Nogomet

Bit će teško bez pojačanja

Piše:Damir Žbulj • petak, 09.12.2011.
Bit će teško bez pojačanja
Foto: Aldo Šuran

Nogometaši Istre 1961 zaključili su jesenski dio sezone u znaku broja 17, jer toliko odigranih utakmica im je trebalo da skupe isti taj broj bodova. Prvi dio sezone nije bio za pamćenje, a tek na proljeće Puljane očekuje prava bitka za prvoligaški opstanak, koja će trajati vjerojatno sve do isteka posljednjih 90 minuta MAXtv Prve lige.

Niti krivi niti dužni, nogometaši Istre 1961 našli su se i ove sezone ponovno na hrvatskim prvoligaškim travnjacima. Trakavica oko ulaska u Prvu ligu i Pomorca, a pogotovo Gorice, koji su administrativnim odlukama ostali 'kratkih rukava', pružila je Puljanima priliku da još jedne sezone pokažu zaslužuju li ili ne, sudjelovati u najvišem rangu hrvatskog nogometnog natjecanja.

Proteklu sezonu zaključili su na pretposljednjem mjestu, rezultatski uspješniji samo od Hrvatskog dragovoljca, dok im ove sezone situacija nije bitno različita. Iza njih su trenutno već prežaljeni Varteks, ali i Karlovac, opasno im prijete Šibenik i Lučko, a toliko željena mjesta spasa s velikih, ali ne i nedostižnih pet bodova prednosti drže Zagreb i Zadar.

Igor Pamić je u svom rodnom kraju još krajem prošle sezone dočekan kao spasitelj, kao trener koji će s ograničenim fondom igrača napraviti čudo i osigurati opstanak. Paminjo ima apsolutno povjerenje uprave, ali i istarske javnosti i navijača, no, očekuje ga težak posao, vjerojatno i najteži u njegovoj karijeri. Očekivanja su velika, a bez obzira na probleme oko pripreme same sezone i mogućnosti selekcije igrača, Pamić će na kraju sezone morati preuzeti odgovornost za konačni rezultat.

Sezona je otvorena s dva uvodna poraza, kod Pamićevog Karlovca te kod kuće od Osijeka, a prve bodove (pobjedu) Istra 1961 dočekala je na gostovanju kod Lučkog, koja je trebala usmjeriti klub prema boljim rezultatima. Nakon očekivanog poraza od Hajduka i samo osvojenog boda protiv Varaždina, ponovno su žuto-zeleni odigrali jednu odličnu utakmicu. Svladali su na Drosini Lokomotivu i kada se očekivalo da će rezultati krenuti uzlaznom putanjom, Puljani su ušli u seriju utakmica bez pobjeda, koja je trajala sve do Pamićeva rođendana i utakmice sa Slavenom u studenom.

U tom razdoblju prvo su zaredali s neodlučenim rezultatima, da bi od Zagreba (pogotkom u 88. minuti), Splita (u 76. su imali 1:1) , Dinama i Cibalije (nesretno u sudačkoj nadoknadi) upisali uzastopne poraze, a tek pobjede na kraju jesenskog dijela sezone protiv Slavena i Karlovca vratile su optimizam u pulsku svlačionicu. Prvi dio sezone zaključen je utakmicom u Gradskom vrtu, nažalost po Puljane preokretom domaćih nogometaša i pogotkom za osječku pobjedu deset minuta prije kraja tog dvoboja. Pozitivnijim rezultatom u Slavoniji mogli su dodatno vratiti vjeru u mogućnosti ove ekipe, a sigurno bi i početna pozicija za nastavak natjecanja u proljeće bila povoljnija, jer će do kraja sezone svaki bod biti izuzetno bitan.

Ispunjeni ciljevi

Istra 1961 ostvarila je jedan veliki cilj ove godine. Uspješno preoblikovanje iz sportske udruge građana u športsko dioničko društvo, gdje bi ruski investitor Mihail Ščeglov trebao biti i većinski dioničar u novonastalom trgovačkom društvu, u teoriji izgleda kao primamljiv način funkcioniranja. Naravno, pitanje je koliko će takav model biti uspješan u praksi. Ako ništa drugo, barem će se morati poslovati prema točno utvrđenim pravilima, znat će se i odgovorne osobe za donesene odluke, što je sigurno veliki napredak u odnosu na dosadašnju situaciju i ogroman korak naprijed u funkcioniranju hrvatskog klupskog sporta općenito.

Prvoligaški nogomet u Puli igra se na jednom od najljepših stadiona u Hrvatskoj, no, stadion bez publike ne znači baš ništa. Istra 1961 uspjela je bez obzira na trenutne rezultate privući navijače i simpatizere na tribine. Vjerna podrške temperamentne publike, ali i regionalne javnosti, koja proživljava zajedno s klubom i sve dobre, ali i sve loše dane, sigurno će biti snažan vjetar u leđa pulskim nogometašima, ali i treneru Pamiću.

