Zimski sportovi

Kada Hrvati vode pak

Piše:Ana Legradi • subota, 21.01.2012.
Kada Hrvati vode pak
Foto: Ana Legradi

U trenutku kada navijače Medveščaka trese ledena groznica, njih oko sto tisuća koji će pogledati utakmice u Areni, hrvatski hokejaši diljem Europe i svijeta sa svojim klubovima love doigravanje. Nijednom od njih nije lako probiti se u ligama koje su većinom rezervirane za domaći kadar, poput finske ili slovačke. Unatoč tome, mladi hrvatski reprezentativci se uspješno snalaze u moru talentiranih igrača ili budućih zvijezda NHL-a.

Austrija kolo vodi

Kolijevka austrijskog hokeja na ledu i jedan od najtrofejnijih klubova Europe, KAC iz Klagenfurta, u svojim je redovima juniorske momčadi do 20 godina udomio 17-godišnjeg Marka Šakića. Mladi Zagrepčanin nije u srodstvu s legendom Colorado Avalanchea i ponosnim Hrvatom Joeom Šakićem, ali je krenuo njegovim stopama. U rezerviranoj austrijskoj sredini najbolji je strijelac kluba i 13. strijelac lige s osam pogodaka i 27 asistencija.

Hrvatskog je reprezentativca dopisnik službene stranice NHL-a Bill Meltzer, u tekstu o slavnim prezimenjacima, spomenuo kako bi mogao biti izabran u kasnijem krugu svoje draft godine. Možda ga već sljedeće sezone vještine na ledu odvedu na put preko oceana u jednu od juniorskih kanadsko-američkih liga, WHL ili OHL. Prije ostvarenja NHL snova na pameti mu je osvajanje titule juniorskog prvaka Austrije koju KAC čeka već dvije sezone.

Napadač Luka Vukoja, Šakićev kolega sa Šalate, u prosincu je bio najmlađi igrač hrvatske reprezentacije do 20 godina na Svjetskom prvenstvu I. B divizije u poljskom Tychiju. Sa svojih 16 godina broji treću sezonu u Red Bullu, a trener za njega ima samo riječi pohvale. Vukoja na poziciji centra ima zavidnu statistiku u dobivenim bulijima i smiješi mu se karijera u najbogatijem austrijskom klubu. Red Bullsi u juniorskoj kategoriji ne igraju prvenstvo Austrije zbog previše stranaca u momčadi. Drugu sezonu zaredom sudjeluju u Red Bull Rookies kupu zajedno s devet čeških klubova. Prošle sezone su osvojili titulu prvaka.

Zagrebački hokejaš koji je ove sezone po prvi puta zaigrao u prvenstvu Austrije, 15-godišnji Fran Gjoni, sa svojim Graz 99ersima U17 je osigurao ulazak u doigravanje. Do sada je upisao devet pogodaka i 12 asistencija u 20 odigranih susreta. Najmlađi hrvatski hokejaš na školovanju izvan svoje domovine je 13-godišnji golman Karlo Škec. Škec se početkom sezone pridružio U15 selekciji Villacha, a njegov je klub vodeći u poretku lige.

Strpljivi finski As

U dalekoj finskoj SM-liigi, jednoj od najjačih liga Europe, svoju je priliku nakon pet sezona u Poriju dočekao 19-godišnji napadač Borna Rendulić. Vodstvo Ässäta je u njemu prepoznalo talent, a pojedinci ga smatraju potencijalom za ovogodišnji NHL draft. U 22 nastupa za juniore upisao je 32 boda, u prosincu je proglašen najboljim igračem SP-a I. B divizije upisavši tri pogotka i četiri asistencije. Sve je u prosincu okrunio s tri nastupa za seniore Ässäta. Finska prva liga broji "samo" 60 stranaca, a druga mizernih osam. Za novu šansu i ulazak u prvu ligu mora biti strpljiv.

"Američki san"

Hokej na ledu je jedan od najpopularnijih sportova u SAD-u, a na dug put preko oceana se ove sezone uputio golman Filip Ćurković. Ćurković je posljednjih mjesec dana proveo izvan leda zbog ozljede koljena. Uspješan oporavak i povratak na led očekuje tijekom siječnja u svojem Concordia University Wisconsinu. Njegov kolega, 18-godišnji napadač Andro Crnčić, već je drugu sezonu u SAD-u. Debitirao je u Harrington Icebergsima, a ove je sezone prešao u Rothesay Netherwood Riverhawkse.

Češki Orlovi

Trojac koji brani boje juniora češkog Znojma, 17-godišnji vršnjaci Robert Cerovečki, Viktor Cerinski i Filip Jarčov, igraju u drugoj češkoj ligi. Na trećoj su poziciji uz male šanse da se plasiraju u takozvani mali turnir i borbu za ulazak u Extraligu. Jarčov je u 23 utakmice skupio 40 bodova, Cerovečki 19 bodova u 23 odigrana susreta, dok je Cerinski odigrao 24 utakmice te upisao devet bodova.

Uspješni braniči

Dominik Večaj, 19-godišnji branič, igra devetu sezonu u Mađarskoj, 13. siječnja je debitirao za seniore Ferencvárosa u mađarsko-rumunjskom MOL-u. Usporedno igra i za Tisza Volan u drugoj mađarskoj ligi. Sin hrvatskih iseljenika u Njemačkoj, 16-godišnji branič Tommy Raknić, od malih je nogu hokej igrao u Schwenningenu, a ove je sezone pozvan u DNL i berlinski Eisbären koji je trenutno na trećoj poziciji. Eisbären je prošle godine ispao u polufinalu doigravanja, a ove sezone ne prihvaćaju ništa manje od titule prvaka Njemačke.

Junaci Slovačke

Navijačima Medveščaka najpoznatije ime među hokejašima koji treniraju izvan Hrvatske je svakako 18-godišnji golman Mate Tomljenović. Ozljeda koljena ga je zadesila na utakmici prvenstva Slovačke u studenom. Nakon mjesec dana izvan leda odradio je pripreme za SP U20 u samo tjedan dana. U kockastom dresu je na najbolji mogući način pomagao svojim suigračima u četiri od pet susreta te je proglašen najboljim igračem reprezentacije. Sa svojim Zvolenom je trenutno na drugoj poziciji slovačke Extralige.

Zagrebački dvojac u sastavu 18-godišnji branič Borna Šilović i 19-godišnji napadač Petar Trstenjak igra za Slovan iz Bratislave. U slovačkoj juniorskoj Extraligi se trenutno igra među runda, a Slovan je osigurao ulazak u doigravanje sa sedme pozicije. Trstenjak je u 29 susreta upisao 33 boda i treći je strijelac momčadi. Njegov mlađi kolega Šilović je u 24 susreta postigao devet bodova.

Slovačka je postala drugi dom za braću Mislava i Vilija Rosandića. Talentirani 15-godišnji golman Vili igra za U15 selekciju MHK Dubnica, a u 17 susreta je upisao 89,95 posto obrana. Upisanim obranama je sedmi golman lige.

Stariji od braće Rosandić, 16-godišnji Mislav, odlučio je uzeti slovačko državljanstvo nakon dvije sezone provedene u MHK Dubnica. Ukoliko zaigra za juniorsku reprezentaciju Slovačke na jednom od IIHF natjecanja izgubit će pravo nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Novo pravo nastupa bi stekao tek nakon četiri godine odigrane u Prvenstvu Hrvatske. Jedan je od tri stranca u U18 Extraligi Slovačke, a s ukupno 16 pogodaka i 15 asistencija drugi je strijelac kluba u 23 odigrana susreta.

Hrvat u Japanu

Kanadski Hrvat John Hećimović je 2009. godine stigao u zagrebački Medveščak. Nakon dvije sezone u EBEL-u i PH stekao je pravo obući kockasti dres. Hećimović je tokom svog boravka u Medveščaku neprestano isticao želju zaigrati za zemlju svojih predaka. Ove godine će mu se ispuniti ta želja ukoliko na SP-u II. A divizije na Islandu zaigra za hrvatsku reprezentaciju.

Na žalost navijača Medvjeda, Hećimović je u rujnu napustio Zagreb i nakon kratke pauze dobio angažman u Azijskoj ligi, prvo u korejskoj Anyang Hallai, a zatim u Nippon Paper Cranesima, aktualnim prvacima Japana. Do sada je u šest odigranih susreta upisao dva pogotka i dvije asistencije.

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • greenhorn22.01.2012. u 10:54
    mda... samo u kojoj diviziji :P? inace ovo pitanje lika ispod stoji... neznam dal Rosandic ima najmeru igrat za nas... dal bu to jos jedan Valek?
    greenhorn
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 18:27
    Pa oni več igraju za vas čovječe...Ali kad bi sve ovo - kako piše djevojka bilo - onda bi Hrvatska bila svetski prvak do 20 godina....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 12:22
    Osim ovog "Slovaka" svi ostali bi trebali za nas igrat?
    Obrisan korisnik