Nogomet

Jesen protkana oscilacijama

Piše:Lovro Štrbinić • petak, 09.12.2011.
Jesen protkana oscilacijama
Foto: Duje Bonačić

Zadarski nogometni prvoligaš odradio je nešto više od polovice prvenstva zasluživši prolaznu ocjenu. U nekim dijelovima sezone činilo se da mogu znatno više, dok se u drugim Zebićevi igrači pokazivali previše slabosti. Pozitivni, odnosno negativni rezultat, izmjenjivali su se u serijama, ali ostaje dojam da se ta sklonost oscilacijama može pripisati mladosti i da ima dovoljno vremena za ispravljanje toga u budućnosti.

Minimalnim porazom na Poljudu završili su Zadrani jesenski dio prvenstva, a iz toga susreta može se dosta toga zaključiti o prvom dijelu sezone. Prijetila je splitskom klubu Zebićeva družina, baš kao što je u nekim dijelovima sezone prijetila da ode visoko na tablici. Međutim, uvijek bi ih netko prizemljio u trenutku kad su trebali još jednim pozitivnim rezultatom pokazati karakteristike zrele momčadi. Na Poljudu je to bio Anas Sharbini, a tijekom jeseni to su radili Lokomotiva, Cibalia, Karlovac...

Počelo je dobro, a nastavilo se još bolje. Bod kod Lučkog nadograđen je odličnim domaćim izdanjem i pobjedom nad Hajdukom, u utakmici u kojoj je Ivan Santini pokazao dio svog talenta i manirom rasnog strijelca poslao loptu u mrežu za pobjedu. Vjerojatno bi malotko u tom trenutku, unatoč nedvojbenim kvalitetama mladog napadača, prognozirao da će upravo on predvoditi karavanu strijelaca nakon 17 kola.

No, već u sljedećem kolu dao je naslutiti da bi tome moglo biti tako. S dva pogotka "torpedirao" je Varaždince i lansirao svoj klub prema vrhu tablice. Uslijedilo je tad prvo od spominjanih "otrježnjenja". Lokomotiva je prošla kroz Stanove i u završnici naplatila bolju igru tijekom većeg dijela dvoboja. Bio je to početak mini krize jer ni sljedeća četiri dvoboja Zadar nije znao za pobjedu. Nisu bila dovoljna ni četiri pogotka u "ljepotici" prvenstva protiv Rijeke, ali treba napomenuti da su u tom dijelu sezone odrađena četiri gostovanja.

Kad se već spominju gostovanja, onda je red da se ponešto više reče o tom, u prošlosti istaknutom, "problemu". Prva tri dvoboja izvan Zadra donijela su pet bodova i nadu da će ove sezone neki drugi Zadar igrati na travnjacima diljem Hrvatske. Ipak. u sljedećih šest osvojen je tek bod i tako je ponovno potencirana stara boljka ovog dalmatinskog prvoligaša. No, kako bilo, i dalje su plasmanom u sredini tablici Zadrani mirno "brodili" prvenstvom.

Vrijedna pobjeda nad Zagrebom i pomalo očekivani poraz u Parku mladeži bili su "predigra" najboljoj utakmici sezone. Sredinom desetog mjeseca u Zadar je došao Dinamo, na tradicionalno teško gostovanje. Činilo se da će nakon ranog pogotka gosti iz Zagreba jednom bez problema proći ovim travnjakom, ali Begonja i Santini su mislili drugačije, a požrtvovnom igrom cijela momčad se pobrinula da se dva pogotka "oplode" osvajanjem sva tri boda.

Međutim, "kartoniranje" u tom susretu dovelo je Zebića u neugodnu situaciju pred odlazak u Vinkovce. Bez pola momčadi, ali sa sjajnom atmosferom u svlačionici Zadrani su još jednom pokušali isplivati iz prosječnosti sredine tablice, ali su jednom od lošijih izvedbi u posljednjoj godini ponovno prizemljeni bez ispaljenog metka. Uslijedila je nova kriza, veća od one prve. Tri vezana poraza učinila su sredinu studenog doba kad je sportski direktor Bajlo ponajviše kritizirao momčad.

Ipak, za ljepši kraj zaslužna su izdanja u dva posljednja jesenska domaća nastupa. Zadrani su zaigrali domaćinski i protiv Osijeka i Lučkog uhvatili bodove koji se na kraju mogu pokazati izuzetno bitnima. Omogućen je tako odlazak na stanku koja će ponuditi vrijeme za analizu i eventualno "pročišćavanje" kadra.

