Nogomet

Varaždinci u noćnoj mori

Piše:Ivana Strahija • utorak, 06.12.2011.
Varaždinci u noćnoj mori
Foto: Kristijan Komarica

Polusezona koju su odradili Varaždinci teško da se može opisati kao išta drugo osim – katastrofalna. Ne samo da se nisu skupljali bodovi, već je klub ostao bez 17 igrača iz seniorskog pogona, dovedene su neadekvatne zamjene, a ona poznata varaždinska igra netragom je nestala.

Lako je sjetiti se prošle sezone Varaždina, kad je "šačica hrabrih" prkoseći neisplatama plaća ušla u Europu. To nije uspjelo primjerice mnogo bogatijem Slaven Belupu, vječnom regionalnom konkurentu, no, nisu baš svi blagonaklono gledali na često isticanje teškog financijskog stanja varaždinskog prvoligaša, pa su čak i na konferencijama za medije drugih klubova znali pričati o tome kako se Varaždinci samo žale.

Danas, kad veći broj klubova ima jednake takve probleme, pa se štrajka i ne odigravaju se utakmice, Varaždinci ne mogu imati moralnu satisfakciju. Besparica je naime uzela danak, velik i težak, te je iz seniorskog pogona otišlo čak 17 igrača. Još gore, većina prvotimaca otišla je tek po odigranim utakmicama Europske lige, dakle dobrano nakon pripremnog razdoblja i nakon što je prvenstvo već odmaklo. Otišao je i trener, a stvari su s goreg u Varaždinu pale na nemoguće teško.

Naime, kazat će svaki nogometni trener na svijetu, sasvim je nemoguće usred sezone uigravati ekipu, sastavljenu od domaćih mladih igrača, koji do tada nisu imali prvoligaške minute, i onoga što se moglo pokupiti na tržištu, uz "primamljive" ponuđene uvjete neprimanja plaće. Malo je kazati da su zamjene koje su dovedene kako bi se nadoknadili Glavica, Škvorci, Punčec, Šafarić, Brezovec, Tkalčić… sasvim neadekvatne.

Ne treba stoga čuditi rezultatski učinak Varaždinaca, ono što treba čuditi i osuditi je apsolutna nezainteresiranost gospodarstva, politike i gledatelja za to što će se dogoditi s najboljim sportskim kolektivom u Varaždinu. Međutim, koliko god novinari upirali prstom, čini se da većina onih koji iznimno dobro zarađuju u varaždinskom kraju ima 'teflon obraz' i da im baš ni malo nije stalo da vrate djelić novca u društveno okruženje iz kojeg su ga iscrpili.

Dakako, za to je kriva i lokalna politika, koja nije znala postaviti uvjete poslovanja na način koji bi koristio svima, a ne samo njima, a krivi su i oni koji su vodili klub, jer nisu znali iskoristiti europski zamah i zadržati domaće vrijedne igrače.

Ispunjeni ciljevi

Jedino područje u kojem su Varaždinci prebacili normu jest Europska liga. Imali su doduše dobar početni ždrijeb, pa je andorski Lusitans bilo lako proći, protiv moldavske Iskre Stal trebalo se malo više potruditi, ali je kvaliteta igrača bila neusporediva, dok se protiv Dinama iz Bukurešta igralo za gušt i umalo napravila senzacija.

Nakon toga, Varaždinci su uspjeli skupiti samo osam bodova u prvenstvu i ispasti iz Kupa, pa daljnjih uspjeha nema.

Neispunjeni ciljevi

Ostanak u ligi je, s obzirom na besparicu, već godinama jedan od glavnih ciljeva, a ove sezone Varaždin nije čak ni na dobrom putu da ga osigura. Sasvim je sigurno da će Varaždin, ukoliko se liga zbilja smanji na 12 klubova, biti jedan od onih koji će ispasti.

Zato su pred kojih mjesec dana počeli u Upravi promišljati 2. HNL, kao realnu opciju, pogrešno rezonirajući da će niži rang pomoći oporavku Kluba. Naime, 2. HNL je jedinstvena, dakle putovanja su jednako daleka, suci su samo malo jeftiniji, a igrače, ukoliko se kani brzi povratak, treba plaćati kao da su prvoligaški. U obzir ne bi došlo ni smanjenje zaposleničkog kadra, pa je takvo razmišljanje sasvim krivo. No, ono je na sreću napušteno, te je polako počela potpuna mobilizacija u ostvarenju cilja ostanka u 1. HNL.

