Nogomet

Osječke proljetne nepoznanice

Piše:Damir Žbulj • ponedjeljak, 20.02.2012.
Osječke proljetne nepoznanice
Foto: Hrvoje Knežević

Sudbina Osijeka u proljetnom dijelu sezone neće ovisiti samo o rezultatima na travnjaku. Iznimno komplicirana i teška financijska situacija diktirat će budućnost Bijelo-plavih, makar se rezultatski trenutno nalaze u odličnoj poziciji i nakon dugo godina mogli bi izuzetno uspješno zaključiti sezonu...

Nogometaši Osijeka trebali bi u fenomenalnom raspoloženju čekati početak nastavka MAXtv Prve lige. Peta pozicija na ljestvici, plasman u polufinale Hrvatskog nogometnog Kupa, gdje ih očekuje stari znanac i veliki lokalni rival Cibalia, ostvarenja su dosadašnjeg dijela sezone.

Međutim, umjesto da brinu slatke brige, kako će kroz dva natjecanja iskoristi mogućnost da se dočepaju plasmana u Europu, zbog financijskih dubioza, problema, moraju strepiti da ih ne pogodi sudbina Varaždina ili Šibenika, uz masovni odlazak igrača. Postavlja se i pitanje hoće li im uopće, zbog kaotičnog stanja u financijama kluba, biti izdana licenca Uefe za europska natjecanja, bez koje bi svi ove mogući lijepi rezultati, nakon toliko vremena, bili i pomalo uzaludni.

Odgoda početka proljetnog dijela prvenstva odlično je došla Bijelo-plavima, kao vjerojatno i ostalim prvoligašima. Loši vremenski uvjeti i nemogućnost kvalitetnih priprema posljednjih tjedana sigurno su ostavili traga na sastavu, a dodatih tjedan dana bit će odlična prilika da se saniraju ozljede nekih igrača, kako bi se u punom sastavu u Gradskom vrtu dočekao Split.

Osječani su još dobro prošli, što se tiče vremenskih nepogoda. U Međugorju su boravili još dok nisu vladali polarni uvjeti, a vratili su se kući baš na vrijeme da izbjegnu snježne nepogode. U Hercegovini su odradili nekoliko pripremnih dvoboja, u golijadi su nadigrali Zrinjski 5:3, ali su protiv Širokog minimalno poraženi 1:0. Svladali su i Željezničar, u dva navrata i ukupno gledajući, vrijeme u Međugorju dobro je bilo iskorišteno, a priliku za dokazivanje dobili su i mlađi igrači, kao i oni koji su u prvom dijelu sezone bili u drugom planu.

Po povratku u Slavoniju vremenski uvjeti nisu dozvolili ozbiljniji nastavak priprema, tek su odigrane utakmice protiv Marsonije i BIH ligaša tuzlanske Slobode, koju su uz dobru igru svladali 2:0 i najavili kako su bez obzira na sve nedaće ipak spremni za nastavak sezone.

Došli/otišli

Naravno, u trenutnoj situaciji iluzorno je bilo očekivati kako će se Osječani pojačati nekim dolaskom igrača sa strane pa će tako jedina prava pojačanja biti ona iz juniorskog pogona, gdje su uvijek mogli posegnuti za ponekim kvalitetnim rješenjem.

Što se tiče odlazaka, Kačunić i Prijić posuđeni su Marsoniji, ali ostali su Osječani, kako trenutno stvari stoje, i bez trojice prvotimaca. Goran Ljubojević prošao je liječnički u Rumunjskoj, zainteresiran je klub Municipal Targu Mures, koji se nalazi na rubu zone ispadanja, a preostalo je samo da se dogovore osobni uvjeti. Josip Barišić je na probi i pred odlaskom u Dinamo iz Minska pa ako se oba transfera ostvare, osjetno bi mogla pasti njihova napadačka moć.

Otpisan je još početkom priprema i Dario Zahora, a najzvučniji odlazak je onaj prvog vratara, odličnog i pouzdanog Ivana Karduma, koji će karijeru nastaviti u Bečkoj Austriji. na njegovo mjesto trebao bi uskočiti Ivan Vargić, u kojeg trener ima apsolutno povjerenje, iako nije dugo branio, a struka smatra kako on ima kvalitetu da napokon iskoristi svoju priliku među vratnicama. Odlično se s nekoliko reakcija iskazao i u posljednjoj pripremnoj utakmici protiv Slobode, čime je kupio povjerenje barem onih znatiželjnika, koji su uživo pogledali taj dvoboj.

