Nogomet

Podrška Malešu i Balakovu, pogrde igračima

Piše:Bernard Jurišić • srijeda, 14.12.2011.
Podrška Malešu i Balakovu, pogrde igračima
Foto: Bruno Karadža

Iza Hajduka je još jedna tužna i ružna jesen, u kojoj treba duboko kopati kako bi se pronšlo barem nešto pozitivno. Vjerojatnost kaže da će Hajduk i ove sezone ostati bez ijednog osvojenog trofeja, iako proljetna prvenstvena utrka s Dinamom još nije teoretski izgubljena. No, ni Balakovljev Hajduk nije uspio nikoga uvjeriti da je spreman pobjeđivati u serijama...

Sudačka afera koju je razotkrio Hajdukov predsjednik Hrvoje Maleš zapravo je najpozitivnije što se Hajduku dogodilo ove jeseni. I na rezultatskom i na poslovnom planu Hajduk stoji loše, a posrtaji u završnici jesenskog dijela sezone najavili su još jedno neambiciozno Hajdukovo proljeće.

Prošlog ljeta momčad je "internacionalizirana", dovedeni su igrači sa svih strana svijeta (Australija, Portugal, Brazil, Japan, Danska, Crna Gora), no od sve sile novih imenakvalitetnom je iskočio tek portugalski lijevi branič Ruben Lima. Jedno vrijeme se činilo se su se Marin Tomasov i Anas Sharbini konačno prometnuli u reprezentativni potencijal, no i to je trajalo kratko, a kako je sezona odmicala obojica su padala u formi. Ne samo oni, nego i čitava momčad koja je na koncu zaradila navijačke zvižduke i pogrde prilikom posljednjeg jesenskog odlaska s travnjaka.

Balakov je "očistio" Hajdukovu svlačionicu od mnoštva mladih igrača u koje su se neki njegovi prethodnici "kleli", u odnosu na početak priprema s radara su nestali Jonjić, Jozinović, Oremuš, M. Ljubičić, Andrijašević, Čop, Tičinović, Trebotić, Glumac. Seniorima su priključena trojica juniora (Radošević, Barišić, Milić), a dobri rezultati kadeta i juniora minule jeseni sugeriraju da bi Bugarin mogao još ponekog "tića" povesti na pripreme.

Klub je dobio novi Nadzorni odbor čiji su izbor sproveli navijači okupljeni u Naš Hajduk, a već na prvoj sjednici novi "nadzornici" najavili su oštar kurs rezanja troškova i klupske reorganizacije. Već su napravljene neke "korekcije" u upravi, Hrvoje Maleš ostao je jedini u vodstvu od nekadašnjeg "tročlanog vijeća", a nakon što je razotkrio sudačke namještaljke 32-godišnji predsjednik dodatno je učvrstio svoju poziciju na čelnom mjestu splitskog kluba.

Ispunjeni ciljevi

Treba dugo i temeljito razmišljati kako bi se pronašao poneki plus. Nategnuti bismo mogli plus za podršku koji je za svoj rad zaradio Krasimir Balakov usprkos lošim rezultatima. Ako ništa, Hajduk se ove jeseni barem nije uputio istim putem kao i dosad i smijenio trenera prilikom prvog kiksa. U pozitivne stvari svakako treba uvrstiti i podatak da Hajduk ove sezone ima 6.500 pretplatnika, što je apsolutni rekord bilo kojeg kluba u povijesti HNL-a. Navijači su tribine solidno popunjavali i kad su rezultati padali, a podrška igračima često je bila daleko iznad njihove igračke izvedbe.

Neispunjeni ciljevi

Ovo bi trebala biti najbogatija rubrika u Hajdukovom jesenskom osvrtu. Zapravo ni jedan stratešku cilj Hajduk nije realizirao minule jeseni. Rezultatski - u prvenstvu se zaostaje za Dinamom šest bodova, u kupu se ispalo već u četvrtfinalu, u Europi već na prvoj prepreci. Poslovno - ni jedan igrač nije stvorio "dodatnu vrijednost" koju bi klub mogao pretvoriti u poneki milijun odštete, nije provedeno racionaliziranje klupske potrošnje, nisu produženi ugovori s Tomasovom i Subašićem, koji će u siječnju otići uz minimalnu odštetu. Bila je to još jedna ružna i tužna Hajdukova jesen.

Najbolja/najgora utakmica

Utakmicu sezone Hajduk je odigrao prije negoli je i počela, sačuvavši nulu s Barcelonom u prijateljskom ogledu. No, kako se nogomet igra za bodove i trofeje, Hajdukovu natjecateljsku jesen nije obilježila Barcelona, nego Zagreb. I najbolju i najgoru predstavu Bili su odradili protiv Pjesnika. U prvenstvu su ih pregazili s 4:0, moglo je biti i uvjerljivije, ali Zagrebaši su svoju osvetu dočekali u kupu. U sramotno lošem izdanju Hajdukove momčadi u Kranjčevićevoj Zagreb je na jedanaesterce izbacio Splićane iz kupa i ostavio ga i bez vjere u "utješnu nagradu" na proljeće.

Igrač polusezone

Ante Vukušić jedini je "izložbeni eksponat" Hajdukove svlačionice kojeg prate "ozbiljniji" europski klubovi. 20-godišnji napadač ove je jeseni potvrdio svoju klasu i titulu modernog napadača koji puno radi na terenu, ali ima i potrebnu mirnoću u realizaciji. Iako mjesec i pol dana nije igrao zbog ozljede, s devet pogodaka najbolji je strijelac Hajdukove jeseni i puno bodova stiglo je na krilima njegove dobre igre. Jedan je od rijetkih Hajdukovaca koji je zadovoljio.

Pogled u proljeće

Iako je bodovna prednost Dinama u završnici spuštena s 10 na 6 bodova, malo tko u Hajdukovim redovima iskreno vjeruje da bi proljeće moglo završiti "Hajdukovim stampedom". Osim činjenice da je Hajdukova momčad ove jeseni pokazala da joj manjka i kvalitete i agresivnosti, zimski prijelazni rok mogao bi donijeti nove odlaske koji su nužni za otplaćivanje (pre)skupog pogona. Proljeće bi Hajduk trebao potrošiti na pravu selekciju pravih temelja pravog Hajduka, no to se nakon izgubljenih jesenskih bitaka ponavlja iz sezone u sezonu i na kraju ne napravi ništa. Kako se god okrene, ni proljeće ne nudi nekakav ozbiljan potencijal za novu "hajdučku euforiju".

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.12.2011. u 20:53
    Balakov mora ostati da bi se vidio njegov rad na duže staze.Sanjam dan kad Sharbiniji nestanu iz Hajduka.Gurati ovu mladu generaciju što više,para za skupa pojacanja ionako nema pa što se onda ceka sa dicom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.12.2011. u 10:09
    potirati subašića, sharbinije, maloču i tomasova kad više neće da ostane, i dovesti blaževića, santinija, kreilacha i kvalitetnog stopera i onda ćemo viditi..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.12.2011. u 15:58
    Produljite ugovor Balakovu na 5 godina. U današnjem nogometu su igrači prolazni, a dobre trenere treba zadržati što dulje.
    Obrisan korisnik
  • maniacx14.12.2011. u 13:00
    ae
    maniacx