Nogomet

Može li Barcelona srušiti tradiciju?

Piše:Igor Šestak • ponedjeljak, 13.02.2012.
Može li Barcelona srušiti tradiciju?
Foto: EPA

Ovog tjedna nastavlja se elitno europsko natjecanje. Nakon nešto više od dva mjeseca stanke himna Lige prvaka ponovo će zasvirati na europskim stadionima. 16 momčadi koje su prošle pakao grupne faze natjecanja u narednih će mjesec dana tražiti prolaz u četvrtfinale. U odabranom društvu našla su se i četiri hrvatska reprezentativca.

Za vrijeme zimske stanke u Ligi prvaka najbolji europski klubovi posvetili su se domaćim natjecanjima. Neki se bore za naslove prvaka u svojim ligama, a nekima jedino europska titula može spasiti neuspješnu domaću sezonu. Iza nas je i zimski prijelazni rok koji je ove godine bio vrlo skroman i nije donio značajnije promjene u momčadima.

Ždrijeb osmine finala održan je 16. prosinca i "ples kuglica" je prema nekima bio nemilosrdan dok je drugima donio protivnike po mjeri. Iako u ovoj fazi natjecanja nema slabih protivnika, Real Madrid, Barcelona i Bayern su izraziti favoriti protiv CSKA iz Moskve, Leverkusena i Basela. Ostali dvoboji su ravnopravniji i uzbuđenja ne bi trebalo nedostajati.

Lyon – APOEL

Zahvaljujući sedmici zagrebačkom Dinamu Lyon je iznenađujuće dohvatio osminu finala, a ondje ih čeka senzacija grupne faze natjecanja, ciparski APOEL. U Ligue 1 Lyon igra dosta promjenjivo i trenutno je četvrti na tablici sa 11 bodova zaostatka za vodećim PSG-om. U domaćim kupovima Lavovi su znatno uspješniji. Plasirali su se u finale Liga kupa te četvrtfinale Kupa Francuske. Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren upitan je za utakmicu Lige prvaka zbog ozljede.

APOEL je prvi ciparski klub koji se plasirao u drugi krug Lige prvaka. Igrači Ivana Jovanovića oduševili su osvojenim prvim mjestom skupine G ispred Zenita, Porta i Šahtara. U ciparskom prvenstvu APOEL drži drugo mjesto, bod iza vodećeg AEL Limassola. Lyon je na papiru favorit, ali Ciprani su već pokazali kako ih se ne smije podcijeniti.

Bayer Leverkusen – Barcelona

Apotekarima ždrijeb u Nyonu definitivno nije bio sklon, a činjenica da je Barcelona ove godine izgubila prvenstvo dodatno im otežava situaciju jer će Barcelona sve snage usmjeriti na Ligu prvaka. Bayerova sezona puna je uspona i padova i trenutno je šesti u Bundesligi. U prijelaznom roku u Leverkusen je na posudbu stigao Vedran Ćorluka i odmah zauzeo mjesto u početnoj postavi. Tim potezom, hrvatski reprezentativac zamijenio je tribine White Hart Lanea igranjem protiv najbolje momčadi svijeta.

Barcelona je osvojila Svjetsko klupsko prvenstvo u prosincu, slavila je u El Clasicu u Primeri i izbacila Real iz nacionalnog kupa, ali na "malim" utakmicama gubi utrku s Realom za naslov prvaka Španjolske. Porazi od Osasune i Getafea te remiji sa Villarrealom i Espanyolom skupo su stajali Messija i društvo. Iako je do kraja Primere 16 kola, teško je očekivati da će Real izgubiti deset bodova prednosti. Pep Guardiola vjerojatno će se sada okrenuti osvajanju Kupa kralja i rušenju tradicije da od uvođenja današnjeg formata Lige prvaka nijedna momčad nije uspjela obraniti naslov.

Zenit – Benfica

Ruski klubovi imaju veliki hendikep u odnosu na ostale klubove jer u njihovoj Premier ligi stanka traje već dva i pol mjeseca. Utakmica protiv Porta, kojom su izborili osminu finala Lige prvaka, posljednja je službena utakmica igrača Zenita. Klub iz Sankt Petersburga vodeći je u domaćem prvenstvu, ali trenutno nisu u natjecateljskom ritmu pa je teško predvidjeti kako će se nositi s portugalskom Benficom. U prilog im ne ide ni teška ozljeda koljena portugalskog napadača Dannyja, za kojeg je ova sezona završena.

Portugalski velikan prošao je skupinu Lige prvaka prvi put nakon sezone 2005./2006. kada su ispali u osmini finala. Benfica je ove sezone u odličnoj formi, kao i prvi napadač kluba Oscar Cardozo koji je do sada postigao 20 pogodaka u svim natjecanjima. U čitavoj sezoni lisabonski Orlovi doživjeli su samo jedan poraz i to od Maritima u kupu. U portugalskom prvenstvu Benfica bježi Portu pet bodova, a veliki rivali susrest će se i u finalu Liga kupa.

