 pogotka i 59 asistencija (rekord karijere za jednu sezonu) te 103 boda, a to je bio i jedini put u njegovoj karijeri da je ostvario više od 100 bodova. U sezoni 1952./1953. u 70 odigranih susreta postigao je 49 pogodaka što mu je bio rekord karijere. U 22 sezone u nizu postigao je najmanje 23 pogotka, a u 20 uzastopnih sezona završavao je među prvih pet igrača po bodovima. Howe je u svojoj karijeri nosio brojne nadimke, ali svakako je najpoznatiji kao Mr. Hockey.

Howe je u svojoj karijeri osvojio i brojne nagrade, a neke od najvažnijih su osvajanje trofeja Art Ross za igrača s najviše ostvarenih bodova u regularnom dijelu sezone (šest puta), osvajanje trofeja Hart Memorial za MVP-a sezone (šest puta), čak 23 puta je izabran za nastup na All-Star susretima, a 12 puta je uvršten u najbolju momčad lige. U Kuću slavnih ušao je 1972. godine, a od ove je godine tamo i njegov sin Mark. Osim postizanja pogodaka i skupljanja bodova Howe je volio i ponekad "baciti rukavice", pa je tako u njegovo vrijeme nastao i "Gordie Howe hat-trick" koji se odnosi na igrača koji u jednoj utakmici postigne pogodak, upiše asistenciju, ali i - tučnjavu.

Howe je u karijeri upisao dva takva hat-tricka, a rekorder u ovoj "kategoriji" je Brendan Shanahan (još jedna legenda Detroit Red Wingsa) koji je u svojoj karijeri upisao čak 17 "Gordie Howe hat-tricka". Zanimljivo, Shanahan danas vrši dužnost dopredsjednika hokeja i poslovnog razvijanja te donosi sve odluke vezane za kažnjavanje igrača koji svojim nesmotrenim potezima dovode do brojnih ozljeda u NHL-u. Uz to, Shanahan je i jedini igrač u povijesti lige s postignutih više od 600 golova (656), ali i više od 2.000 minuta (2.489) provedenih na klupi za kažnjene igrače.

Howe se prvi put umirovio krajem '70./'71. sezone zbog kroničnih problema s desnim ručnim zglobom, a posljednje sezone u dresu Red Wingsa je proveo nezadovoljan kada je saznao da je tek treći najplaćeniji igrač u momčadi. Nakon završetka igračke karijere Red Wingsi su ga zaposlili u svom stručnom stožeru, no Howe je i tada bio nezadovoljan jer je smatrao da se neke njegove ideje jednostavno ne prihvaćaju te je odlučio otići na operaciju tog desnog zgloba, a nakon toga je potpisao ugovor s Houston Aerosima koji su u to vrijeme potpisali ugovor s Gordijevim sinovima Markom i Martyjem. Houston Aerosi su bili jedna od momčadi u tada tek osnovanom Svjetskom hokejskom udruženju (WHL).

Howe i sinovi su iduće četiri sezone proveli u Aerosima, a u sezoni '73./'74. Howe je osvojio i nagradu Gary L. Davidson za MVP-a sezone, a tada je bio u dobi od 46 godina. Godinu dana poslije ta je nagrada preimenovana u trofej Gordieja Howea. U ljeto 1977. godine Howe je s oba svoja sina prešao u New England Whalerse gdje su proveli preostale dvije sezone u WHL-u jer se ova liga ugasila 1979. godine. New England Whalersi su 1979. godine postali Hartford Whalersi te su se priključili NHL-u. Howeu je sezone '79./'80. bila posljednja u karijeri, a s 52 godine uspio je odigrati svih 80 utakmica te je upisao čak 15 pogodaka i 26 asistencija za 41 bod. Tako je nakon 25 godina provedenih u Detroit Red Wingsima svoju posljednju godinu proveo igrajući sa sinovima u Whalersima.

U posljednjoj sezoni WHL-a Gretzky i Howe su zaigrali zajedno u istoj momčadi povodom All-Star susreta između najboljih igrača WHL-a te ruskog Dynama iz Moskve. Format natjecanja bio je tri međusobna susreta ovih ekipa, a igrači WHL-a su ostvarili pobjede od 4:2, 4:2 te 4:3. Tako je Gretzky dobio priliku zaigrati u istoj liniji sa svojim najvećim uzorom. Kada je 15. listopada, 1989. godine Gretzky srušio Gordijev rekord po broju ostvarenih bodova u karijeri, govor je nakon utakmice održao i sam Howe. Gretzky je to veliko dostignuće postigao u svom Edmontonu, ali u dresu Los Angeles Kingsa postigavši odlučujući pogodak u produžetku za slavlje momčadi iz Kalifornije. Koliko je velik bio Wayne Gretzky pokazuje i činjenica da je svoj 1.851 bod ostvario u svojoj tek desetoj sezoni dok je Howe u 26 sezona upisao 1.850 bodova.

Gordie Howe je i danas vrlo rado viđena osoba u svijetu hokeja na ledu, a neka od njegovih dostignuća vjerojatno nikada neće biti nadmašena. Velikani poput Mauricea "Rocketa" Richarda, Bobbyja Orra te Waynea Gretzkog smatraju Howea za najboljeg igrača u povijesti lige. Howe je jednostavno obožavao hokej na ledu i cijeli je svoj život posvetio ovoj igri. Baš kako i pristaje čovjeku s nadimkom Mr. Hockey.

Foto: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.11.2011. u 20:39
    heh, taman gledam malo golove i sažetke(uglavnom gretzky) hokeja na youtube-u i reko idem malo na sportnet i pojavi mi se ovo kao prva vijest :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.11.2011. u 20:22
    thumb up!
    Obrisan korisnik