Rukomet

Kako na Olimpijske igre?

Pripremio:Mišo Gulić • subota, 28.01.2012.
Kako na Olimpijske igre?
Foto: EPA

U sjeni polufinalnih dvoboja na Europskom rukometnom prvenstvu u Srbiji, odvijala se velika borba za petu poziciju između Makedonije i Slovenije, poziciju koja je sa sobom nosila i vizu, jednu od dvije koje se dijele, za olimpijski kvalifikacijski turnir. Prva je pripala Makedoniji, no unatoč porazu i Slovenci imaju svoju računicu...

Iako je Europsko rukometno prvenstvo došlo do same završnice, mnoge stvari nevezane uz podjelu medalja su i dalje ostale visjeti u zraku. Naime, riječ je o borbi za dva preostala mjesta na jednom od tri olimpijska kvalifikacijska turnira, kao i izgledima samih kvalifikacijskih grupa te konačnom mjestu odigravanja.

Makedonija

Pobjedom nad Slovenijom Makedonija je uzela prvu vizu i tako ispisala nove stranice nacionalnog sportskog almanaha koji je rezerviran za trenutke kada su svi kao jedan, kada je nacionalni naboj na vrhuncu i kada s ponosom mogu razviti zastavu države koju predstavljaju.

Vezane vijesti

Makedonci su iz prve runde, nakon remija sa Šveđanima, zatim i gubitka bodova u srazu s Nijmcima te naposljetku razbijanja Češke, u narednu fazu prenijeli tek jedan bod i, s obzirom na renome protivnika, bili označeni kao simpatična reprezentacija koja će "velikima" biti prilika za skupljanje bodova.

Tijesan poraz od Danske, u utakmici koju su u potpunosti kontrolirali, dao je naslutiti kako se tamo krije i nešto više od puke simpatičnosti, a prvi dokaz bila je iduća pobjeda protiv Poljske, dok je slavlje nad istina nemotiviranom Srbijom bio vrhunac. Uz to, neki rezultati su im išli i na ruku, a na kraju cijele priče Makedonija je osvanula na poziciji broj tri, zatim iskoristila naklonost sreće te pobijedivši Sloveniju došla u priliku sanjati svoj olimpijski san.

Srbija ili Slovenija?

Iznimno zanimljiva situacija je sa Slovencima. Slovenci su tijekom cijelog turnira ovisili o nekom drugom, sami se i nisu previše pomogli, a to su ponovno potvrdili u "živoj" utakmici s Makedonijom.

Vrlo je zanimljiv podatak koji kaže da su sve reprezentacije za koje su Slovenci "navijali", ili možda bolje rečeno čiji im je uspjeh trebao, na kraju slavile. Prvo su "drukali" za Hrvatsku protiv Norveške, potom i protiv Mađarske i oba puta ih je Hrvatska odvela korak dalje. No, to nije bilo sve, jer su (očekivano!) sami sebi najveći suparnik pa su ponovno posustali u borbi za peto mjesto, što ih je pak nagnalo da drže palčeve domaćinu Srbiji protiv Hrvatske, a isto će činiti i kada domaćini budu igrali za zlato, jer su im oni jedina šansa u nastojanju da dođu do kvalifikacija.

Naime, ukoliko Srbija osvoji zlatnu medalju, Slovenci će popuniti poziciju broj dva iz preostale kvote europskih država, ali ako to za rukom pođe Dancima onda će isto mjesto pripasti Srbiji. Za sada su tek korak od cilja, a ako im se još jednom ostvare želje, onda će i oni imati svoje mjesto u rubrici "Tko je sretan...".

Kvalifikacijske grupe

Svoje sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Londonu za sada je potvrdilo pet reprezentacija, redom Francuska kao svjetski prvak, Velika Britanija kao domaćin, Argentina kao prvak Pan-američkih igara, Južna Koreja kao pobjednik azijskih kvalifikacija te Tunis kao afrički prvak. Njima će se pridružiti i novi europski prvak, dakle Danska ili Srbija.

