Nogomet

Afrika luduje, u Europi nevolje

Piše:Ante Dubravac • četvrtak, 05.01.2012.
Afrika luduje, u Europi nevolje
Foto: EPA

Dok europske reprezentacije s nestrpljenjem očekuju ljeto i početak Europskog prvenstva, a većina prvenstava je u punom jeku u Africi je sve spremno za veliki spektakl. U Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji uskoro počinje Afrički kup nacija.

Od 21. siječnja do 12. veljače Gabon i Ekvatorijalna Gvineja bit će domaćini najboljim nogometašima "crnog kontinenta" koji će se sa svojim reprezentacijama boriti za osvajanje titule pobjednika 28. Afričkog kupa nacija.

Ovogodišnjem natjecanju će po drugi put u svojoj povijesti ugostiti dvije zemlje. Prvi takav slučaj dogodio se 2000. godine kada su organizaciju na sebe preuzele Gana i Nigerija. 28. izdanje Afričkog kupa nacija ujedno je i posljednje koje se održava parne godine jer je Afrička nogometna konfederacija odlučila da će se igrati u neparnim godinama kako bi se izbjeglo podudaranje sa Svjetskim prvenstvima.

Prvu utakmicu odigrat će domaćin Ekvatorijalna Gvineja i Libija u gradu Bati. Estadio de Bata je upravo zbog domaćinstva doživio rekonstrukciju pa od početnih 22.000 trenutni kapacitet 40.000 mjesta. Osim prve utakmice Estadio de Bata će ugostiti jednu polufinalnu utakmicu te susret za treće mjesto. Drugi stadion u Ekvatorijalnoj Gvineji na kojem će se momčadi boriti za naslov je Nuevo Estadio de Malabo koji prima nešto više od 15.000 posjetitelja.

Gabon će se predstaviti također s dva stadiona. U glavnom i najvećem gradu Librevilleu nalazi se Stade d'Angondjé s kapacitetom od 40.000 mjesta na kojem će se 12. veljače održati veliko finale. Nešto manji (35.000 mjesta) je Stade de Franceville koji će ugostiti sudionike skupine D.

O velikoj izjednačenosti koja vlada među ekipama dovoljno govore i kvalifikacije koje su pokazale da apsolutnih favorita nema. Egipat, Nigerija, Kamerun, Alžir i Južnoafrička Republika samo su neke od reprezentacija koje nisu prošle kvalifikacije i koje će Afrički kup nacija gledati u svojim domovima. Sigurno najveće iznenađenje je ispadanje Egipta koji je osvojio posljednja tri naslova. Nigerija je u odlučujućem susretu odigrala s Gvinejom 2:2 primivši izjednačujući pogodak u posljednjim trenucima susreta čime je ostala na drugom mjestu skupine B. Još lošiji rezultat ostvario je Alžir. Alžirci koje je u posljednja dva susreta vodio bivši trener Dinama Vahid Halilhodžić su kvalifikacije završili iza Maroka i Centralne Afričke Republike.

29. listopada 2011. godine u glavnom gradu Ekvatorijalne Gvineje održan je ždrijeb koji je 16 reprezentacija podijelio u četiri skupine. Po mnogima glavni favoriti natjecanja Obala Bjelokosti i Gana nalaze se u skupinama B i D dok će iz prikrajka svoju priliku vrebati Senegal i drugi. Put do pokušaja osvajanja naslova Drogba i društvo počinju u skupini sa Sudanom, Burkinom Faso i Angolom dok će Gani prve prepreke biti Bocvana, Mali i Gvineja.

A tko ostaje Europi?

I dok će Afrika uživati u nogometnim vještinama svojih najboljih predstavnika europski velikani strepe kako će se izostanak tih igrača odraziti na njihove igre i stanje na ljestvicama u domaćim prvenstvima. Kao i obično najviše problema imaju bogati engleski premierligaši, ali i mnoge momčadi u francuskog Le Championnata.

Baš je zadnjih dana vrlo aktualna priča o povratku Thierryja Henryja među Topnike, a razlog je upravo Afrički kup nacija. Naime, Arsene Wenger ostaje bez čak dvojice napadača. Marouane Chamakh je prva zvijezda Maroka, a uz njega se ističu Udineseov Mehdi Benatia te Mbark Boussoufa koji nastupa za Anži. Drugi razlog za Wengerovu glavobolju je Gervinho koji će se boriti za minutažu u napadu Obale Bjelokosti.

Ni Andrea Villas-Boasa koji i tako muku muči u prvenstvu ne čeka lagan posao. Didier Drogba i Salomon Kalou imaju vrlo jasnu želju da se što duže zadrže u Africi. "Imat ćemo glasnu podršku s tribina, ali i bez nje nam je glavni cilj naslov prvaka," nedavno je izjavio Drogba. Iako su na klupskom planu veliki suparnici u reprezentaciji će zajedno s Drogbom na istom zadatku biti i članovi Manchester Cityja Kolo Toure i Yaya Toure.

Naravno, ovo su samo neka od najvećih imena koja će napustiti svoje klubove. Cijelu ovu gužvu u redovima najvećih pretendenata za naslov prvaka mogao bi iskoristiti Alex Ferguson sa svojim Manchester Unitedom jer on neće imati nekih značajnijih odlazaka krajem siječnja.

U svakom slučaju pred nama je zanimljivih mjesec dana za vrijeme kojih će najviše profitirati nogometni zaljubljenici koji će imati priliku pratiti jedno vrlo zanimljivo natjecanje kao zagrijavanje za Europsko prvenstvo koje početkom lipnja počinje u Ukrajini i Poljskoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.01.2012. u 12:00
    Odlazak Kaloua je najveće moguće pojačanje za Chelsea.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.01.2012. u 16:25
    da inače ti se afrički kup nacija igra svake godine pa to fergie svaki puta iskoristi -.-
    Obrisan korisnik
  • johnny00805.01.2012. u 15:45
    zato se i mufc dize svake godine u sijecnju jer nema afrikanaca u ekipi, mudro fergie, mudro
    johnny008
  • Obrisan korisnik05.01.2012. u 11:19
    i veliki su viruj mi..Yaya je ove sezone odigrao 20 utakmica, mislim najviše...sve se vrti oko njega u cityu...s druge strane, za ejdan newcastle je veliki gubitak odlazak Ba-a, Tiotea.
    Obrisan korisnik
  • canastra05.01.2012. u 11:13
    a velikih odlazaka
    canastra