Nogomet

Slavenu Europa imperativ

Piše:Ivana Strahija • utorak, 21.02.2012.
Slavenu Europa imperativ
Foto: Davor Sajko

Farmaceuti u proljeće kreću bez Benka, a možda i Milardovića, no s neskrivenim ambicijama osvajanja trećeg mjesta i izlaska u Europu.

Zahvaljujući izdašnoj potpori tvrtke Belupo, Slaven je jedan od rijetkih prvoligaša koji nema problema s financijama, pa u koprivničkom taboru mogu raditi u relativnom miru. No, upravo zbog toga su i očekivanja veća, jer ako se treneru i igračima omoguće normalni uvjeti, od njih se može i mora tražiti najmanje gornji dio tablice, a zatim i europski podvizi.

U sezoni 2009./2010. Slaven Belupo je bio razočaravajući sedmi, pa je ove sezone zadržavanje pozicije u vrhu tablice svakako imperativ. "Jednostavniji" put u Europu Koprivničani su prokockali ispavši iz Kupa te im je sada odlično proljeće jedina opcija za dohvaćanje plasmana u europsko natjecanje.

Za to će biti potrebna stabilizacija igre u obrani i napadu, jer je i u jednom i u drugom dijelu igre bilo oscilacija u jesenskom dijelu prvenstva, a trebat će nadoknaditi i veliki gubitak u vidu odlaska Leona Benka iz koprivničkog pogona. Ukoliko ode i Josip Milardović, koji je za Slaven u jesen odigrao 17 utakmica, Roy Ferenčina će imati zahtjevni zadatak s objektivno slabijom momčadi.

Došli/otišli

Iz redova Slaven Belupa otišli su napadač Leon Benko, koji je ostvario transfer u Saudijsku Arabiju te Aljoša Vojnović, koji je "zapalio" za Iran. Ivica Jurakić je otišao u Koprivnicu, a u rosteru više nema ni Dejana Šomocija kao ni Antonija Mamića, koji je postao novi igrač Varaždina. Još uvijek nije poznat status Josipa Milardovića, koji još uvijek pregovara s Kinezima, a konačnu bi odluku oko ostanka/odlaska trebao klubu priopćiti u srijedu.

U koloni dolazaka situacija je zanimljiva, jer su priključeni mladići Igor Bubnjić, obrambeni igrač, Pejo Kuprešak, vezni, i Ivan Abramović, napadač, sva trojica su vraćeni s posudbe, te je u dijelu napada priključen i Juraj Marteić. Najzanimljivija akvizicija Koprivničana u zimskom prijelaznom roku je napadač Martin Šaban, pristigao iz drugoligaša Pomorca, koji je ujedno bio i najbolji strijelac 2. HNL u jesenskom dijelu prvenstva.

Trener

Roy Ferenčina u klub je vraćen prošle sezone, nakon što Koprivničanima "krvna slika" nije valjala, pa je u ovu sezonu ušao s kadrom kojeg je sam odabrao i sam pripremio. Ostvario je vrlo dobar uspjeh, no od njega se očekuje "čista petica".

"Iako nas je napustio naš najbolji strijelac Benko, mislim da u nastavku prvenstva imamo snage izboriti treće mjesto i pokazati da naši jesenski rezultati, najbolji otkako je Slaven Belupo prvoligaš, nisu slučajni", rekao je Ferenčina za službenu internetsku stranicu kluba.

Velika očekivanja

Tijekom zimskih priprema Slaven Belupo je ostvario sedam pobjeda, a tri susreta odigrao neodlučeno, a momčad je postigla je 34 gola te primila svega sedam pogodaka. Je li to pokazatelj da će napad moći bez Leona Benka? "Sigurno da će biti teško, no ima ona stara poslovica, koga nema bez njega se može i mora", rekao je za Sportnet Goran Mujanović, dio Slavenovog napada.

Sam Mujanović u pripremnom je razdoblju postigao osam golova za Slaven Belupo, a o rošadama izazvanima Benkovim odlaskom kaže: "Na Benkovo mjesto na lijevoj strani doći će Glavica, dok za njegovu raniju poziciju, iza špice, konkuriraju Brezovec, Jakšinić i Poljak. Odradili smo odlične pripreme, forma nam je odlična i nadamo se ostati bez ozljeda."

Raspoloženje u svibnju

Ukoliko se Slaven Belupo uspije othrvati Splitu i preskočiti ga na prvenstvenoj tablici te zadržati Osijek i pratitelje na odstojanju, treće mjesto donijet će Koprivničanima toliko željenu Europu. Dobar pokazatelj za to koliko su spremni za takav pothvat Koprivničani će imati u subotu, kad u goste stižu Vinkovčani.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Assassin5522.02.2012. u 00:58
    Jedno je znati svoje mogućnosti, a drugo biti ziheraš bez hrabrosti za povuči neke poteze. Kad uložiš određen trud i novac u nešto onda se očekuju i rezultati, a oni već godinama odbijaju preuzeti tu odgovornost jer se boje nekakvog neuspjeha pa rade svakakve gluposti kako bi već unapred imali... [više na forumu]
    Assassin55
  • Komandant Mark21.02.2012. u 18:26
    Slaven je već godinama najstabilniji klub u Hrvatskoj, baš zato jer ne precjenjuje svoje mogućnosti i zato jer ne riskira previše. Treba znati ostati čvrsto na zemlji i reči to je previše za nas ili završavaš poput Karlovca, Varteksa, Šibenika, Kamen Ingrada... A Vručina.. pa Izraelci nam još dan... [više na forumu]
    Komandant Mark
  • Assassin5521.02.2012. u 17:45
    Ma vraga, da je Europa imperativ onda se nebi samo tak rešili Benka i Milardovića i vratili bi Vručinu koji se nudil. Ovak je imperativ ko i uvijek šparati, šparati i samo šparati (čitaj: biti užasno škrt i apsolutno ništa ne riskirati). Samo se nadam da budu bar mladi igrači profitirali zbog... [više na forumu]
    Assassin55
  • Shadowfax21.02.2012. u 17:20
    Ovim kadrom moremo samo afirmirat mlade igrače, a teško se boriti za 3. mjesto. Daj bože da griješim.
    Shadowfax