Nogomet

Ima li Hajduk što za izgubiti?

Piše:Bernard Jurišić • srijeda, 22.02.2012.
Ima li Hajduk što za izgubiti?
Foto: Bruno Karadža

Hajduk je još jednom "okrenuo kurs", što znači da će u još jedno proljeće splitski klub ući bez ikakve mogućnosti predviđanja kako će izgledati. "Rezanje svih mogućih troškova" završilo je na otpisivanju nekoliko prošloljetnih "pojačanja", a tek je vratar Subašić donio nešto malo odštete svojim odlaskom u Monaco. Pred Hajdukom je još jedno proljeće neizvjesnosti...

Hajduk je krenuo u još jedno "regrupiranje". Tijekom zime "otpisano" je gotovo pola momčadi, među njima i većina onih koji su prošlog ljeta stigli kao zalog nekog novog, "internacionalnog" Hajduka. Nije prošlo, samo je Portugalac Ruben Lima proglašen pogotkom na toj ljetnoj tržnici, a u nedostatku boljih rješenja ostavljen je i Brazilac James Dens na mjestu desnog beka.

Zimu su najprije okupirale vijesti o akciji u kojoj je Hrvoje Maleš bacio u zatvor očito korumpirane čelnike hrvatske sudačke organizacije, što je Hajdukovom predsjedniku kupilo simpatije i navijača i novog Nadzornog odbora. Kad je uspio "slomiti zube" sucima koji su tražili novac za "pošteno suđenje", Malešu je naloženo da se suoči s još jednom "glavatom hobotnicom". Hajdukovom financijskom problematikom i činjenicom da će se na proljeće rashodovna rubrika puniti s puno više znamenki od prihodovne.

No, onih najvećih ugovora Hajduk se nije uspio riješiti. Oni koji su otpisani (Buljat i Vejić) i dalje skupo koštaju splitski klub, a neke o kojima se pričalo i koje se željelo "nagovoriti" da smanje svoje godišnje gaže (braća Sharbini primjerice), zaboravljeni su jer je bilo jasno da su im ugovori "snažniji" nego nekakva "ljubav prema Hajdukovoj financijskoj stabilnosti". Na kraju je od svih kao Pedro izvisio Vejić, dok su se mnogi drugi debelo preplaćeni članovi Hajdukove svlačionice skrili iza njega i ne trpe navijački gnjev kakav trpi nekadašnji Hajdukov kapetan.

Došli/otišli

Čitava jedna momčad otišla je iz Hajduka, od čega su čak četvorica onih koji su prošlog ljeta dovedeni u procesu "internacionalizacije" (Inoha, Milićević, Luštica, Sarić). Uz njih, Poljud su napustili i mladi reprezentativci Glumac (Split), Tičinović (Nordsjaelland) i Trebotić (Zagreb), Brkljača je otišao u Sibir za oproštaj dugovanja, a jedini je nešto malo odštete Hajduku uprihodio vratar Danijel Subašić, koji je otišao u francuskog drugoligaša Monaco.

Ostao je Tomasov, a najzvučnije zimsko pojačanje je Mato Neretljak, povratnik s Dalekog istoka, koji bi trebao biti zalog za učvršćivanje zadnje linije. Umjesto Subašića iz Šibenika je stigao Goran Blažević, iz Splita stoper Goran Milović, a na posudbu je iz moskovskog Spartaka doveden mladi reprezentativac Filip Ozobić, od kojeg se traži da bude proljetna "desetka". Iz Dugopolja su se s posudbe vratili Franko Andrijašević, Jure Obšivač i Mijo Caktaš, koji bi mogli dobiti prigodu, dok će se većina onih koji su došli iz omladinskog pogona vjerojatno tek privikavati na seniorski rad, više nego na utakmice.

Trener

Krasimir Balakov zadržao se u Hajduku duže nego mnogi njegovi prethodnici, makar je smiješno pričati o dužini njegovog rada s obzirom da je u Splitu tek od početka ove sezone. Njegova je pozicija čvrsta i od strane uprave i od strane navijača, što je dodatno "zapečaćeno" njegovim ovozimskim smanjenjem ugovora kojim je "kupio" dodatne simpatije. Balakov će na proljeće opet stvarati novu momčad, u početnih 11 u odnosu na jesen imat će gotovo polovicu novih i pred njim je veliki izazov udaranja temelja za novu sezonu s nekim novim snagama. Bez obzira što mu je trenutno trenerska stolica sigurna, dogode li se loši rezultati tijekom proljeća povjerenje će brzo postati upitno.

Financije

Hajduk već godinama troši daleko više nego što prihodi, a "život na dug" konačno je ove zime odlučio prekinuti novi Nadzorni odbor koji je naložio predsjedniku Malešu oštro rezanje svih mogućih rashoda. Maleš je nešto "izrezao", ali u odnosu na ono što Hajduk i dalje ima u rashodovnoj obvezi ne pretjerano značajno, a šuškanje o kašnjenju plaća na Poljudu sve je glasnije. Zasad su to još uvijek samo šuškanja, a hoće li prerasti i u nešto više od toga vidjet ćemo tijekom proljeća.

Raspoloženje u svibnju

Teško je danas vjerovati u nekakvu viziju koja bi Hajdukovim navijačima mogla podariti neko veliko zadovoljstvo ili radost zadnjeg dana sezone. Hajduk je šest bodova iza Dinama, kup je izgubljen u ogledima sa Zagrebom, momčad je opet promijenjena i vjerojatno će trebati malo "uhodavanja". Doduše, ne može se reći da je Hajduk značajno lošiji nego jesenas, to je tu negdje u odnosu "došli/otišli", a ako iz omladinskog kadra iskoči nekakvo novo ime za novu sezonu, to bi mogao biti i najveći dobitak Hajduka na kraju ove sezone. S obzirom na ispadanje iz kupa i lošu poziciju u prvenstvu, može se i upitati - ima li Hajduk uopće što za izgubiti ovog proljeća?

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava23.02.2012. u 14:53
    jadni li smo ičijismo....
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik23.02.2012. u 07:31
    Uvijek ostaje ona: "Bit će mo prvaci ako nismo lani" ... zadnjih godina veliki hit na Poljudu ....
    Obrisan korisnik
  • ronny198722.02.2012. u 18:52
    piše se IAKO (jedna riječ), te SUCI (bez d) btw, kad je to hajduk igrao poker?
    ronny1987
  • Obrisan korisnik22.02.2012. u 18:21
    ja sam pročito tekst i samo tvrdim istinu bilo je zaleđe kad su igrali osasuna i barcelona!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2012. u 17:06
    jama jesi ti procita to sta si napisa
    Obrisan korisnik