Rukomet

Atletico nastavlja s lovom na Barcu

Pripremila:Zvonka Keliš • subota, 31.12.2011.
Atletico nastavlja s lovom na Barcu
Foto: Davor Sajko

Španjolsko rukometno prvenstvo u novoj je sezoni, točnije, njenom prvom dijelu, promoviralo rukomet u njegovu punom sjaju. Iako novosti na vrhu nije bilo, zanimljivih dvoboja nije nedostajalo, dvorane su se sve više i više punile, a hrvatski rukometaši na radu u Španjolskoj imali su nešto i za reći. Asobal je stoga, za početak, opravdao očekivanja.

Nova sezona španjolskog rukometnog prvenstva na samom je startu najavila zanimljive dvoboje, pune dvorane i odličan rukomet. Sve je počelo i prije prvog kola i prije prve utakmice. Naime, vječni i najveći rival aktualnom europskom i španjolskom prvaku, Barceloni, Ciudad Real, zbog financijskih je problema preselio iz svog gradića te se uputio u velegrad. Unatoč negodovanjima velikog broja navijača Ciudad Real je zamijenjen Madridom, Quijote Arena palačom Vistalegre, a Ciudad Real je postao stari/novi Atletico de Madrid.

S Academijom Octavio, Huescom te Anaitasunom kao novim članovima elite, velikih 16 krenulo je u pohod na španjolske rukometne terene. Sama sezona počela je itekako uzbudljivo, tradicionalnim Superkupom u kojem su se susrele dvije najbolje momčadi, Barcelona i Atletico de Madrid. Prilikom vječnog derbija Atletico je pokazao Barci svoju moć slaveći sa sedam pogodaka razlike, a srušen je i rekord po broju gledatelja jedne rukometne utakmice u Asobal ligi, odnosno, Superkupu, naime, u madridsku palaču Vistalegre stiglo je gotovo 12 tisuća navijača.

Odlična najava sezone, dakle, nije izostala, a brojni su klubovi svojim pojačanjima najavljivali uistinu mnogo. Iako se stanje na vrhu nakon 15 odigranih kola nije promijenilo, momčadi koje se nešto pita nakon vodećeg dvojca, Barcelone i Atletico de Madrida, u prvom su dijelu sezone uistinu pokazale dosta toga. Najveća borba ipak se odvijala između Ademar Leona i Valladolida, dok je ostatak krenuo u borbu za sredinu tablice. Novi sudionici Asobala dobro su se snašli te su uistinu pokazali što znaju tako da su se na dnu nakon prvih 15 susreta našle ekipe Alser Puerto Sagunta i Antequere. Međutim, pred Španjolcima je još cijeli drugi dio sezone i mnogo posla tako da ne postoji ni mala sumnja u nadasve zanimljiv nastavak sezone.

Vrh

Sam vrh ljestvice već je, sasvim očekivano, bio rezerviran za aktualnog prvaka i viceprvaka Španjolske, Barcelonu i Atletico de Madrid. Obje su momčadi iz kola u kolo igrale odličan rukomet, punile dvorane te pokazivale što znaju. Neizvjesno je na samom vrhu bilo sve do nedavno, točnije, sve do 13. kola. Momčadi Xavija Pascuala i Talanta Dušebajeva stopostotne su bile sve do njihova novog međusobnog dvoboja u kojem je španjolski prvak uzvratio viceprvaku za poraz u Superkupu. Do kraja prvog dijela sezone kikseva među vodećima nije bilo tako da je Barca i dalje uvjerljiva na vrhu sa svih 30 osvojenih bodova, dok Atletico zaostaje dva boda te zasigurno smišlja taktiku za Barcin poraz na domaćem terenu.

Sredina

Zanimljivo, uzbudljivo i šaroliko bilo je pratiti uspone i padove momčadi u sredini tablice. Osim momčadi hrvatskog reprezentativca, Venija Loserta, sve su ostale ekipe tijekom prvog dijela sezone varirale i mijenjale svoju poziciju na tablici.

Ademar Leon, je, dakle, s odlično raspoloženim Losertom na vratima, u 15 susreta stigao do deset pobjeda te je sakupio ukupno 21 bod. No, iako je do samog kraja držao treću poziciju na ljestvici, momčad Valladolida uspjela ga je dostići te ga je s istim brojem sakupljenih bodova, no zbog bolje gol razlike izgurala s trećeg na četvrto mjesto.

Velika borba vodila se, pak, u samoj zlatnoj sredini u kojoj su se kao najbolje pokazale momčadi Aragona i Naturhouse La Rioje sa 16 osvojenih bodova, dok su po 15 sakupili Torrevieja i Ciudad Encantada. Kako navedenoj četvorci ne bi bilo dosadno pobrinuli se su rukometaši Academije Octavio koji su, kao novi članovi elitnog društva, stigli do šest pobjeda i 14 bodova, koji su im osigurali deveto mjesto.

Donji dom sredine ljestvice zatvorile su ekipe Granollersa, Anaitasune, San Antonija te Guadalajare koji sa svojih 11, odnosno deset osvojenih bodova, imaju još štošta za reći te će se sasvim sigurno umiješati u borbu za pokoju višu poziciju.

