Košarka

Kevinu Durantu i Thunderu porastao apetit

Piše:Mario Majdić Natrlin • utorak, 20.12.2011.
Kevinu Durantu i Thunderu porastao apetit

Organizacija Thunder više nije dječji vrtić prepun talentiranih i razigranih predškolaraca. Durant i društvo su nakon prošle sezone mnogo iskusniji i bit će favoriti Zapada. U njihovoj diviziji Northwest nekoliko je zanimljivih momčadi od kojih je svaka posebna na svoj način. I svaka proživljava velike promjene...

Oklahoma City Thunder

Mirno ljeto je iza nas kada pričamo o Oklahoma Cityju. Mlada momčad Thundera prošle je sezone dokazala svoj potencijal, a ove godine je vrijeme za stepenicu više. Thunder će biti glavni pretendent na prvo mjesto Zapada. Kevin Durant za vrijeme je lockouta trpao koševe diljem SAD-a, a sada će svoju vještinu i znanje upregnuti do kraja kako bi se približio konačnom cilju.

Snaga: Tandem Durant - Russell Westbrook najubojitiji je u ligi. Westbrook je agresivan razigravač koji zna kako zabiti. Iako se mnogi pitaju je li spreman prihvatiti Duranta kao prvog čovjeka momčadi, odnos njih dvojice ne bi trebao biti problem i ove bi godine mogli dodatno zadivljavati sve ljubitelje košarke.

Slabost: Dolazak centra Kendricka Perkinsa prošle sezone nije polučio očekivane rezultate. Igra pod koševima i dalje je najslabija karika Thundera. Perkins bi ove sezone trebao imati više vremena za uigravanje s momčadi, a uz Nicka Collisona i Nazra Mohammeda bit će ključan u nastojanjima Oklahoma Cityja da pokori Zapad.

X faktor: James Harden i Serge Ibaka. Za Thabua Sefoloshu znamo što možemo očekivati, ali Ibaka i Harden moraju Durantu i Westbrooku pružiti potrebnu podršku u napadu. Ibaka je gomilao iskustvo ovog ljeta igrajući za Španolsku i Real Madrid, a Harden je nastupao po brojnim ekshibicijskim utakmicama u SAD-u. Još jedna zajednička godina je pred njima, a iskustvo igranja zajedno trebalo bi ostaviti utisak.

Denver Nuggets

Raspored predstavljanja

25. prosinca napokon započinje nova NBA sezona. Uzbuđenja neće nedostajati, a kako bi spremno dočekali svečano otvaranje na sam Božić, Sportnet vam kroz ovaj tjedan donosi pregled i najavu svih divizija:

19. prosinca: Divizija Atlantic
20. prosinca: Divizija Northwest
21. prosinca: Divizija Central
22. prosinca: Divizija Pacific
23. prosinca: Divizija Southeast
24. prosinca: Divizija Southwest

Odlaskom Carmela Anthonyja u Knickse, momčad Denver Nuggetsa je doživjela renesansu. Balansirana i borbena ekipa nizala je pobjede i uspjela izboriti doigravanje. Ove sezone su primili novi udarac jer su i Kenyon Martin i Wilson Chandler i J.R.Smith "zaglavljeni" u Kini do trećeg mjeseca, ali ohrabruje činjenica da je Arron Afflalo, koji je odlično reagirao prošle sezone, potpisao novi ugovor. Ima li iskusni George Karl još kojeg asa u rukavu?

Snaga: Nuggetsi su sezonu završili kao najefikasniji napad lige. Ove sezone ne mogu računati na Chandlera i Smitha što im u startu otežava posao. Stigao je Rudy Fernandez koji bi trebao pomoći. Iskusni Andre Miller trebao bi biti kvalitetna zamjena za razigravača Ty Lawsona koji bi ove godine morao uzeti momčad u svoje ruke.

Slabost: Teško je očekivati da će momčad Georgea Karla igrati obranu kao u drugoj polovici prošle sezone, osobito bez Kenyona Martina bez kojeg će patiti i skok. Zbog brojnih izostanaka širina klupe i umor mogli bi stvarati velike probleme Denveru u zgusnutom ovogodišnjem rasporedu.

X faktor: Produžetak suradnje između Nenea i Nuggetsa glavna je vijest u Denveru uoči početka sezone. Nene je jedan od najkompletnijih centara lige i ključan čovjek organizacije. Karl će se morati osloniti na njega sada više nego ikad zbog brojnih odlazaka.

Portland Trail Blazers

Bilo je teško promatrati prerani odlazak Brandona Royja iz svijeta košarke. Bio je to najnoviji udarac organizaciji koja se proteklih godina uistinu napatila. Ozljede su praktički uništile karijeru talentiranog Grega Odena i ovogodišnja momčad Portlanda mora zaboraviti prošlost i okrenuti se prema budućnosti. Klupu će ojačati Jamal Crawford, a u momčadi je i 39-godišnji Kurt Thomas, najstariji igrač u ligi.

Snaga: LaMarcus Aldridge prošle je sezone bio prvi čovjek Blazersa s 21,8 poena i 8,8 skokova u prosjeku. Od njega će se ove godine očekivati još više. Prošlogodišnji dolasci Geralda Wallacea i razigravača Raymonda Feltona odlični su temelji na kojima trener Nate McMillan može graditi momčad.

Slabost: Marcus Camby ima 37 godina, Thomas 39, a Oden će zbog ozljede propustiti popriličan dio sezone. Pozicija centra mogla bi stvarati probleme Portlandu na duge staze. Problem ove momčadi su uvijek i ozljede koje su ih doslovno desetkovale proteklih godina i koje Blazersi moraju izbjeći ukoliko žele uspješnu sezonu.

