Rukomet

Mirna i opuštajuća večer

Piše:Ivor Krapac • četvrtak, 26.01.2012.
Mirna i opuštajuća večer
Foto: EPA

Dan poslije velike pobjede nad Francuzima, hrvatski rukometaši dobili su i iskoristili priliku da u nešto lakšem ritmu okončaju drugi krug Europskog prvenstva u Srbiji. Izabranici Slavka Goluže uzeli su bod u utakmici koja više nije mogla promijeniti njihov završni plasman u skupini II, iskoristivši mogućnost da u srijedu više minuta dobiju i oni koji su dosad bili u drugom planu...

Predah za one kojima je bio najpotrebniji, izbjegavanje ozljeda, što bolja igra i povoljan rezultat. S obzirom da se više nije igralo za bilo što opipljivo, hrvatske reprezentativce su u ogledu s Mađarima zanimale ove četiri stvari, otprilike tim redoslijedom, a iako je s igrom i rezultatom moglo ispasti bolje, ovu utakmicu na koncu nitko neće dugo pamtiti. Nije bila presudno bitna Hrvatskoj, nije ni Mađarima, osim zbog prestiža. Niti je donijela bilo što zbog čega biste trebali čupati kosu, što je bolje uštedjeti za ono pravo.

"Ono pravo" slijedi u petak. U polufinalu čeka Srbija, koja je, kao i na kraju prvog kruga, igrala utakmicu koja za njih nije imala veći rezultatski značaj i s 22:19 izgubila od Makedonije. S druge strane, Makedoncima je pobjeda bila itekako vrijedna. Izborili su treće mjesto u skupini I i s njime utakmicu za peto mjesto na ovom EP-u, koje sasvim sigurno donosi odlazak u dodatne kvalifikacije za OI u Londonu.

U toj utakmici, također u petak, Makedonija će se sresti sa Slovenijom, koja je zadržala treće mjesto u "hrvatskoj" skupini drugog kruga bez obzira na poraz od Španjolaca (35:32). Slovencima je u prilog išlo što Mađarska nije pobijedila Hrvatsku pa su, tako, Golužini izabranici uzvratili Sloveniji uslugu nakon njihove pobjede nad Mađarskom dan ranije, s čime su hrvatski reprezentativci postali sigurni polufinalisti i prije posljednjeg kola.

Drugog sudionika polufinala iz skupine I, u kojoj je na vrhu završila Srbija, doznali smo poslije prve dvije utakmice srijede u beogradskoj Areni. Poljaci su s 33:32 pobijedili Njemačku i time otvorili vrata Danskoj, a momčad koju vodi Ulrik Wilbek je kroz ta vrata prošla s 31:24 protiv Šveđana, osiguravši polufinalni ogled sa Španjolskom.

Danci i Španjolci će u petak biti prvi na redu u borbi za finale, u 17:45 sati, dok će hrvatski "napad" na domaćine ovog EP-a započeti u 20:15 sati.

Utakmica dana

U utakmici u kojoj je i jednima i drugima bilo teško napraviti značajniji rezultatski odmak, Poljska je u prvom susretu dana u Beogradu s 33:32 nadjačala Njemačku i time barem privremeno zadržala izglede za polufinale. Kasnije je te šanse porušila danska pobjeda, pa je dvoboj u kojem su Nijemci propustili vodstvo od 31:29 četiri minute do kraja ostao nesretan i Poljacima i njemačkim reprezentativcima.

No, u završnici je bilo baš svega. Prvo je Dominik Klein zaradio crveni karton zbog guranja Krzysztofa Lijewskog u leđa u videu koji zaslužuje posebno izdvajanje, bilo je to dvije i pol minute do kraja, da bi potom to Poljaci iskoristili s dva pogotka kada se utakmica i definitivno lomila, a odlučujućim se pokazao onaj Michala Jureckog na ulasku u posljednju minutu. Za kraj, Njemačka je svoju zadnju priliku propustila izgubljenom loptom Christiana Sprengera.

Igrač dana

Gabor Csaszar, mađarski srednji vanjski, bio je glavni razlog što Hrvatska nije uzela još jednu pobjedu u Novom Sadu. Csaszar je odigrao sjajnu utakmicu, uz 14 pogodaka iz 20 udaraca, s 4/5 iz sedmeraca, a tome je dodao i dvije asistencije. Kako su Mađari sveukupno zabili 24, učinak njihovog u srijedu najraspoloženijeg igrača govori dovoljno.

Tragičari dana

Moramo se vratiti Nijemcima, kojima je beogradska Arena donosila samo udarce. Iz Niša su stigli s maksimalnim brojem bodova, zahvaljujući pobjedama nad Makedonijom i Švedskom u prvom krugu, ali u glavnom gradu Srbije raspalo se baš sve - prvo su uzeli bod protiv domaćina, da bi potom imali dvije "meč-lopte" za polufinale i propustili obje, uz poraze od Danaca i Poljaka.

Izabranici Martina Heubergera, tako, nisu uzeli čak ni treće mjesto u svojoj skupini drugog kruga, što je značilo i da neće u dodatne kvalifikacije za OI i što, naravno, znači ozbiljan udarac za njemački rukomet.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, Nijemcima je u završnici dvoboja s Poljacima još i ozbiljno stradao Michael Haass, u već spomenutom incidentu zbog kojeg je Dominik Klein dobio crveni karton, a kako je to izgledalo, pokazat će video koji, upozoravamo, nije za svačije oči.

Izjava dana

Poslije slovenske pobjede nad Mađarima u utorak, koja je Hrvatsku učinila sigurnom za polufinale, Golužini izabranici su dan kasnije bili sretni što su mogli vratiti susjedima za tu uslugu. "Uzvratili smo im za pomoć. Oni su nama pomogli jučer, mi smo njima danas, svi zadovoljni", osvrnuo se Denis Buntić.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava27.01.2012. u 20:31
    ...iskusniji,poznatiji 10g. u samom svjetskom vrhu...dakle idemo ih ko'beba zvečku...-razbit
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik26.01.2012. u 13:42
    koji idiot ovi klein
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2012. u 11:39
    Srbija protiv Španjolske, pa dobra utakmica za treće mjesto
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8826.01.2012. u 11:29
    Najbolji kad je najteže! A Srbija u Beogradu ne može teže!
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik26.01.2012. u 11:16
    Bit će vrlo gadno sutra ali IDEMO NAŠIIIIIIIIIIIIIIIII;)!!
    Obrisan korisnik