Nogomet

Lučko - mali klub u borbi za veliki cilj

Piše:Josip Piršljin • srijeda, 30.11.2011.
Lučko - mali klub u borbi za veliki cilj
Foto: Martina Japundžić

S obzirom da je utrka za naslov prvaka u MAXtv Prvoj ligi praktički već razriješena, sve se više pažnje usmjerava na borbu za ostanak koja je ove godine dobila sasvim drukčiju dimenziju jer se liga smanjuje na 12 klubova. U toj se borbi nalazi i Lučko, klub koji je donedavno igrao u drugom razredu hrvatskog nogometa, a ulaskom u prvi rang ostvario je povijesni uspjeh. Poslije neuvjerljivog starta u prvenstvu kada se činilo da momčad nije prvoligaški materijal, uslijedili su neočekivano pozitivni rezultati i Lučko je sada ozbiljan kandidat za Prvu ligu i sljedeće sezone.

Nakon što su osigurali promociju u prvi razred hrvatskog nogometa krajem prošle sezone, vodstvo i igrači Lučkog sve do početka tekuće sezone nisu znali hoće li i nastupati u Prvoj ligi. Naposljetku je ipak odlučeno da će se taj zagrebački klub upustiti u prvoligašku avanturu, a uoči posljednjeg kola polusezone postavlja se pitanje je li to bio pametan potez.

U sezoni kada se liga smanjuje sa 16 na 12 klubova i kada izravno ispada posljednjih pet klubova, činilo se kako će Lučko gotovo sigurno u Prvoj ligi "plesati samo jedno ljeto". Mnogi su smatrali kako bi tom klubu bilo bolje da se ostao natjecati u 2. HNL, umjesto financijskog tereta i organizacijskih napora koje nosi sudjelovanje u prvom rangu. Uz to, Lučko je moralo pronaći i novi dom pošto njihov stadion nije zadovoljio prvoligaške kriterije.

Unatoč svemu tomu, vodstvo kluba je odlučilo krenuti u borbu s najboljim momčadima u Hrvatskoj s ciljem ostanka u ligi i sljedeće sezone. Lučko se udomaćilo u Kranjčevićevoj ulici na stadionu NK Zagreba i sa skromnim budžetom uspjelo dovesti nekolicinu igrača s prvoligaškim iskustvom koji će olakšati prilagodbu mlađim igračima koji čine većinu u kadru.

Lista strijelaca

Lučko je u dosadašnjih 16 susreta u MAXtv Prvoj ligi postiglo 13 pogodaka, a na listi strijelaca trenutno je vodeći Nikola Rak koji je četiri puta tresao protivničke mreže. Po tri su dodali Josip Fuček i Leopold Novak, dva puta je zabijao Miroslav Šarić, a jedan gol na kontu ima i Oliver Petrak.

Trener koji je Lučko i doveo do Prve lige, Dražen Biškup, dobio je povjerenje Uprave kluba da vodi momčad i u novoj sezoni. U prvom, povijesnom susretu u Prvoj ligi, Lučkom je pobjeda protiv Zadra izmakla u posljednjim minutama. Ohrabreni dobrom igrom, Lučani su i u nastavak prvenstva krenuli s velikim ambicijama, no ubrzo su "spušteni na zemlju".

Lučko je doživjelo četiri uzastopna poraza i nakon pet kola Biškupova momčad je ležala na dnu tablice sa samo jednim bodom. Uprava i Biškup su poslije toga raskinuli suradnju, a za novog trenera imenovan je dotadašnji Biškupov pomoćnik Željko Kopić. Od njega se očekivalo da "razbudi" momčad i prije svega poboljša realizaciju koja je tada bila na vrlo niskom nivou sa samo dva postignuta gola u pet susreta.

Unatoč smjeni trenera i očekivanoj šok-terapiji, to nije donijelo pozitivne promjene u sljedeće dvije utakmice. Premda su pružili solidan otpor Dinamu, nogometaši Lučkog su izgubili, a bez bodova su ostali i u domaćem susretu s Cibalijom. S jednim bodom i dva gola u sedam utakmica, projekt ostanka u ligi već tada se činio kao potpuni neuspjeh, a Lučko se okarakteriziralo kao najslabiji klub u ligi zajedno s Varaždinom.

Ipak, stvari su se bitno promijenile od osmog kola i gostovanja u Koprivnici. Kopić je uspio motivirati igrače na čvrstu igru i beskompromisnu borbu, a to mu je donijelo bod protiv vrlo dobre ekipe Slaven Belupa. Momčad se organizirano branila, te nije srljala kao u prethodnim utakmicama. Taj recept Kopić će primijeniti i u nadolazećim susretima, a momčad će dobiti na samopouzdanju.

Dobar rezultat iz Koprivnice Lučko je potvrdilo prvom pobjedom u ligi, onoj protiv Karlovca. Nakon toga momčad se stabilizirala i počela osvajati sve više bodova. Lučko je od momčadi na kojoj se osvajaju bodovi postala "plutajuća mina" protiv koje su i puno jače ekipe imale problema. U posljednjih devet susreta Lučko je izgubilo samo dva puta. Jednom je od Zagrepčana bio bolji Hajduk, premda je i u tom susretu Lučko imalo svoje prilike, a druga slabija izvedba dogodila se upravo u prošlom kolu na Stanovima.

