Rukomet

Canjuga: "Vratar, obrana i klupa"

Razgovarala:Ivana Strahija • petak, 27.01.2012.
Canjuga: "Vratar, obrana i klupa"
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Izbornik ženske rukometne reprezentacije Vladimir Canjuga za Sportnet je analizirao Hrvatsku i Srbiju te istaknuo sve prednosti i mane svake reprezentacije. Smatra da Srbija na svojoj strani ima navijače, no Hrvatska ima odličnog vratara i obranu, kao i dužu klupu, ispunjenu kvalitetnim zamjenama.

Vladimir Canjuga cijenjeni je rukometni stručnjak. Dokazao se u školskoj dvorani kao profesor, dokazao se kao izbornik mlađih selekcija Hrvatske te je s juniorima u Tunisu 2009. osvojio naslov svjetskih prvaka, a dokazao se i kao klupski trener kad je vodio čakovečkog prvoligaša, godinama u vrhu hrvatskog rukometa. Kao izbornik ženske rukometne reprezentacije, koju vodi od 2010., odradio je solidno Europsko prvenstvo i odlično Svjetsko prvenstvo, a u predstojećim olimpijskim kvalifikacijama vodit će svoju izabranu vrstu, nada se, do Londona.

Svoju rukometnu ekspertizu stavio je na raspolaganje Sportnetu i analizirao Hrvatsku i Srbiju prije velikog večerašnjeg duela, ali je naglasio da ni on nije prorok te da rezultat neće prognozirati: "Da to znam, igrao bih sportsku prognozu", našalio se Cajo.

Prednosti Hrvatske

Kao prvu i najveću prednost, Canjuga izdvaja hrvatsku klupu: "Igramo super rukomet te imamo mnogo širu klupu nego Srbija, to se vidjelo u utakmici Srba i Makedonaca. Dok smo mi odmarali igrače i s Mađarima remizirali, a pobijedili bismo da nije bilo par sudačkih odluka, Srbi su također odmarali igrače i izgubili."

Hrvatima međutim neće biti lako igrati protiv sedmorice na terenu i njih 20 tisuća u Areni: "Pritisak 20 tisuća ljudi i svi ostali događaji u Srbiji ovih dana sigurno nisu najugodniji. Hoće li se to odraziti na našu igru, teško je predvidjeti", naglašava Canjuga.

Obrana je ključ, kaže profesor: "Izuzetno kvalitetno igramo obranu 6-0 i 5-1, zaista sve čestitke Goluži na tome. On je mladi trener, tek je godinu dana praktički samostalan na klupi Hrvatske, dobro je to posložio. Sigurno da će trebati i malo sreće protiv Srba, treba ih slomiti u prvom poluvremenu, no nakon toga možemo osvojiti i zlato."

Vratarska prevaga

Zamjetna je razlika između igre Hrvatske u Srbiji i Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, što Canjuga objašnjava: "Činjenica jest da Alilović, Pešić i Šego u Švedskoj nisu bili ni približno na razini na kojoj su sada Alilović i Losert. U prvom krugu, kad smo igrali nešto slabije, Alilović nas je izvlačio svojim fenomenalnim obranama te je digao obrani samopouzdanje."

Svakako je dodatni faktor za uspjeh ubrzavanje igre te iskustvo kojeg su u međuvremenu stekli neki igrači: "Igramo brži rukomet i bržu tranziciju, dajemo dosta lakih golova. recimo protiv Francuske je Čupić postigao tri gola za redom iz kontre ili polukontre, toga u Švedskoj nije bilo. Dečki su, posebno ovi mlađi, sazrjeli. Duvnjak ima iza sebe još jednu sezonu u HSV-u, Kopljar je dobio na iskustvu, Čupić je ranije imao problema s povredama… Masu toga se posložilo u našu korist u Srbiji."

Iako je mnogo toga odlično, posebno obrana, brzi centar Hrvati još nisu do kraja implementirali u svoju igru, kako je Goluža to najavljivao: "Da, brzi centar se ne forsira toliko, nakon primljenog gola ipak idemo na izmjenu jednog igrača, ali imamo izvanrednu polukontru, koju otvara Alilović, kao i čvrsta obrana. Čim smo mekaniji u obrani, kao protiv Mađara, Csaszar je prolazio bez problema, no kad smo bili čvrsti, zaustavljali smo Karabatića i Fernandeza, koji su sigurno bolji igrači od njega. Obrana nam je dobra u kontaktu, bloku i bočnoj pokretljivosti, tjera protivnika na greške."

Fenomen Kopljar

"Ja sam Kopljarom radio 2001.-2002. godine kad sam selektirao tu reprezentaciju. On je po prirodi takav tim, miran. treba ga tjerati. Kad sam bio asistent Lini Červaru u Austriji imali smo zadatak svih 14 dana priprema u Hrvatskoj svako jutro s Gojunom i Kopljarom posebno raditi na jačanju šuta. To je tada možda bilo malo smiješno, nisu mogli oni u dva tjedna tako ojačati šut, ali je Červar bio lukav i tako im je htio uliti samopouzdanje", ispričao je Canjuga anegdotu iz prošlosti.

