Ostali sportovi

Saintsi se nemaju zašto ispričavati

Piše:Mario Majdić Natrlin • srijeda, 11.01.2012.
Saintsi se nemaju zašto ispričavati
Foto: EPA

New Orleans Saintsi iza sebe imaju povijesnu regularnu sezonu. Taj rekordni ritam prenijeli su sa sobom u doigravanje gdje su u prvom krugu kod kuće svladali opasne Detroit Lionse i to na poprilično spektakularan način...

New Orleans Saintsi melju svoje protivnike i zbog toga ne osjećaju grižnju savjesti.

Slijedi San Francisco

Saintse tek čekaju najveći izazovi. U drugom krugu doigravanja gostuju u San Franciscu kod drugih nositelja 49ersa koji su apsolutno sve iznenadili svojim igrama ove sezone. Bit će to teško gostovanje za Saintse koji su se na nekim izletima ove sezone mučili i gubili. 49ersi nemaju ni približno eksplozivan napad kao Detroit, ali obrana protiv probijanja im je prva u ligi, a znaju i kako doći do dodavača.

"Igramo agresivno i nećemo se zbog toga ispričavati", jasan je dodavač Saintsa, Drew Brees.

Pobjeda nad Detroitom 45:28 njihova je deveta uzastopna, kod kuće su i dalje neporaženi, a u svom Superdomeu ujedno su zaredali i sedam pobjeda s dvoznamenkastom razlikom.

Drew Brees igra najbolji football u svojoj karijeri, a napad Saintsa ruši rekorde. Brees je protiv Lionsa bacao 33/43 za 466 yardi i tri TD dodavanja. Tih 466 yardi klupski je play-off rekord i ujedno drugi najbolji rezultat u povijesti NFL doigravanja. Napad New Orleansa, koji cijelu sezonu ruši rekorde, osvojio je ukupno 626 yardi protiv Detroita što je rekord NFL doigravanja

Brees u doigravanjima

Brees je protiv Lionsa upotpunio 77% svojih dodavanja i podigao svoj dodavački rating u doigravanjima na visokih 103.7 što je treći rating svih vremena. Samo dva dodavača Packersa, Rodgers (112.6) i Starr (104.8) su ispred njega.

U sedam nastupa u doigravanju sa Saintsima, Brees ima 16 TD dodavanja i svega jedno presječeno. Ima niz od 215 dodavanja bez ijednog presječenog. Drži NFL rekord za najmanji postotak presječenih dodavanja u doigravanju. U 328 pokušaja, presječen je svega dvaput.

Obračun Saintsa i Lionsa je s 1,083 ukupno osvojenih yardi izjednačio NFL rekord za najviše osvojenih yardi u jednoj utakmici doigravanja.

Ali kako se kvaliteta Saintsa ne bi izgubila u toj gomili brojeva i statistike, vrijedi izdvojiti još jedno ime. Trenera Seana Paytona koji ponovno obavlja briljantan posao i koji je tijekom godina s Breesom razvio fantastičnu kemiju koja je rezultirala i osvajanjem Super Bowla 2010.

Payton, koji obavlja i ulogu koordinatora napada, i Brees predvodili su ove sezone napad s najviše osvojenih yardi u povijesti. Iako je ofenziva Saintsa ubojita i dinamična, daleko je od toga da se radi o jednostavnom spread offense napadu. Payton to radi na mnogo profinjenije i raznolikije načine zbog kojih je napad New Orleansa iznimno zahtjevan za protivničke obrane.

Osim toga, Payton je u doigravanju agresivan. Riskira, ali to radi veoma pametno.

Autor jednog od najluđih poteza u povijesti Super Bowla, nije se bojao riskirati ni protiv Lionsa. Saintsi su čak tri puta odlučili konvertirati četvrti pokušaj umjesto da se zadovolje konzervativnim i sigurnijim ispucavanjem lopte.

Rezultat su bila tri od četiri uspješno konvertirana četvrta pokušaja. Ovaj četvrti nije bio neuspješan. Bila je to pobjednička formacija u kojoj je Brees kleknuo kako bi istekle posljednje sekunde utakmice.

Koliko važne i ključne mogu biti takve odluke? Pitajte stanovnike Atlante.