Usprkos porazu od Zadra, Lučko je i dalje vrlo ozbiljan kandidat za ostanak u ligi, Zagreb na 11. mjestu udaljen je sedam bodova. Nakon početne prilagodbe na prvoligaški život, momčad je pokazala da se može nositi i s jačim ekipama. Za razliku od nekih klubova u Hrvatskoj, plaće igračima zasad stižu uredno i na vrijeme, te igračima ne nedostaje motiva da pružaju svoj maksimum na terenu.

Željko Kopić: "U jednom dijelu prvenstva, nakon izuzetno lošeg starta, mi smo postali svojevrsni hit, pa nam je trebala potvrda dobrog rada, dobrog stanja u klubu, kvalitetnih igrača i igara, a to smo sad dobili i postali smo momčad. Nadam se da ćemo se kroz prvenstvo još dizati. Moj je ideal igre čvrsti obrambeni blok, kvalitetna pas igra, okomita proigravanja i posjed lopte na našoj strani, da možemo stvarati prilike i zabijati golove. No, za to je potrebno vrijeme i težak rad. Mi polako idemo prema onome što bih ja volio i siguran sam da ćemo svakome biti težak protivnik."

Veliku ulogu u stabilizaciji momčadi zasigurno je odigrao i trener Kopić koji je preuzeo ekipu u vrlo nezahvalnoj poziciji. Biškup je uspješno vodio momčad u 2. HNL, no nije uspio prilagoditi igrače na prvoligaške uvjete. Taj zadatak je ipak bolje odradio njegov dotadašnji pomoćnik Kopić koji je promijenio sustav igre i usmjerio pažnju igrača prvenstveno na obranu, no poboljšana je i realizacija.

Lučko je u posljednje vrijeme igralo u sustavu 4-3-3 kojem su se suparničke momčadi teško prilagođavale. Kopić je uspio pronaći standardnu jedanaestoricu u koju ima puno povjerenja, a u slučaju ozljeda ili suspenzija na raspolaganju su mu i kvalitetne zamjene. Kada se govori o igračima koji su nositelji igre, tu svakako treba izdvojiti vratara Željka Kovačića bez kojeg zadnji rezultati ne bi bili ostvarivi.

Kovačić je odigrao svih dosadašnjih 16 susreta u Prvoj ligi i primio 19 pogodaka što ga svrstava među bolje vratare u prvenstvu. Nije sklon kiksevima, a u više je navrata spašavao svoju ekipu sjajnim intervencijama. Obrana je početkom sezone pojačana Krunoslavom Rendulićem, 38-godišnjim iskusnim braničem koji je dobio i kapetansku vrpcu, a svojim je igrama na lijevoj strani pokazao da je od velike koristi ekipi. Svojim iskustvom pomaže mlađim igračima i može ga se smatrati vođom momčadi.

U veznom su redu vrlo važne karike Slavko Blagojević i Oliver Petrak, a Kopić ima dosta kvalitetnih rješenja i u napadu. Kao prvi strijelac kluba prometnuo se Nikola Rak. Svojim brzim prodorima Rak stvara pomutnju u protivničkim redovima, a dosad se četiri puta upisivao u strijelce. Bez njega momčad gubi na hitrini i brzoj transformaciji iz obrane u napad. Tu je i vrlo opasan napadač Josip Fuček koji je svojom borbenošću postao miljenik navijača, a u zadnje vrijeme Kopić ga koristi kao jokera s klupe.

Ako se tu još pridoda dokazana kvaliteta Miroslava Šarića i velika perspektivnost Leopolda Novaka, može se slobodno reći kako se u Lučkom skupila jako dobra momčad. Iako su Lučani imali velikih problema, pogotovo na početku sezone, u nastavku prvenstva su dokazali da se mogu nositi s prvoligaškim klubovima. Trenutno se nalaze u ravnopravnoj borbi za ostanak u Prvoj ligi, a očekuje se kako će se ekipa dodatno osnažiti tijekom zimske pauze i na proljeće krenuti još odlučnije po to 11. mjesto kojem teže. Poraz od Zadra u zadnjem kolu malo im je poremetio planove, no priliku za dokazivanje i nastavak dobre forme imaju već u subotu kada u Kranjčevićevoj gostuje Rijeka.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.11.2011. u 19:01
    stvarno sam ih već nakon 5 kola otpisao kao istrinog konkurenta za ostanak, al sad ih se već počinjem plašiti ;)
    Obrisan korisnik
  • Morales30.11.2011. u 14:31
    prava steta sto ne mogu igrati na svom stadionu...pa imaju stadion puno bolji od vecine prvoligasa,cak i u puno boljem stanju nego kranjceviceva,ali ne radi glupe odredbe o reflektorima ne mogu...
    Morales