Košarka

Mravima play ni ne treba

Piše:Vedran Filipović • ponedjeljak, 12.12.2011.
Mravima play ni ne treba
Foto: FaH

U 11. kolu regionalne košarkaške lige hrvatski su klubovi ostvarili maksimalan učinak, Cibona je zaliječila ukrajinske rane na Zvezdi, Široki nije mogao parirati Cedeviti svih 40 minuta dok je Zagreb napravio prvoklasnu senzaciju te prvi ove sezone u ovom natjecanju svladao instituciju europske košarke, izraelski Maccabi. Kako? E, to je već posebna priča...

Ljeto 2011. U potrazi za playmakerom koji može uz Mulaomerovića iznijeti euroligaški ritam utakmica u Zagreb stiže rookie Diante Garrett. Amerikanca svi hvale na treningu, no kad su krenule utakmice, ispostavilo se da sirovi napadački talent nije dovoljan te su ga otpustili. Mula je dva mjeseca sam igrao poziciju razigravača što i nije baš lako s 37 godina da bi tjedan dana prije završetka lockouta u NBA ligi stigao T.J. Ford koji bi bio veliko pojačanje da je ostao nešto duže.

Mulaomerović se ozlijedio pa nije mogao igrati protiv Maccabija, kao i Sean May, no i bez spomenuta dvojice ponos Izraela pao je u Draženovom domu. Kapetan Kruno Simon odigrao je vrhunsku utakmicu, Pero Babić je "glumio" playa, a Kasun i, već pomalo na klupi zamrznuti, Papa Dia "tukli" su se sa Schortsanitisom. Nakon odlične predstave protiv CSKA i ove pobjede protiv Maccabija (u šali) se valja zapitati - što će Androiću uopće razigravač?

Da sve ne bi proteklo u slavljeničkom tonu, trener Mrava se na konferenciji na novinare "otvorio" te otvoreno prozvao upravu kluba da krene raditi svoj posao ili da se ispriča zbog navodnog vrijeđanja njega i igrača. S druge strane, David Blatt je gospodin među trenerima te je već po defaultu pohvalio domaće igrače i čestitao na pobjedi.

Drugi zagrebački klub Cibona se vratila pobjedama, u domu Dražena Petrovića "ugasila" se Crvena zvezda s 87:73. Mladi Danijel Lutz i dalje sjedi na klupi Vukova, a trenerski zanat najbolje se peče upravo u onakvom europskom porazu protiv Donjecka. Protiv momčadi Svetislava Pešića problema nije bilo, predvođeni Tomislavom Zubčićem relativno su lako opravdali ulogu favorita.

Naravno, treba istaknuti i vrlo visok postotak Ciboninih ubačaja kao i činjenicu da Antwain Barbour nije uputio niti jedan šut prema košu u prvom poluvremenu. Nevjerojatno, ali istinito... Vukovi se dobro drže u ABA ligi, trenutno su na omjeru od 7-4 na diobi trećeg mjesta.

Posrtaj Maccabija iskoristila je Cedevita te se pobjedom nad Širokim od 74:60 popela na vrh poretka. Prva četvrtina otišla je gostima, no do kraja susreta Vitamini su malo-pomalo gradili prednost te zapravo rutinski priveli utakmicu kraju. Ivan Velić imao je velikih problema prije utakmice sastaviti momčad budući da mu je Darko Planinić praktički bio jedini centar što su Draper i društvo znali iskoristiti.

Ipak, Širokobriježane je u Zagreb došla podržati grupa od 50-ak navijača te, jasno, nadglasala kazališnu košarkašku publiku koja se okuplja na utakmicama zagrebačkih klubova u ABA ligi. Što se Cedevite tiče, imaju zaista dobro izbalansiranu momčad i odlazak na Final Four trebao bi biti minimum kojeg Zula mora ostvariti. Kad mu već ne ide u Eurokupu...

U ostalim utakmicama Krka je s okruglih 20 razlika prošla Helios, Partizan još uvjerljivije posrnulu Olimpiju koja je u Pionir došla s osam igrača, a Radnički je "popio" Laško na krilima dvojca Scott - Simon. Drama se odigrala u Vršcu gdje je bivši igrač Hemofarma Bojan Krstović potopio svoju bivšu momčad te dvama bacanjima na samom kraju susreta preusmjerio dva boda u Podgoricu.

Igrač kola

Bez dvojice igrača iz petorke, Kruno Simon potegao je protiv Maccabija i odigrao fantastičnu utakmicu. S valorizacijom 35 praktički je sam vukao Mrave do velike pobjede nad favoriziranim gostima iz Izraela. Valjda su ga inspirirale Fordove riječi koji je, valjda ozbiljno, rekao da "Kruno može igrati čak i u NBA-u".

Momčad kola

Krunoslav Simon (Zagreb): 26 poena, sedam skokova, četiri asista, val 35

Michael Scott (Radnički): 25 poena, šest skokova, dvije asistencije, val 28

Boris Savović (Hemofarm): 15 poena, 17 skokova, dvije asistencije, val 32

Deon Thompson (Union Olimpija): 25 poena, devet skokova, dvije asistencije, val 32

David Simon (Radnički): 26 poena, 13 skokova, val 33

Zanimljivost kola

Iako bi poraz Maccabija sam po sebi trebao biti zanimljivost, valja napomenuti nekoliko statističkih podataka. Široki se kod Cedevite mogao kvalitetnije suprotstaviti, no izdao ih je šut za tri poena kojeg su imali 20 posto (6/30). Nadalje, Vršački "Dennis Rodman" - Boris Savović ponovno je skupio strašan broj skokova, ovoga puta sletio je na brojku 17.

Cibona je imala "bolestan" šuterski dan protiv Crveno-belih, za dva su gađali preko 70 posto, a za tri preko 50 u prvom poluvremenu. Ni trofejni Pešić na klupi Zvezde nije mogao ništa protiv toga, ne bi uspio ni Phil Jackson.

Izjava kola

"Neka kaže da će biti plaćeno 2028. godine, ali samo neka netko nešto kaže, pa će svatko odlučiti sam. Da ne kažem da ja još uvijek primjerice nemam ugovor, što je za klub zaista nevjerojatno. I zbog toga kažem, s obzirom na okolnosti igrači su ne za 10 nego za - 1010. Znam kako se neki vani ponašaju kad im plaća kasni sat vremena, a ovdje govorimo o mjesecima...", iskren je bio šef struke Zagreba Vladimir Androić koji, usput budi rečeno, radi vrlo dobar posao s Mravima. Samo da se ne zabuni, pa s obzirom na prazan račun ne pomisli da je na klupi nekog od hrvatskih prvoligaških nogometnih kolektiva...

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 14:09
    znaci igracima kasne place, a oni su bili spremni dovesti TJ Forda. Hrvatska posla.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 13:51
    play poput Mule im zaista NE treba:)! babić, ako ništa drugo, može i zna igrati obranu, a preko Mule 'curi' u obrani na sve strane. što se organizacije napada tiče.....to može i spomenuti babić odraditi sasvim solidno, ali i simon i ožbolt znaju s loptom. nije slučajno da zagreb izgleda zaista... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 12:30
    Samo jos da su plate redovne.
    Obrisan korisnik