Milan – Arsenal

Najzvučniji dvoboj ove faze natjecanja zasigurno je između Milana i Arsenala. Milan je vodeća momčad Serie A s dva boda prednosti pred Juventusom, ali i dvije utakmice više. Iako njihovi protivnici nisu u posebno dobroj formi, Rossoneri imaju dosta razloga za oprez. U posljednja tri nastupa u Ligi prvaka upravo su im engleski klubovi bili nepremostiva prepreka. Milan već godinama čeka pravi europski rezultat. Lani su u osmini finala ispali od Tottenhama, godinu ranije od Manchester Uniteda, a 2008. od ovogodišnjeg suparnika Arsenala. I jedna i druga momčad načete su brojnim ozljedama.

Momčad Arsenea Wengera ove sezone ne uspijeva uhvatiti kontinuitet dobrih rezultata. Navijači se sve više okreću protiv trenera, nezadovoljni njegovim aktivnostima na tržištu i igrom momčadi. Da Robin van Persie nije uvjerljivo najbolji strijelac Premiershipa, Arsenal bi bio i puno niže od trenutnog četvrtog mjesta s čak 17 bodova zaostatka za vodećim Cityjem. Mogu li Wengerovi igrači zablistati u Ligi prvaka pokazat će već u srijedu.

CSKA Moskva – Real Madrid

Dvoboj ruskog i španjolskog predstavnika ne bi trebao imati puno nepoznanica. Sve govori u prilog uvjerljive Realove pobjede. Rusi su van natjecateljskog pogona od početka prosinca i iako je CSKA kvalitetna momčad, teško može srušiti vodeću momčad Primere koja ove sezone gazi sve pred sobom, osim Barcelone. Momčad iz Moskve drži drugo mjesto u Premier ligi sa šest bodova zaostatka za Zenitom. Ove zime napustio ih je njihov legendarni napadač Wagner Love, ali su doveli dva pojačanja iz Nizozemske, Musu i Wernblooma.

Jose Mourinho je na dobrom putu da osvoji naslov nacionalnog prvaka u četvrtoj državi, ali sigurno želi i treću Ligu prvaka u svojoj bogatoj kolekciji trofeja. Prednost od deset bodova pred Barcelonom daje Realu priliku da pametno rasporedi snage za održavanje prednosti u Primeri i napad na europski tron. Real je ove sezone poražen samo tri puta, od čega dva puta od Barcelone i veliki su favoriti u ogledu s Rusima.

Napoli – Chelsea

Momčad Napolija prošla je kroz tešku skupinu A grupne faze natjecanja ostavivši iza sebe Manchester City, vodeću momčad Premiershipa. Iako su im rezultati u Serie A prilično promjenjivi, vatreni Napolitanci vjeruju u novi europski podvig protiv Chelseaja. Igrači Waltera Mazzarija ušli su u lošu seriju i posljednje četiri utakmice ne znaju za pobjedu. Napoli je trenutno sedmoplasirana momčad Serie A sa 16 bodova zaostatka za Milanom uz utakmicu manje. U zimskom prijelaznom roku doveli su Čileanca Vargasa.

Londonski Chelsea prolazi najslabije razdoblje otkad je u klubu Roman Abramović. Andre Villas-Boas ne postiže rezultate kakvi su se od njega očekivali i sve glasnije se priča o odlasku "malog Mourinha" iz Londona. Chelsea je na petom mjestu u prvenstvu i zaostaje za Cityjem 17 bodova kao i Arsenal te ih očekuje grčevita borba za mjesto u Ligi prvaka u idućoj sezoni. Dobar rezultat u završnici Lige prvaka donekle bi uljepšao lošu sezonu kluba sa Stamford Bridgea.

Basel – Bayern München

Uz ciparski Apoel, Basel je najveće iznenađenje grupne faze natjecanja Lige prvaka. Nakon senzacionalnog izbacivanja Manchester Uniteda, Basel će pokušati pripremiti još jedno iznenađenje u okršaju sa njemačkim velikanom. Prije nekoliko dana postignut je dogovor o prodaji Baselovog talenta Xherdana Shaqirija upravo Bayernu te će se mladi krilni igrač naći u zanimljivoj situaciji igranja protiv svog budućeg kluba. Basel je i ove godine na putu prema naslovu prvaka Švicarske. Trenutno Young Boysima iz Berna bježe šest bodova i imaju utakmicu manje.

Nogometaši iz Münchena nisu idealno otvorili proljetni dio Bundeslige. Poraz od Borussije (M) i remi s Hamburgom koštao ih je vodeće pozicije i sada su s dva boda zaostatka za Dortmundom drugi na tablici. Iako nisu u sjajnoj situaciji, hrvatski reprezentativci Ivica Olić i Danijel Pranjić ostali su u Bayernu. Olić minutažu dobiva na kapaljku i sprema se na ljeto napustiti klub, dok je Pranjić u još goroj situaciji jer uopće ne igra, a klub mu je stopirao transfer u Englesku.