Najbolja/najgora utakmica

Teško je govoriti o najgoroj utakmici, kad je u nizu susreta Varaždin primio gol prije no što su gledatelji uspjeli zauzeti svoja mjesta. Obrana je ove sezone stvarno slaba točka igre Varaždinaca, a pošto napad nije raspoložen postizati golove, stanje na tablici jednostavan je zbroj te dvije stavke.

Od boljih utakmica mogu se izdvojiti susret u Koprivnici protiv Slaven Belupa, u kojem je Varaždin odigrao dobro, a opet izgubio, kao i utakmica u Osijeku, u kojoj je nakon dugog vremena osvojen bod. Utakmica koja je konačno objedinila i bolju igru i bodove bila je ona protiv Šibenika, u posljednjem kolu polusezone.

Pogled u proljeće

Bez obzira na to kako stvari sad izgledaju, u Varaždinu su nepopravljivi optimisti, koji na kraju tunela vide svjetlo. Potpisivanje ugovora između Škole i AS Rome, kao i šest bodova osvojenih u završnici prvenstva, dali su nadu u bolje sutra.

Svima je jasno da će zima biti prijelomna, Uprava treba osigurati financije za normalno funkcioniranje svih dijelova Kluba, a struka treba na bilo koji način dovesti igrače na ključne pozicije, igrače s iskustvom i željom da zaigraju u dresu koji bi trebao nešto značiti.

Zato onih par sportskih zaljubljenika koji su preostali u baroknom gradu veseli najava povratka nekih 'odbjeglih' domaćih igrača, kao i mogućnost da se iz Lokomotive odnosno Dinama vrate neki od onih koji su otišli trbuhom za kruhom. Sve navedeno je još uvijek poprilično 'u zraku', ali ako se ostvari, Varaždinci imaju temelje za ostanak u Prvoj ligi.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.12.2011. u 15:27
    bome slabo se učlaže u sport, ali sad trebalo bi napraviti neku reviziju poslovanja da se vidi tko je odgovoran za takvo stanje. zašzo su gubici takvi kakvi jesu. onda bi bilo moguče očekivati da se gospodarstvenici uključe u financiranje. :-)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2011. u 19:47
    @ raven - po tvojem komentaru ti si neki lik iz uprave baseball kluba Vindija, ili neki drugi lopina koji je bio prije na vlasti u klubu, ili pak želiš da grad i gospodarstvenici ulažu u neki sport koji nitko ne prati kako bi ti i tebi slični mogli čim više drpati ... Gospodarstvenici ulažu onu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.12.2011. u 22:54
    raven je izgleda neki sinek od lokalno gospodarstvenika pa se nasel uvrijedenim....I ja tvrdim da je Varazdin sa pol snage mogao financirati onu ekipu iz Evropske lige a to nije...Ali kak bi onda lokalni političari bez svojih provizija???? Ne u sport provizije nego nama u pune džepove....
    Obrisan korisnik
  • javasluk06.12.2011. u 21:18
    Stvarno je moguće da nitko iz II.hnl ne želi ući u prvu ligu. Također i to da netko od ostalih prvoligaških klubova "odustanu" od prve lige, u takvim kombinacijama VŽ ima još uvijek realne opcije da u sezoni 2012/13 nastupa u I.hnl. Ovo je Hrvatska i tu se ništa ne može planirati s sigurnošću. Jer... [više na forumu]
    javasluk
  • Obrisan korisnik06.12.2011. u 14:15
    raven316 vž gospodarstvo ulaže u sport? ako ulaže ja bome ne vidim učinke. rukomet- di caprio pred raspadom, košarka isto nema boljih uvjeta, nogomet vidimo situaciju, odbojka isto loše... ulaže se u bejzbol ligu koja ima 4 kluba super dobro. Makar da sam i ja gospodarstvenik zašto bi ja ulagao u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik