Rukomet

Igra rokenrol...

Piše:Bernard Jurišić • četvrtak, 19.01.2012.
Igra rokenrol...
Foto: EPA

Dva od dva i Hrvatska je elegantno osigurala drugi krug. U zahtjevnoj skupini u kojoj su protivnici "skromniji talentom, ali bogati fizikalijama" već smo nakon 120 minuta igre pokazali da smo opet spremni za prave bitke. Iako igrom nismo oduševili, ali tko te pita? Bodovi su tu, kao i plasman dalje...

Hrvatska protiv Slovenije u Srbiji, s makedonskim sucima. S obzirom da u svojoj reprezentaciji imamo nekoliko rođenih Hercegovaca, nedostajao je tek poneki Bosanac nastanjen u Crnoj Gori za kompletiranje stihova "Igra rokenrol cela Jugoslavija".

Ali, šalu na stranu. Islanđani su nas dugo mučili brzim centrom i kontrama, a dok smo Slovence kontrolirali radeći brze promjene i munjevito se vraćajući, držali smo ih na pristojnoj rezultatskoj udaljenosti. Kad smo se malo opustili, a to je, po dobrom hrvatskom običaju ne samo rukometnom, došlo nakon što smo osigurali komotnih pet golova prednosti, Slovenci su se rastrčali i uglavnom preko Gajića nas podsjećali da uvijek i svaku utakmicu možemo zakomplicirati, čim sami sebe uvjerimo da smo je "riješili".

Nevjerojatno mi je da je čak i kolega Drago Ćosić u televizijskom prijenosu utakmicu zaključio sedam minuta prije kraja kad smo imali 28:24. Šjor Drago, zar se niste nagledali utakmica hrvatske rukometne reprezentacije u životu? Srećom, Mirko Alilović je do kraja skinuo dva slovenska zicera i spriječio novu totalnu dramu u zadnjim sekundama.

Cijelo se vrijeme činilo da naši igrači zapravi igraju taman onoliko koliko je dovoljno za pobjedu. Takva "raspodjela energije" karakteristika je samo velikih momčadi, pa kad smo i ovu utakmicu dobili, a da se nismo pretjerano potrošili (Goluža je puno i često rotirao), možemo biti samo zadovoljni što to možemo. I što i dalje imamo jednog Ivana Balića, koji i s "jednom nogom" opet ima vrhunska rješenja za sve kritične situacije i koji je "presjekao čvor" kad su Slovenci opasno zaprijetili u završnoj šestini utakmice.

Island je punio Manuel Štrlek, Slovence je bušio Ivan Čupić, a osim Alilovića i Balića koji su vukli u ključnim trenucima, lijepo je bilo vidjeti i Blaženka Lackovića konačno zdravog i razorne desnice. Buntić ovog puta nije bio toliko raspoložen, a čini se da Goluža još uvijek traži pravi balans između Buntićevih napadačkih i Kopljarovih obrambenih aduta na poziciji desnog vanjskog.

Okršaj s Norveškom u petak definirat će s koliko će bodova Hrvatska iz Vršca otići u Novi Sad. Pobjede protiv Islanda i Slovenije nisu ponudile neku posebnu rukometnu ljepoticu, ali na nama koji to gledamo sa strane nije da sitničarimo. Slavko Goluža i njegov stručni stožer trebaju se posvetiti detaljnim analizama onoga što (ni)je Hrvatska pokazala u prve dvije utakmice i za nastavak prvenstva složiti još bolju i kvalitetniju Hrvatsku.

Mi koji sve to gledamo obojani u navijačke boje možemo i trebamo uživati u činjenici što smo toliko moćni da i kad ne igramo dobro svejedno pobjeđujemo. I to nimalo bezazlene protivnike. Pa neka i dalje "Igra rokenrol cijela Hrvatska..."

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2012. u 01:45
    Hrvatska protiv Slovenije u Srbiji, s makedonskim sucima. S obzirom da u svojoj reprezentaciji imamo nekoliko rođenih Hercegovaca, nedostajao je tek poneki Bosanac nastanjen u Crnoj Gori za kompletiranje stihova "Igra rokenrol cela Jugoslavija". NAJACI KOMENTAR U ZADNJIH PAR GODINA....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2012. u 22:24
    Losert je Bosanac (Zavidovići)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2012. u 20:28
    situacija jest pomalo paradoksalna, ali mislim da svaki sustav ima mana. osobno smatram ovakav susrtav natjecanja odlicnim rjesenjem jer je broj nevaznih utakmica sveden na minimum. svaka tekma, od prvog kruga pa do polufinala je bitna i bodovi iz svake tekme su bitni. nema situacije, kao u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2012. u 19:13
    jbt EHF i njihova glupa pravila. Pazi ovo ako nasi dobije Norvesku, Slovenija mora tuc Island, ali ne s veliko razlikom nego s jedan, dva ili mozda tri razlike. Zbog prijenosa bodova, u interesu im je da Island ostane u igri. Tako da ako slovenci dobiju 4 ili vise razlike, Island ce u krugu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2012. u 18:57
    najveća prednost ovog tima je nevjerovatno iskustvo
    Obrisan korisnik