Dno

Dno ljestvice na kraju prvog dijela sezone otvaraju rukometaši Huesce koji se u Asobalu ipak nisu najbolje snašli, naime, uspjeli su osigurati tek tri pobjede i dva remija koji su im bili dovoljni 14. mjesto s osam osvojenih bodova. Na samo dno zasjele su, pak, momčadi Alser Puerto Sagunta i Antequere, sa sedam sakupljenih bodova. Međutim, posljednje tri ekipe ne zaostaju mnogo za momčadima iz zlatne sredine tako da bi nekoliko kikseva višeplasiranih momčadi ili, pak, malo boljih izdanja onih posljednjeplasiranih moglo uroditi plodom te samo dodatno zahuktati situaciju u španjolskom prvenstvu.

Iznenađenje

Malo iznenađenje, dakako, pozitivno, priredila je nova momčad u Asobal ligi, Academija Octavio, koja se među najboljim ekipama u sredini drži na solidnom devetom mjestu, no od pete je pozicije udaljena tek dva boda stoga vrijedi još pogledati što će rukometaši Academije donijeti i pokazati u nastavku sezone.

Još jedno malo, ali lijepo iznenađenje priredio je i Valladolid koji je uvijek tu u vrhu, no protekle je sezone, recimo izgubio u borbi s Ademar Leonom i Aragonom. Stoga im je u ovoj sezoni uzvratio te se nakon 15 odigranih kola nalazi ispred oba svoja rivala, a opet, točno iza vodećeg dvojca.

Slabije od očekivanog

Nakon velikog iznenađenja i odlične igre protekle sezone momčad Granollersa u ovoj kao da je nestala. Postavlja se pitanje gdje je to zajedništvo i dobar rukomet koji je rukometaše Granollersa krasio protekle sezone budući da su u prvom dijelu ove dogurali tek do desete pozicije. Nakon ukupno četvrtog mjesta na koncu prošle sezone, može se reći kako je ovo itekako razočaravajuće.

Od momčadi San Antonija uvijek se očekuje da bude negdje pri vrhu iako to više nije ona ista momčad koja je s Ivanom Balićem žarila i palila po španjolskim terenima. Međutim, nakon prihvatljive sedme pozicije na kraju prošle sezone, tek 12. mjestu na kraju prvog dijela ove ne može se gledati kao pozitivno, stoga preostaje nada u zgusnutu raspodjelu bodova među momčadima u sredini tablice, kao i nada u same igrače San Antonija i njihov podvig u nastavku.

Loš start sezone jest iza desete momčadi protekle sezone, Antequere, koja se u ovoj nakon 15 odigranih kola našla na posljednjem mjestu s tek tri ostvarene pobjede i sedam osvojenih bodova. Ovakvo stanje nikako ne može biti dobro, no netom prije spomenuto zgusnuto stanje na tablici rukometašima Antequere uistinu može ići na ruku ukoliko u nastavku sezone zaigraju nešto bolje.

Pogled u proljeće

Drugi dio sezone u španjolskom rukometu gotovo sigurno donosi naslov vodećem dvojcu. Iako se rukometaši Barcelone čine izglednijima u obrani naslova i osvajanju novoga, momčad Atletico de Madrida nikako se ne smije zapostaviti i staviti u drugi plan. Rukometaši Atletica mogu iznenaditi na svakom koraku pa i samu Barcu u njihovoj Blaugrani.

Borba za treće mjesto bit će jednako napeta kao i ona za prvo. Naime, Valladolid je pokazao Ademar Leonu tko je i što je te je sasvim jasno kako će se upravo ova dvojica boriti za gornji dom sredine tablice, odnosno, treće mjesto. Koliko je gusto u sredini tablice govori podatak da se pet momčadi nalaze na jedan ili dva boda razlike, a upravo to potvrđuje kako ni tu neće nedostajati napetosti, odličnih borbi i još boljeg rukometa. Od Aragona pa sve do Academije Octavio borba će biti žestoka, no u toj cijeloj priči ne smiju se zapostaviti ni Granollers, Anaitasuna, San Antonio i Guadalajara koji će u kreiranju konačnog poretka imati još mnogo toga za reći i pokazati.

Iako se nalaze na samom dnu, momčadi Huesce, Alser Puerto Sagunta i Antequere, za 12. i 13. momčadi prvenstva ne zaostaju mnogo, tek dva ili tri boda koja se vrlo lako mogu osvojiti, kao što se i više plasiranim ekipama može dogoditi maleni kiks. Sve je stoga otvoreno i na samom dnu ljestvice te se još sa sigurnošću nikoga ne može poslati van elitnog društva.

Vodeći dvojac, sasvim je sigurno, dat će novoga prvaka, a Valladolid i Ademar Leon trećeplasiranu momčad, no, kako bi stigli do konačnog raspleta španjolsko prvenstvo nudi 15 novih i uzbudljivih susreta. Naime, osim netom spomenutih borbi, tu je i ona velika za sredinu tablice, odnosno, što višu poziciju na koncu ovosezonske priče zvane Liga Asobal.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!