Morat će se Osijek, po tko zna koji put, pouzdati i u svoju mladost, a igrači poput Maglice, koji je donio pobjedu u dvoboju protiv Marsonije, ali i Peroševića, Aleksića, Glavaša, morat će biti spremni uskočiti u svakom trenutku u prvi sastav.

Trener

Na klupi Osječana je Vlado Bilić, vratarska legenda kluba, koja se dobro snalazi na klupi Bijelo-plavih. Odlični ovosezonski rezultati, s limitiranim kadrovskim mogućnostima, a u razdoblju financijske dubioze, sigurno su dobar pokazatelj njegova rada u klubu.

Osijek je težio nadigravanju, kombinatornom, napadački orijentiranom nogometu. Naravno, bilo je tu i oscilacija, ali važno je napomenuti kako Bilić od svoje filozofije nije Peta pozicija trenutno odlično izgleda, ali se ne smije zanemariti da je Zadar na 11. poziciji udaljen samo nevjerojatno malena četiri boda. Polufinale Kupa i okršaj s Cibalijom sigurno će biti prava slavonska poslastica, koja će vjerojatno odlučivati o europskom iskoraku i sigurno će biti vrhunac nogometne sezone u tom kraju. Spremni i zdravi Jugović i Vidaković bit će u biti prava Bilićeva pojačanja i ako 'uprava' odradi svoj dio posla i financijski stabilizira klub, mogli bi Osječani i u budućnosti gledati dobar nogomet.

Trener Bilić izrazio je zadovoljstvo što je prvenstvo odgođeno za tjedan dana, ne samo zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uvjeta, nego i zbog dodatnog vremena za oporavak od ozljeda, kojeg su dobili njegovi važni igrači. Tako bi Marko Babić ipak trebao biti spreman za otvaranje proljetnog dijela sa Splitom, kao i Smoje, koji je već u pogonu. Jedino ostaje otvoreno pitanje oporavka Ivana Miličevića, čiji izostanak bi mogao biti veliki hendikep za napadački oslabljeni sastav Vlade Bilića.

Korak od Europe, ali i dva od provalije

Koliko god da trenutna situacija, barem rezultatski, izgleda obećavajuće, sve se može promijeniti kroz samo nekoliko utakmica. Treća pozicija udaljena je samo pet bodova, ali još je manja bodovna razlika do te neugodne 11. pozicije i sigurno će još biti uzbuđenja na hrvatskim prvoligaškim travnjacima. Šansa za odličan rezultat u Kupu je realna, ali Cibalia, s Toplakom na klupi, koji je svoje Kup umijeće već dokazao prošle sezone u Varaždinu, sigurno će biti izuzetno težak protivnik na putu do toliko priželjkivanog finala.

S druge strane, napuštanje kluba od strane Špehara i Matkovića, izuzetno teška i nesređena financijska situacija, a sve u trenutku kada nakon dugo vremena Osijek ima priliku za dobar rezultat, uzdrmalo je klub, koji je i dalje praktički bez uprave. Posebno je neugodno što krajem sezone većini prvotimaca istječu ugovori, a teško će sa sadašnjim financijskim potencijalom moći zadržati igrače na okupu i žele li oni uopće pristati na nove ponude, ako ne budu vidjeli napredak u klupskom poslovanju.

Raspoloženje u svibnju

Raspoloženje u klubu, ali i na tribinama, kao i u samom Gradu na Dravi ovisit će kako i o rezultatima, tako i od umješnosti vodećih ljudi da osiguraju normalno i stabilno funkcioniranje kluba, prvenstveno s financijske strane. Situacija u ovom trenutku sigurno nije bajna, a ukoliko se uspije osigurati licenca za europske nastupe, sigurno će i treneru, kao i igračima biti lakše raditi i koncentrirati se na situaciju na terenu. Čitav njihov trud tada će dobiti na značaju, bez obzira ostvare li željeni uspjeh na travnjaku ili ne.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • russell21.02.2012. u 00:49
    Neka bolji pobijedi
    russell
  • Obrisan korisnik21.02.2012. u 00:01
    hahahaha,a onda je svizac zamotao...šta to?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2012. u 23:25
    samo ako prije toga izbacite hajduka iz četvrtfinala ;)
    Obrisan korisnik
  • russell20.02.2012. u 20:13
    iduće sezone ćemo izbacit rijeku iz polufinala lige uefa
    russell