Košarka

Simon drži vrh, "prijeti" Lončar

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 19.12.2011.
Simon drži vrh, "prijeti" Lončar

Kapetan Mrava Krunoslav Simon drži najbolju formi i ovog tjedna, ali je imao dostojnu konkurenciju za preuzimanje vrha. To je u prvom redu bio Krešimir Lončar s dvije sjajne partije u dresu Himkija. Nakon nekoliko mjeseci stanke, vratio se Marko Tomas.

Igrač vikenda

Krunoslav Simon (Zagreb CO): U porazu od Unicaje u pretposljednjem kolu prvog kruga Eurolige kapetan Mrava nije bio na razini iz prethodna dva tjedna. Utakmicu u Areni Zagreb zaključio je prijevremeno nakon zarađenog udarca u list noge, a upisao je 16 poena (šut 7/16), sedam skokova, tri osvojene i pet izgubljenih lopti. Protiv Cibone Simon se pokazao u puno boljem svjetlu. Imao je 29 poena sa 7/14 iz igre i 12/12 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao sedam skokova, po tri asistencije i osvojene lopte i četiri izgubljene lopte. Valorizacija mu je bila sjajna, 35 indeksnih bodova.

Ugodno iznenađenje

Kockasti kutak

U Kockastom kutku pratit ćemo aktualne reprezentativce i one koji se nalaze u širem kadru, kao i najbolje pojedince koji iz nekog razloga (oproštaj, neslaganje s izbornikom...) trenutno ne konkuriraju. Popis od 25 imena osvježavat ćemo periodično ovisno o aktualnim događanjima na parketu, pa će možda dolazak na Sportnetov popis nekome olakšati dolazak i na izbornikov...

Krešimir Lončar (Himki): Ruski je klub pobjedom nad Choletom 76:70 osigurao prvo mjesto u skupini B Eurokupa, a hrvatski je centar ubacio 20 poena te uzeo tri skoka sa 22 minute provedene na parketu. U susretu protiv Nižnji Novgoroda u sklopu VTB lige Lončar je ponovno bio sjajan, ubacio je 20 koševa i ugrabio pet skokova za 27 minuta.

Hrvoje Perić (Unicaja): Ovog je puta odigrao gotovo čitavu utakmicu (34 minute) i u to je vrijeme ponovo bio jedan od najraspoloženijih u dresu Unicaje. Postigao je 18 poena, a tome je pridodao te po tri skoka i asistencije. U Euroligi je Perić, u pobjedi nad Zagrebom, postigao deset poena, a tome je pridodao tri skoka i četiri asistencije. Perić postaje sve korisniji kotačić u momčadi Unicaje, a svojim all-round učinkom on to i opravdava.

Leon Radošević (Armani Milano): Radošević je nakon niza loših predstava konačno odigrao odličnu utakmicu, a za 21 minutu uspio je ubaciti 14 koševa (šut 5/7) i dohvatiti dvije lopte. Jednako dobar, ako ne i bolji bio je u Euroligi protiv Belgacom Spiroua kada je zabio 17 koševa u svega 15 minuta, a to mu je ujedno priskrbilo i titulu prvog strijelca momčadi.

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Rok Stipčević je bio prvo ime u pobjedi njegova Cimberio Varesea nad Angelico Biellom. Zadranin je odigrao najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu prvenstva ubacivši 25 koševa (šut za dva 1/1, za tri 4/8, slobodna bacanja 11/12), dvije asistencije, a sve to u uz valorizaciju 28 i 31 minutu provedenu na parketu. Također vrijedi istaknuti da je postigao i ključne koševe početkom treće četvrtine kada je Varese napravio odmak od desetak koševa te na samom kraju utakmice kada je ubačajima s linije za slobodna bacanja zapečatio sudbinu Angelico Bielle.

Marko Tomas (Fenerbahče): Napokon! Nakon višemjesečne pauze hrvatski reprezentativac vratio se na parket u prvenstvenoj pobjede protiv Olin Edirnea. Trener Spahija dao mu je 15 minuta igre, a Marko je za to vrijeme zabio sedam koševa i dohvatio četiri lopte.