Marseille – Inter

Klub s juga Francuske trenutno je u pozitivnoj seriji. U svim natjecanjima zaredali su 13 utakmica bez poraza, ali još uvijek plaćaju danak lošem otvaranju sezone. U Francuskom prvenstvu za sada su šesti s 12 bodova zaostatka za PSG-om i utakmicom manje. Do kraja sezone očekuje ih borba za plasman u Ligu prvaka iduće sezone. Ove zime klub je napustio Lucho Gonzalez i vratio se u Porto.

Još turbulentniju sezonu ima milanski Inter. Nerazzurri su u prosincu i siječnju uhvatili sjajan niz od osam uzastopnih pobjeda koji ih je lansirao u vrh tablice, ali su nakon toga ponovo ušli u krizno razdoblje od pet utakmica bez pobjede. Trenutno su peta momčad Serie A sa 11 bodova zaostatka za Milanom. Claudio Ranieri ima velikih problema sa sastavom. Forlan je izvan pogona veći dio sezone, a Sneijderu trener ne uspijeva pronaći odgovarajuću poziciju i sistem igre. Inter će morati naglo popraviti svoju igru kako bi spasio sezonu i ispunio minimalni cilj, plasman u Ligu prvaka za iduću sezonu.

Liga prvaka

1Borussia D. 210:1+96
2Benfica 26:1+56
3Brest 26:1+56
4Bayer Leverkusen 25:0+56
5Liverpool 25:1+46
6Aston Villa 24:0+46
7Juventus 26:3+36
8Inter 24:0+44
9Manchester City 24:0+44
10Sparta Prag 24:1+34
11Atalanta 23:0+34
12Sporting 23:1+24
13Arsenal 22:0+24
14Monaco 24:3+14
15Bayern 29:3+63
16Barcelona 26:2+43
17Real Madrid 23:2+13
18Lille 21:2-13
19PSG 21:2-13
20Celtic 26:8-23
21Club Brugge 21:3-23
22Feyenoord 23:6-33
23Atlético Madrid 22:5-33
24PSV Eindhoven 22:4-21
25Stuttgart 22:4-21
26Bologna 20:2-21
27Šahtar 20:3-31
28Dinamo 24:11-71
29RB Leipzig 23:5-20
30Girona 22:4-20
31Sturm Graz 21:3-20
32Milan 21:4-30
33Crvena zvezda 21:6-50
34Salzburg 20:7-70
35Slovan Bratislava 21:9-80
36Young Boys 20:8-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka

1Borussia D. 210:1+96
2Benfica 26:1+56
3Brest 26:1+56
4Bayer Leverkusen 25:0+56
5Liverpool 25:1+46
6Aston Villa 24:0+46
7Juventus 26:3+36
8Inter 24:0+44
9Manchester City 24:0+44
10Sparta Prag 24:1+34
11Atalanta 23:0+34
12Sporting 23:1+24
13Arsenal 22:0+24
14Monaco 24:3+14
15Bayern 29:3+63
16Barcelona 26:2+43
17Real Madrid 23:2+13
18Lille 21:2-13
19PSG 21:2-13
20Celtic 26:8-23
21Club Brugge 21:3-23
22Feyenoord 23:6-33
23Atlético Madrid 22:5-33
24PSV Eindhoven 22:4-21
25Stuttgart 22:4-21
26Bologna 20:2-21
27Šahtar 20:3-31
28Dinamo 24:11-71
29RB Leipzig 23:5-20
30Girona 22:4-20
31Sturm Graz 21:3-20
32Milan 21:4-30
33Crvena zvezda 21:6-50
34Salzburg 20:7-70
35Slovan Bratislava 21:9-80
36Young Boys 20:8-80

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2012. u 21:10
    s obzirom da je man utd izletio navijam za milan,iskusni su i mogu svakoga dobiti.barca je najjača ali neigraju nikako a real je prebahat iako jako moćan isto
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2012. u 20:19
    jedina momčad koja možda može u dvije tekme svladat Barcelonu je Bayern. Real može bit prvak samo ako Barcelona ispadne prije finala.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2012. u 19:51
    Najbolji ste mi vi koji oćete pravilno pisati i onda napišete glupost :D Nego Milan to osvaja nema tu dvojbe :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2012. u 19:06
    sad je barci sva snaga na lp,tu ih tesko neko more tuc na 2 utakmice ali vidicemo sta mourinho ima za rec..inace mislin da taj apoel prolazi lyona,svida mi se ta momcad i volio bi da produ,bar do finala..:D
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5013.02.2012. u 18:12
    APOEL od mene ima najveću podršku neka i nastave sa odličnim igrama jer mogu pobjedit Lyon
    Kojot_50