Nogomet

Dobra završnica Vinkovčana

Piše:Ivana Strahija • petak, 09.12.2011.
Dobra završnica Vinkovčana
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iako su u sezonu Vinkovčani krenuli razmjerno loše, promjena trenera donijela je upravo ono čemu se Uprava nadala te je Cibaliji odmah krenulo s boljim rezultatima. Posebno su dobri Vinkovčani bili u samoj završnici prvenstva, u kojoj su upisali šest kola bez poraza, a k tome su se plasirali i u polufinale Kupa. U proljeće će zato Cibalia loviti plasman među pet najboljih ekipa Hrvatske, a velika je nada i plasman u finale Kupa te izlazak na europsku scenu.

Cibalia polusezonu završava na devetom mjestu tablice, uz šest pobjeda, pet neriješenih utakmica i šest poraza, gol-razliku 16/21 i 23 boda. Osim prvenstva, Cibalia je odradila važan posao i u Kupu, gdje se plasirala u polufinale.

U prvih je šest kola momčad vodio Stanko Mršić, koji baš i nije napravio dobar posao, gubio je od direktnih konkurenata za gornji dom tablice, Intera 0:1, Slaven Belupa 1:4 i Osijeka 0:, sve u Vinkovcima, a upravo mu je slavonski derbi i presudio.

Samir Toplak momčad je preuzeo u sedmom kolu i odmah slavio na gostovanju kod Lučkog, a poslije toga je imao svega dva poraza, protiv Hajduka (0:2) i protiv Šibenika (0:3). "Izuzetno sam zadovoljan, napravio sam mnogo, s obzirom na to da ekipu nisam zatekao u najboljem stanju, a nisam imao ni vremena da se posvetim ispravljanju svega što ne valja. Ispočetka me malo popratila i sreća, u Lučkom i u Varaždinu, ali sreća prati hrabre, a u posljednjih četiri-pet kola konačno smo počeli ličiti na onakvu ekipu kakvu bih ja volio imati."

Eventualno slabiju polusezonu imao je Dino Kresinger, koji je postigao svega dva gola, no s druge strane je postigao odlučujući pogodak protiv Dinama. Dio koncentracije je Kresu sigurno odnijela neizvjesnost oko transfera, pa se od njega očekuje mnogo bolje proljeće.

Igrač polusezone

Najbolji je strijelac bio Mladen Bartolović, 34. godišnji napadač rodom iz Zavidovića, koji je za svoj klub postigao pet golova, od čega četiri u prvenstvu. O njemu Toplak ima samo pohvale: "Definitivno je on bio naš glavni igrač, zabio je odlučujuće golove i asistirao drugima kod važnih pogodaka. Prvo je ime, daleko iznad svih ostalih."

U Cibaliji i inače stariji igrači vode glavnu riječ, pa treba spomenuti i veliki doprinos Tomislava Radotića, Frane Vitaića, Marija Lučića i Dine Kresingera. Oni su okosnica ekipe, igrači na koje se trener može osloniti, a mlađi igrači ugledati. "Utakmice koje su 'na knap' dobivaju upravo iskusni igrači s natjecateljskim duhom i ja ću iskreno priznati da bi bez navedenih bilo mnogo, mnogo teže", kaže trener.

Najbolja utakmica

2:2 s Dinamom u Vinkovcima sigurno je Cibaliji odlično 'sjelo' pred odlazak na zimski odmor, a svakako ima i onih koji će kazati da je u tom susretu domaćin u stvari izgubio dva boda. Cibalia je bila dobra i protiv Hajduka, pokazala je zavidnu igru, no tu je utakmicu izgubila. Zato je utakmica protiv hrvatskog prvaka ona koja će se pamtiti iz jesenskog dijela sezone.

Najlošija utakmica

Teški je poraz Cibaliji nanio Slaven Belupo u četvrtom kolu, no svakako je više zabrinuo veliki kiks u Šibeniku, gdje su Vinkovčani poraženi s 0:3. Financijski iscrpljenu momčad Gorana Tomića, koja uz to nije imala ni dobre rezultate, Vinkovčani su podcijenili, u utakmicu nisu ušli sa sto posto, a to im se obilo o glavu.

Ispunjeni ciljevi

Ako što voli igrati, Toplak voli Kup, pa je njegov ulazak u polufinale cilj kojeg si je sam postavio i ostvario. "Mi smo sada praktički dvije utakmice od Europe, ako se sve ostalo posloži, znači da Dinamo prođe (i) Zagreb te bude prvak Hrvatske", s nadom govori vinkovački strateg. Što se Uprave tiče, prevelikih zahtjeva, osim poboljšanja općeg stanja momčadi i nije bilo. Trenutno u Vinkovcima vlada zadovoljstvo, a izlazak u Europu bilo bi prebacivanje ciljeva.

Neispunjeni ciljevi

Baš ih i nema, no ostaje pitati se što bi bilo da su rezultati bili bolji na početku prvenstva. Prvi takmac Vinkovčana, Osijek, bježi na tri boda, Inter je na jednom prednosti, kao i Rijeka, a Lokomotiva ima 25 bodova. To su momčadi s kojima će se Cibalia utrkivati u drugom dijelu sezone, za koje mjesto više od trenutno devetog.

Pogled u proljeće

Europa nije imperativ, ali jeste velika želja vinkovačkih nogometaša, tim više što se nalazi toliko blizu da je skoro opipljiva. U dva slavonska derbija, koja će sigurno biti dobro popraćena od strane gledatelja, Vinkovčani mogu pokazati koliko su uistinu napredovali. Ulazak među pet najboljih u prvenstvu je također dobar cilj s obzirom na malu bodovnu razliku, no važnije je Vinkovčanima ustabiliti ekipu.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cibalia9011.12.2011. u 19:10
    Cibalia ima potencijala za prva tri mjesta na tablici . Naprijed moja Cibalia.
    cibalia90
  • Obrisan korisnik09.12.2011. u 16:53
    Cibalia je primjer zdrave nogometne sredine i to ponajprije može zahvaliti tome što je privatizirana. Taj primjer bi trebali slijediti i drugi klubovi zato što lokalni moćnici koji su predsjednici klubova ne bi mogli krasti
    Obrisan korisnik