Ne samo da četvrte pokušaje (koliko god "kratki" bili) treba znati kada koristiti, treba znati i kako ih uspješno pretvoriti u novi prvi pokušaj. Payton, Brees i društvo u tome su vrlo dobri što ih nerijetko vraća u život ili im produžuje posjed lopte što vam je od neprocjenjive važnosti kada igrate protiv Matthewa Stafforda i Calvina Johnsona.

"To su hrabre odluke, ali znamo da Payton donosi takve. Znali smo da možemo osvojiti novi prvi pokušaj i osvojili smo ga. O drugom scenariju nismo ni željeli razmišljati jer smo znali da će to našu obranu dovesti u težak položaj", izjavio je Brees nakon utakmice.

Payton je koristio tri različite akcije za svaki od tri pretvaranja. Na prvom je probijač Chris Ivory osvojio potreban yard, na drugom je Brees odlučio sam prijeći zračnu liniju i osvojivši čak dva yarda, a nakon toga je probijač Darren Sproles pobjegao na rub obrane Lionsa i osvojio potrebne yarde.

"Mislim da svi znamo kakav je Sean Payton u doigravanju. On će riskirati. Ima povjerenja u našu obranu i ima povjerenja u cijelu momčad. Poznato je kako je u doigravanjima često riskirao. Ide na sve ili ništa i odličan je osjećaj biti u momčadi s takvim trenerom", smatra tight end Jimmy Graham.

Saintsima četvrti pokušaji i nisu prečesti gosti. Ovaj napad imao je najveći postotak pretvorenih trećih pokušaja s visokih 56,7% što je za 20% više od prosjeka lige. Protiv Detroita su konvertirali čak sedam od 11 trećih pokušaja (64%).

Ovaj napad nije jednodimenzionalan

Utakmica prvog kruga doigravanja protiv mladih i nadobudnih Lionsa, nije se od samog početka kretala u pozitivnom smjeru za Saintse. Na poluvremenu su gubili 14:10 i imali dvije izgubljene lopte. U svlačionici su se regrupirali pa su u drugom dijelu zabijali poene na pet od svojih šest posjeda lopte.

Ponovno, daleko od toga da je šesti posjed lopte ostao neokrunjen. To je taj kojeg su Saintsi dočekali u pobjedničkoj formaciji. Vrijeme je isticalo, Brees je kleknuo na spomenutom četvrtom pokušaju. Saintsi cijelu utakmicu nijednom nisu ispucali loptu.

Kada se spominje ova momčad iz New Orleansa, spominju se prije svega Brees, hvatači i igra dodavanjem. Neoprezno, jer napad Saintsa je puno bogatiji od toga. Njihovi probijači nagomilali su 167 yardi protiv Lionsa. Bila je to četvrta uzastopna utakmica u kojoj su probijanjem prešli 160 yardi.

Payton je naglasio potrebu za razvojem napada probijanjem uoči početka sezone. Rangirani su u gornjem domu NFL-a (šesti) zahvaljujući probijačima Pierreu Thomasu te već spomenutima Sprolesu i Ivoryju. Osim toga, napadačka linija New Orleansa ponovno se nameće kao najbolja u ligi, a ključnu ulogu imaju dva guarda Carl Nicks i Jahri Evans.

"Napadačka linija mora biti dobra ukoliko želiš ravnotežu. Igrali smo protiv odlične obrambene linije. Njihova prednja četvorka je njihova snaga i izluđivali su nas u prvom poluvremenu. Kasnije smo počeli dobivati neke bitke. Blokirali su odlično i kada smo probijali i kada smo dodavali", pohvalio je Payton svoje linijaše.

Uz takvu kombinaciju Saintsi su uistinu opasan protivnik. Obrana Lionsa nije njihov napad mogla maknuti s terena. New Orleans je osvojio 34 prva pokušaja i tako izjednačio još jedan rekord NFL doigravanja. Proveli su 37 i pol minuta u posjedu lopte naspram 22 koliko je u napadu proveo Detroit.

"Vjerujte mi, rekordi su mi trenutno zadnja stvar o kojoj razmišljam. Razmišljam samo o tome kako moramo igrati protiv San Francisca i ponajbolje obrane u ligi. Nemamo vremena za slavlje, moramo ići dalje", govori Brees.

U New Orleans su tijekom ove sezone u nekoliko navrata stizale pritužbe kako Payton "nabija" rezultat u već razriješenim utakmicama. To je, dakako, otvoreno za raspravu, ali ukoliko i je istinito i za to postoji jedna izreka:

Ako ti se ne sviđa - zaustavi ih!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!