Nogomet

Dvojba prije i dvojba poslije utakmice

Pišu:Tomislav Pacak, Borna Rupnik, Ante Zovko • srijeda, 07.12.2011.
Dvojba prije i dvojba poslije utakmice
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prije zaključnog Dinamovog nastupa u Ligi prvaka trojica Spornetovih novinara posvetila su se Lyonovoj težnji za visokom pobjedom, najvećim prijetnjama te momčadi, te dvojbi "Ademi ili Leko na stoperu" i dvojbi u kakvoj će atmosferi Dinamo dočekati kraj utakmice...

Je li Lyonova potreba za visokom pobjedom olakšavajuća ili otegotna okolnost Dinamu?

Tomislav Pacak: Sigurno bi bilo puno lakše do bod(ov)a bilo doći protiv Lyona koji ima osiguranu poziciju pa u Zagreb dolazi "turistički", bez motiva i s ciljem odmaranja prvotimaca. U ovoj želji Lavova da ostvare što višu pobjedu krije se i opasnost novog Madrida ili Amsterdama, jer Lyon neće stati ako/kada načme mrežu Kelave, pogotovo ako će iz Amsterdama stizati pozitivne vijesti. S vedrije strane, i Dinamova zadnja utakmica u ovoj Ligi prvaka ima natjecateljski značaj, a pretjerana otvorenost Lyona može ponuditi više prostora Modrima. Do sada su se u Ligi prvaka mučili s iskorištavanjem takvih situacija, možda večeras pokažu što su do sada naučili.

Borna Rupnik: Igranje bez imperativa pobjede često može biti prednost objektivno slabije momčadi, odnosno uteg za favorita, no činjenica da će Lyon istrčati maksimalno angažiran i motiviran ovoga će puta otežati posao Zagrepčanima. Lyon ima fizički moćne pojedince koji su sposobni nametnuti se Dinamovima u izravnim duelima, a izostanak mogućnosti za kalkulacije tjerat će ih samo da gledaju prema Kelavinoj mreži, ponovno i ponovno.

Ante Zovko: Čini mi se da za Dinamo više i nema otegotnih okolnosti. Modri su ispali iz svih kombinacija za prolaz i mogu opušteno, što se rezultata tiče, odigrati posljednju utakmicu. Lyon ima samo jednu namjeru - napasti i pokušati zabiti što više golova. Na Dinamu je da pronađe odgovor kako se suprotstaviti takvoj igri, potpunim povlačenjem i čuvanjem svoga gola ili pokušajem kontriranja. Ovo drugo bit će teško jer se Dinamova igra prema naprijed bazira na sredini terena, a ne na krilima, a na Gerlandu Lyonovi su veznjaci dominirali.

Tko je bolje prinudno rješenje za stopera, Jerko Leko ili Arijan Ademi?

Tomislav Pacak: Već sama ova dvojba pokazuje da Dinamovoj obrani neće biti lako. Bez obzira na puno manje iskustvo, mislim da bi Ademiju brzinom bilo lakše odgovoriti zahtjevima ove pozicije nego Leki koji bi vjerojatno korisniji bio kao osigurač u veznoj liniji.

Borna Rupnik: Činjenica da je Jurčić uvježbavao Ademija na treningu govori da njegova spretnost i brzina imaju malu prednost nad Lekinim iskustvom. Leko je na desnom boku pokazao da se može snaći i izvan svoje prirodne pozicije, no djeluje kao bolje rješenje da stopersko mjesto popuni Ademi, a Leko dobije priliku raditi ono što radi najbolje, destrukciju protivničkih napada.

Ante Zovko: Leko je iskusnije rješenje koji je odlično odradio ulogu desnog beka protiv Real Madrida u Zagrebu. Ademi je sigurno okretniji i vjerojatno brži, ali i bez mnogo utakmica u nogama ove sezone. Odabrao bih Ademija jer mi se čini da bi se lakše nosio s hitrim Lyonovim ofenzivcima. Krunoslav Jurčić praktički ne može pogriješiti u odabiru jer ova utakmica Dinamu ne odlučuje ni o čemu, pa je ionako prilika za eksperimentiranje.

Tko su najveće prijetnje iz momčadi Lyona?

Tomislav Pacak: Nije velika mudrost reći da će Dinamov ozbiljan problem biti Lyonovi napadači, Gomis i Lisandro, posebno s obzirom na situaciju sa stoperima. Gomis se Dinamu i u prvoj utakmici pokazao jako nezgodnim za čuvanje, pa je za pretpostaviti da će dobiti prigodu od početka, a ne bi čudilo ni da krenu obojica iako to nije Gardeov omiljeni sustav.

Borna Rupnik: Obrana Dinama, logično, najviše će drhtati pred snažnim i spretnim napadačima Gomisom i/ili Lisandrom, no bude li zaigrao oporavljenik Gourcuff, na njega će trebati obratiti posebnu pažnju. On svojim potezima - driblingom, varkom ili dodavanjem - može unijeti dosta nereda u protivničke obrane, pogotovo one oslabljene poput Dinamove. Njegovu će kreativnu snagu trebati znati obuzdati. Problem bi mogao biti i hitri Bastos te Šveđanin Kim Källström, još jedna moguća prijetnja iz veznog reda Lyona. S druge strane terena, bude li Dinamo imao svoje prilike, trebat će pronaći načina za svladati sjajnog Llorisa.

Ante Zovko: Kako će Lyon jurnuti po visoku pobjedu, onda je najlogičnije očekivati da će najopasniji biti napadači. Bafetimbi Gomis ostao je Dinamovim navijačima u sjećanju po lijepom lobu preko Ivana Kelave i mnoštvom propuštenih prilika. U Zagrebu će biti i Lisandro Lopez kojem golovi u Ligi prvaka nisu nepoznanica. Osim njih, Lyon je jak u skoku nakon prekida, tako je postigao drugi gol na Gerlandu.

U kakvoj će navijačkoj atmosferi Dinamo dočekati kraj Lige prvaka?

Tomislav Pacak: Vjerojatno negativnoj, ne iznenadi li Dinamo Lyon i odigra uvjerljivo najbolju utakmicu u ovoj Ligi prvaka. Ovo je još jedan susret gdje je indvidualna kvaliteta na strani protivnika, no zagrebačku publiku ne zanima samo "uživati" u Ligi prvaka, već želi i dobar otpor, dobru igru Dinama. Ako se to ne dogodi, zvižduci će odjekivati Maksimirom, bez obzira što se ta Liga prvaka željno iščekivala 12 godina.

Borna Rupnik: Oko Maksimira više ne vlada euforija Lige prvaka, no ipak je to Liga prvaka, natjecanje kojemu je Dinamo težio više godina. Usprkos nuli na bodovnom kontu i neovisno o ishodu utakmice s Lyonom, Dinamo bi morao biti zadovoljan samim nastupom u Ligi prvaka, a i protivnik je večeras momčad koju vrijedi pogledati. Stoga bi atmosfera za kraj jeseni trebala biti koliko-toliko pozitivna, premda zbog reakcija na posljednje Dinamove predstave, kako u prvenstvu, tako i Europi, postoje opravdane sumnje da će tako i biti.

Ante Zovko: Liga prvaka ove sezone bila je za Dinamo svojevrsna "istraživačka ekspedicija". Dinamo je došao, vidio, ali nije pobijedio i to uopće nije tragedija. Ili ne bi trebala biti za obično zahtjevne navijače hrvatskog prvaka. Jednostavno, klub iz Maksimirske ove je sezone kvalitativno slabiji od ovosezonskih protivnika i to se mora prihvatiti i izvući pouke za sljedeći pokušaj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.12.2011. u 14:03
    ipak je ispalo ovo drugo...iliti obratno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2011. u 19:34
    Tko bude najbolji u sastavu Dinama, uz pobjedu, ima veliku priliku biti prodan u Lyon...ili obratno,ako je Mamić već dogovorio transfer...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2011. u 19:10
    Nažalost, ako će lyonovci imati svoj dan gledat ćemo kantanje Dinama... Dinamovi igrači i pogotovo struka nisu dorasli ovom protivniku, forma je u silaznoj putanji, motivacije nema, svi čekaju kraj polusezone... pobjeda Lyona s hendikepom!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2011. u 16:27
    Ante Zovko nisi u pravu. Ako imaju imalo obraza, postenja prema klubu nece igrati kao da su na izlet ili "opusteno". Vecerasnji rezultat je po meni jedan od najvaznijih zato sto ce se vidjeti "tko je a tko nije". Vidjeti ce se koliko im je stalo za klub kojeg blago receno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • greenhorn07.12.2011. u 16:23
    koeficjent i pare su u pitanju... al nekak me je sve manje i manje briga... evo ode i Cufre... jedan od zadnjih postenih igraca
    greenhorn