Neispunjeni ciljevi

Pogled na ljestvicu odmah daje do znanja kako će za ostvarenje glavnog i jedinog ovosezonskog cilja, sigurnosti ostanka u ligi i pozicije u sredini tablice, još trebati dobro pomučiti. U ovoj turbulentnoj sezoni, gdje većina klubova ima nesagledivih financijskih problema, gdje je predviđeno i veliko smanjenje Prve lige, bitno je da se sačuva stabilnost kluba, ali i (ovaj put) kroz poziciju na ljestvici sigurno sačuva prvoligaški status. Zaostatak za sigurnom zonom je značajan, ali nikako ne i nedostižan, a prema načinu na koji će se odraditi zimska pauza te prema dodatnoj selekciji igrača, uz naravno poneko pojačanje za koje Rus Ščeglov jednostavno mora 'odriješiti kesu', moći će se napraviti sigurnija projekcija budućnosti Istre 1961.

Ulazak i priprema ove sezone bili su ispod prvoligaške razine. Uskrata HNS-a prava natjecanja Pomorcu i Gorici na prvoligaškim travnjacima, omogućila je Istri 1961 da izbjegne promociju u niži rang. No, takva odluka nije iznenadila samo Velikogoričane i Kostrenjane. Bez kvalitetnih pojačanja u igračkom kadru, bez kvalitetno odrađenih priprema i odigranih utakmica nije se na najbolji mogući način moglo odraditi ovaj prvi dio prvenstva.

Veliko pospremanje svlačionice najavljeno je, ali je i prijeko potrebno, za ovu zimsku pauzu. Neki igrači već su dobili slobodne papire, raskinuli ugovor, a očekuje se kako će takvih primjera biti još. Alimi je za trenera Pamića postao bivši još nakon nesretne utakmice s Cibalijom u Vinkovcima, nedavno su 'otpusno pismo' iz kluba dobili Luka Mijaljević i Denis Grbić, a spominju se i još neka imena. Pitanje je koliko su prilike mogli više dobiti i 'domaći' Marić, Prelčec, Batelić ili Grbac, no u svakom slučaju bez kvalitetnih i provjerenih pojačanja, a ne samo prinova, teško da će Puljani s ovakvim kadrom gledati prvoligaški nogomet i iduće sezone. U nekim kombinacijama računa se na povratak Linića, postoji mogućnost dolaska Križmana, ali sve će ovisiti koliko će dioničari (Ščeglov - Grad Pula) biti u mogućnosti uložiti financijskih sredstava.

Najbolja/najgora utakmica

Kada u 17 odigranih utakmica ostvariti samo četiri pobjede nije preveliki problem izabrati najbolju utakmicu, puno je teže od ostalih 13 izdvojiti najgoru. Pobjeda protiv jakog Slavena, u trenutku kada su iza kluba četiri uzastopna poraza, kada je situacija već alarmantna i kada je zimska pauza pred vratima, sigurno je trenutno i najvrjednija ovosezonska.

Osim Hajduka i Dinama, Puljane nitko nije nadigrao na terenu. Čak i 3:1 pobjedu u Parku mladeži Split je ostvario u posljednjih 15-ak minuta utakmice. Slično su žuto-zeleni gubili i u Slavoniji kod Cibalije i Osijeka, a možda je najbolniji bio poraz na Drosini od Zagreba, kada su također pogotkom u samoj završnici (Medić 88') ostali 'kratkih rukava'. Pamić i njegovi igrači izgleda da se moraju bolje pripremiti i shvatiti kako se utakmice ne igraju 70-ak, 80-ak minuta, jer prečesto gubljenje dvoboja u finišu upućuje na veliki problem s pripremom igrača, fizičkom snagom i koncentracijom.

Igrač polusezone

Kamerunac Henri Belle sigurno je glavna figura pulske jeseni. U tri navrata se upisao u listu strijelaca, ali način na koji sudjeluje u igri, kojim otvara prostor i stvara prilike suigračima od velike je važnosti za igru Istre 1961. Svojom požrtvovnošću i zalaganjem, ponašanjem na terenu, ali i van njega, osvojio je i srca navijača.

Pogled u proljeće

Pred Puljanima je izuzetno težak i neizvjestan nastavak sezone. Očuvanje prvoligaškog statusa bit će glavni i jedni cilj, koji će se vrlo vjerojatno 'ganjati' do posljednjih minuta ovih preostalih 13 prvoligaških kola. Zimska pauza bit će ključna za raspoloženje u kojem će se dočekati veljača i domaći okršaj protiv Lučkog. Puno toga ovisit će o igračkom kadru s kojim će raspolagati Pamić, no, bez obzira na sve odlaske i prinove, pred Paminjom je teška zadaća ostvarenja tog cilja. Podršku vodećih struktura kluba, ali ogromnog dijela istarske javnosti za svoj posao ima, što će mu sigurno bit olakšavajuća okolnost, jer će svu svoju pažnju i koncentraciju moći posvetiti upravo na momčad.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 01:04
    FORZA ISTRA !!!
    Obrisan korisnik