Rukomet

Mnogi su osvajali, Kauboji još nisu

Piše:Dino Brumec • subota, 14.01.2012.
Mnogi su osvajali, Kauboji još nisu
Foto: Dario Dodić

Za nekoliko dana počet će novo Europsko rukometno prvenstvo, a domaćin će ovog puta biti Srbija. Biti će ovo jubilarno deseto po redu prvenstvo najboljih europskih rukometnih reprezentacija, a reprezentacija Hrvatske dosad je nastupila na svih devet natjecanja....

Švedska je najuspješnija reprezentacija ovog natjecanja. To je jasno čim se baci pogled na osvajače natjecanja jer je četiri puta zlatna medalja sjajila oko vrata švedskih rukometaša. Slijede ih Francuzi s dva naslova, dok Rusija, Njemačka i Danska imaju po jedan. Hrvatska dosad nije osvajala ovo natjecanje i to je jedini veliki trofej koji nedostaje ovoj generaciji Kauboja.

Prvo natjecanje održalo se u Portugalu, zemlji koja u Hrvatima budi prekrasne osjećaje što se tiče rukometa, 1994. godine. Na natjecanju je sudjelovalo 12 ekipa, a osvajač natjecanja bila je reprezentacija Švedske koja je u finalu "razbila" Rusiju 34:21. Nakon što je u polufinalu izgubila od Šveđana, u utakmici za treće mjesto Hrvatska je svladala Dansku 24:23 i tako došla do svoje prve medalje s Europskih prvenstava.

Sljedeće natjecanje održano je 1996. u Španjolskoj, a reprezentacija Hrvatske ovaj se put nije uspjela plasirati iz grupe u sljedeću fazu natjecanja (iako je nekoliko mjeseci kasnije uspjela osvojiti zlatnu medalju na Olimpijskim igrama). Bolje su bile momčadi Rusije, koja je osvojila i cijelo natjecanje, i Jugoslavije koja je pobijedila Švedsku u utakmici za treće mjesto. Domaćini su, na kraju, završili drugi.

Na prvenstvu u Italiji 1998. bio je viđen scenarij sličan onima s prva dva natjecanja. Švedska je bila prva, Španjolska druga, dok je novost bila reprezentacija Njemačke koja je osvojila brončanu medalju. Hrvatska još jednom nije uspjela proći početnu skupinu, ovog puta prejake su bile reprezentacije Rusije i Španjolske.

2000.

Za Hrvatsku je desetljeće zanimljivo počelo što se rukometa tiče jer je Europsko prvenstvo te godine održano na tlu Lijepe naše, no to kockastima nije pomoglo da ostvare značajan rezultat jer opet, treći put zaredom, nisu prošli grupnu fazu natjecanja. Na kraju je čak i u utakmici za peto mjesto Slovenija svladala Hrvatsku i tako se plasirala na Olimpijske igre u Sydney. Drugi put zaredom Šveđani su osvojili zlatnu medalju, a finale je bila repriza završne utakmice na prvenstvu 1994. kada je Švedska također svladala Rusiju, ali ovaj su put Rusi bili mnogo konkurentniji. Krajnji rezultat bio je 32:31 za Šveđane. U utakmici za treće mjesto Španjolska je svladala Francusku rezultatom 24:23 i tako osvojila već treću uzastopnu medalju.

Na sljedećem prvenstvu Švedska je pokazala svim dosadašnjim domaćinima kako iskoristiti prednost domaćeg parketa i postala prva reprezentacija koja je na svom tlu osvojila zlatnu medalju. U finalu je svladala Njemačku 33:31, dok je Danska pobjedom nad Islandom osvojila broncu. Hrvatska je na ovom natjecanju odigrala zaista frustrirajuće i završila je posljednja od svih 16 momčadi koje su sudjelovale. Nakon ovog prvenstva započeo je uzlet hrvatskog rukometa, dok je zemlja koje je dosad dominirala, Švedska, svoje mjesto počela prepuštati drugima.