Visoka forma

Damjan Rudež (Cibona): Njegova momčad pretrpjela je dva poraza, u Eurokupu u Gravelinesu i u gradskom ogledu sa Zagrebom CO u ABA ligi, no Rudež je u obje utakmice pokazao da se popravlja u odnosu na ne previše uvjerljivi raniji dio sezone. Protiv Gravelinesa ubilježio je deset poena i dva skoka za 18 minuta, a u zagrebačkom "sudaru" bio je vodeći strijelac Cibosa. Završio je s 23 poena uz odličnih 10/12 iz igre, sa 16 poena u prvom poluvremenu, a imao je i osam skokova i tri asistencije za 28 minuta na parketu.

Luka Žorić (Unicaja): Žorić ponovo ima dobar tjedan iza sebe. Najprije je u pobjedi nad Mravima ubacio 16 poena i tome pridodao osam skokova za 27 minuta provedenih na parketu. U prvenstvu je bio još bolji; za 34 minute postigao je 20 poena i opet uzeo osam skokova u tijesnoj pobjedi 89:88 nad Joventutom.

Na standardnoj razini

Lukša Andrić (Galatasaray): U uvjerljivoj pobjedi protiv Union Olimpije u Euroligi sudjelovao je sa 11 koševa i pest skokova, a sa sedam koševa i skokova u prvenstvenom porazu protiv Bešiktaša.

Marko Banić (Bilbao): Banićev Bilbao preskočio je igranje 12. kola španjolskog prvenstva i svoju će utakmicu sa Zaragozom naknadno odigrati u siječnju. No, u Euroligi je baskijska momčad pobijedila Fenerbahče u gostima, a hrvatski je krilni centar ponovo odigrao dobru utakmicu jer je za 20 minuta na parketu postigao deset poena i uzeo četiri skoka.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče): Kao i Ukić, i Bogdanović je protiv Bilbaa u Euroligi zabio 11 koševa, ali je u prvenstvenom kolu s 12 koševa podijelio titulu prvog strijelca svoje momčadi u novoj prvenstvenoj pobjedi.

Marko Car (Cedevita): U europskom porazu od Spartaka iz Sankt Peterburga ubilježio je pet poena (šut 2/6) i po jedan skok i asistenciju, dok je protiv Partizana bio na podjednakoj razini, s tri poena uz 1/3 iz igre, dva skoka i četiri asistencije.

Mario Delaš (Baltai): U pobjedi svog kluba nad Kedainiaijem Splićanin je postigao osam poena i pet skokova za malo manje od 22 minute na parketu. U porazu protiv Texasa je bo nešto uspješniji s 14 koševa i pet skokova u 25 minuta.

Fran Pilepić (Široki WWin): Predvodio je Široki u Pioniru protiv Crvene zvezde u prvom poluvremenu s 15 poena. No, u drugom dodao je samo tri, a na kraju je u porazu 83:72 imao i tri skoka i tri asistencije.

Zoran Planinić (Himki): Protiv francuskog kluba preko tjedna je ostvario učinak od tri poena, tri skoka i četiri asista dok je protiv Novgoroda u pobjedi 85:73 zabio 12 koševa u dvostruko više minuta.

Andrija Stipanović (Pepsi Caserta): Splićanin je na terenu proveo 24 minute, a u pobjedu svoje momčadi je ugradio četiri koša te šest skokova. No, njegov nešto skromniji učinak vjerojatno je i posljedica duge pauze zbog ozljede koljena.

Mario Stojić (Alicante): Stojić je u novoj pobjedi Alicantea, ovog puta nad Murcijom, ugradio devet poena i dva skoka. Utakmica je na kraju završila 63:62, a Stojić je na parketu proveo 22 minute. Bila je to već deveta pobjeda Alicantea.

Ante Tomić (Real Madrid): Tomićeva uloga u Realu nešto je značajnija nego što je donedavno bila. U euroligaškoj pobjedi nad Maccabijem dobio je samo devet minuta, ali iskoristio ih je za dobar napadački učinak jer je postigao osam koševa (šut 4/4). U prvenstvu je dobio veću priliku (20 minuta) i u tom vremenu postigao je sedam poena, ali uz loš šut iz igre (1/7). Tome je pridodao i sedam skokova, od čega su čak četiri bila napadačka.

