Košarka

Uraganska Cedevita, Zagreb drugi u gradu

Piše:Marko Domljanović • ponedjeljak, 19.12.2011.
Uraganska Cedevita, Zagreb drugi u gradu
Foto: FaH

Novo kolo regionalne košarkaške lige donijelo je pobjedu Cedevite u derbiju protiv Partizana, a Zagreb je u posljednjoj četvrtini uspio slomiti Cibonu i tako se poravnati s gradskim rivalima na ljestvici. Crvena zvezda je još u petak nadigrala Široki, Olimpija u nedjelju Hemofarm, a nove uspjehe također su upisali Budućnost, Radnički i Maccabi.

Cedevita je od druge polovice prve četvrtine zagospodarila parketom i do poluvremena su Zagrepčani u potpunosti "otpuhali" goste s terena. Sredinom druge četvrtine na semaforu je stajalo ogromnih 35:12 pa su Beograđani mogli čak biti i zadovoljni sa 18 koševa zaostatka na poluvremenu. U drugom dijelu Cedevita je manje-više rutinski održavala prednost, a zahvale za to mogu uputiti Raduljici koji je odigrao jako lošu utakmicu, ali i treneru Jovanoviću koji je očito smatrao da boljih rješenja na klupi - nema.

Cedevita je tako nanijela Partizanu prilično uvjerljiv poraz i potvrdila trenutnu titulu prve pratilje izraelskog velikana pa je logično da je trener Anzulović bio zadovoljan, a posebnu pohvalu zaslužio je kapetan Baždarić. "Hvala doktoru Cerovečkom, jučer je Baždarić bio na operaciji, nije trenirao četvrtak i petak, a na zagrijevanju smo odlučili da igra. Kapetan je podmetnuo leđa u ovoj važnoj utakmici, pogotovo zbog neigranja Warrena", započeo je Cedevitin trener presicu zahvalom svom kapetanu koji je zaista napravio pravi kapetanski potez.

Drugi derbi kola igrao se na drugom kraju Kranjčevićeve ulice, u dvorani Dražena Petrovića gdje su Cibona i Zagreb odlučivali o drugom mjestu u gradu budući da su oba kluba od Cedevite doživjela prilično uvjerljive poraze. Utakmica je počela prilično izjednačeno, ali s laganim Ciboninim vodstvom, a Vukovi su na poluvrijeme otišli s minimalnom prednošću 36:35. Prve naznake problema stižu u 26. minuti kada je susret zbog ozljede morao završiti kapetan Rozić, ali njegova momčad je izdržala i u posljednjih deset minuta ušla sa četiri koša prednosti.

Kada je Žižić u 33. minuti pogodio za 68:58, činilo se da je Cibona blizu pobjede, ali tada Zagreb, predvođen još jednom sjajnim Simonom, prelazi na zonsku obranu i radi seriju od 15:0 što mu je na kraju donijelo i pobjedu.

U ostalim utakmicama treba izdvojiti tračak svjetla u ne tako blistavoj sadašnjosti Union Olimpije jer je slovenski euroligaš nadigrao Hemofarm 80:75 i tako prekinuo niz od devet poraza. Maccabi je bio vrlo uvjerljiv protiv Heliosa, a Budućnost je nadigrala Zlatorog jednako kao i Radnički Krku. U Beogradu je Crvena zvezda bila bolja od Širokog, ponajviše zahvaljujući boljem otvaranju i boljoj završnici.

Igrač kola

Krunoslav Simon još je jednom pružio odličnu partiju - sa 29 koševa bio je najbolji strijelac kola, a toj sjajnoj brojci dodao je sedam skokova i tri osvojene lopte. Dodatnu težinu imaju njegovi poeni u velikoj seriji od 15:0 kojom je Zagreb preokrenuo susret protiv Cibone.

Momčad kola

Krunoslav Simon (Zagreb): 29 koševa, sedam skokova, tri asistencije i tri ukradene lopte

Petar Popović (Crvena zvezda): 23 koša, 14 skokova, valorizacija 38

David Simon (Radnički): 24 koša, sedam skokova

Sofoklis Schortsanitis (Maccabi): 23 koša, osam skokova, valorizacija 30

Boris Savović (Hemofarm): 18 koševa, deset skokova

Zanimljivost kola

Iako su u subotu navečer izborili veliku pobjedu protiv Partizana, košarkaši Cedevite u ovom su kolu imali daleko najniži postotak slobodnih bacanja - pogodili su tek deset puta iz 19 pokušaja što daje skromnih 52.6%. Ipak, da očito nije sve u slobodnim bacanjima potvrđuje Cibona koja je jedina imala savršen učinak sa linije slobodnih bacanja u ovom kolu (7/7), ali do pobjede ipak nije došla.

Svakako bi trebalo još jednom istaknuti Marina Baždarića koji je samo dan nakon operacije i nakon dva dana bez treninga istrčao protiv Partizana i ostvario vrlo respektabilan učinak - kapetan Cedevite je, naime, upisao 11 koševa, dohvatio pet lopti i ostvario tri asistencije.

Izjava kola

Dario Šarić i dalje je vruća tema u Zagrebu, a svoj osvrt ponudio je i glavni trener Mrava Vladimir Androić o svemu zna jedino da talentirani košarkaš - ne trenira. "To traje od utakmice s Unicajom nakon koje ga više nije bilo. Taj slučaj je na nivou kluba, dok je moje da odrađujem trening s igračima koji su tu. Sve ostalo je stvar razgovora kluba, roditelja, menadžera ili tko ga već savjetuje. Bilo bi nelogično da se igrač koji nije bio na treningu nađe u sastavu. O toj priči ne znam ništa službeno, znam jedino ono što sam pročitao da se pisalo." Mladi košarkaš u međuvremenu je odabrao Zadar pa je tako i ova sapunica došla svom kraju.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina20.12.2011. u 17:15
    dobro je Andoiću, ne moraš još i vrijeđati. mali Šarić daje puno zrelije intervjue od tebe. on je dokazani kvalitet, a ti se tek treba dokazati.
    pikepiletina