Upravo će taj dvoboj odrediti i mnogo toga što se tiče posljednjih putnika na jedan od kvalifikacijskih turnira, ali i raspored odigravanja, kao i gradove, odnosno države domaćine.

Prije nego pojasnimo dio koji se odnosi na sve moguće kombinacije vrijedi spomenuti kako je sistem kvalifikacija sljedeći. Naime, pravo domaćinstva izlučnih kvalifikacija imaju tri najbolje plasirane s posljednjeg Svjetskog prvenstva, dakako izuzev Francuza koji su osvajanjem istog natjecanja osigurali direktan nastup na igrama, a ostatak je ovisan o konačnom raspletu situacije na Europskom prvenstvu.

Pravo domaćinstva tako su ostvarile reprezentacije Danske, Španjolske i Švedske, dok je peta Hrvatska ostala prva ispod crte. Ono najvažnije je da bi Hrvatska u slučaju da Danska postane novi europski prvak automatizmom postala domaćin treće skupine, stoga nema sumnje za koga će u finalu navijati izabranici Slavka Goluže.

U protivnom, dakle u slučaju da se naslovom okiti reprezentacija Srbije, Hrvatska bi i dalje ostala u skupini tri, samo ovaj put bi domaćin te skupine bila Švedska, koja bi pak u slučaju danskog slavlja postala nositelj i domaćin skupine dva. Dakle njima se malo toga mijenja, naravno izuzmemo li imena protivnika, no o tome je sada prerano diskutirati.

Vrlo važno za naglasiti je također i pozicija Slovenije kojoj je jedina šansa za taj turnir da Srbija uzme zlato, čime bi naši istočni susjedi automatski osigurali nastup na Olimpijskim igrama, što bi u konačnici Slovence gurnulo dalje, dok u suprotnom to mjesto pripada Srbiji. Također treba spomenuti i kako će na Olimpijske igre ići dvije prvoplasirane momčadi iz svake kvalifikacijske grupe.

Izgled skupina konačan izgled će poprimiti nakon finalnog susreta između Danske i Srbije, a ovo su varijante koje su moguće u jednom ili drugom slučaju:

Skupina 1 (ukoliko Danska bude europski prvak):
Mjesto održavanja: Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid, Madrid, Španjolska
1. Španjolska
2. Poljska
3. Srbija
4. Alžir

Skupina 1 (ukoliko Srbija bude europski prvak):
Mjesto održavanja: Jyske Bank Boxen, Herning, Danska
1. Danska
2. Mađarska
3. Makedonija
4. Alžir

Skupina 2 (ukoliko Danska bude europski prvak):
Mjesto održavanja: Scandinavium, Göteborg, Švedska
1. Švedska
2. Mađarska
3. Brazil
4. Makedonija

Skupina 2 (ukoliko Srbija bude europski prvak):
Mjesto održavanja: Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid, Madrid, Španjolska
1. Španjolska
2. Island
3. Brazil
4. Slovenija

Skupina 3 (ukoliko Danska bude europski prvak):
Mjesto održavanja: Arena Zagreb, Zagreb, Hrvatska:
1. Hrvatska
2. Island
3. Japan
4. Čile

Skupina 3 (ukoliko Srbija bude europski prvak):
Mjesto održavanja: Scandinavium, Göteborg, Švedska
1. Švedska
2. Hrvatska
3. Japan
4. Čile

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Cholo28.01.2012. u 23:59
    samo da danci dobiju pa da se igra u hrvatskoj..
    Cholo
  • Obrisan korisnik28.01.2012. u 22:09
    Mi prolazimo kak god da završi... Lahko... Jedino što me nasmijava su Srbi. Jedini način da oni vide Olimpijadu u rukometu je da budu Europski prvaci...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2012. u 19:02
    Largo LaGrande -ako čemo gledat realno - ima hrvatska više sreče nego pameti...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.01.2012. u 17:36
    Ja nevidim ovdje Bih reprezentaciju,sramota :(
    Obrisan korisnik
  • Largo LaGrande28.01.2012. u 14:56
    Ako ćemo gledati kvalitativno, jača je skupina u kojoj smo mi prvi nositelji, nego ova u kojoj smo u drugom potu.
    Largo LaGrande