Profesor dodaje: "Iz toga je vidljivo da Marko, kojeg je još Červar gurao kao prvog vanjskog iako je Buntić morao odigrati kad se lomilo, može i mora biti dobar. K tome, ima tek 24 godine, jako je rano gurnut u vatru da zamijeni Metličića. Samom Metličiću je trebalo godinu-dvije da proigra kako treba, pa mislim da je pred Kopljarom sjajna karijera. Problem jest što je toliko miran, da ima karakter Čupića, bio bi najbolji na svijetu."

Srpska tajna

Kao jednu od najvećih promjena u Srbiji, koja je iznenadila prolaskom u polufinale, jest izbornik, smatra Canjuga: "S Hasanefendićem to nije štimalo, on je bio u Njemačkoj, a prije toga Cvetković očito nije dobro povezao neke stvari. Sad je, dolaskom Vukovića i smjenom nekih igrača, došlo do promjene koja je očita na terenu."

Golman je i za Srbiju presudan: "Htjeli mi to treneri priznati ili ne, svaka ekipa kad ima fenomenalnog golmana mora igrati dobro. Takav je prije bio Omeyer, sada su Alilović i Stanić. Teško je protiv takvih igrati. Srpska krila recimo nisu ni blizu našima, ali zabijaju mnogo golova jer Stanić dobro brani, uz 6-0 obranu koja je dosta čvrsta."

Od ostalih srpskih rukometaša Canjuga izdvaja: "Srbi imaju tandem vanjskih šutera kao nijedna reprezentacija na svijetu. Možda Hansen u Danskoj, Andersson u Švedskoj, no to nije slično srpskim 'topovima'." No zvijezda je po mišljenju izbornika ženske reprezentacije svakako Čutura: "Za njega većina nije ni znala da postoji, jer je s 37 godina po prvi puta pozvan u reprezentaciju. To je dokaz da je Vuković dobar trener i niej se bojao kritika. Detektirao je koji je problem Srbije i doveo je srednjaka koji razigrava oba vanjska, fila pivota i vuče polukontru. Šešum to zna odigrati, no u Löwenu igra više lijevog vanjskog nego srednjeg i Srbiji je nedostajao pravi srednji."

Ono što Srbima nedostaje jest širina, jer su zamjene na klupi ispod razine onih koje imaju Hrvati: "Izuzetno su dobri po pojedinačnim pozicijama, no u usporedbi s Hrvatskom, nemaju takva dobra krila, vanjske i srednje kao mi, tako široku klupu. Ne znamo koliko su se oni potrošili, jesu se odmarali, a imali su i lakši raspored u glavnoj rundi."

Drugo polufinale

U drugoj polufinalnoj utakmici, Canjuga smatra da će pobjedu odnijeti Danska: "Danci se bude, ne treba iznenaditi ako pobijede Španjolsku. Oni su u drugu rundu ušli bez boda i onda upisali tri pobjede. Imaju odličnog golmana Landina, fenomenalne igrače na vanjskim pozicijama, Spelerbergera i Hansena. Nedostaje im super-pivot Knudsen, ali pobjeda ne bi trebala biti iznenađenje. Španjolska je 'teretna', a mi smo imali nesreću što je nismo dobili."

Tome je dodao: "Španjolska se mučila jučer 50 minuta sa Slovenijom, kažem, ne bi me iznenadila pobjeda Danaca, koje mnogi nepravedno otpisuju."

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8827.01.2012. u 12:04
    Ajmo Hrvatska
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik27.01.2012. u 11:59
    stanic ima veci postotak obrana jer su protivnici pucali lose ili je obrana dobro radila...gleda sam utakmice i nisam vidio bas puno nemogucih obrana...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2012. u 11:58
    naravno, kao i svi Hrvati, nadam se i vjerujem u konačni uspjeh naših... ali treba biti realan, i priznati da su sve četiri reprezentacije zaista kvalitetne, i da je moguće da samo jedna sitnica presudi bilo koji od ovih utakmica. Uz opasku, ako neki od igrača "ostanu u hotelu," crno se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2012. u 11:50
    neznam da je baš vratarska prevaga na našoj strani. stanić brani bolje od alilovića i ima veći postotak obrana,daleko najveći postotak od svih na ovom prvenstvu.gledao sam utakmicu srbije i njemačke pa taj stanić je branio nemoguće.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2012. u 10:57
    kao što sam i sam napisao danas....ne bi me iznenadila pobjeda danaca! naravno, to ne znači da neće možda i španjolci dobiti.
    Obrisan korisnik