Nogomet

Inter stabilan, bez problema

Piše:Ivana Strahija • nedjelja, 11.12.2011.
Inter stabilan, bez problema
Foto: Kristijan Komarica

Za razliku od mnogih drugih sredina, u Zaprešiću potresa nema, radi se uporno i s određenim ciljem, a situacija na tablici sasvim je u redu. Strateg Ilija Lončarević zna da može i bolje, no nije nezadovoljan, te s umjerenim optimizmom gleda na proljeće.

Momčad Ilije Lončarevića u ovom je prvenstvu upisala sedam pobjeda i sedam poraza te tri remija, pa ima 24 boda. Osmo mjesto na tablici, zlatna sredina, za klub koji je prošle sezone bio peti, vjerojatno nije u potpunosti zadovoljavajuće. Interova obrana primila je dvadeset golova, a napad je postigao njih 18, pa je gol-razlika u deficitu.

Dakle, za razliku od prošle jeseni, kad se u prvenstvo ušlo katastrofalno, ovo je prvenstvo mnogo mirnija plovidba za Inter. "Najveći napredak ostvarili smo na planu igre, sigurno nismo isti kao prošle jeseni. Osim toga, ostvarili smo jako mnogo po pitanju promocije igrača koji nisu bili toliko dobri prošle sezone, poput Balića, Hercega, Šarića, Abilaliaja, Ščrbeca i Vujčića", rekao je za Sportnet Ilija Lončarević.

Inter je također napravio odličan posao prodajom Aleksandra Trajkovskog, čime je, kako saznajemo iz Kluba, osigurano dvije trećine proračuna. "U Interu je situacija čista, a pošto nema uplitanja od strane lokalne politike, možemo raditi onako kako je najbolje za naš kolektiv", kazao nam je Igor Džanko, glavni Interov tajnik.

Ako je transfer Trajkovskog bio odličan pogodak za Inter, dovođenje Sandra Ugrine i Gorana Gančeva baš i nije bilo. "Nismo imali novca za ozbiljna pojačanja, pa smo uzeli što smo mogli, s njima dvojicom nismo pogodili", rekao nam je Lončarević. To je pojasnio: "Gančeva smo uzeli praktički u zadnji čas, nakon što smo ostali bez stopera Barišića, skoro bez prave provjere. Ugrina je, a ja to jako rijetko govorim, razočaranje, s obzirom da se radi o mladom i perspektivnom igraču od kojeg sam očekivao veće zalaganje i profesionalizam."

Ispunjeni ciljevi

U intervjuu za Sportnet pod kraj prošle sezone, Ilija Lončarević je, u svom standardnom raspoloženju, grmio kako se ne treba zavaravati trenutnim uspjehom Intera i da će u sezoni koja slijedi, a sad je u tijeku, najveći problem biti ostanak. S trenutnom zalihom osvojenih bodova Inter je na najboljem putu da ostvari taj cilj. Sudeći prema prošlim prvenstvima, Interu će biti dovoljno osvojiti još desetak bodova da ostane van opasne zone, ukoliko se liga bude smanjivala na 12 klubova.

Neispunjeni ciljevi

Od Kupa su se Zaprešićani oprostili u osmini finala, porazom u Rijeci od minimalnih 0:1. Stječe se dojam da Inter ima problema s tim natjecanjem, nakon što je i prošle sezone također zabilježeno ispadanje na toj stepenici, od strane Cibalije. "U Rijeci smo odigrali katastrofalno prvo poluvrijeme,a samo drugo nam nije bilo dovoljno da se izvučemo", rekao je zaprešićki strateg za Sportnet. "Mislim da to nema veze s time što se radi o Kupu, nego o tome da nam nedostaje koncentracije u igri, što se vidjelo u još par utakmica ove jeseni."

Najbolja/najgora utakmica

S dva najjača hrvatska kluba Inter je odigrao ove sezone svoje najbolje utakmice. U Zaprešiću je bilo 0:0 s Dinamom, a Inter je bod prvaku otkinuo iako je 35 minuta imao igrača manje nakon isključenja Plazonića, čime je efikasno opalio šamar najboljem hrvatskom klubu. No, sigurno će zapamćenija biti utakmica s Hajdukom i velika pobjeda na Poljudu, 2:1 za rođendan Torcidi.

Što se najlošije utakmice tiče, dvije su u konkurenciji, poraz u Varaždinu od 2:3 i poraz u Lučkom od 0:2. "U Varaždinu smo još mogli preokrenuti rezultat, bili smo aktivni do zadnjeg trenutka, no u Lučkom smo u potpunosti zakazali", dvojbe oko toga koji mu je susret bio mrskiji nema Lončarević.

Igrač polusezone

Najbolji je strijelac kluba bio Arber Abilaliaj, Albanac u Interovom dresu postigao je pet golova. "Kod njega je napredak velik i evidentan, no ipak bih istaknuo Tomu Šarića kao onog koji je ove sezone bio najvažniji i koji je dao klubu najviše", kaže Lončarević.

Pogled u proljeće

Kad se sve zbroji i oduzme, Zaprešićani nemaju briga. Što se financija tiče, smiješe im se transferi 21-godišnjeg veznjaka Tomislava Šarića te isto toliko starog braniča Saše Balića, kojima bi osigurali da ostatak sezone te početak one iduće protekne u najboljem redu. Kako neslužbeno saznajemo, Inter vjerojatno neće čekati ljeto i bolju tržnicu, jer su ponude već sada na stolu. "Ukoliko obojica odu, to će sigurno biti gubitak za nas u igračkom smislu, no pred nama je zima i stignemo popuniti redove. Važno je osigurati financijsku mirnoću i mi tu nemamo što prigovarati", jasan je zaprešićki strateg.

Ilija Lončarević također smatra da se od Intera može očekivati bolji plasman na kraju proljetnog dijela sezone: "Bodovna je razlika mala, ne čini mi se posebnim problemom ponoviti prošlosezonsko peto mjesto. No, bit ćemo zadovoljni i ako zadržimo sadašnje osmo mjesto."

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ttt200811.12.2011. u 21:24
    Super članak, Ivana najbolje piše o Interu :-)
    ttt2008
  • canastra11.12.2011. u 18:06
    Ovaj Šarić se čini kao dobar igrač.
    canastra