Nogomet

Grade se temelji za bolju budućnost Cibalije

Piše:Marko Domljanović • subota, 18.02.2012.
Grade se temelji za bolju budućnost Cibalije
Foto: Hrvoje Knežević

Mnogo promjena dogodilo se ove zime na gotovo svim razinama kluba iz Vinkovaca, a svakako najvažnija je pretvorba kluba koja je dovršena 9. veljače. Iako prorijeđenog igračkog kadra, Cibalia svakako s optimizmom može gledati u svoju budućnost. Proljeće bi, naime, trebalo označiti njezin preporod.

U proljetni dio prvenstva Cibalia ulazi sa šest bodova viška u odnosu na Istru 1961 koja je najbliža izlasku iz zone ispadanja, a u prva tri kola proljetnog dijela Vinkovčani će u goste Slaven Belupu i Osijeku. Odrade li to sa zadovoljavajućim uspjehom, oko ostanka u ligi ne bi trebalo biti ni najmanjih problema jer se iz pogleda na raspored vidi da bi iz utakmica kod kuće s protivnicima koji su na dnu tablice Cibalia mogla do priličnog broja bodova.

Osim u prvenstvu, Cibalia ima obveze i u domaćem kupu jer u polufinalu igra protiv rivala iz Osijeka, a pobjeda u tom dvoboju bi lako mogla donijeti i izlazak u Europu. Međutim, najveće promjene ove zime zahvatile su upravljački sektor kluba koji od veljače posluje kao športsko dioničko društvo, treće u Hrvatskoj, a to bi svakako trebalo nagovijestiti bolju budućnost vinkovačkog prvoligaša.

Ipak, problema na pripremama je bilo jer su zbog financijske krize igrači odbili otići na pripreme u Međugorje zbog neisplaćenih plaća, ali sve je ubrzo bilo riješeno i Uprava je uspjela udovoljiti zahtjevima prvotimaca, a najavljeno je i skoro isplaćivanje svih zaostataka iz 2011. godine po završetku priprema.

Došli/Otišli

Vinkovački redovi ove zime su se pomalo prorijedili jer je ugovor s klubom raskinuo Pulić, a Kujndžija, Grgić, Kvesić i Terzić trenirali su s klubom, ali traže novi angažman pa se i njih može prekrižiti. Nema ni Ninoslava Parmakovića koji je odlučio prestati s aktivnim igranjem nogometa i vratiti se u Požegu.

S posudbe u Marsoniji vratio se Paradžiković, a prvom sastavu priključena su i četiri juniora: Muženjak, Ćorić, Mitrović i Puljić. Potonji je najveća nada vinkovačkog prvoligaša, prvi strijelac juniorskog prvenstva, reprezentativac do 17 godina i sudionik Marseilleovog kampa, a trener Toplak za njega kaže: "U njega svakako polažem najviše nade. On mora realizirati potencijal kojeg je već pokazao."

Trener

Trener polusezone po izboru Sportneta svakako je veliki adut Cibalije u izbjegavanju opasne zone na prvenstvenoj tablici i pokušaju izlaska u Europu preko dvoboja s Osijekom u kupu. Samir Toplak je sezonu počeo u Varaždinu koji je pod njegovim vodstvom iznenađujuće dobro brodio kvalifikacijama za Europsku ligu i naposljetku pošteno namučio bukureštanski Dinamo.

Međutim, nakon neslaganja sa sportskim direktorom dolazi u Cibaliju koju je s dna ljestvice doveo do prilično ugodne pozicije na sredini, a u kupu im se pruža prilika da pobjedom nad Osijekom dođu na korak do izlaska na eurpsku pozornicu.

"Naravno da nam je ostanak u ligi najvaznija zadaća, no mislim da smo to manje-više apsolvirali te se možemo posvetiti Kupu. Na korak smo od Europe i mislimo dati sve od sebe da to i ostvarimo. Kvalitativno sigurno nismo slabiji, no ono sto me muči je tanji kadar, posebno sto se tice klupe. Bit ce problema ako dode do ozljeda", kaže strateg Vinkovčana u uvodu u proljetni dio prvenstva.

Preoblikovanje

Od 9. veljače ove godine HNK Cibalia djeluje kao dioničko društvo čime je, nakon Hajduka i Istre 1961, postala treći klub u Hrvatskoj koji je uspješno dovršio postupak preoblikovanja. Na osnivačkoj skuštini u županijskoj vijećnici izabran je Nadzorni odbor kluba od devet članova koji će nakon odabira svog predsjednika imenovati i Upravu kluba. Temeljni kapital društva je 3.100.000 kuna.

Raspoloženje u svibnju

U proljetnom dijelu sezone postavit će se temelji za funkcioniranje Cibalije u godinama koje dolaze. Ostanak u ligi ne bi trebalo biti preteško osigurati, a pobjeda protiv Osijeka u polufinalu kupa vrlo lako bi mogla donijeti i nastup u Europi, ukoliko protivnik u finalu bude Dinamo. Međutim, možda i najvažnija stvar za Vinkovčane jest da je dovršeno preoblikovanje kluba što bi u budućnosti trebalo osigurati kvalitetno poslovanje i financijski zdravu Cibaliju.

Sve u svemu, Ultrasi i svi ostali ljubitelji Cibalije trebali bi u svibnju s priličnim optimizmom gledati naprijed. Cibalija okreće novi list u svojoj povijesti.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.02.2012. u 16:42
    Naprijed Cibalioooo!! Idemo u nove pobjede :)
    Obrisan korisnik