Hrvatska je na sljedeća četiri natjecanja došla do polufinala, a prvi puta to se dogodilo 2004. u Sloveniji. Na tom natjecanju, koje je možda s ove distance najpoznatije po ozljedi Pere Metličića, europski prvak postala je reprezentacija Njemačke, pobjedom nad domaćinima u finalu 30:25. Kauboji su u utakmici za treće mjesto doživjeli poraz od Danske koja će se još sljedeća dva puta pokazati kobna za hrvatske rukometaše. Prvi put već na sljedećem natjecanju 2006. kada je opet u utakmici za treće mjesto uzela medalju "ispred nosa". Domaćin ovoga natjecanja bila je Švicarska, a najbolja momčad bila je Francuska koja je svladala Španjolce u finalu.

Jednako kako je Hrvatska na prvenstvima u Sloveniji i Švicarskoj završila četvrta, tako je na sljedeća dva natjecanja uzela srebrnu medalju. Prvenstvo 2008. godine održano je u Norveškoj, a zlatnu medalju na ovom prvenstvu osvojili su Danci, još jednom pobjedom nad Hrvatskom. U finalu je bilo 24:20 za Dance koji su tako osvojili svoje prvo zlato na Europskom prvenstvu. U utakmici za treće mjesto Francuska je porazila Njemačku visokim rezultatom 36:26. Ista ta Francuska na sljedećem je natjecanju, koje je pred dvije godine održano na tlu Austrije, osvojila prvo mjesto i tako došla do svog drugog zlata. Poznato je da je u finalu Francuska svladala baš Hrvatsku i to rezultatom 25:21. Island je dobio nepredvidive Poljake 29:26 u utakmici za broncu i na taj način došao do svoje prve medalje na Europskim prvenstvima.

Ovo deseto jubilarno natjecanje prilika je za Hrvate da osvoje svoje prvo europsko zlato, ali isto tako i za Francuze da se približe Šveđanima na listi najuspješnijih nacija Europskih prvenstava. Također, Srbiji se nikako ne piše dobro ako se pogleda dosadašnji učinak domaćina i tek jedno zlato Šveđana. Ostaje za vidjeti što će sve donijeti ovih nekoliko tjedana u Srbiji, a početak se nestrpljivo čeka. I još jednom - ovo je jedini trofej koji nedostaje ovoj generaciji Kauboja.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.01.2012. u 17:35
    Sretno našim,tiho priželjkujem i nadam se medalji.Šveđanima bi trebalo zakonski oduzeti zlatne medalje iz 2000 i 2002,imali su sramotnu i kriminalnu pomoću sudaca u obadva ta finala!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2012. u 16:06
    Kojoj generaciji kauboja fali ova medalja...koliko ja pamtim od one sta je bila svjetski prvak nije previse ostalo???? kaleb,metlicic,sulic,džomba,dominikovic,spoljaric,....? to nije bas ista generacija :p
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.01.2012. u 13:27
    Treba se gledati od utakmice do utakmice. Po mom mišljenju se ne treba previše gledati na zlato, jer se moraju dosta stvari poklopiti. Ako već sada mislimo samo na zlato onda ćemo se jako razočarati ako ga ne osvojimo. Po meni dećki trebaju igrati lijep rukomet i ginuti na igralištu a ostalo će se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo914.01.2012. u 10:52
    očekivanja bi trebalo malo spustit,jer govorit kako nam samo ova zlatna medalja fali je malo previše,razmišljat o zlatu u ovakvoj situaciji kad se ne zna šta ocekivat od reprezentacije je ipak malo previse,spustimo loptu na zemlju, pa nek nas iznenade svojim dobrim igrama
    Ronaldo9
  • Kojot_5014.01.2012. u 10:08
    sretno kaubojima!!!btw koliko je godina dini brumecu jer meni se čini kao da ima 15-16 godina
    Kojot_50