Također, vrijedi spomenuti da već tradicionalno Zadrani u Kupu nisu otišli daleko. Dugopolje je nekako apsolvirano, ali u ruletu jedanaesteraca protiv Karlovca nije se uspjelo doći do osmine finala.

Ispunjeni ciljevi

U ovu sezonu Zadrani su, kao i polovica prvoligaša, ušli sa željom da nakon 30. odigranih prvenstvenih kola budu iznad crte koja dijeli buduće drugoligaše od "preživjelih". Osvojena 22 boda i trenutno 11. mjesto dobar su temelj za proljeće, pogotovo kad se uzme u obzir zaostatak lošije plasiranih momčadi. Također, uz zadovoljavajući bodovni ulov Zebić je uspio na prvoligaškoj sceni afirmirati niz mladih domaćih igrača koji klubu nude optimizam za budućnost.

Neispunjeni ciljevi

Uoči sezone naglašavalo se kako za će za uspješnu sezonu nužno biti prikupljati bodove u gostima. Nakon polusezone može se reći da je u tom segmentu napravljen napredak s jednom pobjedom i tri remija u devet gostujućih utakmica. Ipak, tek jedan bod "na strani" u posljednjih pet gostovanja sugerira da su se Zadrani vratili starim navikama. Također, u jednom dijelu sezone činilo se da mogu mnogo više, odnosno mnogo ranije riješiti brige oko ostanka, ali "sterilni" nastupi nakon najboljih utakmica sezone ipak se mogu pripisati neiskustvu i oscilacijama koje mladost donosi.

Najbolja/najgora utakmica

Dvije jesenske predstave igrača pod vodstvom Dalibora Zebića odskaču od drugih. Naravno, riječ je o dvije domaće pobjede nad Hajdukom, odnosno Dinamom. Tih 180 minuta mogu Zadranima poslužiti kao ogledni primjer za sve buduće nastupe, pogotovo borbeni i požrtvovni pristup viđen protiv zagrebačkog velikana. U oba susreta presudu je ispisao Ivan Santini i potvrdio da kad igra on, uglavnom igra i Zadar.

Bilo je i nekoliko izrazito loših nastupa, među kojima se može izdvojiti uvjerljivi domaći poraz od Lokomotive, ali i nastup u Vinkovcima. Ogled s Cibalijom uslijedio je nakon pobjede nad Dinamom, a s kadrom prorijeđenim brojnim izostancima gosti su u Slavoniji pružili vrlo blijedu izvedbu. Gotovo bez prijetnje vratima Cibalije omogućili su protivnicima lagan put do rutinske pobjede.

Igrač polusezone

Kod ove rubrike zaista nije bilo teško odlučiti se za najboljeg među Zadranima. Ivan Santini je s deset postignutih pogodaka na listi strijelaca ostavio sve prvoligaške igrače iza sebe te osigurao zimsku stanku u kojoj će ga se dovoditi u vezu s brojnim domaćim, ali i stranim klubovima. Nije nemoguće da njegovom prodajom klub priskrbi zavidna financijska sredstva jer osim sjajnim golgeterskim učinkom Santini se dokazao i kontinuitetom dobrih nastupa. U svakoj utakmici bio je ponajveća prijetnja protivnicima ovog dalmatinskog prvoligaša, a isto tako svojim zalaganjem donosio dodatnu korist momčadi.

Pogled u proljeće

Zadar u proljeće gleda s dobre pozicije, ako je gledamo s aspekta borbe za ostanak. Istina je kako je zadnji među onima u "mirnim vodama", ali pet bodova prednosti pred Istrom garancija su opuštenijeg početka drugog dijela prvenstva. Bliže bodovno je petoplasirani Osijek i s dobrim proljetnim startom Zebić i igrači mogli bi riješiti ostanak mnogo prije zadnjeg kola. Naravno, treba vidjeti i s kojim kadrom će se ući u sljedeću kalendarsku godinu jer bez Santinija, Mršića i još pokojeg igrača koji je zanimljiv bogatijim klubovima ovo definitivno nije ista momčad. Utjehu treba potražiti i u relativno ugodnoj situaciji oko financija, odnosno redovitom isplaćivanju plaća radnoj zajednici, te bi i ta činjenica mogla pripomoći ostanku većini mladih talenata na Stanovima.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!