Nogomet

Talijansko pojačanje za mir na Kantridi

Piše:Vedran Filipović • nedjelja, 19.02.2012.
Talijansko pojačanje za mir na Kantridi
Foto: Sandro Donda

Iza nogometaša Rijeke turbulentna je jesen, no u zimskom prijelaznom roku sletjelo je najveće pojačanje u vidu naftnog magnata Gabrielea Volpija. Nakon šest sezone prosječnosti, naziru se nova, ljepša svitanja za navijače Rijeke i sve kojima je bijela boja u srcu.

Teško je uopće i taksativno nabrojati sve što se u prvom dijelu sezone događalo u nogometnom klubu iz Portića 3. Bilo je tu euforije, meksikanskih sombrera, tihog štrajka igrača, arbitražnih postupaka, kašnjenja na klupske obveze, otkaz treneru i dovođenje novog kao neminovna praksa HNL-a, no svo to silno događanje dovelo je do istog rezultata kao i prošlih sezona. Prosječnost i sredina tablice.

Ipak, kako pjesma kaže, nije sve tako crno. Rijeka zauzima sedmo mjesto s 24 boda, a posljednji klub koji se treba bojati za opstanak je Istra sa 17 te nova sezona u najelitnijem hrvatskom nogometnom klupskom natjecanju ne bi smjela doći u pitanje. A u novoj sezoni očekuje se pomak, i to više nego ijedne godine dosad. Iz jednostavnog razloga, Gabriele Volpi uložio je privatni kapital u klub, na čelna mjesta postavio ljude od povjerenja koji provjereno znaju kako se postiže poslovni uspjeh. U sportu, ali i u biznisu.

Mercato nije bio buran, u kroničnoj besparici vjerovnici kluba pojavljivali su se kao gljive nakon kiše. Ne čude potraživanja bivših igrača, no Kantridu je šokirao odlazak Sandija Križmana u Istru čime se nekorektno ponio prema klubu koji je njegove ispodprosječne igre trpio tri godine. Nakon novih vlasnika, druga najvažnija vijest zimskog prijelaznog roka svakako je produženje ugovora Damira Kreilacha. Rođeni Vukovarac nogometno je odrastao na pomoćnom terenu Kantride i potpisao je produženje s obećanjem u džepu da mu neće praviti probleme na ljeto.

Teško je reći što se može očekivati od ove baby Rijeke, no svakako je pohvalno da su mjesto u momčadi našli daroviti pojedince iz omladinskog pogona (Miloš, Datković, Močinić...). Ovo proljeće na Kantridi bi trebala igrati gladna, mlada, agresivna i požrtvovna Rijeka. Ove zime bilo je mnogo odlazaka uslijed financijske nemogućnosti plaćanja, a tko se od igrača ne pokaže u dobrom svjetlu u nastavku sezone, vrlo će vjerojatno na ljeto morati napustiti Kantridu. Također, zbog financijske situacije, koja je sada bitno, bitno drugačija...

Došli/otišli

Rijeku je napustilo mnogo igrača, no zamjene su dovedene. Vukman, Križman, Baković i Ljubović nisu više stanovnici Kantride, kao ni trojica Meksikanaca, a na neke se više ne računa te se čeka ljeto da bi ih se arhiviralo.

Sportski direktor Milenković imao je vezane ruke, no ipak se našlo nešto sredstava da bi se dovelo nekoliko igrača. Najzanimljiviji je napadač Uroš Palibrk, mladi Slovenac koji je na posudbu u Hrvatsku došao iz redova europskog giganta Milana. Protivnički gol trebao bi ugrožavati još jedan Slovenac - Damir Čehič koji je prošao probni rok. Iz Varaždina je došao Adam Sušac koji, barem zasada, figurira kao prva rezerva za poziciju stopera. Prinove su i veznjak Željko Tomić, kao i treći vratar Bojan Zogović, a oporavio se i Ilija Sivonjić koji je nedostajao najesen.

Trener

Ivo Ištuk bio je relativno nepoznat kada je 4. listopada zasjeo na užarenu klupu riječkog prvoligaša. Odmah je najavio da će se riješiti "vječnih rezervi" te da će propagirati mlade igrače. Učinio je oboje, iako je ovo drugo došlo uzročno-posljedičnom vezom radi financijske situacije.

Ne može se reći da je donio nekakav napredak na taktičkom i igračkom planu u odnosu na Alena Horvata, no osvojio je nešto više bodova te uspio steći povjerenje čelnika kluba, ali i navijača. No, u HNL-u je kontinuitet ionako samo misaona imenica te niti jedno trenersko mjesto nije sigurno.

Novi vjetrovi na Kantridi

Koliko je kratak put od depresije do euforije, zorno je pokazala scena s ulaskom Volpija u klub. Tek nekoliko dana ranije pričane su priče o lošim pojačanjima i istom takvom nogometu, a onda dođe signor Gabriele, digne cijeli grad na noge pa ispali: "Želim s Rijekom osvojiti Europsku ligu".

Koliko god to iluzorno bilo očekivati, riječki navijači nisu mogli dobiti bolju i ugodniju glazbu za svoje uši. Ipak, prioritet se zna - riješiti sve dugove i postići stabilizaciju kluba te onda krenuti u borbu za vrh MAXtv Prve lige. Već će ljeto pokazati u kojem smjeru plovi ovaj brod...

Raspoloženje u svibnju

Svibanj ne bi trebao ni smio donijeti velike probleme oko ostanka u ligi. Nekoliko pobjeda na Kantridi i gostujućih remija biti će dovoljno za izbjegavanje "crvene" zone jer je teško očekivati da će baš svi klubovi ispod Rijeke ući u nezaustavljiv niz pobjeda.

Ovu polusezonu moraju iskoristiti prvenstveno mlađi igrači da se nametnu te izbore svoj ostanak u, neko naredno vrijeme, stabilnoj svlačionici ispod stijena Kantride.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.02.2012. u 13:26
    Vidjet ćemo već 31.03. tko je kome rival, a koliko je dobar igrač križman već se vidjelo protiv hajduka.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2012. u 22:45
    trebate shvatiti da je njemu to samo posao a ne ljubav kako on to prodaje, a dokaz tome je sto ne zeli dati ni jedan euro za mladje kategorije (govorim o vaterpolu jer neznam kakav je dogovor u nogometu) koje tada ostaju na lovi od grada koje nema...i zato taj ulazak moze biti dobro za klub samo u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2012. u 19:15
    vedrane koja to pjesma ide nije sve tako crno?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2012. u 11:24
    Co nisan znal da i Tartufi imaju halucinogena svojstva ca te puca kumpanjero Chelsea je igrao i finale te iste lige prvaka ili si ti tad jos bil premali da bis dosal do misa i tastature i opet i opet i opet kad god je neka vijest u vezi Rijeke pogotovo pozitivna javljaju se ili Istriani (buduci... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2012. u 00:19
    Hvala Bogu , dolaskom Talijana u Rijeci će bit odsada zaključana vrata određenim menagerima i trenerima-menagerima koji su drmali. Tome je u Rijeci sada kraj.
    Obrisan korisnik