Jakov Vladović (Široki WWin): Protiv Zvezde se istaknuo s 11 asistencija kojima je u drugom poluvremenu razigrao Colemana Collinsa, ali je imao i pet izgubljenih lopti uz šest poena i tri obrambena skoka.

Jurica Žuža (Tofas): nova vrlo solidna partija hrvatskog centra. Žuža je i u ovom kolu bio dvoznamenkast i postigao 12 koševa u pobjedi protiv Trabzonspora.

Forma u padu

Boris Barać (Široki WWin): Za 16 i pol minuta protiv Zvezde imao je 50 posto šuta za pet poena uz tri skoka i jednu izgubljenu loptu.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Nakon euroligaške katastrofe na gostovanju kod Maccabija u kojoj je sudjelovao sa samo dva koša i tri skoka, Barać je ovog vikenda ubacio 13 koševa u neočekivano teškoj pobjedi na gostovanju kod Antalye.

Dontaye Draper (Cedevita): Momčad Dražena Anzulovića je u utorak domaćim porazom od Spartaka iz Sankt Peterburga izgubila izglede za prolazak u drugi krug Eurokupa, a u toj utakmici Draper je bio slab, sa šest poena uz 2/9 iz igre i samo dvije asistencije za 28 minuta u igri. Imao je i pet izgubljenih lopti. Popravio se u visokoj pobjedi nad Partizanom u ABA ligi, sa 17 poena (7/15 iz igre, 2/8 za tricu), četiri osvojene i tri izgubljene lopte, ali netipično za njegova bolja izdanja, dodao je tek jednu asistenciju.

Drago Pašalić (Helios Domžale): U stradavanju kod Maccabija (94:56) krenuo je s klupe, skupio 11 i pol minuta za pet poena, četiri skoka i dvije asistencije.

Marko Popović (Žalgiris): Pop se mučio u pobjedi Žalgirisa nad Bambergom u skupini B Eurolige, ubacio je 13 poena za 24 minute, no uz vrlo neprecizan šut (1/2 za dva, 1/7 za tri). U pobjedi protiv Juventusa u sklopu nacionalnog prvenstva ostvario je pet poena i tri dodavanja u 15 minuta.

Marin Rozić (Cibona): U Gravelinesu je upisao četiri poena, pet skokova i tri asistencije, dok je u porazu od Mrava iz Trnskog bio dobar samo u obrani, "hrvajući" se s Krunom Simonom. Na drugom kraju parketa ubilježio je dva poena uz 1/7 iz igre, dodajući i četiri skoka, a netipično za Rozićeva ovosezonska izdanja, valorizacija je bila ispod nule, na -1. Lošu nedjelju kapetana Vukova upotpunila je i ozljeda mišića noge zbog koje nije igrao nakon druge polovice treće četvrtine.

Roko Ukić (Fenerbahče): Nakon 11 koševa u neočekivanom euroligaškom posrtaju kod kuće protiv Bilbaa, Roko je za 23 minute postigao devet koševa u prvenstvenoj utakmici protiv Olin Edirnea.

Klupa, tribina, doktori

Luka Drezga (Olin Edirne): Nije nastupio u porazu od Fenerbahčea.

Tomislav Ružić (Tofas): Nije nastupio protiv Trabzonspora.

Dario Šarić (Zagreb CO): Protiv Unicaje proveo je svih 40 minuta na klupi, a u ogledu s Cibonom 17-godišnjeg Šibenčanina nije bilo u sastavu Mrava. Čeka da se riješi njegov status i zatražena posudba u Zadar.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina20.12.2011. u 17:12
    Tomas se vratio na parket još prije tjedan dana kada je u euroligi odigrao 11 minuta protiv Bilbaa. učinak: 1 poen, 1, skok i 1 ukradena.
    pikepiletina
  • snoopy19.12.2011. u 13:54
    simon je predobar zadnjih mjeseci....
    snoopy