Nogomet

Najkorisniji Santini, Badelj razočaranje

Pripremili:Ivana Strahija, Mišo Gulić • srijeda, 21.12.2011.
Najkorisniji Santini, Badelj razočaranje

Po uzoru na američke sportove, u nekoliko smo kategorija svrstali sve ono "naj" što smo imali prilike vidjeti na travnjacima diljem Hrvatske. Od najkorisnijeg igrača do onog koji je najviše napredovao, od momčadi polusezone do naj izjave, izdvojili smo samo djelić zanimljivosti koje su obilježile nogometnu jesen.

Najkorisniji igrač

Ivan Santini

On je u većini utakmica koju je igrao u dresu Zadra pokazao klasu i ne čudi što je odabran za najboljeg igrača lige u mnogim anketama. Njegovi golovi zadavali su muke i Hajduku i Dinamu, a kamoli ne manjim klubovima, s time da će svom klubu donijeti i višestruku korist ukoliko "kapne" ponuda koja se ne odbija. Prvi je strijelac lige, iako su i Dinamo i Hajduk recimo dali mnogo više golova negoli Zadar, a s pogocima će Santini sigurno i nastaviti u proljeće, ukoliko ostane u Hrvatskoj.

Trener polusezone

Samir Toplak

Toplak je u sezonu ušao natjecanjem u Europskoj ligi sa svojim Varaždincima i prošao do trećeg pretkola. Remi u Bukureštu ostat će upamćen kao jedna od najvažnijih utakmica te generacije, a višestruko skuplja ekipa strepila je od uzvrata u Varaždinu. Pokazano u tom susretu zadivilo je Hrvatsku, iako je upisan poraz i posljedično ispadanje. Toplak je s tom ekipom do tada proveo sezonu i pol i taj se uspjeh mora pripisati njemu i stručnom stožeru.

No, Toplak nije imao sreće kasnije kad je kulminiralo njegovo neslaganje sa sportskim direktorom i kad su otišli igrači u koje je Klub uložio godine truda i rada, a međusobna optuživanja s klupskom Upravom dosegla su vrhunac. Iako je upozoravao mjesecima ranije da će igrači dobiti slobodne ruke ukoliko im se ne isplati barem nešto, njegovi su prosvjedi ignorirani i uslijedio je sveopći krah, od kojeg se ekipa ni sada nije oporavila.

Ipak, Toplak je našao brzo drugi posao u vinkovačkoj Cibaliji i taj klub s dna tablice dignuo na čvrstu sredinu, s ambicijama za više. Ono što je najvažnije, uveo je Cibaliju u polufinale Kupa, a uz malo sreće i uz dobar rad u pripremnom razdoblju, u dva slavonska derbija Vinkovčani mogu do Europe. U Vinkovcima kažu, Toplak je preporodio momčad, no nekako je važnije to da se on, za sada, dokazao i van svog rodnog kraja.

Igrač koji je najviše napredovao

Mateo Kovačić

17-godišnjak je za Dinamo ove sezone upisao čak 28 nastupa. Nakon što je debitirao protiv Hrvatskog dragovoljca još pod Halilhodžićevim vodstvom, Kovačić je dobio veliku pozornost javnosti, a kad je svoju priliku odlično iskoristio i nakon ozljede Alispahića. Velika minutaža koju je mladi nogometaš dobio odlično je utjecala na njegovu igru i može se vidjeti da za njega tek dolaze najbolji dani. Vremena i prostora za napredak svakako ima.

Najbolji novak u ligi

Ruben Lima

Lijevi bek u Hajduk je stigao prije početka sezone iz redova Benfice kao velika nepoznanica, igrač za kojeg su "upućeni" govorili kako "takvih ima na tone kod nas". No, nekoliko mjeseci kasnije omaleni Portugalac se pokazao kao jedno spomena vrijedno pojačanje na kojem već sada Bijeli mogu deseterostruko zaraditi u slučaju prodaje. Lima se odlikuje taktičkom zrelošću, velikom moći ponavljanja te vrlo dobrim centaršutevima.

Razočaranje sezone

Milan Badelj

Prije početka sezone Dinamov veznjak je bio etiketiran nasljednikom Zvonimira Bobana, proricala mu se udarna postava hrvatske reprezentacije i veliki unosan transfer u neki od klubova iz liga petice. No, popularni Miki se izgubio u svemu tome, njegove predstave nisu bili na razini onoga što se od njega očekivalo, a pojavile su se i neke, njemu netipične, izjave o tome kako mu je dosta HNL-a. Sve to je i otopilo strpljenje navijača, ali ipak najveći gubitnik je hrvatski nogomet koji od ovakvog Badelja nema velike koristi. Šteta, jer je početkom sezone Badelj pružao solidne partije, no ulaskom Dinama u Ligu prvaka, kad je ekipi najviše trebao, on jednostavno nije pružio dovoljno.

Idealna momčad

4-4-2

Ivan Kelava (Dinamo): Jesen života u kojoj je stekao i nadimak Sv. Ivan dovoljno će reći kakva je čuda izvodio među vratnicama.

Ruben Lima (Hajduk): Omaleni lijevi bočni Hajduka se prikazanim igrama prometnuo u najboljeg beka lige, a između niza vrlina vrijedi istaknuti konstantnost.

Tonel (Dinamo): Još jedan Portugalac u najboljoj momčadi svoje je uvrštenje zaslužio konstantnošću dobrih igara. Igrač na koga se u svakom trenutku i u svakom pogledu možete osloniti.

Ivica Križanac (Split): 32-godišnji stoper Splita iz kola u kolo je potvrđivao svoju neospornu klasu, ali i izuzetne liderske sposobnosti. Jedan od najboljeg stopera lige.

