Tenis

Prilika za "izravnavanje" računa

Pripremio:Mišo Gulić • četvrtak, 09.02.2012.
Prilika za "izravnavanje" računa
Foto: Duje Bonačić

Hrvatska Davis Cup reprezentacija će od petka do nedjelje u okviru prvog kola Svjetske skupine gostovati u Japanu. Hrvatskoj će to biti 22. gostovanje od samostalnosti, a prilika je to da se i izjednači gostujući skor koji za sada iznosi 10 pobjeda i 11 poraza.

Davis Cup reprezentacija u sastavu Ivan Dodig, Ivo Karlović, Antonio Veić i Lovro Zovko će od 10. do 12. veljače u Japanu protiv domaćina loviti drugo kolo Svjetske skupine, no sada je došlo vrijeme da se zagrebe pod površinu i prisjeti svih hrvatskih gostovanja, kao i trenutnog gostujućeg omjera.

Zanimljivosti i statistika

Hrvatska je od samostalnosti dosada nastupila u 42 Davis Cup susreta, po 21 u gostima i na domaćem terenu. S obzirom da je Hrvatsku ždrijeb ovog puta poslao u goste, vrijedi spomenuti kako je trenutni gostujući omjer 10 pobjeda i 11 poraza.

Najviše gostovanja, sasvim razumljivo, bilo je na europskom kontinentu, točno njih 16, od čega smo u sedam navrata slavili (Portugal, Norveška, Latvija, Irska, Italija, Slovačka, Austrija), dok smo devet puta bili primorani teren napustiti pognutih glava (Danska, Austrija, Finska, Rumunjska, Španjolska, Francuska, Velika Britanija i Njemačka dva puta).

Pet puta se Hrvatska otisnula u svijet, od čega po jednom u Aziju (Indija), Južnu Ameriku (Argentina) i Sjevernu Ameriku (SAD) te dva puta u Afriku, povijesni prvi susret protiv Zimbabvea te ovaj posljednji kada je protiv Južnoafričke Republike izborila ostanak u Svjetskoj skupini.

Matematika, za koju se voli reći kako je egzaktna nauka, jasno će reći - "svijet voli Hrvatsku", dakako uz uvjet da podloga takvom stavu bude pozitivan omjer od tri pobjede (Zimbabve, SAD, Južnoafrička Republika) te dva poraza (Argentina, Indija).

Najzvučnija gostujuća pobjeda je ostvarena u Carsonu protiv SAD-a "velike" 2005. godine, međutim ona najvrjednija, kojom je Hrvatska postala jedina nepostavljena reprezentacija osvajačica Davis Cupa, jest protiv Slovačke u Bratislavi iste godine.

S obzirom da je ždrijeb Hrvatskoj namijenio Japan, dakle put u Aziju, vrijedi spomenuti da jedino azijsko gostovanje za hrvatsku izabranu vrstu datira iz rujna 1995., a tada su izabranici Željka Franulovića poraženi od Indije rezultatom 3:2.

Vrijeme je da se "računi" s Azijom izravnaju.

Gostovanja do 2000. godine

Zimbabve - Hrvatska 2:3 (svibanj, 1993. godine)

Harare u Zimbabveu je bio domaćin prvog povijesnog hrvatskog nastupa te jednako tako povijesne prve pobjede Gorana Ivaniševića i Gorana Prpića nad Byronom i Wayneom Blackom u okviru Euroafričke zone. Prvu pobjedu je zabilježio Ivanišević, a odlučujući bod kod rezultata 2-2 bilo je djelo Prpića.
Izbornik: Bruno Orešar

Danska - Hrvatska 3:2 (rujan, 1993.)

Prvi pokušaj proboja u Svjetsku skupinu bio je susret s Dancima. Dvojac Ivanišević/Prpić snage je odmjerio s Kennethom Carlsenom, Mortenom Christensenom i Frederikom Fetterleinom, a u odlučujućem petom dvoboju Prpić je zbog ozlijede u četvrtom setu morao predati Fetterleinu.
Izbornik: Bruno Orešar

Portugal - Hrvatska 0:4 (rujan, 1994.)

Pravo na igranje Svjetske lige Hrvatska je izborila u srazu s Portugalom. Joao Cunha-Silva, Nuno Marques i Emanuel Couto bili su lak "zalogaj" Ivaniševiću, Saši Hiršzonu i Igoru Šariću.
Izbornik: Željko Franulović

Njemačka - Hrvatska 4:1 (veljača, 1995.)