X faktor: Odlaskom Royja u mirovinu, otvorio se prostor za šutera Wesleyja Matthewsa koji je imao nekoliko briljantnih partija u svojoj karijeri. Ove sezone morat će, prije svega, biti konstantan i postati sigurnosna mreža Blazersa od koje mogu očekivati 15 do 20 koševa po utakmici.

Minnesota Timberwolves

Momčad koja je zbog maštovite kadrovske politike GM-a Davida Kahna uvijek u centru zbivanja iako u zadnje dvije sezone imaju omjer 32-132. Najavljuje se "bolje sutra", a dio te kampanje je i dolazak Španjolca Rickyja Rubija. Jesu li Wolvesi spremni napraviti iskorak? Novi trener je Rick Adelman koji ih je preuzeo nakon otkaza u Houstonu. Dosta se nade polaže u novaka Derricka Williamsa, a momčad je pojačao i J.J. Barea.

Snaga: Minnesota je prošle sezone bila najbolja skakačka momčad u ligi i među deset najboljih napada lige. U tom smislu se najviše očekuje od krilnog igrača Michaela Beasleyja. Puno će ovisiti i o tome kako će se Rubio aklimatizirati na NBA te o razvoju mladog Wesleyja Johnsona.

Slabost: Timberwolvesi su prošle sezone primali najviše poena po utakmici (107,7 u prosjeku). Adelman obranu pod hitno mora dovesti u red. Budu li koristili brzi run and gun napad, moraju uštimati i tranzicijsku obranu. Uvođenje discipline bit će Adelmanov najveći izazov.

X faktor: Ključ uspjeha svakako je u rukama Kevina Lovea. Ponajbolji skakač lige dominirao je pod obručima prošle sezone i predvodio NBA s 15,2 skoka po utakmici uz 20 poena. Nije se uvijek razumio s otpuštenim trenerom Rambisom i Love sada ima priliku s talentiranom momčadi Wolvesa, u nešto slobodnijem okruženju, nastaviti svoj razvoj.

Utah Jazz

Momčad iz Salt Lake Cityja prodrmana je do temelja prošle sezone. Momčad su napustili najbolji igrač Deron Williams i najdugovječniji trener Jerry Sloan. Teško je bez Sloana uopće i zamisliti Jazzere, a sezona pred njima mogla bi biti prava improvizacija. Momčad je preuzeo Tyrone Corbin, Sloanov asistent. Pod sobom ima zanimljiv roster s dva obećavajuća novaka Enesom Kanterom i Alecom Burksom.

Snaga: Utah je pod koševima dovoljno duboka. Sve počinje od centra Ala Jeffersona koji ispod sebe ima dva Turka, Kantera i iskusnog Okura. Paul Millsap je kvalitetna četvorka, a na krilu je tu i solidan šuter C.J. Miles. Derrick Favors pokušat će se u svojoj drugoj NBA sezoni izboriti za dodatne minute, a momčadi se pridružio i Josh Howard..

Slabost: Koliko god su opremljeni pod košem, toliko im je tanka vanjska linija. Morat će je držati Devin Harris koji je preuzeo ulogu Williamsa. Iza sebe ima Earla Watsona, a poziciju dvojke za sada drže Raja Bell uz mladog Gordona Haywarda i novaka Burksa, s tim da bi se Miles mogao spustiti na tu poziciju i pomoći.

X faktor: Ukoliko se Utah želi dokopati doigravanja na Zapadu, kombinacija Harris - Jefferson morat će funkcionirati besprijekorno. Jefferson je prošle sezone bilježio 18,6 poena uz 9,7 skokova i ukoliko razvije kemiju s Harrisom, Jazzeri će svirati mnogo uglađenije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.12.2011. u 15:42
    Idem u siječnju poslom u LA pa sam pomislio da bih mogao pogledati i NBA utakmicu. Uspio sam kupiti kartu za Clipperse protiv Minesote, nije baš nekakav derbi ali da vidim i osjetim tu atmosferu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.12.2011. u 21:42
    LaMarcus Aldridge je po meni nasljednik velikog KG-a, naravno, ne toliko obrambeno koliko napadački, izvrsna leđna tehnika, fadeaway šut....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.12.2011. u 20:41
    Oklahoma ima sve za naslov, dubinu pod košem, dobre role playere, čvrstu obranu, jednu superzvijezdu i jednu neštu manju, koja mora shvatiti da je broj dva u ekipi. Stvarno su jaki, ako im baš moram tražiti slabost onda je to ofenzivna igra centara i westbrookovo (ne)organiziranje igre.Žao mi je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov20.12.2011. u 17:20
    rw je divljak, i to je najveći problem gromova. strašan potencijal, al divljak s ulice. međutim, s druge strane, gromovi imaju jednog strašnog igrača, jednog od par najinteligentnijih igrača koje sam u životu vidija- jamesa hardena, cooler s miljun rješenja. isto tako imaju odlično izbalansiranu... [više na forumu]
    irilov
  • Obrisan korisnik20.12.2011. u 17:10
    Ja mislim da je sad shema da možeš uplait cijelu sezona da gledaš sve momčadu ili odabereš 5 ekipa koje hoćeš gledat. Prva opcija je oko 160 dolara, to možeš na 5 rata rješavat, a druga opcija je oko 120 dolara. Mislim da plyoff nije uključen u cijenu..
    Obrisan korisnik