Domagoj Vida (Dinamo): Po vokaciji stoper, međutim u nedostatku kvalitetnog kadra često je taj posao odrađivao veoma dobro, čak štoviše i odlično.

Mateo Kovačić (Dinamo): Godina u kojoj se profilirao u prvoligaškog igrača te objeručke prihvatio važnu ulogu razigravača u hrvatskom prvaku.

Dejan Glavica (Slaven Belupo): Sjajna polusezona za bivšeg Bumbara, u kojoj je svoju momčad vukao do visoke četvrte pozicije na ljestvici, nije promakla ni Sportnetovom oku.

Srđan Andrić (Hajduk): Splitski veznjak je još jednom postao primjerom ponašanja, odgovornosti i zalaganja. I više nego dovoljno za ovu rubriku.

Marin Tomasov (Hajduk): Najbolja sezona za Zadranina od dolaska u Hajduk. Prvi strijelac kluba i ukupno igrač koji je veći dio sezone plijenio svojim igrama, golovima i asistencijama.

Ivan Santini (Zadar): Odlične predstave i trenutno prvo mjesto na ljestvici strijelaca mladom Zadraninu su preko noći donijele status zvijezde, no na sreću ono što je ostalo netaknuto jest njegova skromnost i glad za nogometom.

Fatos Beqiraj (Dinamo): Sezona potpune afirmacije u kojoj je s devet zgoditaka došao do statusa drugog topnika lige i koja je potvrdila nagađanja kako je riječ o pravom razaraču.

Klupa:

Goran Blažević (Šibenik), Leonard Mesarić (Lokomotiva), Luis Ibanez (Dinamo), Mladen Bartolović (Cibalia), Anas Sharbini (Hajduk), Ante Vukušić (Hajduk), Tomislav Šorša (Osijek)

Najbolji vratar

Ivan Kelava (Dinamo)

Kelava se istaknuo nizom izvanserijskih reakcija, ali i činjenicom da je u svoju mrežu propustio svega sedam lopti, daleko najmanje u ligi. Posebnu kvalitetu je iskazao u situacijama jedan na jedan i definitivno je najzaslužniji čovjek za Dinamovo prvo mjesto.

Najbolji obrambeni igrač

Ivica Križanac (Split)

Povratnik iz Rusije u potpunosti je opravdao svaki novčić uložen u njega, a posebno je plijenio iskustvom te liderskim sposobnostima s pomoću kojih je iz svojih suigrača izvukao maksimum. Jedini kiks kojeg bismo Križancu mogli staviti na teret jest dvostruki žuti karton u Koprivnici, zbog prigovora. To mu uistinu nije trebalo.

Najbolji vezni igrač

Srđan Andrić

Kao i vino - što stariji, to bolji. Kapetan Hajduka se svojim igrama još jednom postavio kao mjerilo vrijednosti, bez oscilacija, jednostavno najbolji kada je najteže.

Najbolji napadač

Ivan Santini

Po mnogima otkriće sezone. Prva zadarska špica svojim golovima je srušila i Hajduk i Dinamo, čime se svrstao među rijetke kojima je to pošlo za nogom u istoj sezoni, a kao kruna sjajne polusezone je njegovo ime i na vrhu najboljih strijelaca Prve MaxTV lige.

Najljepši zgoditak

Kristijan Čaval (Zadar - Rijeka 4:4, 7. kolo) Pri rezultatu 4:2 za Zadar Čaval je povukao jednu loptu te neometan, s nekih 30-ak metara, snažno odapeo i sprektakularno pogodio suprotni kut vratara Ježine.

Izjava polusezone

O svačemu se ove sezone pričalo, no samo je Ilija Lončarević ostao u domeni onoga što najbolje pozna i u čemu je pravi stručnjak. Iskusni trener se u intervjuu za Sportnet osvrnuo na to kako klubovi nemaju novca za kupovinu dobrih igrača, ali da nemaju ni novca za pravilan razvoj mladih nogometaša, nego ih guraju u prve momčadi i nadaju se najboljem. Po njemu je to jedan od većih uzroka praznih stadiona.

"Mi moramo raditi na tome da imamo što bolje momčadi i time privući ljude na stadione. Ako netko želi ići gledati juniore, otići će na njihovu utakmicu. No, mi ih prisiljavamo da gledaju djecu, a to je teško. Gledatelja imamo sve manje a meni je sasvim jasno zašto, ljudi žele gledati ozbiljne seniorske momčadi i dobar nogomet."

Možda se ovo neće svima učiniti kao najvažnija izjava, s obzirom na to što su sve novinari imali prilike čuti, no ako se nogomet igra zbog gledatelja, onda je nedostatak gledatelja najveći pokazatelj da posao većine klubova – ne valja.

Najupečatljiviji trenutak sezone

U ovoj kategoriji bi u nešto normalnijem nogometnom svijetu od onog hrvatskog neodlazak Karlovčana na utakmicu u Rijeci sigurno bilo "vrh vrhova".

No, "afera suđenje" obilježila je ovu jesen još više nego što je to svojedobno učinila "afera offside". Na žalost, USKOK je utvrdio da ima temelja za istragu, a još se ne zna kamo će ona odvesti. Ta je afera također dala legitimitet mnogim prigovorima na suđenje tijekom mnogih godina HNL-a, a svi oni koje su prozivali 'slabim gubitnicima' sada mogu reći da su bili u pravu. Pod upitnik je tako stavljena cijela jesen, priča se o poništavanju prvenstva te je sigurno da će zima pred nama biti sasvim "vruća".

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • aco07822.12.2011. u 13:33
    odlican tekst....
    aco078
  • LeBronWade21.12.2011. u 22:01
    Sprtnet.hr - jer su najbolji ...
    LeBronWade