Njemačka je u prvom kolu Svjetske skupine u Karlsruheu ugostila Hrvatsku, a već nakon tri susreta Boris Becker i Michael Stich riješili su pitanje pobjednika, dok su Ivanišević i Hiršzon slavili tek u četvrtom meču (Ivanišević).
Izbornik: Željko Franulović

Indija - Hrvatska 3:2 (rujan, 1995.)

Prvi i jedini odlazak u Aziju bio je neuspješan za hrvatsku izabranu vrstu, a pobjedom su Indijci osigurali igranje među svjetskom elitom. Proslavljeni par Leander Paes i Mahesh Bhupathi bili su previše za Ivaniševića i Hiršzona, a susret je riješen u četvrtom susretu nakon pobjede Paesa nad Ivaniševićem.
Izbornik: Željko Franulović

Austrija - Hrvatska 3:2 (travanj, 1997.)

Susret Euroafričke zone Hrvatsku je odveo u obližnju Austriju, a slavili su domaćini koje je predvodio legendarni Thomas Muster uz asistenciju Gilberta Schallera i Ude Plambergera. Hrvatska je slavila u parovima (Ivanišević/Hiršzon) te pojedinačno Ivanišević, dok je odlučujućem meču Schaller lako nadvisio Hiršzona s 3:0 u setovima.
Izbornik: Željko Franulović

Finska - Hrvatska 3:2 (veljača, 1998.)

Novo "euroafričko" iskustvo Hrvatska je imala u srazu s Finskom, međutim ponovno je završilo s negativnim predznakom. Iznenađujući prolaz Finskoj donijeli su Ville Liukko i Tuomas Ketola, no vrijedi istaknuti da je Hrvatska tada bila lišena usluga Gorana Ivaniševića, a u sastavu su bili Ivan Ljubičić, Hiršzon i Željko Krajan. Četvrti meč i pobjeda Ketole nad Ljubičićem značila je kraj za Hrvatsku.
Izbornik: Goran Prpić

Norveška - Hrvatska 2:3 (rujan, 1998.)

Hrvatska je tog rujna igrala za opstanak u Euroafričkoj zoni grupi jedan i došla pobjede nad Norveškom čije su boje branili Christian Ruud i Jan-Frode Andersen, dok su u sastavu Hrvatske bili Lovro Zovko i Ivan Ljubičić, a potonji je u četvrtom susretu donio odlučujući bod.
Izbornik: Goran Prpić

Rumunjska - Hrvatska 3:2 (travanj, 1999.)

Rumunjska je u Bukureštu već nakon prva tri susreta "otplovila" do nedostižne prednosti, a pobjedu su im donijeli Andrei Pavel, Adrian Voinea, Gabriel Trifu i Ionut Moldovan. Ivan Ljubičić, Lovro Zovko, Željko Krajan i Ivan Beroš bili supotpisnici novog poraza u Euroafričkoj zoni.
Izbornik: Goran Prpić

Gostovanja od 2000. godine

Latvija - Hrvatska 0:5 (travanj, 2000.)

Uvjerljivu pobjedu od 5:0 Hrvatska je zabilježila u Latviji, a za savršen skor u prvom kolu Euroafričke zone dva pobrinuli su se Ivanišević, Ljubičić, Zovko i Mario Ančić. S druge strane terena stajali su malo poznati Girts Dzelde, Andris Filimonovs, Raimonds Sproga te Ivo Lagzdins.
Izbornik: Goran Prpić

Irska - Hrvatska 0:5 (lipanj, 2000.)

Dva mjeseca nakon Latvije, u istom rangu, Hrvatska se zaputila na još jedno rutinsko gostovanje, a baš kao i tada Ivanišević, Zovko, Ančić i Ivo Karlović upisali su uvjerljivih 5:0 protiv Irske čiji su dres nosili anonimci Owen Casey, Scott Barron i Conor Niland.
Izbornik: Goran Prpić

Italija - Hrvatska 2:3 (rujan, 2001.)

Odlučujući susret za dugoočekivani ulazak u Svjetsku skupinu Hrvatska je uspješno odradila u gostima protiv Italije. U prvom dvoboju Filipo Volandri je nakon pet setova svladao Ivaniševića, no Ljubičić je brzo poravnao stvari protiv Federica Liuzzija. Nakon velike borbe u parovima Ljubičić/Ivanišević su svladali par Galimberti/Navarra i tako trasirali put ka velikoj pobjedi.
Izbornik: Nikola Pilić

Argentina - Hrvatska 2:3 (travanj, 2002.)

Četvrtfinalni dvoboj Svjetske skupine riješen je u petom susretu nakon pobjede Gaston Gaudija protiv Ive Karlovića. Za Argentinu su još nastupili i Juan Ignacio Chela, Guillermo Canas i Lucas Arnold Ker, dok su boje Hrvatske branili Ivanišević, Ljubičić i Krajan.
Izbornik: Nikola Pilić

Španjolska - Hrvatska 5:0 (travanj, 2003.)

Valencija je, u okviru četvrtfinala Svjetske skupine, bila poprištem najuvjerljivijeg hrvatskog poraza. Juan Carlos Ferrero, Carlos Moya, Albert Costa i Alex Corretja sasvim su posramili Hrvatsku kojoj je pripao tek jedan set, a "junaci" su bili Ljubičić, Ančić, Zovko i Mario Radić.
Izbornik: Nikola Pilić.

Francuska - Hrvatska 4:1 (ožujak, 2004.)

Prvo kolo Svjetske skupine ponudilo je gostovanje u Francuskoj te još jedan visok poraz. Izabranici Guyja Forgeta (Thierry Ascione, Arnaud Clement, Nicolas Escude, Michael Llodra) prilično su lako svladali Roka Karanušića, Ljubičića, Ančića i Karlovića, a jedina pobjeda djelo je Ljubičića.
Izbornik: Nikola Pilić

SAD - Hrvatska 2:3 (ožujak, 2005.)

Pohod na Davis Cup pokal počeo je srazom prvog kola protiv SAD-a koji je nastupio u sastavu Andre Agassi, Andy Roddick te Bob i Mike Bryan. Nakon prvog dana rezultat je bio 1:1, a zatim su Ančić i Ljubičić senzacionalno svladali braću Bryan, da bi posao dovršio Ljubičić pobjedom nad Roddickom u pet setova. Hrvatske boje još su branili sadašnji izbornik Krajan i Karanušić.
Izbornik: Nikola Pilić

Slovačka - Hrvatska 2:3 (prosinac, 2005.)

Davis Cup obveze u prosincu značile su samo jedno - finale. Gostovanje u Slovačkoj otvorio je Ljubičić pobjedom nad Kučerom, a prvi dan je zaključio Ančić porazom od Hrbatyja. U igri parova Hrbaty i Mertinak su poraženi od Ančića i Ljubičića, da bi u prvom susretu trećeg dana ponovno Hrbaty vratio stvari na početak pobjedom nad Ljubičićem. Potom su se svjetla reflektora okrenula ka Mertinaku i Ančiću, nakon čega su Hrvati s ponosom podignuli "Salataru". Te godine je učinjen ustupak Goranu Ivaniševiću koji je bio dio reprezentacije kako bi ostvario svoj veliki san, a svakako treba spomenuti i četvrtog člana Ivu Karlovića.
Izbornik: Nikola Pilić

Austrija - Hrvatska 2:3 (veljača, 2006.)

Aktualni prvaci su u novoj sezoni autoritativno riješili pitanje Austrije i njihove četvorke Jurgen Melzer, Stefan Koubek, Julian Knowle i Alexander Peya. Do 3:0 Hrvatsku su doveli Ljubičić i Ančić, a potom su priliku dobili i Marin Čilić te Ivan Cerović. Zanimljivost iz tog susreta je uloga Ivana Ljubičića kao igrača/izbornika.
Izbornik: Ivan Ljubičić

Njemačka - Hrvatska 3:2 (veljača, 2007.)

Nova sezona donijela je i ispadanje odmah na startu natjecanja. Bez većih problema Tommy Haas, Benjamin Becker, Alexandre Waske i Michael Kohlmann su svladali reprezentaciju koja je nastupila u sastavu Ljubičić, Zovko, Ančić i Čilić.
Izbornik: Goran Prpić

Velika Britanija - Hrvatska 4:1 (rujan, 2007.)

Samo dvije godine od osvajanja naslova, Hrvatska je porazom od Velike Britanije ispala iz Svjetske skupine. Kobnima su se pokazali britanski reprezentativci Andy Murray, Tim Henman, Jamie Baker te Jamie Murray, a s druge strane slabašan otpor su pružili Ljubičić, Čilić, Karanušić i Zovko.
Izbornik: Goran Prpić

Južnoafrička Republika - Hrvatska 1:4 (rujan, 2011.)

Prvo gostovanje nakon četiri godine Hrvatsku je odvelo na jug Afrike, a iako je loše počelo, na kraju je ipak izborena Svjetska skupina. Ivan Dodig je susret otvorio porazom od Kevina Andersona, međutim Čilić je popravio stvari te tako omogućio i Nikoli Mektiću da pobjedom nad Ravenom Klaasenom opravda pozivanje pod nacionalni stijeg. Ni Izak van der Merwe i Rik de Voest nisu bili ozbiljnija zapreka reprezentaciji koju je još činio i Antonio Veić.
Izbornik: Goran Prpić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!